推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

68 123
發新話題

[檔案] 日本東北大地震

引用:
原帖由 西南風 於 2011-4-16 21:51 發表

嘩!又五拾几年喇.......第一本英文課本  
如果無記錯的話,本書名應該係 'Direct  Method English Course' (DMEC) 吧。

Pen 兄,跟尾果D係唔係你自己老作嫁。不過又几順口同有意思喎  ...
西南風兄仲好記性過小弟,此課文起碼有50年以上歷史!

又多謝西南風兄欣賞,此乃小弟即興之第一首番文塗鴉!

I wonder if I’d polish it a little by deleting the words “Nuclear plant” after “Da Ya Wan”?

相關搜索目錄: English Course
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-17 00:42 發表

以A Pen 同學的水準,應該可以寫長的,俾住60分先
我唔掂㗎,頂哂壟最叻係咁㗎咋,得到杜兄俾成60分已more than happy矣!
如果我冇記錯,原文仲有两句好似係咁please correct me if I’m wrong:

A man, a pen;
A man and a pen;
A pen and a man;

It is a pen;
He is a man;
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 西南風 於 2011-4-17 09:08 發表

Good morning, brother Pen,Yes, it's much better.
Good morning to you as well, my brother SW Wind!

Thanks for your lovely advice. Yes, otherwise it looks a bit clumsy, isn't it?

But what I’m worried about is the fact that without the words “nuclear plant”, not much people knowing what “DaYa Wan” is, particularly those not living in Hong Kong or not quite familiar with geographical names of South China.

杜兄於上文話如果揾得番嗰本小學(一年級?)英文教科書全書就好嘞,西南兄你老人家又有冇計?

又我於上文補上嗰两句疑似課文又有乜comment或補充咁呢?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-17 10:50 發表

幾有文采/幽默感... btw, now I know your wife's name...
所謂文人多大話!

梗係唔係喇,我老妻邊鬼度係叫阿Jane唧!純粹押韻咋!

我原本係寫my sister Jane instead of my wife Jane,扮就番小學課文去呃你哋,但念及小學課文邊有人信會咁作法,遲早都會俾西南風呢亭老鬼篤穿,先至將自己代入咁啫!

相關搜索目錄: 幽默

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-4-16 18:06 發表

我都有對聯送俾王子:

一對新人物
兩件舊東西

杜兄你咁曲線贈慶法,鬼子佬冇我哋唐人咁深厚文化背景,未必明。

兼且佢哋對中文理解存在技術盲點,雖然唔可以公仔出腸咁hurt人,但在唔傷害老兄結構原意下,小弟想將你副對潤一潤筆,畫蛇添足加多脚,變成咁,點睇:

一對新人物着住新衫新褲新襪仔!
兩件舊東西穿住對爛鬼舊皮鞋!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-17 16:32 發表

btw, 何老大/筆兄 點解美帝 d 馬仔, 冇亞爺個 d 咁反骨既 ?

一樣有!

法國佬咪週不時同花旗佬抬槓囉!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-18 00:38 發表

亞爺对外咁仁慈,所以反骨仔多,美國佬咁惡,咁小气,逆我者亡,無乜人夠胆反骨。

杜兄又唔好怪阿爺對外就笑臉迎人,對內就兇神惡殺。

其實此乃我國之優良傳統,乃帝王將相自少之庭訓,非你我屠狗輩可理解者也。

老佛爺慈禧皇太后講得最坦白:

寧亡外邦
莫亡家奴

雖然家奴於此泛指滿州族以外被其統治之其它民族,當然包括漢人喇!

引用:
原帖由 西南風 於 2011-4-18 09:21 發表

另一個問题~~個人以為省去 'nuclean plant' 兩字可以給各位較大的想像空間和"尋究竟"的推動力。 ...
西南兄果然係文壇高手,提出"較大的想像空間和"尋究竟"的推動力”。服!

我已即時按老兄意思更改了!謝謝提點!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-18 23:29 發表

越戰美國投下大量橙色落葉劑的遺禍,無語問蒼天。
應杜兄嚴正要求,呢單梁天來寃案,就讓我呢位暫委法官做結案宣判喇!

因要平衡各方惡勢力人士嘅利益,我好難做官,唯有中間落墨,所以判詞化咗我成30幾年先夠胆砌惦 :

蘇修係元兇,輸出革命,始作俑者。但已受到應得懲罰,先整煲切爾落煲矣核災難佢嘆,後要佢解體謝罪。

阿爺係幫兇,惟年少無知,俾人利用而已。姑念初犯並已有悔意,亦已受汶川特大地震懲罰,相信重犯機會好細,獲判暫享昌盛繁榮,以觀後効!

美帝係尋釁滋事者,諸事八掛做嫁俩,認屎認屁扮大哥,一聽到乜鬼解放全人類,就嚇到標尿,驚嚇過度,overreact咗啲。現已受到應得懲罰,破鬼咗產,三代都要靠借貸渡日,爺債塞還,抵佢死!

越南佬自己戇居,負有六成責任。人地開拖比武,蠢過隻猪,打開門叫人入屋擺檑台,打到成屋散哂,人哋玩完拍吓蘿柚就走咗去,留番檔爛攤子執咗幾十年都執唔番好。

不過蠢還蠢,佢自己亦有得着,乘亂殺咗佢個見佢前面憎佢後面嘅同父異母契細佬,亦係既得利益者,因此本官唔接納佢去claim人嘅聲請。兼且元兇已死,欲究都無從!老舉埋年結喇!  

呢個故事教訓我哋,以後閒事莫理、眾埞莫企呀!  

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-19 16:56 發表

笑 C 我,筆 大人明察,判詞合法,合情,合理。

本官担心阿爺法,所以要就住就住,冇計嘛!  

萬望杜兄體察為官苦况,係咁易收貨喇!

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-19 19:02 發表

我E+先知美帝係尋釁滋事者始祖,亞爺個的又係A貨   

嗰啲大陸A貨乃花旗佬派往共和祖國之一隻隻棋子,要嚟跟阿爺討價還價,故與其花旗主子一脈相承,搞風搞雨,無事生非,尋釁滋事。

嗱,花旗佬,咪以為烚得就烚呀,佛都有火㗎,識趣就叫你派嚟啲A(American product) 收皮,咪再响度搞搞震呀!  

遲啲等我搞掂愛咪咪單嘢你就頭痕矣!你即刻起碼有四個州啲原居民嗌獨立。

我有樣學樣,派番啲CChinese product你嘆!   

我送幾隻狗仔俾阿拉斯加啲愛斯基摩人拉雪橇;幾隻馬仔俾啲加州紅番;幾打夏威夷shirt俾啲夏威夷玻里尼西亞人;與及幾個墨西哥飽俾賓直煩妳呀州啲墨佬(黃大夫,小弟對你哋花旗國啲乜州物州唔係咁熟,阿爺叫我請教吓你,有錯請指正!賓州是否花旗佬強行覇佔墨佬黐住墨西哥之土地呢?)煽動佢哋日日嘰哩咕嚕,哇哇哇咁叫囂嗌獨立!問你死未!  

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-20 13:16 發表

重要鼓吹海地,古巴難民再坐船到US自由行,睇下花旗佬有無香港仔咁慈悲為懷
白馬非馬!

同一邏輯,黑人非人!  

咁趕番啲人形物體落海,冇乜唔妥係話?

相關搜索目錄: 自由行

引用:
原帖由 Lawrencetoo 於 2011-4-20 13:10 發表

Pen 官勞苦功高,阻住阿爺理髮有功,  

杜兄想必老眼昏花矣!

你响飛髮舖見到嗰個肯定唔係阿爺!

阿爺慈悲為懷,販依我佛,為僧已久,早已無,那又何須「理」呢?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-20 18:14 發表

Pen Pen hinted that u and me are...

黃小妹及杜兄請放心,小弟絕不單打好兄弟姊妹如你們,就算有都係講笑咁講,切勿當真喔!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-20 18:19 發表

我闊綽 d, 預備青山個位. ...

青山幾好吖,一定有柴燒,唔使理佢石油升到幾多錢一桶!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-20 18:21 發表

點至, 打埋傘 添...

喂大嫂咪屈得就屈噃,我從來都「有」尊重基本「法」,亦都「有」尊重你哋香港嘅包青「天」吖!  

呢次大肚婆湧落你哋度生B,你哋想跣我答應改基本法去堵塞漏洞,我聲都唔敢聲喇!  

今次搞出個大頭佛,要怪就怪你哋啲公正嚴明嘅包大人選擇性演譯基本法,我乜都唔想知,你哋唔好問我點算,今次抵你哋死𠺝!

嗱,你哋全港七佰萬人跪响度求我,以後唔好咁牙刷,或者都有得諗嘅!

引用:
原帖由 comm 於 2011-4-21 01:20 發表

...,我都要向筆兄嗑個頭,順便同我問候你事頭婆快啲好翻抱塞!
大吉咩!咁鞠躬法去祝我抱塞,十足嗰味嘢咁,嬲㗎!

不過都好多謝comm兄咁戥我老太婆高興,我都係睇你哋個forum阿杜兄講至知咋。

餡就一定係有咗㗎嘞,睇吓係慈姑椗抑或打孖上咁啫。  

我琴日先至召過佢入宮問,隻嘢夠哂鬼馬嘞,淨係識得好似呢隻公仔咁笑 ,即係點唧吓?

聽講你哋唐人有亭中藥好靈擎止嘔好叻,不妨PM我整劑嘢佢嘆吓,咪到時行緊禮劏白鶴就出醜喇!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-4-21 18:50 發表

我想大家估不到, 原來仲有唔少內地媽媽走數.   

真係好笑嘞,咩叫做走數呀?

正如早前你哋呢個forum有位叫杜兄嘅話齋,你哋港人正一忘恩負義呀!你哋呢啲港英正一狗娘養的雜種!

我見我表哥落咗嚟做咗你哋香港人咋,否則我仲鬧得毒啲呀!

唔嚟咪唔嚟囉!有寶呀!鬼殺咁嘈,益你喇!

美加澳等住我揀,貪你冇掩雞籠咋!方便我個仔第日大個咗做咗高官或CEO拎住袋紅白藍現金洗黑錢方便咋!

我哋有今日成家富貴,全靠我愛人當日响國企度做時有樣學樣,吃裡扒外,識鑽空子投機倒把,掘到第一桶金先有今日咋。

我個仔第日一定好叻㗎,有其父必有其子,一定青出於藍,一代新人勝舊人,我就係睇中你香港响呢方面有優勢,到時可提供走資方便。

我話你知,我會自細教我個仔撚槍,第日做中央軍主席,又或廣州軍區司令,就算最挹都會做到駐港三軍總司令。若然有日要佢响西環清場,佢絕不腳軟,一定大開殺戒用坦克軏瓜哂你啲香港雜種變屎餅,實行王子復仇記!

68 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。