推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

回復 11298# 的帖子

呢種病係最靠自身抵抗力的,所以最緊要保持冷靜,心情差抵抗力就會弱,甘就好難好的.
我8月時都發現左有,那時是好細粒的,只有兩粒係見到細過0.5mm,其他的都是看不見的,看過私家,又再去過政府都看,當時都好似你甘想好灰,在政府點了藥後,本來點完藥幾日後已掉了d 2粒,但跟住就發燒,傷口又痛,心情超差,過了兩個星期都無看醫生,掉了的都生反出來,其他的都大粒左!
之後就拿拿聲去看私家(政府太慢了,一星期才點一次,又說不到幾時好,加上我無可能個個星期請假去看),打了支針開了3M及消炎藥膏!不過就另外再聽朋友介紹買了支藥水,用3日停4日一療程,有損要日日塗消炎藥膏,過程都幾痛!不過D花花明顯縮細左也掉了3粒,停藥4日傷口也好了後才用了兩次3M,再去看私家話全部無晒WU!都是醫左十多日度,而家就KEEP住用3M,每日食靈芝粉維他命C,防復發!
我個醫生就話要KEEP住乾爽,會快好點,一濕就用棉花印乾去,沖涼毛巾要日日換!
所以有能力還是去看私家吧,都建議之後可以用3M,個醫生話3M可以激發免疫系統對抗病毒,減少復發,通常兩年到,病毒就會被免疫系統消滅!
不必灰,有得醫的,要KEEP住抵抗力!

引用:
原帖由 man002 於 2010-9-3 00:30 發表

你同佢吹話已經三個月米得,米有得驗囉,香港人轉下彎先得!
吹完,佢肯驗都無用LA,未過空窗期驗出來都不準LA......白白捱一針......

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 17:52 發表
garamon師兄 , 你好像都是感染了hpv16高危果只 , 我現在hpv dna test到我有hpv18 , 有d問題想請教下你.
1.由感染開始計幾耐才有疣出.
2.你的疣體是不是一小點白色,仲沒有花出的.
3.你太太有沒有疣體出過.
十分感 ...
潛服期是1到8個月,至於幾時出,出幾多就要看你的自身免疫系統,你免疫力強能控制到d病毒就不會出了.開始時只是個小紅點,後就是白點,但未必會生到花甘的,
16對男無咩影響,女先會變癌,故女的還是去做抹片和hpv dna,

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 22:38 發表

多謝師兄提供 ,
我會如常沖涼同洗 , 唔洗唔得 , 我d濕疹痕到仆街 , 不過我用滴露皂液的,有沒有問題,
平時損傷都好快好的 , 不過說到中醫 , 我都有興趣 , 可以固本 , 以前睇過d中醫都說我肝唔好 , 後來check左 ...
用無香料的,中性ph5.5的皂液比較好,保持部位乾爽,用抗菌藥膏,但注意不要用類固純那種的

引用:
原帖由 kin28 於 2010-9-4 01:10 發表
粒粒會幾大粒到??明顯嗎??會唔會痛or癢??
if there is no 粒粒...can i see doctor and check with hpv dna test???
初頭是小紅點,後是小白點,細到可能只摸到看不到,快看就不會生到好大
無病灶的話,女的有得驗,男的都有得驗,不過抽樣本時因範圍大,易抽不到加上聽聞對男不是好敏感,易負性

引用:
原帖由 candycandy 於 2010-9-5 12:57 發表

一般發現有high risk既hpv可能頭2年會叫你check密d (半年一次), 但如果2年到都正常,就可次1年先check一次咁囉

但如果情況好似我咁,有high risk既hpv 而又柏氏出現問題就可能要keep住3-6個月check 有問題就要入 ...
但好像說子宮頸感染高危的hpv後,要變癌都係有一個演變過程,可能係好多年後,一般病毒繼續存在人體一年後,才會開始變成癌前期病灶,便要接受治療.
不過就算無的女人,25歲後又有性的話,一年都要做一次抹片,有高危的,起碼半年做一次,點講都好,明知是高危,有事早點發現有得醫嘛.
我就有低危的,體外的,體內無,個醫生都係叫我一年做一次抹片.

• 正常:抹片結果正常,每年仍須定期做一次抹片檢查。

• 異常:處理方式
  • 發炎:局部治療,六週後重做抹片檢查。
  • 人類乳突狀病毒(HPV)感染:3至六個月追蹤檢查。
  • CIN1(輕度分化不良):3至六個月再做抹片檢查或做陰道鏡檢查。
  • CIN2(中度分化不良):必須做陰道鏡切片檢查。
  • CIN3(重度分化不良):必須做陰道鏡切片檢查。
  • 子宮頸癌:必須立即到醫院就醫治療。

引用:
原帖由 TTTT1 於 2010-9-5 12:11 發表

咁其實係一感染到hpv,做抹片就check到,定係會有半年潛伏呢???
抹片係驗子宮頸病變的,驗HPV是另一個檢驗,不同的,一般無發現抹片有問題,係不會做HPV那個的,最好兩個一起做
潛伏期都可以做子宮頸塗抹HPV人類乳突狀病毒檢驗

引用:
原帖由 bebebaba1234 於 2010-9-21 00:05 發表
所以我呢幾個月成日做運動, 個人仲充實左, 出一身汗乜都唔好諗.
同個中醫講話想增強下抵抗力, 應該佢識執既, 當飲涼茶調理一下都好啦.
睇西醫食得多D抗生素, 個人仲虛.
中醫係有幫助....不過要預長期食.....起碼幾個月囉.....中左花後,咩增強免疫能力的中藥,血燕,靈芝丸,冬蟲草,蜂膠,我日日都食,都食左個幾月,暫時仲未見到有咩特別效果,
so far醫好到而家個幾月都復發過一次...有一粒想再生....係生慢左點...過兩日又無左...就不知關不關d中藥事la.....不過我仲用緊3m.......
有都係看西醫吧.....快點又平點....中藥要食好耐的....條數都幾貴........

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 bebebaba1234 於 2010-9-13 23:00 發表
我六月頭睇Dr. Lau, 因為包皮度出左D一點點, 佢話係花, 做左冷凍, 打後每兩個星期上佢度搽下藥水, 暫時都無翻發到 (三個多月了), 佢話一年唔出就可以話係好翻既. 聽師兄話Dr. Ho講, 半年唔出的話, 翻發機會已經少左好 ...
我個私家都係說半年,政府就話兩年.........因為就算表面無左,仲會殘餘有病毒在身體內.....你免疫能力低時佢就會又來過....但免疫系統最終會消滅所有病毒......幾耐就要看你的免疫能力......醫生都說不定的......半年,一年,兩年都係個數字來的.....預期驚....不如想下方法增強下免疫能力仲好...

引用:
原帖由 man002 於 2010-9-26 23:08 發表
血燕,靈芝丸,冬蟲草,我覺得系病到好虛弱就有明顯功效!平常正常人,中藥或湯劑短時間調理和平衡返身體就得!長期吃補丸,當你停下來不吃,就會打回原形,老時要補得更厲害,因為你之前習慣了補充到110%精神能量生活 ...
血燕,靈芝丸,都是性平的..不是補品和藥來的....兩種都起碼都要日日食....食足兩,三個月先會有顯注效果.....停不來時......身體都調理完了.....只要keep住正常生活...應該不會打回原形.....為了順利過左半年復發期.....我都會食足佢半年......
不過我都不建議成日飲中藥......

回復 11673# 的帖子

坦不坦白都不是問題,重要是你千祈咪和她sex,有用套都不太保障....女人中花,慘過男人好多....
都係去看私家吧,看政府要搞好耐,一個最期先下一次藥,又吳知要下幾次先好,精神虐待...我那時看私家,十多日就好,不久又復發過一次,(不確定是不是,因兩日又消失了),而家都keep住用3m,到而都無復發
幾耐先復發,醫生都答不到你,看你自己的免疫力而已...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。