推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

加左價?

早排同某場老闆娘傾過呢個問題, 老闆娘當然係想顧客為先,
因為小費多少同佢荷包無關, 但小費貴就令好多客人無回頭, 反而影響佢生意,
試過叫技師收客+3, 技師即時面黑黑啋你都傻,
再唔係搵班網絡紅人幫手搵門路轉場,
尤其班所謂後生陀地,反正打算只做一年半載,老闆娘想長做長有呢支歌仔唔啱佢唱, 
所以最少+5先滿意,又恃住大把恩客願意做其觀音兵,唔憂搵唔到場轉,
連鎖帶動其他技師也至少升到要+3,老闆娘亦只能隻眼開隻眼閉,
呢位老闆娘也終於開竅了,而家識得彷效某幾個場一樣,盡量遠離班網絡紅人,唔靠佢地宣傳,
搵技師亦盡量以服務態度為先,咁樣反而有班舊客會返離, 
做少幾個客唔會執笠,做多幾個呢d客只會搞亂自己檔攤的道理了.

引用:
原帖由 yellowhite 於 2016-1-27 00:29 發表
最大問題係,"公價"係唔止+3.。。
你想要返幾年前的"體貼"SERVICE,我怕要+5
而家班所謂後生陀地,唔識揼唔肯玩,+3都唔值,
我fd話試個有條陀地開價+5都只係比佢伸隻手入去,扣都唔肯解,
一味靠後生來嗲班中坑寫手,寫到仙女下凡咁,我就真係冇乜興趣.

引用:
原帖由 Oldman 於 2016-1-25 19:41 發表
+3 係尖沙咀已經好普遍, 囡囡唔會特別多謝你 .
早期90分鐘3+1,4舊水落樓,
之後要+2,有d客消費唔起,改揼60分鐘,
變成60分鐘兩舊半+2,
60分鐘做一個客,大受技師歡迎,紅牌一日更加可以做6,7個客起碼,
漸漸技師覺得60分鐘+2,90分鐘好應該+3,
之後連60分鐘都變為+3,90分鐘自然要+5啦.

引用:
原帖由 kinchu 於 2016-2-7 01:13 發表
o黎度o個幾個網絡紅人還繼續以為各師兄會相信他們的作品.
不過他們也許自我陶醉一番, 以為文筆很好.....
最大鑊係好人都係佢地讀者, 咩點蟲蟲放風箏咁得意, 越吹得勁就越引好人注意, 呢排已經有兩間比佢地勁吹既場中蛇了, 祝其他的好運!

引用:
原帖由 peterau200609 於 2016-5-12 10:55 發表
見師兄們有這些糟遇;我也發表所見所聞。

有一回技師跟我說, body massage她做得很好很舒服;+1K,不過只可以她動而我要眼看手勿動; 我當時真的是眼定定(手沒有動)的望著她;然後淡定的說:今天 ...
騙徒手法真係層出不窮, 技師為要搵食, 呃呃氹氹在所難免, 正所謂願者上釣, 最奇怪係一些日日幫手做宣傳既害群之馬, 仲滿口委屈之言, 唔知為乜?

引用:
原帖由 hungkm 於 2016-4-22 12:19 發表
而家TST開左咁多SPA,照計競爭應該好大,唔明點解仲可以+2或+3黑面

咁落去好快去番以前果套,妹仔大過主人婆,一百房租2百自己比BG肉金
多得班寫手文筆好, 讚到d女天上有地下無, 仙女外表加上百款招式, 吸引到班咸濕佬睇完心思思, 明知老襯都要去囉.

如何界定害群之馬?

視乎各人自我定位, 所謂群, 分之為業界群或是用家群, 若以業界群宣傳大使為己任自居, 而令業界得益者, 當然不屬害群.
反之把業界弊處, 甚至騙人真相公開, 令業界聲譽受損者, 在業界眼中, 自然視作害群.

至於討論區原意, 是服務業界群或是用家群, 則每人定義不同, 各筆者面向業界群或是用家群, 當然各看官也是心中有數.

何謂交流分享?

把技師形容得天使般就是交流? 把招式形容得有如進了天上人間就是分享?
討論業界不良手法就不屬交流分享?

相信不是每個討論區都是同一風格, 不是擦下版主鞋, 跟版主突然變friend, 就等如把之前其他討論區的版風也連人帶筆移過來罷?

引用:
原帖由 4eyelo 於 2016-5-12 14:31 發表
可能我年紀大,無實物在手單靠隔衫搵牛,真係未必掂

分享可以讚可以彈,但中伏後同各位ching講聲,免走歪路,可以消消氣,係人之常情.
又可以令技師知道客人係有地方投訴,如果出咗名,要轉名轉舖,等佢出刀暫時唔好 ...
師兄說得全對!

所以我話視乎筆者心態是面向業界群或是用家群? 因人定義! 所以交流分享亦不應限於只讚不彈.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。