推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

61 123
發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 failong 於 2007-5-4 01:13 發表

我都覺得谷次郎隻眼可能已經好番,佢一下就知神火飛出黎
谷次郎之前去左美國,好似話係睇腦科
可能已經被改造成為左眼,右手,雙腳都與眾不同的.....6 Million Dollars Man

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-5-7 05:02 發表

谷次郎可能連老黃都呃埋
我估計谷次郎會好似「夜魔俠」咁,雙目失明但其他感官能力極強。
唔知依家腦科科技可唔可以做到?

引用:
原帖由 桃花居士 於 2007-5-7 05:18 發表

我估計谷次郎會好似「夜魔俠」咁,雙目失明但其他感官能力極強。
唔知依家腦科科技可唔可以做到?
對不起,問一問網友
印象中,在舊著,谷次郎在南太極國會合小虎黑龍時被刺殺而死
但有網友說,其實谷次郎一早魂歸天國
因為更換主筆時忘了,朦查查搵番個死人出來
到出街才知衰左又即刻整死佢之後道歉
但我翻查舊著又找不到谷次郎幾時死,如何死?
有冇網友知?謝謝!

青天將被燒成黑炭,卻因為飛妖曾授之於玄冰綿掌
外膚受損但丹田之氣不受影響,更加突破了生死玄關
紫焰功力幾何級value added去了黑焰功力,與易筋經黑級同grade

自此,龍虎門就有了:
突破了生死玄關而白頭加有心臟缺憾的風雷
突破了生死玄關而升上九霄卻有功力缺憾的韋陀
突破了生死玄關而變成爆炸髮型黑人的青天

遲下仲有
突破了生死玄關而變成超白金身的石鐵
突破了生死玄關而變成有預知能力的智者小鷹

晨早行過報檔,見龍虎門已到
街風吹起頭幾頁,只見一幕青天化為灰燼
風簫簫兮,似為青天送路
A Minute of Silence ,阿們!

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2007-6-15 05:50 發表

跟住又話,其實冰火唔止有七重天,有成19幾重天.........
有19幾重天咩?
D骨場的冰火,咁多年來都只有七重天喎

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-20 08:58 發表

邪神超勁,勁到離奇...咁輕鬆可以一個可以迫退三大高手!!
都唔緊要,我最怕就係第日話邪神打唔過實力低幾班奰s虎三皇炸...!!
唔出奇丫,當年小虎在通天金庫一聲虎吼
已經嚇退老天尊、鐵二郎加埋幾個高手

老黃話過老虎係羅剎教的剋星
到時小虎可能在邪神面前虎吼,震破佢耳膜

闖機關

有野唔明.............
以前舊著龍虎群英為左救人,冒險闖機關
但今次,只係去殺下人,攪亂人地檔口
又冇手足被捉,又冇貴重野要去拿,又唔知機關終點有咩
點解小虎老妖等係都要冒險闖一下機關?

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-10-4 16:51 發表

王小龍自少個老豆就跟二奶一齊,只好同老媽相依為命,偏偏老媽唔忿個老公無良心,鬱鬱而終。在沒有父母管教同愛護既環境長大,小龍好自然就走上岐路,不過同一般不良少年有點不一樣,佢對老豆二奶心懷怨懟,在 ...
我個人覺得,講王小龍在老黑的日子也不是不可以接受
反正是外傳,題材不一定著眼功夫,可以多元化些
例如舊著將柔道魔童引入龍虎門成為石黑龍
可以如舊著出石黑龍外傳講佢面上疤痕由來
又或者出王小虎三角戀愛傳(一定冇人買)
甚至是三級星宿淫女蝎王傳(一定好好賣,哈!)

相關搜索目錄: 柔道

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-11-2 04:51 發表

林谷之死,間接令林峰有重生機會.... 
林峰用腳,當日老黃可能唔想有兩個用腳高手,搶小虎鏡
所以林峰未必會再出場

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-2 07:18 發表

除非經脈損毀,否則即是被吸哂功力,只要花點時間,早晚也會上番九章!
唔記得當年張三豐唔知破左咩經脈咩氣門
創出咩九霄真經又將咩氣分佈九個咩穴位咩氣門
似乎要練功者先要廢左咩經脈咩氣門咩部位先可以咩上真九霄
咁韋陀既咩經脈咩氣門都好似未咩
所以好似唔多咩囉

哎~~我講緊咩?

移民日本

越來越唔明白,點解d乜乜劍痴棍痴刀痴
又咩棍王又之前咩四大天王
再加上咩青城派咩少林聖僧咩丐幫幫主等等等
個個都在日本隱居
連秦始皇都搬埋個陵墓去日本唔知咩深山
(在人造衛星下,原來在日本仲有一些冇人知的地方可以收埋一個魔宮)

舊著時代因為在當時大陸動盪因素
仲可以講佢地逃難去日本
洪門同五大世家仲可以講係一早移左民
但在用會展新冀做背景的年代
其他d高手佢地為咩去晒搵日本yen?

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-14 18:39 發表

祖兒變左奸真係唔慣........

都係以前好睇
我反而覺得依家的安排幾好
以前舊著小龍有幾條女,出現在不同的時期
但其實個個都係一個模式:靚女、善良、武功不高、最後被姦
新著「正印」玉兒出左場,如果要令其他女角出場
若不變化一下,就會令女角如玉兒、祖兒、靈芝等沒有獨立性

遲下如果銀鈴出場,如果唔re-package過天娜,都幾難出場
仲有真弓,似乎不會成為黑龍的女友

小苦最多,依家有小靈同月仙兒
仲有陰姬、白蓮公主、金牛姐姐(忘了咩名)、卓柔、虎青蘭……(仲有冇?)

不過,玉兒10幾歲入Cambridge,未到20歲有博士學位
我真係想知佢修邊科?
同埋,佢用咩passport去英國呢?

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-15 06:56 發表

金牛姐姐叫「金詩詩」!
鐵冰勉強算唔算?
細個時,住的地方好雜
有一次在打機店,有個差佬「盤」一個靚仔

差佬:(指著一個女仔)佢係你邊個?
靚仔:哦,佢係我條女
差佬:卜過先可以叫係「條女」,咁即係你卜過佢啦,佢好似未成年喎
靚仔:(好驚)冇冇冇,咀過遮,冇卜過

於是,我自此腦海中有個definition,至少要「咀過」先可以叫「我條女」

所以嘛.....鐵冰唔算係小苦條女

引用:
原帖由 a1771550 於 2008-1-15 16:14 發表
今日放工騎住架綿羊仔,在等紅綠燈時,突然間明白為何王小龍傳至今沒有邪神傳來得令人驚喜:王小龍傳缺乏了人性的描寫(或描寫得不夠動人)。

邱福龍寫邪神傳時,除左超激的武打場面外(易筋黑級突然有了高低階之 ...
嗯,原來如此,同感同感∼∼
我都有些格格不入的感覺
唔知係咪小龍識左玉兒,happy到冇晒佢獨有的憂鬱feel?

仲有,頭一集有好多地方刻意露出小龍被頭髮掩蓋的右眼
雖然有新鮮感,但總是感得,好似不是陪左我幾十年的小龍
(好似自己個黃面婆突然改變左髮型咁既feel)
玉兒在Cambridge讀過大學,又總係覺得唔知點咁

而一些次角如祖兒變奸,我可以接受到既

誰是上任教主?

當年日年入侵,老邪神以教主身份去上海打天下
仲收服左青城三條友
依家講日年戰敗,當時的教主因尋寶失縱
但又唔係老邪,即係老邪在戰前是教主,戰後又冇做一排?

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-17 15:51 發表

唔係呀,老邪神以教主身份去上海打天下
是70年代文革時期,邪神媽媽都係呢段時間被劍魔姦,如果是日本侵華時期,現在的龍虎門時空豈不是最多80年代.
哦∼記錯記錯∼∼謝謝!

龍記人物表

偶而看見一個台灣網,列出龍記所有幫派和出場人物
雖然不是最update(估計是去到火雲外傳前,未見元老王名字,藍浪未死)
但都可以係洋洋大觀
連初期幫小虎小龍輸血的「陳醫生」都有記下(咁details!)
有興趣溫書的巴打可以look look
http://www.dannyfish.idv.tw/faction/faction.htm

P.S 咦...click click 下原來仲有收錄新龍封面
http://www.dannyfish.idv.tw/Frameset.htm
點解個版主咁得閒既?

引用:
原帖由 pigboy 於 2008-1-30 02:18 發表

贊同, 不用每一戰所有的正派人物都一同出場!

有不同的正派人物, 在不同的龍虎門大戰出現才好看!  
令我想起天龍八部 , 人物眾多, 有些並不經常出場
故事主角由一個轉去另一個
到最後少林寺大戰, 所有主角配角和二打六同時晒出來

如果由金庸大師主編龍記.............

引用:
原帖由 小小力 於 2008-2-21 16:20 發表

邪神放風比老仙,可能係借刀仙飛仙之手殺老仙(邪神都唔多like老仙),亦話俾二仙聽,其實伊賀同甲賀係可以合作既,亦最好合作幫助邪神,如果唔係邪神除時可以消滅佢地!!
真係咁有「劇味」?
呢招,利用第二個敵人,令自已同第一個敵人合作
感覺好似office politic feel
又令我想起雍正皇朝的帝皇之術
由得不同黨派大臣互鬥,君主則在中間遊走而從中達到目的
又令我想起共產黨的「統戰術」...
阿勇哥真係越來越有領導人feel

奇怪∼∼

將敵人埋葬在後花園,是老邪的習慣?咁佢在羅剎教總部的花園陽樓下,咪有好多屍首?過多N年之後就變成石油?發啦∼

呢頭埋完屍,果頭又可以鋪番晒草皮,而且仲好快完工,快到石鐵都未焗得死,馬會真係要請d忍者來做顧問

如果,黑龍爆地的位置,咁岩係石鐵的位置…. 黑龍冇想過咩?

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-6-16 10:44 發表

舊著的洪東,表現一般,但來到新著,完全唔同哂.
新著的洪東,似乎是將舊著的洪東和柳森嚴合體成一
刀仙都死左啦,即係,柳森嚴都唔會出場啦掛

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-6-16 18:00 發表

乜天龍八部入面有講無名憎練易筋經咩?邊一個版?小弟睇極家中果本都搵唔到喎
原著本書就冇講無名僧練咩功
漫畫天版天龍八部就改編左,後來慕容公子仲吸埋無名僧易筋經功力

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-6-27 05:44 發表
已經幾期咯播,小虎都回歸咗2期啦,點解仲未見王小龍浦頭嘅,响王小龍傳度嗰班大水牛呀、北海蛟龍呀地點解仲唔見响新龍開工嘅!
正如王小龍傳最尾:  請收看王小龍II

61 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。