推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

《 集體回顧 》

感謝分享!  D圖片好珍貴呀,而且真係可以喚起好多回憶添
最遺憾係有兩幅好似睇唔倒

引用:
原帖由 mandy 於 2006-8-29 10:57 PM 發表
1982年 - 沙田(城門河一帶)
右邊是仍在施工中的沙田鄉事會路,中間為瀝源村,左邊為沙田中心。
我果時已經住o係沙田中心架喇~~ 日日睇住對面「沙田新城市廣場」既工程進行...

唔知可唔可以放大D~~ 睇下影唔影到我

相關搜索目錄: 工程

香港仔隧道果張,出得細半張,下面「灰」哂。

雞寮果張,凈係見到個紅色交叉咋,唔通我個電腦有問題?

相關搜索目錄: 電腦

咁咪又要睇醫生?

我覺得哩條thread好經典,建議版主張佢「置頂」。

引用:
原帖由 szejackie 於 2006-9-1 08:44 AM 發表

銀積真係銀積(咪屈我話招積)講d說話都有力d架.犀利
你咪擺我上檯呀!

只係引證到一件事,就係哩版既版主有睇住哩度,而且係一位反應迅速,聽取民意既開明版主

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-1 07:32 PM 發表
見 mandy 貼得咁開心,我又黎貼!

60 年代新舞台戲院
細個果時,阿媽逢星期六會帶住我地三條細路去睇早場,買前座飛,坐後座。
後來去熟左,個meet飛大叔仲細細聲話︰下次買兩張飛得架喇....

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-1 07:42 PM 發表
70 年代尖沙咀天星碼頭
睇幅圖應該唔係70年代,因為連海運大廈都未起,我記得70年代我已經成日去海運大廈涼冷氣架喇...

引用:
原帖由 mandy 於 2006-9-1 09:50 PM 發表
968年 - 大埔頭
剛興建的六鄉新村,後方(廣福道)仍是一遍農田,前方(寶湖花園及大埔中心現址)還未填海
嘩! 哩張相真係好正
果D樓就係六鄉樓呀!! 當年興建船灣淡水湖,將六條村既居民遷徙左黎哩度,佢地既家園從此就淹沒在水底。

引用:
原帖由 mandy 於 2006-9-2 07:21 PM 發表

你咁清楚依個歷史既?

莫非你就係其中一份子??
非也非也!! 係地產佬話我知既o即

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-5 10:57 PM 發表
又繼續

1974 年荔枝角天橋,當時未填海,仲可以扒艇仔!
有無人o係度扒過艇仔? 我就有o勒
記得果時係瞞住阿媽去既,扒到橋底下面釣魚

相關搜索目錄: 釣魚

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-5 11:05 PM 發表
78 年蘇屋村
應該唔係蘇屋村....
第一︰有無留意有一幢樓寫住第8座?  蘇屋村唔係用座號架。
第二︰見到有架低飛既飛機嘛? 哩度可能係橫頭磡或者係石硤尾附近而o岩。

我o係蘇屋村長大架

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-6 09:58 PM 發表

但照方向去睇似係蘇屋村那邊?

因遠處山邊好像是栽判司署
如果遠處山邊既係裁判署(我今日經過望下個外形似唔似先),咁照方向去睇近鏡既樓宇似長沙灣村多D,不過我都唔肯定。
只可肯定唔係蘇屋村

引用:
原帖由 mandy 於 2006-9-6 09:33 PM 發表

當年做電燈膽跟家姐去扒過..
未到橋前有一艘大艇可以買艇仔粥食架!!
唔知你有冇食過呢?
細個無乜零用錢,偷偷地釣魚仲邊有錢食粥喎

相關搜索目錄: 釣魚

引用:
原帖由 只因我太痴 於 2006-9-7 05:54 PM 發表

有版友告訴我是  深水涉元洲邨  不知對否!
尋晚經過望真下,你講既山邊建築物有99%係西九龍裁判署,所以係元洲邨既可能性都好高。

相關搜索目錄: 建築

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。