推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

第一次中招(新版開始)

呢排小左好多舊人上黎,同埋都無人再問我醫生資料,我諗好多c hing 都好返,可賀!

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-10-28 20:57 發表

C兄你當時種菌報告係點?
家庭醫生同我講小事,不過發炎個位又濕又焗要幾個月先好,dr tam 話小事,普通皮膚醫生小事,dr ho 種菌後普通發炎

但我唔覺普通,唉
我情況同你差唔多。

aids,梅,衣原,支原,普通種菌 ,驗精都驗晒。只係驗到有乳酸桿菌同驗精白血球多,姐係發炎。但驗唔到菌,所以醫生都唔肯再比抗生素我食。話會自然好。

先排一食d有酒的西餐又發返,成條尿道發滾同不停急尿。而家基本上會成日急尿,尿道口會發紫同腫,好似爛爛地咁,但無傷口,飲多d水去水便沖一沖又會好返d........

如果呢d都叫無菌發炎,我真係唔係好信.......如果真係清晒d菌,唔會有小小酒就發成咁下........

引用:
原帖由 DEVIL886 於 2011-10-30 18:10 發表
大家好,我係新人,我係帶套中花的...
發現左都半年了,近3個月先睇dr.ho
已經唔煙唔酒,盡量早訓唔再去玩,
介口唔食牛楊,蝦,蟹,,熱氣野少食都經常番發,,,唉
近排開始做運動希望有用啦
遲d轉工可能要輪班,好驚身 ...
坦白講,我無咩介口,雖然可能介左會好d,但我無可能成世咩都唔食,只係唔煙唔酒就算....

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-10-31 01:29 發表
一呵尿特別明顯腫,都唔知點好,想驗個全餐 dr ho 話我冇其他症狀唔使驗
你有冇荼藥膏?
dr ho以前比過藥膏我,用晒後其它醫生無比我都無茶啦

你留意下,有d時候係會無咁腫,好似無咩事咁,但過一陣又腫返

相關搜索目錄:

我明天可能要求驗多次,雖然三個醫生都無話叫我再驗.....

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-10-31 01:46 發表

唉真係麻q麻,成日凝住有事
佢地就係咁話我,但我真係未好同真係痛

雖然好左好多同基本生活無咩影響,但而家生唔到仔.........一陣醫生錯左野左比老婆就pk

大家可以食下amway 隻vitamin C......
唔知咩天然草妹制.....食過其它無咩用,但食佢幾好........

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2011-11-1 12:59 發表

mark兄係咪仲係睇緊皮膚科呀? 我有兩個幾月冇睇醫生冇再理, 而家平均一個月有一至兩日先會覺得有少少唔舒服, 已經好左好多, 而家最大問題係龜頭仍然有脫皮同持久力大跌, 唔知係前列腺未好, 定係心理成日型住自己 ...
我比較死心不息,keep 住睇緊之前的醫生,一個月睇兩三次。尋日dr ho雖然話好小咁耐未好.....但都只係叫我驗多次,無比藥我食。

我同意我都係好左,不過每日仍有不適,時好時壞和好得好慢。佢好得慢唔係問題,我驚真係有菌係入面長時間唔好會影響生仔.......我而家做都無做啦,驚傳染.......

你1-2個月得一兩日,基本上可以叫做好返,加油!

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-1 15:28 發表

C兄有冇介口同酒精?
酒一定要介,有小小都死,我應該係因為酒先咁長手尾

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2011-11-2 11:29 發表

我覺得心理其實真係好影響, 醫生話無菌就唔會傳染, 發炎後神經會變得好敏感, 要時間好的

之前我都試過好番再復發, 所以都諗住過多個月去check多次有冇菌, 冇就當自己好番晒lu
我成四個月都係咁.......你地都好返晒啦......我上兩個星期食左d酒煮的西餐即刻痛足幾日幾夜......只係痛完係無食藥的情況下佢又慢慢好轉返d........好慢好慢

你由發到好返太約幾耐時間?

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2011-11-3 14:45 發表

我冇分泌不過有紅腫, 我一開始驗晒所有野, dr ho話只係普通菌, 但冇再進一步check係咩菌, 所以都試左幾隻抗生素先搵到隻效過好少少, 食足成個月呀.

不過我見其他forum有人講係可以 check埋係邊一隻普通菌再te ...
我有時都好迷......Dr Que話只要無白色分泌,就唔係發炎,係唔使食抗生素,自己會好的。開頭以為佢吹水,但諗左再諗其實可能有d道理。

因為我好轉的速度好慢,但其實有時唔食藥都係會慢慢好左小小。不過有時差d好好大壓力.......又會去睇其它醫生。

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2011-11-4 10:32 發表

我見Dr Que係個forum reply d人話其實只要唔係性病菌就不怕傳染, 因為其他普通菌一般人身體都已經有, 只是去左唔同部位, 女性陰道內酸性的環境對細菌有一定的殺傷力, 可以抵抗外來細菌, 只是性病菌毒力很強殺不死 ...
坦白講,病左咁耐其實都有d同意佢個講法......只係想快d好,希望做d野,食d藥會好快d

今日dr ho 驗精的報告出左,終於驗到大腸桿菌 (唔算好多)......配藥後佢比左兩星期抗生素我食。希望今次堅會好返。

尿道紅腫真係自已好返d,而家仲有小小,真係成2-3個月先好......我諗好晒又要多2-3個月。飲多d水啦同埋我隻維它命c真係得,有用過狂食藥!

輸精管的痛,希望今次隻藥真係work.....今次終於完左我一直話有菌而驗極都驗唔到的心結,代價都好大.....

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2011-11-5 10:03 發表

大腸桿菌好煩, 抗藥性強, 生長速度快, 如果殺唔晒, 好快又會生好多, 我都怕自己有.........

射完一定要去小便, 唔好比d菌留係尿道, 唔係你會好唔舒服
咁大獲?~ 我只係知佢對我之前食開的藥有抗藥性了

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-6 01:41 發表

而家食慨藥同之前個d全部唔同?
之前係doxycline ,而家係unsyan.......呢d藥我識晒點用咁.....上網勁search....

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2011-11-5 10:03 發表

大腸桿菌好煩, 抗藥性強, 生長速度快, 如果殺唔晒, 好快又會生好多, 我都怕自己有.........

射完一定要去小便, 唔好比d菌留係尿道, 唔係你會好唔舒服
無記錯你都係大腸桿菌?.....咁你食左幾耐藥先清晒呀?....

引用:
原帖由 PATSY 於 2011-11-6 14:22 發表

我都有search!不過doxycycline有分第一代同二代,亦有分膠囊,丸,藥水,我之前社衛果隻應該係右加拿大apo藥廠所製~
唉~我仲以為自己好番晒,原來係虛火黎,星期二再上dr au覆診
而家仲有咩唔舒服?

引用:
原帖由 PATSY 於 2011-11-6 15:07 發表
主要尿道口仍然紅腫,時好時壞~其他如陰囊隱痛就好間唔中先有
我都係咁,驗唔驗到有無菌?驗多一兩次啦,有時係驗唔到。

我都係驗到而家先驗到大腸......試下驗之前唔好飲太多水,之前飲得太多可能沖到驗唔到.....

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-6 23:03 發表

咁你而家係前列線有事?
我覺得唔似,似係大腸桿菌係輸精管或者入小小。

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-6 23:36 發表

D藥好難到個d位
希望呢兩個星期的藥夠啦.......唉.....

引用:
原帖由 coffeeboy 於 2011-11-7 11:45 發表

我地都唔已經唔係急性, 一個treatment可能唔至兩星期
今日睇埋Dr Que,佢睇完我個新報告,話我假發炎,因為無驗到白血球,d菌可能係來自手或者膚之類.....

佢話呢我d白血球仲小過上次,基本上無事,上次都驗唔到有菌......至於痛,一係再食lyrica,一係由得佢慢慢好,唔使食抗生素。要比藥你食好易,但叫你唔好食藥就講左半個鐘.......

我話比佢知食緊其它醫生的抗生素,佢話食完你又係會咁,因為唔關事。其實理論上我信Dr Que,因為我有個好出名的老醫生客人同我講過......"係醫院訓晒係道d病人,10個入面其實都無1個要食抗生素,所以而家d醫生真係亂黎.....感冒又比抗生素,都完全無幫助".........

只係心理壓力太大,所以成日再次去驗同羅藥食............唉

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-11 22:43 發表
Mark 兄

食佐藥有冇好d?
食左好左小小,可能殺到d細菌,但我都同意dr que 講唔係發炎,因為坐得耐都係痛,有時急小便會好辛苦.....但整體係慢慢咁好

呢排真係d起心唔飲可樂同狂飲水,飲夠水d小便清的話,其實會好好多

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-12 00:07 發表
我都睇多次dr ho,佢話我只是龜頭炎,佢話我之前食得太多抗生素,唔在開俾我只是開一種抗炎藥俾我,但食佐3曰好似腫過之前

返唔返去換藥好
我覺得可以頂左幾日先,你食晒d藥,兩過幾日先睇......其實抗生素會破壞成個system,可能一下子有返d正常菌你都會好大反應.......然後又要覺得發炎同要食藥...........

你試下平時每日額外飲多1.5L水.....早晚都飲一杯.....咁樣兩三日後會無咁腫的

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-12 02:47 發表

總知濕滯.........
驗唔到菌的話慢慢會好的,信我.........好多時要一兩個星期先會feel到好小小........係真好慢的

引用:
原帖由 Jonny1996 於 2011-11-13 01:42 發表

3個半月啦,唯一最開心就係dr ho話冇菌唔係性病

但佢又話正常普通發炎應該好返,唔知俾咩反應好
我5個幾月了,個幾月前同你一樣,而家無咩點腫了

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。