推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

47 12
發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 Colortiger 於 2007-8-13 17:49 發表

最少好過劍魔吓吓都係紫電無X先(唔係好記得個全名)
舊著有三個光圈.......最記得以腳代手傳勁...同埋石鉄用離火古劍出招

以前果個日本刀手...(唔記得名)....打果陣,比刀劈到都會斷手,唔會好似而家咁,個個d內功都可以擋刀,咁洗果連金鐘罩咩....
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 劍守 於 2007-8-13 17:31 發表

佛光初現 -- 有光
佛問迦南 -- 用音波
佛動山河 -- 雙掌向前推
迎佛西天 -- 用氣勁升起再攻擊(但今期31頁果招我懷疑係佛動山河)
天佛掌都算有些變化,但係都源出於幾廿年前的如來神掌 !!
用舊著如來神掌就預左.....但係如果都係用勁出掌
咁第一招同第七招都無咩所謂

好記得以前用天佛落世好失望,又係跳上天出掌就算

中華英雄既無量七煞掌都係咁抄如來神掌,但係都攪下花款
好鐘意生奴一招大海無量加深厚內功就攪掂曬
果陣好覺得佢好抄佛動山河
但係人地表達七招唔到,表達得好多

(後三式,係為加而加既)

引用:
原帖由 獵食者 於 2007-8-15 10:30 發表

君臨天下....佢唔係無練...
一來唔得閒...二來...資質問題...三來....短命

呢招講到咁勁...都冇實戰過....其實幾哂料...
而家呢d打鬥..都少左好多招意呀...對拆呀.....一係就係唔係都鬥功力

舊著好多 ...
讚同

我覺得係畫功,懶,同埋環境問題

1.\ 畫功 - 要拆鬥,係難畫好多.唔信可以自己試下畫公仔,一個人企響度,幾靚都畫得到,兩個人活動,剩係比例同透視點都難計到死

2.\ 懶 - 難畫唔代表而家既人畫唔到,所以懶...係一個主要因素

3.\環境,小流氓,李小龍年代係香港功夫片大熱既年代,果陣時真係好多人會學武,所以打起上來就實在得多,而家既人打機多,攪到漫畫都好似打機咁,人人都曉飛曉放波

又幫玉郎講句好說話,響新著開頭既時候,佢請埋武術教練做顧問(響人名表見到),而且頭十幾期都係回復以前既硬橋硬馬....可惜銷量就非常唔得,係要出返金鐘罩,d人個個隔空都打到人,d人先話勁,先買返龍虎門

你係一個作者,或者老細,又點同時照顧到兩班人呢

相關搜索目錄: 武術

同電影一樣.....受制於巿場

如果我地有大陸咁多人口,日本咁多讀者,就可以有選擇

我成日講,點解以前有小姐,怪異集,有壽星仔,係因為以前大家最憎既玉郎賺到錢,所以可以作出不同的投資

好似剛剛牛佬出愛情書,我就買曬後三期,但又有幾多人捧場...

無人鐘意做蝕本生意,不只限於黃玉郎....

相關搜索目錄: 投資

小虎呢d角色最難寫好

又要正氣,又要單純,又唔可以古古惑惑(黑龍就可以鬼馬)....
好多漫畫既第一主角都唔夠其他角色搶鏡

更何況幾十歲人又點代入十幾歲角色

引用:
原帖由 金拿督 於 2007-8-28 02:01 發表
近排睇翻套亞視o既天龍訣﹐入邊最感人肺腑o既情節就係當個獨孤鳳醒翻發覺自己殺左雲飛揚之後悲傷欲絕然之後同個人尊同歸于盡。其實咁o既情節可唔可以套落風雷身上咧?可以安排無敵捉左佢然之後落藥控制佢o既神智﹐ ...
武神咪用左0羅...
果段一d都唔好睇,結果肥良極短時間內令佢回復神智...

周勝係一個唔可以睇小既主筆

早年既霸王至尊,神手同水傳丞傳都劃得好好
可惜咁多年都沒有大量資源在手

之前好似響天下做影子主筆,希望呢次可以把握到機會啦
同佢同輩既主筆都己經大紅過,尤至現在大部份都消失埋添....

文傳不同玉皇朝喎......

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2007-12-12 17:48 發表

休谷客兄的心理我能體會,《新龍》的評價雖是差強人意,不過吸引力無庸置疑是目前港漫之最,從幾個知名港漫論壇《新龍》相關話題的高人氣討論,就可以得到驗證.
其實好幾個漫畫論壇都有分享港漫,《新龍》快則出書當 ...
有冇諗過......咁既行為有d賊

自己係咁做都唔應該公開推廣......
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 a1771550 於 2007-12-16 22:38 發表

事實上真係好唔合理嘛!! 以男人條件來講,邪神比小龍,除了都係靚仔外,無論財力. 勢力. 甚至武功都係邪神贏小龍成條街,駛咩同小龍爭女咁樣衰???? 在現實社會,邪神真正身份係國會議員(舊龍係咁講,新龍唔記 ...
下....愛情都有得計
你估個個都係港女呀.....

引用:
原帖由 桃花居士 於 2008-1-15 09:20 發表

我反而覺得依家的安排幾好
以前舊著小龍有幾條女,出現在不同的時期
但其實個個都係一個模式:靚女、善良、武功不高、最後被姦
新著「正印」玉兒出左場,如果要令其他女角出場
若不變化一下,就會令女角如 ...
讚同.....

有見地.........如果做正派,加左佢戲份,就輪到玉兒唔突出架啦....

我覺得小龍傳就絕對唔比火雲差
呢兩個主筆有咁既作品出來,
甚至令我有驚喜

最大問題係聽讀者話得來,唔好乜都受
尤其是網上讀者,有人話快有人話慢
有人話打多d,有人話要性格深入d,又有人話悶

我就相信呢班做左十幾年漫畫工作既人
絕對清楚乜野係漫畫,只要用心用意去畫
作品就自然好...

引用:
原帖由 ploi 於 2008-1-27 20:49 發表

根據呢個網既更新資料....打傷都當佢殘廢唔會再出,俾警察拉左就當冇機會出返黎...唔算太耐冇出都冇當失蹤.....仍然有以下失蹤既人口...
p.s.我今日都幾得閒...

龍虎群英
四眼明 - 失蹤人口
光頭星 - ...
咁係咪未死就要列入失踪戶口.......

剩係三皇都未夠戲份.....攪到個江湖咁大,但係每星期得三十頁紙就係咁上下架啦

我覺得火鳳失踪人口重勁....連主角都可以失踪成年添呀.........

引用:
原帖由 muka 於 2008-1-29 13:56 發表

你覺得龍記咁多人牛踪都唔係問題?你都撐得幾盲目喎
所謂冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽,冇本事handle到d 劇情,就唔好搞咁多人出黎啦!
我無覺得撐得幾盲目喎

大江湖就係咁架啦...個focu響主角度就已經ok,因為故事係由主角引出來既.

瑞新一開二都講唔到咁多人,不過佢就間唔中揾d勁人出幾頁,唔通又問其他人去左邊??

龍珠咪又係打打下得番幾個人,入樽又問返初賽d對手做緊乜??hunter亦係得番兩個主角....

好似以前咁,打完一個到一個,又比人話低b...
而家叫返個d六騎士出來做乜??

單挑...小虎.....

擺明係因為甄子丹話事

玉郎好聽就係原作者,實際又無份比錢,我唔覺得佢可以左右部電影

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-5-27 18:14 發表

真係好想問下佢地D編劇知唔知一個航空母艦群造價係幾多?一個月既經營開支係幾多?

頭先查過美國既尼米茲級航空母艦價格50億美元,僅每條船每月的經營開支就要1300萬美元!!

我當你打個50%OFF好味!!以白蓮 ...
最合理個答案係...
因為要有咁既開支, 先至攪到白蓮教咁窮, 話曬都係全個國家,最大既走私買毒品等等既最大集團喎....

香港漫畫編劇沒你所想的認真, 亦轉得幾頻密,
作作下自己唔記得,  亦有大量紀錄, 所以唔使太執著

御宅族, 你都係睇返日漫把啦

p.s. 不過你個account被封係唔關我事既

引用:
原帖由 冰河 於 2008-11-21 15:39 發表

唔係識驚,係明玩佢哋!

因為之前玉記幫"天下無敵"做後期和落廣告,之後"天下無敵"被誤會為玉記所出品,便出啟示澄清!!
之後被陳尚言在專欄吋"優化新龍"被讀者勁投訴唔好睇,因而得罪玉記!:qu ...
我就買左三國神兵, 原因是覺得葉明發係好有潛力做一線主筆, 想支持一下
天下無敵聽說係由夏起稿的, 我覺得還差一點點, 側聞佢地企得穩反而受到更多壓力
個人感覺, 如果三國成功, 就代表佢地真係做得好
天下無敵側依靠以前讀者對醉拳既遺念, 又好難怪黃玉郎果面唔開心既

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-11-28 16:04 發表
小弟是從事物流業,現在行業一池死水.世界社會經濟好,物流業一定興旺,相反的話,我地唔慌好得去邊,曾特首都話,我地會是明年,政府重點救亡的行業,其實我話點救呀,不景氣主要是客戶生意唔好,冇貨要運,唔通政府變D貨出 ...
有....買返幾個貨櫃碼頭, 唔好比李+x抬到入櫃價咁高, 香港既物流已經有排玩

相關搜索目錄: 物流

係李中興嗎....
那個不是鄺志德個專欄嗎,
等我返屋企拿本書睇下先

部機慢, send多左次添

呢d好似唔係叫義氣, 而係叫口恥...喎...

47 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。