推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

47 12
發新話題

第一次中招(新版開始)

唉,前兩日有中疱疹病徵, 小便刺痛, 陰徑上有兩粒似水泡的東西, 個人已好down.今日去睇專科, 話我真係中疱疹.....

呢度D Ching邊個中過疱, 大約醫幾耐好?? 易唔易返發??

引用:
原帖由 markchan2323 於 2011-9-2 21:26 發表 我都有泡嫁wor.....去驗多次啦,所有野驗晒,$1400 +疹金=$2000到。( 係Dr Ho 我驗過一次 , 兩個月後係Dr Au 都驗多一次)你係咪睇緊Dr Ho? Dr Ho 有醫德,但你話唔舒服佢就會再比藥你食,食好多,我試過食到 ...
CHING, 咁醫生斷定你咩病??

我想問我有搞野至病發約5日, 有冇得驗下係咪真係中左疱疹, 因為個醫生佢只係問我病情同檢查我尿度口同水泡處, 已斷定, 及開了7日一個療程藥比我.

有冇CHING係度呀, 我真係好down, 唔知點好..

有冇Ching分享下中皰之後做及面對將來..

引用:
原帖由 fastfit 於 2011-9-10 16:49 發表 報告病況:自從6個月前停用了3M 後,陰囊及龜頭都是重複結焦,傷口發炎,出水....結焦!所以沒辦法去Dr Ho 處覆診冷凍.....真不知要煎熬到那年那日......
咁嚴重? CHING中邊種?
祝快D好番.

引用:
原帖由 熊貓 於 2011-9-8 23:45 發表 Stanley兄, 中左皰都足兩年啦, 計埋原發總共4次, 皰比較難搞, 好睇個人, 不過我都隨遇而安, 返發就去睇醫生啦, 我以前講過中皰後兩三個月左右, 個袋袋成日無故成日少少損, 何醫生當時話係扁平苔蘚, 話唔知成因,  ...
CHING我都中左皰, 只怪自己, 希望快D好番, 唔好點番發就好.

好煩,3個幾個前中招, 醫生講係疱疹, 最近過了3個月空窗期去一次過驗晒所有野, 等結果, 不過呢3個月疑次番發個2次(計埋岩岩番發呢次), 應該都好肯定中疱, 真係心情好差, 都唔知以後點, 搞到返工都間唔中冇心機, 唉~~~~~~~

呢度討論的多數係中花的CHING, 較少中疱CHING討論及互相鼓勵

請問有冇中疱的師兄長期食緊一隻叫Valtrex作預防復發, 分享下心得好嗎?? 仲想問下價錢如何及服用方法, THX

引用:
原帖由 ding 於 2012-3-2 00:08 發表

可能中左疱疹未知仲有冇其他
唉....我都約係上年9前中疱, 知果刻成個人失晒魂, 情緒到人生低點, 雖然而家已經隔差多9個月, 開始頭兩個幾月復發2次, 而家食緊vatlrex, 雖然未復發過, 不過得知停藥都有不少復發個案, 而醫生亦解釋過個病暫時未有根治方法, 呢樣野完全影響晒我的情緒, 未來都唔知點.....唉, 心情唔好仲間接影響埋健康, 真係好唔開心

引用:
原帖由 ding 於 2012-3-2 22:41 發表

唉, 都係自己衰
停左去DG好耐, 但哩個月唔知點解勁想去玩(之前最多係深圳起個機), 結果上星期六上左去CP, 就咁中招,
係做完發現條女下面大脾內則有好多粒獨立, 分散, SIZE黑豆大細, 既白色疱&# ...
普通私家好多對性病一知半解, 好多時會段錯症, 佢都冇見過條女的下面點樣起發, 佢都係估下, 你不如留意下你搞野段1-2星期有冇特別野好過,我就係搞野日起約6-7日病發.

引用:
原帖由 eugene~129 於 2012-3-21 21:33 發表

CHING有問題想請教

小的上年9月中左疱, 2月復發而家都未好番
睇醫生, 食左兩隻藥(唔係專科, 不過都係俾番之前醫得好既藥)
果D粒粒冇晒, 但仲有一片紅紅地, 都一排都仲係咁
有時又冇咁犀利

想問下 ...
復發過2次, 第一次復發試過徵狀唔明顯, 等發現有結焦的徵狀先知復發過, 且隔多幾日又再起過, 有成2,3粒, 即去睇醫生.

第二次復發前一日, 下面勁唔舒服, 第二日開始見起, 2,3,4粒起, 又即去睇醫生.

因此可以講, 復發單靠感覺好易睇漏, 多留意下面吧, 網上講好多人復發前下面多數見紅疹,唔舒服等情況..
我唔想再復發, 因為復發就要食成星期藥及揸藥, 好麻煩, 同埋極影響情緒, 所以我而家食預防藥..

引用:
原帖由 熊貓 於 2012-3-21 23:02 發表

師兄, 我係2009年8月中皰, 個個中招都係一樣...真係覺得世界末日 我無長期食藥, 呢幾年隔段時間就唔知點解就會返發, 最近果次係上兩星期, 食左valtrex 500mg 過左個星就無事, 距離上次都有7, 8個月....可能都 ...
我唔係一中招後食藥, 係由開始2個幾月後開始食, 未食前復發過2次, 而家差不多食左近5個月, 未復發過, 不過間唔中就會感覺下面唔舒服

復發的原因好多, 抵抗力弱果陣易發, 挨通宵休息唔夠...等.
我第一次復發應該係因暴曬太陽, 所以唔好曬太多太陽

回復 14732# 的帖子

其實之前網上睇過有隻西藥早晚各食一粒可以有效阻止復發(事實我都未復發過), 咁我咪睇開個專科時問佢, 佢就講有, 食9個月, 作用係係呢段時間比機會身體休息下, 唔會復發完又復發令身體冇得休息, 9個月後就停藥, 佢講暫時得知冇咩副作用, 不過價錢唔平, 一個月藥要成千多蚊, 隻藥叫Zovirax, 其實我都諗住9個月後都會繼續食, 到時去藥房應該有得買應該平D, 不過而家食晒9個月療程先算, 冇法, 鬼叫自己衰得此病

仲有來緊應該會有以下疱疹新藥, 不過未知幾時可以先正式推出到, 雖然未可根治, 如果減至一星期食一次就已經方便左好多

轉貼
另外也很開心有人分享了AIC36這個新藥
我稍微瀏覽的一下該藥廠的網頁
http://www.aicuris.com/17/News_Publications/News.htm
內容大致是說 該藥似乎有很好的抑制效果
而且每個禮拜服用400mg即可 也許一個禮拜只要一顆吧
目前好像已經完成第二階段的試驗了

希望將來這個藥出來時 價格可以比選擇用valtrex控制更經濟 效果更好
希望大家都能受惠

引用:
原帖由 熊貓 於 2012-3-31 21:34 發表

Thanks 師兄資料, 我問過醫生, 一般1年內返發2-3次都叫正常, 我基本半年以上就有機會返發, 醫生一般會建議返發得密既人食長時期既藥, 所以我一向都無食, 怕有副作用, 唉...師兄去藥房買藥吧, 我問過1個半月藥既V ...
個半月藥$800??
點解唔係1個月藥咁買.

其實預左醫生度買一定係貴, 佢亦講半年後會減劑量...唉...我都唔想返發, 一返發就麻鬼煩同好影響心情, 零願長期食.

引用:
原帖由 eugene~129 於 2012-3-31 23:29 發表

今日第2次上DR HO到, 順便拎埋報告, 疱疹2型negative, 1型遲d補番佢"留"左
應該係包皮龜頭炎, 不過今次好耐都未好, 成日有新既紅色點點
不過紅色範圍細左
疱疹驗血其實唔準, 因為我驗血報告都係negative , 不過只要冇病發過就穩陣好多

好耐冇上來, 因為一上來又想起中招事, 不過中\現時不能根治, 搞到我好煩, 工作同生活亦是, 唉....

其實\驗血唔係好準, 驗血有..代表你有, 驗升冇...唔代表你冇, \疹睇有冇病發為準確先, 我就係病發過3次而驗血冇的人....

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-8-4 04:21 發表
monster 師兄你\第一次發係事後幾多日?
好似7日, 唔記得了

引用:
原帖由 worrykitty 於 2012-8-7 22:00 發表
各位師兄師姐你地好!我睇左dr ho, 確診皰疹, 想做一次全面鴭坒f檢查, 請問你地知情性/保瑞ok嘛? 你地有無好介紹? 謝謝!~
唉.....我都中\, 心理影響好大, 知道現時無法根治時(未來幾年都唔樂觀有得完全醫好), 心情跌落谷底

引用:
原帖由 小丑神 於 2012-8-8 03:41 發表
我2012年7月31晚上深圳玩半套,第一次玩口交搞錯左,玩左環保,到而家2012年8月7日,春袋紅同埋痕,冇腫,龜頭罅冇分泌,屙尿唔痛,唔頻,冇額外增生物,唯獨春袋紅+痕。本來都唔為意,但咁巧合女友同日當晚話下面痕 ...
唔洗太驚, 洗D錢搵個專科睇.
經濟唔許可的就睇政府

睇左會安心D

引用:
原帖由 hangworry 於 2012-8-9 14:49 發表
好耐冇上黎
3星期同7星期做左combo test 係-ve
不過仲係驚...
唉...真係好後悔
甘樣驚一驚  搞左個腸胃病出黎
睇e生都睇左成皮野
仲有10日到就3個月
希望一切都解決

另外.. 7月尾有次去飲茶 去廁所開大時  ...
洗得錢多自然肉痛, 不過如個病醫得好咩都值

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 積極面對 於 2012-8-10 02:06 發表

衛生科讕憟竻馴唔盡責
有錢當然睇私家專科好D, 如經濟唔許可都要睇政府

引用:
原帖由 worrykitty 於 2012-8-24 10:43 發表
我都係中左皰疹,而家長期食藥,食足一年,希望之後唔會成日發。唉,我鰡〝坅蚺S驗到有解甇嚃憿A係支原體鴾@種,我諗緊睇婦科定係泌尿科。我好擔心惹到我男朋友,各位師兄請問你地知唔知我男朋友應該睇性病科定 ...
師姐食邊隻?? 邊度買同幾錢?? THX

引用:
原帖由 熊貓 於 2012-8-26 00:50 發表

VALTREX 500mg 比何醫生果隻新, 病發早晚食一粒就夠, 我無長期食, 都係有事先食, 妳中招後返發過幾多次
熊貓CHING隻藥你去邊買?? 幾錢??

47 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。