推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

31 12
發新話題

第一次中招(新版開始)

新人31日無套中出,2號龜頭開始痕,小便冇分秘物但經常尿頻及排尿困難
5號睇私家醫生驗衣原體、淋病、念珠菌及滴蟲
11號報告証實中左衣原體
醫生開左Azithromycin 250mg 一次食晒8粒仲打左一支針
Doxycycline 100mg 食兩個星期

我食左Doxycycline 差唔多一個星期,手腳有皮疹不過比較分散
Doxycycline呢隻抗生素既說明有列明會有皮疹不良反應
請問有冇ching 中過衣原體後身上有出皮疹?即係好似被蚊叮果d一粒粒紅點

呢個星期心情真係好差,返工都冇晒心機,又唔敢同老婆講

19號去Dr Ho度檢埋梅及HIV,好擔心中招

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-6-17 10:25 發表 叫雞中出?
係呀,真後悔

引用:
原帖由 hangworry 於 2012-6-17 12:18 發表 得19日 你不如去情性中心做第4代HIV TEST...http://www.std-hiv-clinic.hk/Product.asp?CategoryID=5&id=1014
因為三月份試過一次無套中出,係同一人
所以而家夠十二週,但無hiv早期病徵,又冇高危發燒越過38度
但而家有衣原體比較擔心

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-6-17 14:54 發表 師兄, 你夠3個月其實唔驚架啦, 不過你同佢最後一次係幾時? 如果夠3個月你就驗埋A 梅, 就算架啦, 其他冇病晶其實唔洗理會冇病晶而有大事既只有A同梅係咁~恐懼既只係恐懼本身, 上一次我唔知性病係咩, 呢 ...
最後一次係上月31號,我報告出話佢知我中左衣,問佢病徵同我一樣,同佢有關係差唔多一年。
我最近在台灣網站上(心之谷)有個羅一均醫師專硏究hiv,佢話hiv唔係人類想像中咁可怕,只要發現早就可以控制好d,雖然係冇藥可救但可以用hiv抗生素維持十年八年。雖然都擔心中招但還是要積極面對,鬼叫自己貪一時慾望,人生在世三十年,做人仔到而家做老豆真係諗自己對個家冇咩倌寣A反而要家人擔心真係面對唔到。
事關食多西環素食到我成個人好焦慮,成日都留意身體有冇咩變化,日日驚中HIV,其實而家等老婆同果女返香港將保險箱D金器樓契轉晒比佢地。
我主要係想問中左衣 而食過多西環素既ching有冇我講果d副作用?

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-6-17 20:50 發表 有關係差唔多一年? 而家先有事? 我唔理啦, 總之上個月31號, 即係同我時間差唔多, 我就6月3日, 衣原食多4環素其實都唔會話有咩問題, 不過睇個好D既醫生會有幫助, 因為衣原可以用4環素, 紅梅素等等, 仲有就算 ...
祡亞兄多謝你既回覆,我中衣既㾍征只是排尿困難同尿頻,呢個情況就有幾年,開頭唔多覺所以冇理到,今次就龜頭有痕癢冇流分秘物所以忍唔住去驗,食多西環素食到我成個人散晒

引用:
原帖由 hangworry 於 2012-6-18 22:46 發表 唉...又係我呀各位...講番件事先.15/5 有帶套做 冇口交之後好驚 6/6做左P24 抗原抗體組合測試 結果係negative問題係 尋晚(星期日 17/6 ) 發燒發左3~4個鐘之前戈日星期6( 16/6) 睇左e生(普通私家)話我鼻炎 ...
末夠十二週做抗原係唔準,等到七月先做PCR抗體
你有帶套驚咩中HIV,就算發燒、喉嚨痛、淋巴結腫大都唔使驚住
如果中左急性HIV你而家冇可能仲上緊網,有氣管炎多數引起喉嚨痛,唔使咁恐慌
我冇套中出仲驚過你,而家等到八月先做PCR、抗體

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-6-19 00:32 發表 抗原有分幾種既, P24 殼既抗原係MEDHELP 幾位專業既醫生都說1個月會有90-95%雖然要覆檢,但可以安心, 14天就唔準, 而RT-PCR 係張RNA一段放大黎睇, 有50粒病毒已經驗到, 14天已經有97%, 雖然台灣RECOMMAND都要 ...
紫亞兄如果你上次有去心之谷睇過羅醫師d文章就唔使驚中hiv,除非幚你口爆果條女本身係hiv帶菌者又或者佢口腔有傷口、牙周病先有機會中招而且係高風險中左hiv都冇可能咁快發病,請相信醫生既診斷!!!

補充一句:你有冇打飛機習慣?

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-6-19 07:42 發表 之前有, 事發之後一次都冇打了~
放心啦,你尿道發炎加上打機充血會起紅點,食醫生D消炎藥就冇啦

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-6-20 07:40 發表 過埋今次仲敢玩?!?!?, 剩係今次尿道炎D紅點炎性反應都夠嚇死~THX, 醫生又轉左隻藥比我, 而家好無奈, 驗就冇菌, 但有白色流野,=0= 咁即係咩黎~
你出來玩左幾年?

引用:
原帖由 sick123 於 2012-6-25 20:29 發表 起初5月頭醫生本來話係jj炎,5月中下再睇醫生話可能係非淋
兄弟去私家診所或者睇專科詳細驗下,你果個醫生可以唔使搵佢再睇,一次睇根據你口述初步斷症可以話你有咩性病,醫生亦會諮詢你既要求驗尿液或血清,但係你睇左三次都唔知中咩?

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-6-28 12:25 發表 無,  而家都3個半星期, dr.ho 話無事, 都係台灣名醫果句:  
紫亞係咪去左心之谷睇過羅醫師文章?

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-6 20:13 發表 紫亞兄知唔知p24準唔準 ?係咪都係驗抗體嫁 ?同hiv-combo有無分別 ?如果而家驗左pcr , 使唔使補多次p24呢 ?
P24係驗抗原,RT-PCR抗體
如果抗原係陽抗體係陰,則要驗CD4及病毒量

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-9 17:15 發表

好的, 問完番黎REPORT, 我就1個月多1個星期篤左手指, 兩樣野都無事~ ^^ ,
尿道炎尿急急都好得7788, 係尿咀有粒野, 不過都拎左SAMPLE 驗 HPV
如果無事就真係無事 打 疫苗LU~ 呵~
阿紫你去邊度篤手指?仲記唔記得我呀?
我今日去左關愛驗梅毒同HIV,兩樣野都無事全陰
梅毒岩岩過左空窗期,HIV仲要等多兩個月先可以放心
其實關愛篤手指準唔準?知唔知佢地用快測係用咩技術?

你尿道炎好番晒末?

我7月1日覆檢衣原體,5號Negative
兩個月後再覆檢衣原體一次,沒事就安全,擔心復發

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-11 08:07 發表 其實手指你當個半月先準, 抽血就1個月, 因為既血量唔夠~ 佢地用3代試紙的, ^^我尿道炎好得7788 上星期6 驗左尿, 等result中, 衣原體 唔會復發的, 只有未清晒, 只要你係停藥一星期後去驗既小便無菌 ...
3代試紙可唔可靠?

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-11 10:52 發表 3代=3個月= RELIABLE~
咁我梅毒過左空窗期,事發到驗既時候己經第五週,結果係Negative可唔可信?

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-12 11:30 發表 前日下午收到std既報告 , 話我所有野都無事.....包括hpv.....o個下真係好開心.....想問下紫亞兄....由懷疑自己受感染到驗血o個日 , 足足成個半月有多....請問係咪所有性病(除左梅同a)都過哂空窗期 , 可以驗 ...
梅毒你過左空窗期四星期,可以放心

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-12 12:19 發表 rna係咪等如pcr ?如果係既我上次都已經驗埋 , dr方睇返我既情況都話應該無事.....不過我夠三個月一定會再去衛生署驗過 , 我想確定100%無事.....多謝你先紫亞兄^^佢間化驗所上次freedom兄都比左條link我睇 ...
介紹埋北京地壇醫院專硏究HIV李在村大夫比你
李大夫仲有耐心過我之前介紹過既羅醫師
你仲可以同李大夫免費直線咨詢

放心過多三五七年HIV就有疫苗

引用:
原帖由 積極面對 於 2012-7-13 01:49 發表

我意思係根治疫苗, 而唔係只是防預呀!
HPV冇根治疫苗,你可以去診所打四合一防預HPV疫苗,年齡由19至45

其實香港多數化驗所係用P24三代技術驗HIV如果化驗師檢測到HIV會通報壎芵p再經過PCR去確診

我上星期試過打去一間化驗所問過有冇PCR驗,佢地都答唔出
所以香港係少數有化驗所提供PCR,原因可能器材太昂貴

如果過左一個月左右以第三代P24技術檢驗,基本上可以知道P/N
舊文我亦POST過如果P24係陰或RT-PCR係陽就必須檢測CD4及病毒載量來確診

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-17 07:53 發表 P24? 但係係3代? 你係冰度搵到咁叻?香港得COMBO TEST 即4代ELIZA DUEL, EVEN 係我問過兩個DR 都係, PCR都有不過千幾蚊HKD 一次, 都係係專科問我問左兩間都有, ︿︿ , ...
今日報告出左HIV及梅毒都陰性
事發六週,原來我檢驗間高怡化驗所係用P24第四代
問過化驗師佢話用第四代係好準,可以排除

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-17 23:02 發表

高怡化驗所 我打左去問WOR=0= 佢連HIV P24係麥都唔知> <
咁就唔知佢點答你,不過我睇醫生本高怡醫學化驗所HIV抗原抗體小册子係寫明,醫生仲解釋比我知係P24 第四代
之後我再打去化驗所 問化驗師亦話我知係P24 第四代

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-18 18:27 發表 今日都係乖乖咁比左300大元去luishui兄講既高怡驗p24...去到情況同紫亞兄一樣 , 有個男既接待員唔知咩叫p24 , 仲好無禮貌 佢打去化驗室問完先同講係p24.....anyway都係比佢地抽左血驗....明天有結果.... ...
高怡係檢測HIV Ag/Ab Combo 即係第四代ELISA 檢測法,特點係Ag/Ab一齊檢測,空窗期縮短為一至兩週
第三代係雙抗原夾心法,沒有抗體在內,空窗期為三週
第二代己停產
第一代香港根本唔會有
如果檢測HIV Ag/Ab Combo滿四週基本可以排除受感染,六週可以完全排除,真係放心唔落三個月後再檢測多一次
化驗所如果檢測到有問題會通報壎芵p再確認,要相信檢驗師係專業,如果對報告有懷疑再去另一間檢測多一次
支兄等你好消息

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-18 22:03 發表 我係d綱睇 曹教授話第3代6個星期都好準 我下星期 會去再驗多次
可以Post個網嗎?

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-26 17:53 發表 有無ching知道梅空槍期幾耐。。。。打去衛生署問佢地話要3個月。。。
梅毒空窗期是四週,滿四週後以V.D.R.L及RPR來檢測最準

31 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。