推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

153 1234567
發新話題

紫荊

回復 4746# 的帖子

Agreed. 平常心對待

衰多口 洗濕頭

我首先表明絕對支持全力打假但不盡同意版主的說法,文中有些
問題需要指出,只對事稍作探討:

1. 情境描述的錯誤

"把違反規範的行為,尤其是故意違反,
淡化為不用認真看待,不是可取的態度"
這情境係描述同一個人/團體 淡化自己
鼢c行先至恰當

而現要描述的真實情境是 一個人的惡行
對別人所產生的不良後果,受害者應去
淡化其影響,別太認真

2. 非黑即白的假定

唔 100% 支持你論點唔等如反對!!
"支持嚴厲打假 + 態度認真" 同
"支持嚴厲打假 + 態度無需太認真"
係兩種沒有矛盾的立場

3. 誤當市民具有執法權力

市民並無權力或能力去處理真偽,
斯諾登在維基網絡揭露美國政府
鴾ㄛO,市民如何可以認真對待?
不拿簽證去美國?  不用美國品牌
iPhone?  不睇美國荷里活電影?

認真鴷咱螺怞h去打小人 彏{!
市民其實心裡有數,有D洐灟p較
唔等如唔知道,例如有C兄怒火
的 "寫x"事件,跟本無需認真喎!

4. 低估網絡社臚云 chaos

有種人本身態度就唔需認真,只要
佢清楚發生乜事同自己做緊D乜就
happy, 所以選擇態度並唔等如選擇
對與錯。有D人明知係有人托市,
只要有佢想要洬峖雪Q見鴾H,
佢都會照去。有隻股票好似有人造市
狂升,總會有人去入市,搏停牌前
賺盡,証監只能管造市的人,不能管
股民,我想講麉Y就算你判人入罪,
根本仍有很多人唔會 care, 本版正義
只 apply to 部分人,唔係所有人,
因為大家跟隨不同遊戲規則,佢地
你情我願,吹咩?  
點樣可以教所有人認真?

5. 指控同時有没有即時解決同預防?

只要公開公平,件事其實簡單並嚴正
地即時處理就OK, 羅列出一卡多號的
名,並說明主有沒有過合理理由,
如果沒有又警告無效,直接蝪/ban
就OK, 現在如是,將來如是,以正視聽
市民自然看圖識字去提防不實言論,
唔係╞J,大家心裡有數!
唔駛好似依家市民似共犯咁要去淡化啦!

如果件事發生髐@段時間,並無即時
採取果斷行為,要誤導都誤導鱁捸A
套戲落畫先捉到翻版都無用啦!
口都已存在一段時間,合理鴷咱
都唔會像刁民咁搵個理由去怪人啦!
大家明白版主能做都做鱁捸IRelax!

相關搜索目錄: 簽證

再度發掘 Lisa × Sophia

有段時間無上荆,昨日上去探婷婷,
開心真係有樣睇,態度從容,心廣
而且…….

除驉坐芚翩芋A用個“勁”字來形容 Lisa ,
最貼切,(4×9) 夠唔夠? 埋個頭落去
中間食波餅,恐怕會令你呼吸困難,上次只是齋按按,今次再試發掘,
想唔到默默耕耘懮\,服務好強,
我尊重唔過份,但佢黻t合很有質量
同^食飯,各自修行,找她的話希望
你也得到優質90分鐘

意猶未盡,找了隱藏實力 Sophia
再下一城,雖然無咁勁但手感如棉,
幼腿+身型線條好,今次試多D佢鴾熁嚏A
p2 情人feel 的確令人難忘

昨日嚙嚝雂Q分正確,我分別問佢地
我下次角色扮演油漆工人好唔好?
兩位都無答應但亦無 say NO
“二人油漆,一定要得”  

相關搜索目錄: 角色扮演
本帖最近評分記錄
  • 水流柴 體力 +31 多謝分享 2015-6-10 09:59
  • 水流柴 威望 +31 多謝分享 2015-6-10 09:59
  • 水流柴 金錢 +31 多謝分享 2015-6-10 09:59

153 1234567
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。