推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

龍虎門討論區

回復 8742# 的帖子

Kelvin,
多謝你的回覆,你講提及黑龍的威水史,我只能應同單打無形居士那一次。
因為其餘的戰鬥都係執雞或捱打(仲要係比人打到嘔果隻)
我記得黑龍第一次出十面埋伏打大佬時是很形仔的....現在.....一個X 字就算數•
我真係好希望黑龍可以比玉郎打造成一個近身打鬥戰士。在拳法、雙節棍及絞殺技上升呢!雖然仍在十關,但加強了攻擊力可以KO吓強者,唔好再晒防禦力了.....

引用:
原帖由 samuel_bsn 於 2009-9-26 23:49 發表 我真係好希望黑龍可以比玉郎打造成一個近身打鬥戰士。在拳法、雙節棍及絞殺技上升呢!雖然仍在十關,但加強了攻擊力可以KO吓強者,唔好再晒防禦力了.....
我更早前就已認為黑龍的攻擊力其實超強, 對星宿老仙. 金如來護法. 黑獅. 拜火銀使. 甚至最近既蚩尤等, 都可以一兩招之間就可廢去對方一隻手(用刻骨爪), 貶吓眼就取得絕對優勢, 呢種特色連主角王小虎都要相形見拙!!

但有D可惜的是, 從舊龍到新龍, 石黑龍的定位都無變過, 就係 "捱得打" 既 "金鐘之龍", 即使身懷多項絕技, 都要用捱打黎襯起小虎既攻擊力 (亦可以講小虎定位係攻優於守, 黑龍守優於攻), 一日有小虎係度, 黑龍對住D大佬級對手係無可能唔領幾吓招再show金鐘罩...我唸黑龍迷應該已習慣了吧???

金鐘罩氣團既氣勢及視覺效果, 應該係三皇中最強吧???

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-9-24 21:40 發表

以近期劇情預測, 黑龍絕對會在 "道經傳人" 擔重戲, 因為蚩尤個妹銀鈴要出場了, 唔 show 吓quali, 又點抱得美人歸??? 估期黑龍會同未來大舅為銀鈴大打一場, 又或者因銀鈴化干戈為玉帛...

不提猶自可,  ...
Hey 師兄, long time no see!  Totally agree on what you said.  In the latest <瘋人传 II>, 3皇 became a joke in front of 王瘋人. 王苦海 defeat 3皇 in one strike each; however, 王苦海 get his ass kick ONLY when 'it' gets to 王瘋人!!!!!   3皇 now is even worst than 四小將!  WTF!!   

I am not sure what is the posting rule here, but there are a very good article about <瘋人传 II> from another forum I want to share here.  Is it against the rule here to post another forum article with with the link shown?

今期專欄介紹冰火七重天,竟然話佢o既攻擊同抵抗能力都不遜於易筋經同金鐘罩。真係佢講晒, 當日風雷都係七重天,結果俾金羅漢 10 關金鐘罩打到嘔晒血。仲有王海蛟,佢七重天近乎無敵,結果都要輸俾未練九陽神功o既小虎,真係非常唔合理呀 !
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

殺性回歸,逆天唯我!我就是小劍仙!

馬小靈練到9霄第4章,唔通佢真係小醉娃轉世!

「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-9-27 16:21 發表 今期專欄介紹冰火七重天,竟然話佢o既攻擊同抵抗能力都不遜於易筋經同金鐘罩。真係佢講晒, 當日風雷都係七重天,結果俾金羅漢 10 關金鐘罩打到嘔晒血。仲有王海蛟,佢七重天近乎無敵,結果都要輸俾未練九陽神功o既小 ...
專欄既野, 聽吓就好, 唔好當真, 佢前幾期講九陰大霹靂時, 究話九陰真經有內外章, 外章本身也有大霹靂...

但實情係, 除左九陰初出場時有簡略講過內外章外, 一直以黎都係齋講內功, 一D都無提吓外章有咩武功招式; 而且小龍係在小虎授以九陽霹靂心法後, 講話武功殊途同歸, 利用九陰真經"照計"也可打出大霹靂. 所以九陰真經根本無大霹靂呢招, 而係洪星專欄大隻講...

馬小靈都有9宵4章...真係估佢唔到.....另外做乜個個王子J個樣咁鬼似藍浪既?唔通係兄弟

引用:
原帖由 ruger 於 2009-10-1 23:40 發表
馬小靈都有9宵4章...真係估佢唔到.....另外做乜個個王子J個樣咁鬼似藍浪既?唔通係兄弟
有少少武功底子的黑仔傑,練左唔係好耐,就有5章,咁計落練了一年,又有名師(韋陀)在旁指導的馬小靈,有4章,都算講得通
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

唉~小靈打出來的詠春比韋陀的更像詠春....

而另一邊神掌龍劍飛中裘沖的神鷹九奪也耍得比韋陀和銀鷹好!

相關搜索目錄: 詠春

引用:
原帖由 Mika 於 2009-9-25 02:16 發表
龍虎三傻而家係我買呢本書o既原動力!
加油呀
我都俾"龍虎三傻"笑到標眼水
音樂無界限

今期文殊天尊的表現真係似番個大佬喇
文殊天尊努力呀
音樂無界限

文殊咁都殺唔到王伏虎, 通天教呢篇真係唔洗做落去 !

但係文殊失敗既可能性高達90%........

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-9-27 16:21 發表
今期專欄介紹冰火七重天,竟然話佢o既攻擊同抵抗能力都不遜於易筋經同金鐘罩。真係佢講晒, 當日風雷都係七重天,結果俾金羅漢 10 關金鐘罩打到嘔晒血。仲有王海蛟,佢七重天近乎無敵,結果都要輸俾未練九陽神功o既小 ...
其實每一套武功, 只要給龍虎群英學會了,
全部都會降 grade, 這已是不變的定律......
本帖最近評分記錄
  • SIG 威望 +80 我很贊同 2009-10-9 19:21
  • SIG 金錢 +80 我很贊同 2009-10-9 19:21

引用:
原帖由 休谷客 於 2009-10-9 12:50 發表

睇黎風雷傳真係好唔掂, 勇哥要出黎救亡啦! 勇哥快D練成真.易筋經, 秒殺王小鼠輩!
The Flying Finn

我開始有 d 頂唔順外傳果邊 d 故事 + 劇情。

就今期討論,以無敵呢種級數,對住涅盤老妖竟然好似無晒辦法一樣,無晒還擊之力,仲要金羅漢同風雷出手先可以叫做話迫走呢個老妖。

空我好討厭,明知金鵬呢個人係心術不正,仲要幫佢練成陽世奇經最終章,好似想間接利用佢黎打壓群英咁,呢 d 行為簡直就係不可理喻。

另外,勇哥下期應該會再次登場,真係唔知將會點樣安排。搵群英報仇再打多鑊嗎?
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2009-10-10 02:05 發表
我開始有 d 頂唔順外傳果邊 d 故事 + 劇情。

就今期討論,以無敵呢種級數,對住涅盤老妖竟然好似無晒辦法一樣,無晒還擊之力,仲要金羅漢同風雷出手先可以叫做話迫走呢個老妖。

空我好討厭,明知金鵬呢個人係心 ...
勇哥係出黎救亡架!
The Flying Finn

引用:
原帖由 休谷客 於 2009-10-9 04:50 發表

但係比佢地學..
就套套都可以速成喎
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

開講都有話﹐猛虎不及地頭蛇﹐到底有麼野令到老虎一心一意留底同文殊決一死戰咧?功力同佢差吾多﹐年紀比佢大﹐經驗比佢豐富o既金童都比文殊監生打爆啦﹐就算有個陰陽大挪移都唔可以擔保冇第三者介入暗算架。唉﹐舊時o係自己地頭五對一時就話麼金羅漢功力吾講得笑﹐趁佢未起身時快快較腳。家陣﹐功力落左一級兼一對一o既情況之下居然夠膽o係敵人地頭挑釁人地話你估你食硬我啊?小虎咁精靈點解會有個咁憨居o既老豆o列?

引用:
原帖由 金拿督 於 2009-10-12 22:49 發表 開講都有話﹐猛虎不及地頭蛇﹐到底有麼野令到老虎一心一意留底同文殊決一死戰咧?功力同佢差吾多﹐年紀比佢大﹐經驗比佢豐富o既金童都比文殊監生打爆啦﹐就算有個陰陽大挪移都唔可以擔保冇第三者介入暗算架。唉﹐舊時 ...
文殊會在 "道經傳人" 升級做番個真正教主級大佬, 而且會與蚩尤有一場關係到通天元始江山的大戰, 所以佢戲份會好重, 所以依家編劇要攞王伏虎黎祭旗 (重傷或隊箖), 加重龍虎三皇與文殊的仇恨, 令到文殊在這輯中地位變得更重要...(我唸係咁... )

引用:
原帖由 a1771550 於 2009-10-12 23:39 發表
文殊會在 "道經傳人" 升級做番個真正教主級大佬, 而且會與蚩尤有一場關係到通天元始江山的大戰, 所以佢戲份會好重, 所以依家編劇要攞王伏虎黎祭旗 (重傷或隊箖), 加重龍虎三皇與文殊的仇恨, 令到文殊在這輯中地 ...
如果伏虎個所謂老江湖真係文殊地頭因為開口挑釁文殊俾人打死左可以怨邊個? 呢本書好多恩怨都不合情理﹐好似個韋驚世咁﹐為左幫公司老闆刮料就意圖出賣整個外家﹐害死左老婆之後又將整件事o既責任推晒俾個三舅仔。一句講晒﹐D角色處事應該合理﹐寫實D.

老天尊說龍虎門早晚亦會找上通天教來

看來是關於老虎,樂觀D就被生擒,但分分鐘已經被文殊殺左,所以龍虎門要找上門來報仇

引用:
原帖由 金拿督 於 2009-10-13 23:32 發表

如果伏虎個所謂老江湖真係文殊地頭因為開口挑釁文殊俾人打死左可以怨邊個? 呢本書好多恩怨都不合情理﹐好似個韋驚世咁﹐為左幫公司老闆刮料就意圖出賣整個外家﹐害死左老婆之後又將整件事o既責任推晒俾個三舅仔。 ...
咁正邪不兩立,大家話不投機,冇野好講,點算挑釁啊?唔通要同佢飲紅酒
跟住老虎話[別以為一教之尊就可掌人生死,勝負還未分],咁講只是不失威風而已!

烈陽神溝東方無悔,根本是盜取九陽神功計劃的一部份,只不過韋驚世用左真感情,係佢道行未夠而已
老邪對韋驚世,有知遇之恩,二人情比親兄弟,點可以用普通的老闆伙計關係,看他們.

不過佢賴哂無敵就唔岩,個時無悔蒙住塊面,無敵點會知是自己個妹

相關搜索目錄: 紅酒

純粹預測,無敵好可能將會修練無相神功,因為佢實在太鐘意扮鬼扮馬。睇番通天教故事 d 預告,佢無啦啦可以出現響通天教叛亂裡面,混水摸魚,跟住失驚無神一野打落文殊天尊度。。。

引用:
原帖由 不平凡人 於 2009-10-10 18:23 發表

但係比佢地學..
就套套都可以速成喎
龍虎群英武功愈升得快, 反而愈膿包,
所以我現在已不去理會誰人的武功高低, 只以純漫畫角度去觀看!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。