推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[建議] 淺水碼頭村

爛地那一家是否叫煜記呢?
再沿爛地後面一段路上有一家有多士同啫哩賣,不過名字就忘記了.

我想這篇文章跟這個POST很貼切,大家亦會有興趣(昨日找了一整天的)!希望各位喜歡。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

超正!文中所提及既歷史係今日睇到先知,原來開村已經有百多年,
文中所講既"維記",即係我上面所講唔記得咩名既士多,得瞭望台兄呢篇文章,又重拾返一個失去既記憶
食水問題其實80年代都係未解決,住在山上既居民都係依靠山水,好多村民用長長既膠喉從山上將山水接駁入屋,有時打風落雨,山上水喉移左位,就要上山再接駁.
今日山上仍保留住好多呢d膠喉,都算係歷史既見證啊.

其實,這編文章,是淺水碼頭村快要清拆時出版的。明天待續!

好啊,期待你再貼多一d上來一同分享

這編文章是上一文章的背面,可以見到當時情況。當時我已搬走,此殘骸是當年探朋友時拾回來的。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

好珍貴既資料,謝謝瞭望台兄
細圖唔係咁清晰,拍攝位置好像在黎明記,對嗎?
記得當年公佈落實要清拆,我同一班朋友都好唔捨得,
因為搬遷後要各散東西,好難先可以再見面.

相信是。
當時我雖已搬走,但也好唔捨得。
現在,我也間唔時到尚存的半條斜路逛逛。
希望大家繼續分享,找尋記憶!
有好野必定拿出來分享的。

每次踏上果段斜路,都會浮現好多回憶,
現在只剩餘瞭望街1號謝記同德記仍然默默留守住淺水碼頭村,
仲有一棵生果佬門前既榕樹,其餘的,已然再搵唔返了...
放心,有好野當然會搬上黎同大家分享啦,自己收埋冇意思啊

重有往爛地的樓梯,斜路鐵駁往一層樓的樓梯....

呢幾張相大約兩年前影,瞭望台兄所講係咪圖中呢條鐵樓梯呢?
呢棵榕樹以前十尺高左右,依家三層樓咁高,時間....真係過得快,一轉眼三十幾年

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-8-30 12:17 AM 發表
呢幾張相大約兩年前影,瞭望台兄所講係咪圖中呢條鐵樓梯呢?
呢棵榕樹以前十尺高左右,依家三層樓咁高,時間....真係過得快,一轉眼三十幾年

http: ...
老榕樹。。。。忽然覺得在樹木下走過很不安全

吓!係wor,你地幾個,邊個知"淺水碼頭村"果牌匾幾時被人拆咗?邊個拆架?
何苦來由

引用:
原帖由 西南風 於 2008-8-30 12:27 AM 發表
吓!係wor,你地幾個,邊個知"淺水碼頭村"果牌匾幾時被人拆咗?邊個拆架?
西南風兄還是對“招牌被拆”一事耿耿於懷

引用:
原帖由 choihung 於 2008-8-30 00:28 發表

西南風兄還是對“招牌被拆”一事耿耿於懷
choihung師姐你有所不知,我地呢斑老街坊對呢個招牌有一份深厚情意結,
我都想捉拿個兇手歸案

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-8-30 12:38 AM 發表

choihung師姐你有所不知,我地呢斑老街坊對呢個招牌有一份深厚情意結,
我都想捉拿個兇手歸案
哦,明白了,對上的帖子見笑了,萬勿介意!

回復 111# 的帖子

第一幅的鐵樓梯以前是沒有的。
我指的鐵樓梯正是第三幅那條!
第一幅的鋪頭位置以前是打鐵鋪的。落樓梯轉右是汕頭藥房(後來是中國聯合銀行),再過是創興餐廳!

相關搜索目錄: 銀行

從choihung 大姐介紹的網址中發現那幅圖,相當全面及清晰,甚俱參考價值,可資住後討論和對比之用。

何苦來由

回復 90# 的帖子

西南風:
東華三院第二小學"的地址,請看該標題的#115
ccooww, 你記得淺水碼頭村曾經有一個叫"大傻"的剪髮佬,是在村流動的;行到邊,叫到邊的。

引用:
原帖由 西南風 於 2008-8-31 10:28 AM 發表
從choihung 大姐介紹的網址中發現那幅圖,相當全面及清晰,甚俱參考價值,可資住後討論和對比之用。

Oh thanks for posting this picutre here.  I missed it when I browsed that forum.

好像最近西灣台也在清拆了。

右邊的那個有水的地方好像是蓄水池,現在應該是給填平了。

打鐵鋪以前好似係博文門口,係嗎?
汕頭藥房同創興餐廳呢兩個名已經忘記了,瞭望台兄好記性,又再幫我找回已經失去既記憶.
"大傻"剪髮佬記得啊,以前係佢幫我剪髮,每次有汽水飲就會乖乖坐底任佢點剪,有花旗裝同陸軍裝兩款,其實剪左乜野髮型我自己係唔知同唔會理,最緊要快d唔好要坐咁耐就得囉........後其唔再見大傻上村做生意,究竟因咩事呢?
培記你記得嗎?

引用:
原帖由 西南風 於 2008-8-31 10:28 發表

好圖!相片拍攝年份是否70年代或更早?

回復 121# 的帖子

很高興你還記得培記,我曾有一段時間在那裡剪髮,他很好。過年也有給我們利是。你知嗎,培記前身是賣芝麻糊的。

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-9-1 07:10 PM 發表

好圖!相片拍攝年份是否70年代或更早?
Seemed to be.  Tai On Building has not been built in that photo.

View from Kowloon, can see Taikoo Dockyard and Shaukiwan in 1973

As captioned.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。