推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[檔案] 柴灣成屋村

引用:
原帖由 choihung 於 2011-12-9 00:10 發表

在香港做小販好好搵,這是不容否認的事實。 ...
講起小販,佢哋實發𠺝!

講就話我涼薄冇人性,佢哋唔使納稅、又唔使鋪租水電煤!我反而覺嗰啲奉公守法交貴租嘅小商户慘啲!

成日嗌失業所以被迫做小販!講嘢呀!你出聲我即刻俾份8000至一萬蚊嘅洗碗碟/清潔工你做!

慘得過香港地大把假人假義假慈悲人士去support佢哋打橫行做刁民!

相關搜索目錄: 清潔
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-8 23:57 發表

絕對正確、講番啲歴史, 直至八二年中英聯合聲明之前、那時侯小西灣英軍情報中心,屬於軍事禁區,主要為美國及歐盟收集中國,蘇联、北韓等共產國家的情報收集,直到中國確定收回香港主權,英軍 ...
stary 是否紀律部隊中人? if so, 應該聽過 當時的政治部, 不少過檔到老廉...

首長級的 uncle, 曾經說過, 不少部門, 過渡前, in front of 英國人, 燒野...

引用:
原帖由 choihung 於 2011-12-9 00:10 發表

小西灣我沒有常去,只是偶爾無聊,坐車坐到總站,順便逛逛。
在香港做小販好好搵,這是不容否認的事實。

我也加入說說柴灣,聽説,一直在柴灣開店鋪的老闆們,都認爲柴灣是一塊福地,生意興隆也 ...
旺角哩班, are umbrellaed by 建制派, 所以今次唔見李x人 幫佢地出頭, 涂生直情追殺...

88 掛掛, 柴灣開店鋪, 有冇生意咖 ? 我當日見到佢地發牛豆...

引用:

..聽説,一直在柴灣開店鋪的老闆們,都認爲柴灣是一塊福地,生意興隆也 ...
等我拆解一吓呢亭所謂小販/小商户嘅心態!

呢班好食懶飛廢柴,有工唔做,又不自量力,成日發白日夢想發達,將啲生活費孤寒錢拎哂去所謂做生意!

賺咗又唔儲起作落雨柴,只識花天酒地包二奶又或炒賣樓宇,蝕咗就喊苦啼忽攞綜援份窮人等人救濟,咁同賭錢炒margin有乜分别!               

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-9 16:12 發表

請恕阿筆我倚老賣老,多口勸句後生仔康兄你,試吓可否接受reasonable and/or acceptable之埋堆/同流合汚罷,否則唔襟撈㗎!  

人在江湖、身不由己!無須太過執着嘛!傲骨?算了吧! .By the way,老兄長居強國數載,想必大把有趣人和事可與大家分享,何不告之一二,讓我呢亭海角遺民增廣見識,雖然或會離題,相信Stary兄亦不介意,好過「柴灣屋村」呢個話題噏噏吓唔再夠料,無以為繼,以致被鎖帖告終吖,係冇?

..
\

十分同意,此乃開放平台, 四方友好,各抒己見、無任歡迎!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-12-9 17:34 發表

stary 是否紀律部隊中人? if so, 應該聽過 當時的政治部, 不少過檔到老廉...

首長級的 uncle, 曾經說過, 不少部門, 過渡前, in front of 英國人, 燒野...
非也!  !只是公務員;

那些資料是一些曾任華藉英兵的朋友告知

確实、英軍及英國撤退時銷毀很多重要資料!

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-9 10:26 發表

這是理兄所坐的猪籠車、而部份天線杆依然尚存!
我有理由懷疑呢啲猪籠車有部份係懲教處載啲就快出册嘅犯入嚟替英軍做簡單工程,又或剷草之類工作。

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-10 09:14 發表

我有理由懷疑呢啲猪籠車有部份係懲教處載啲就快出册嘅犯入嚟替英軍做簡單工程,又或剷草之類工作。
說的怎是. 这叫做「出外圍」, 替英軍, 政府医院, 郊野公園, 边界, 沙滩等公眾地方清除雜草, 垃圾等工作. 有時甚至要乘直升機到外島工作.

相關搜索目錄: 直升機 工程

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-8 08:01 發表

好!Stary兄有志氣!I like it!

不過以我過來人第一身經歷告訴大家,這樣做是要付出代價的!

但既然早已豁出去,後果並在計算之內,就無須「忍辱偷生」為五斗米而折腰! 但記得條件係要輕身上路,勿孭太多債,例如物慾債、情慾債、兒女債…..等等!
...
多謝Pen兄提點、其实每個人都要為自己的行為負責

幸而、現在樓債還完、兒女債還差少少; 情慾債也差少少而已! 一笑

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-8 23:57 發表

絕對正確、講番啲歴史, 直至八二年中英聯合聲明之前、那時侯小西灣英軍情報中心,屬於軍事禁區,主要為美國及歐盟收集中國,蘇联、北韓等共產國家的情報收集,直到中國確定收回香港主權,英軍 ... 那些年,柴灣道到十三座太平村已到盡頭,前無去路,那時有一德士古油庫在海邊,是柴灣小孩少年游泳之地,
貼多一張另一角度的圖片、了解當時環境!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-10 11:01 發表
多謝Pen兄提點、其实每個人都要為自己的行為負責

幸而、現在樓債還完、兒女債還差少少; 情慾債也差少少而已! 一笑
是否仲爭阿二條情債?

一段少插曲. 曾經有幾個月被放逐出外圍, 每早帶百五個宝宝分乘五部猪籠車去边界修刀鋼及除草, 其中深圳河一段很窄, 跨步可过, 那裹由一隊來至河南的解放軍駐守, 往往埋伏在草叢中, 侍我們行近時, 突然持搶起身, 怒目而視. 初時俾佢嚇一跳, 後來慣了, 冇當一回事. 不过有樣野担心, 萬一有個宝宝跨步过河, 我們追唔追好.

時間久了, 那斑河南佬和我斑宝宝 friend 起來, 互遞烟仔茶水, 还學会幾句廣東話, 跟斑宝宝叫我 Ah Sir, 食左飯味. 好彩那段時間冇沖冇突, 否則要上演边境風云矣.

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-10 11:24 發表
. 不过有樣野担心, 萬一有個宝宝跨步过河, 我們追唔追好. ...
Sir又無須過份担心,因為當年你啲寶寶唔會着草過河咁蠢,否則死得仲快過响册度!

兼且俾得佢做「出外圍」,一乃優差、二乃出册在望矣!

引用:
一段少插曲. 曾經有幾個月被放逐出外圍, 每早帶百五個宝宝分乘五部猪籠車去边界修刀鋼及除草, 其中深圳河一段很窄, 跨步可过, 那裹由一隊來至河南的解放軍駐守, 往往埋伏在草叢中, 侍 ...
想不到牛sir也有如此驚險故事>有如電影一樣!

牛sir, 好奇一問 , 你現在那邊慢香港多少個小時!

引用:
一段少插曲. 曾經有幾個月被放逐出外圍, 每早帶百五個宝宝分乘五部猪籠車去边界修刀鋼及除草, 其中深圳河一段很窄, 跨步可过, 那裹由一隊來至河南的解放軍駐守, 往往埋伏在草叢中, 侍 ...
有 uncle 做豬笠時, 唔肯收錢, 結果要守深圳邊境. 67 年時, 同駐守既解放軍有衝突, 混亂期間, 真係被推過華境. 佢心都離埋. 即刻走番英界...

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-10 11:05 發表
stary 兄知唔知點解 ?  屋企人話, 柴灣 (i.e. 興華村) d 公屋, 盤古初開, 已經冇巴士總站. 個度應該係一個大的住宅群咖, 返工咪好唔方便 ?

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-10 11:05 發表
你哋睇吓,綠草如茵,黃昏假日與妻散步海邊,小兒在盪千秋,一家人正在享受良辰美景,簡直天外人間!

再嫌悶,吹雞用車載一班土著入嚟陪踢波玩耍,誠樂事也!

一山之隔,有人一家六口住50呎山邊寮屋板間房、徙置區,揾朝唔得晚。天啊!真係做鬼好過做人呀!

攝此相片當年,成日俾人滾話乜鬼嘢「中國人民有志氣!一不怕苦、二不怕死!」。若然人民根本冇「苦」又唔使「死」,何來「怕」哉?

食懵咗呀?有得嘆點解要挨?

千言萬語,就是一句話: 「做鬼有理!」

我唔制呀!今次去見閻羅王,再有得opt嘅話,老虎魚蝦蟹都唔學上次咁蠢揀做中國人呀!

話之佢就嚟做超超超級世界強國,都係投胎做鬼穩陣,食少多覺瞓,play safe 嘛!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-12-10 16:12 發表

stary 兄知唔知點解 ?  屋企人話, 柴灣 (i.e. 興華村) d 公屋, 盤古初開, 已經冇巴士總站. 個度應該係一個大的住宅群咖, 返工咪好唔方便 ?
興華村乃分為一期及二期、一期建於七零年、現已重建、二期建於山波上,建成於七五年,一期由於鄰近舊巴士總站,所以沒有另設巴士總站、且當時亦不流行每邨都有總站,直至與華二期,由於在山波上、故才另設總站!

圖中的柴灣舊巴士總站,位置就在現時柴灣地鐵站!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-10 16:52 發表

你哋睇吓,綠草如茵,黃昏假日與妻散步海邊,小兒在盪千秋,一家人正在享受良辰美景,簡直天外人間!

一山 ..我唔制呀!今次去見閻羅王,再有得opt嘅話,老虎魚蝦蟹都唔學上次咁蠢揀做中國人呀!

話之佢就嚟做超超超級世界強國,都係投胎做鬼穩陣,食少多覺瞓,play safe 嘛! .
真係好鬼中意你寫啲文章、生動有趣,有啲支持你唔住,俾一字「讃」!

....那些年,英國人生活在幸福年代!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-10 16:52 發表

一山 ...
筆兄,你真係身在福中不知福了,個笪草地咪即係現在的藍灣半島,
你都住到唔住啦,家陣係咪晒命呀。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-10 23:49 發表

....那些年,英國人生活在幸福年代!
那些年,紅毛鬼响全世界撻埋撻埋人哋咁多地做殖民地,梗幸福啦!  

我哋強國第日有樣學樣,共和子民仲幸福呀!  

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-10 23:49 發表

真係好鬼中意你寫啲文章、生動有趣,有啲支持你唔住,俾一字「讃」!  
Stary兄太過獎啦!我啲嘻哈塗鴉,都係跟各前輩學番嚟嘅,若有不是之處,唔止要多多包涵,更請多多指教!

共勉之!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-12-11 01:06 發表

筆兄,你真係身在福中不知福了,個笪草地咪即係現在的藍灣半島,
你都住到唔住啦,家陣係咪晒命呀。
理兄有所不知矣!

我叫筆懵懂,字敦厚,有感自己何德何能,可以學人住豪宅,更知太過身在福中會招人妒忌,故此嗱嗱聲搬走,費事鋒芒太露!

現已不在其居,哂命之說乃嚴重指控!我要投訴!

答老筆, 帶宝宝出外行街街須萬分警覺, 边境也不例外, 曾有宝宝跑过華界失踪, 事後發覺宝宝家在深圳. 更多時, 宝宝跑过華界吸毒或叫雞, 吸飽食飽才施施然回來歸隊.

答 stary, HK 是 GMT+8, 我處是 GMT-6, 香港早十四個鐘.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-11 10:45 發表
..  曾有宝宝跑过華界失踪, 事後發覺宝宝家在深圳. 更多時, 宝宝跑过華界吸毒或叫雞, 吸 ...
咁咪即係臨天光瀨尿?

要加監㗎噃!真係有人咁蠢,等多陣都唔得?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。