推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[檔案] 政商強人 倡議成立廉署 簡悅強走完99年人生

政商強人 倡議成立廉署 簡悅強走完99年人生

政商強人 倡議成立廉署 簡悅強走完99年人生
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120923/18022808

關心基層 曾反對港府增加軍費 - 20120923 - 蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120923/18022810

失去信心 見完鄧小平淡出政壇 - 20120923 - 蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120923/18022812

不靠父蔭 節儉藍血爵士捱過苦 - 20120923 - 蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120923/18022814

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 1# 的帖子

...李麗娟與簡建立深厚友誼也與廉署有關。1977年10月警廉衝突,局勢緊張,簡悅強為此不斷進出港督府,向麥理浩滙報最新情況,當時李是港督私人秘書,負責接待簡,笑言自己是比港督更快知道第一手消息的人。她說Sir YK平易近人,之後不時聯絡她相約吃飯,「佢係好傳統紳士,永遠唔俾女士埋單」...

不禁想起在尖東打日本女士的中國人!!!!

回復 2# 的帖子

一個顯赫風雲的人, 死時只有 信報 及蘋果 有報導.

到頭這一身, 難逃那一日...

RIP

回復 2# 的帖子

還是日本女人比較幸運,
從來只有中國女人比日本人姦,殺,拉去做慰安婦,
甚少日本女人...........
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2012-9-23 18:01 發表
還是日本女人比較幸運,
從來只有中國女人比日本人姦,殺,拉去做慰安婦,
甚少日本女人...........
人地做賊, 我地跟住做賊;

人地有紳士風度, 又唔見我地有 ??

引用:
原帖由 suewong 於 2012-9-23 20:48 發表

人地做賊, 我地跟住做賊;

人地有紳士風度, 又唔見我地有 ??
現時日本仔做緊賊,強搶釣魚台島,我地一係就做差人,一係就做賊搶返轉頭。

在釣魚島問題,大陸以前就太有紳士風度,只限於口頭抗議,致令日本得寸進尺。

BTW, 萬一中日真係開戰,亞SUE 姐你幫邊一便?

相關搜索目錄: 釣魚

引用:
原帖由 理魯竇 於 2012-9-23 23:02 發表

現時日本仔做緊賊,強搶釣魚台島,我地一係就做差人,一係就做賊搶返轉頭。

在釣魚島問題,大陸以前就太有紳士風度,只限於口頭抗議,致令日本得寸進尺。

BTW, 萬一中日真係開戰,亞SUE 姐你幫邊一便?
我希望共同開發, 唔好開戰. 況且日本的食草男, 點會夠強國打. 剩係示威都唔夠強國有氣勢...

釣魚島問題,大陸係咪真係咁有紳士風度?

如果中國男人, 打的是日本買島/好戰 政客, ah Sue 拍手叫好, 而+ 打手無寸鐵的日本女人.

如果咁係 arm, 越南人 (冇大陸插手, 唔會有船民) 咪可以打我 ?

我無話到那打日本女人的中國男人(乜唔係香港男人咩)arm,
但講到國仇家恨,有點過火周時會發生,
女士雖然手無寸鐵,但都係被拳頭打嗟,
點都好過俾機關槍掃,俾刺刀插丫。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2012-9-24 18:04 發表
我無話到那打日本女人的中國男人(乜唔係香港男人咩)arm,
但講到國仇家恨,有點過火周時會發生,
女士雖然手無寸鐵,但都係被拳頭打嗟,
點都好過俾機關槍掃,俾刺刀插丫。
香港男人唔係中國人 ?

我在個區住過, 唔少強國人. 我都比山西大媽用購物車打過...

而+ 未開戰o窩 ? 國仇家恨,嚴重 d o窩...

如果說到抗日, 中共的立場 --  
1972年中华人民共和国与日本建交的时候,中华人民共和国政府放弃要求日本国家赔偿的权利,但没有放弃民间要求赔偿的权利。http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E6%8A%97%E6%97%A5%E6%88%98%E4%BA%89#.E6.88.98.E5.BE.8C

老毛曾多謝日本, 否則中共不能坐大; 周恩來曾說: 度尽劫波兄弟在,相逢一笑泯恩仇...

相關搜索目錄: 購物

日本人在中國搶了超過半個世紀,賊性難改,現在又作動了。釣魚島呢壇野,唔駛開戰當然最好,但若傾唔惦,開戰亦無妨,因為日本人始終不服氣,他覺得只是給美蘇打敗,所以看不起中國。在美國面前日本只是哈巴一隻,視美日安保條約為護身符,國格何在。若然開戰最好能把他打個稀巴爛,看他以後還敢不敢囂張。

問題好簡單姐!結束一黨專政,再唔係國共合作,在中國一人一票選某一個黨執政,(臺灣選民未必讚成)咁就唔好話臺灣唔同你一齊保釣,一個唔覺意,同你一齊打返你,你又係做皇帝,老蔣都領過野
小兒科!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2012-9-24 20:52 發表
日本人在中國搶了超過半個世紀,賊性難改,現在又作動了。釣魚島呢壇野,唔駛開戰當然最好,但若傾唔惦,開戰亦無妨,因為日本人始終不服氣,他覺得只是給美蘇打敗,所以看不起中國。在美國面前日本只是哈巴一隻,視 ...
其實我頗矛盾 -
  • 當時蘇聯, 就是給冷戰拖跨經濟, 中國不應重蹈覆轍
  • 美日聯盟, 中國軍力一定不及;
  • 俄國狼子野心;
  • 忍氣吞聲, 忍到何時 ? 而且其他各國虎視眈眈;
  • 中台船堅炮利, 都不出兵. 香港孤臣孽子, 揚帆出海, 以生命作賭注. 還要被大陸媒體, 抨擊害國. 對保釣義士不公. 倒不如斬釘截鐵, 一了百了..
to be or not to be...

引用:
原帖由 comm 於 2012-9-24 21:18 發表
問題好簡單姐!結束一黨專政,再唔係國共合作,在中國一人一票選某一個黨執政,(臺灣選民未必讚成)咁就唔好話臺灣唔同你一齊保釣,一個唔覺意,同你一齊打返你,你又係做皇帝,老蔣都領過野
it is my dream...

但見識過香港的選舉, 中國一人一票, 我不存厚望...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。