推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

26 12
發新話題

帶手提電腦大陸過關

帶手提電腦大陸過關

請問各位師兄,而家可唔可以帶一部自用ge手提電腦進出大陸關(即係帶埋返大陸做野然後帶返香港)?需唔需要申報?唔申報搜到使唔使打稅兼罰款呀?

相關搜索目錄: 電腦 手提電腦

我帶咗十年都冇問題
有時會叫開部機睇吓証明係咪自用

最嚴重試過Search我啲 image file 同 movie, 話睇吓有冇三級嘢喎

多謝長毛兄回覆。
啱啱託人買部Thinkpad大學機,諗往攞上大陸用,一野唔醒起內地人好鍾意呢個牌子,前年聽聞有人帶自用手提電腦過關個陣俾人屈水(可能因為當時年近歲晚),所以有D擔心。上次過關連生果都俾個阿嬸關員擸埋。
之前帶隻USB手指,周圍插上面靚女同事.... D機。

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-11-14 09:29 發表
我帶咗十年都冇問題

最嚴重試過Search我啲 image file 同 movie, 話睇吓有冇三級嘢喎
三級?哽係無啦,得四級之嘛!
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

引用:
原帖由 Butt 於 2006-11-14 02:32 PM 發表

三級?哽係無啦,得四級之嘛!
𠵱, 版主又笑人嘅

引用:
原帖由 tyson668 於 2006-11-14 10:18 AM 發表
多謝長毛兄回覆。
啱啱託人買部Thinkpad大學機,諗往攞上大陸用,一野唔醒起內地人好鍾意呢個牌子,前年聽聞有人帶自用手提電腦過關個陣俾人屈水(可能因為當時年近歲晚),所以有D擔心。上次 ...
Thinkpad 家下咪又係大陸嘢

生果!?
邊種先?
睇嘅沒收有乜出奇?
食嘅使乜帶上去啫, 上面大把啦!

Thinkpad 上面買好似貴好多ga。有D野,大陸出品就幾好食,例如女女,有D就唔好食啦,例如生果,所以台灣生果而家可以免稅入口大陸會有市場,D台灣果農就先受惠於大陸ge政策。

Clear your internet temporary directory before bringing your notebook to China.
The customs will search your directory for sexy pictures for money.

引用:
原帖由 tyson668 於 2006-11-13 11:29 PM 發表
請問各位師兄,而家可唔可以帶一部自用ge手提電腦進出大陸關(即係帶埋返大陸做野然後帶返香港)?需唔需要申報?唔申報搜到使唔使打稅兼罰款呀?
記得初初 帶 "公司部" 新的 Dell 手提電腦進出大陸關, 又用膠袋包住 ( 唔係原廠膠袋 ), 怕 刮花,  比佢問左好長時間?? 又 Record 張 回鄉 Card!!!

以後 進出大陸關 就 隨手放入個 Bag 裡, 刮花==> 算數!! , 貼上公司張 Name Card ( 連火牛都 貼上 Name Card ), 桌面很多 MS Word , Excel file, 試過幾次 過關 , 佢見到 部 手提電腦 咁舊,我話係 公司手提電腦,  佢 望下就算!!!

[癡心絕對]........為 "妳" 付出那種傷心 "妳" 永遠不瞭解  ,  我又何苦勉強自己愛上 "妳" 的一切   ....

If GA can find the 4仔 in your notebook, what will they do? Have someone got this experience?

引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-11-14 01:29 AM 發表
我帶咗十年都冇問題

怕的, 可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER, 平時不用是一個FILE, 啟動後, 便成為VIRTUAL DIRVER, 將你D珍藏儲存入去. 玩盡D, 有D可建立隱型CNCRYPED DRIVER, 連源來的FILE名都查唔到. 咁你就唔怕搜身

引用:
原帖由 nmpkl 於 2006-12-3 10:33 PM 發表

怕的, 可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER, 平時不用是一個FILE, 啟動後, 便成為VIRTUAL DIRVER, 將你D珍藏儲存入去. 玩盡D, 有D可建立隱型CNCRYPED DRIVER, 連源來的FILE名都查唔到. 咁你就唔怕搜身
請問怎樣可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER??
  [癡心絕對]........為 "妳" 付出那種傷心 "妳" 永遠不瞭解  ,  我又何苦勉強自己愛上 "妳" 的一切   ....

引用:
原帖由 焦器勃勃 於 2006-12-4 12:54 PM 發表

請問怎樣可以在HARDDISK建立個ENCRYPED DRIVER??
小弟是用 GNP 程式. 有隻叫TrueCrypt, 好似幾好用. 可以到 www.truecrypt.org 查看使用手冊....

依?! 好似去左電腦版..希望唔會被人話貼錯版啦

相關搜索目錄: 電腦

吾系甘严重瓜
拉到会有咩后果呀
引用:
原帖由 CHANGMAO 於 2006-11-14 09:29 AM 發表
我帶咗十年都冇問題

no problem at all

點會有問題呀,我帶出帶入咁耐一直都冇人問過我

search ur harddisk?? wah no personal secret left lor...

I do take my labtop to shanzhang 2 times, there were no issue.

其實依家呢樣野咁通行
應該放機放人
打倒昨日的我,打倒今日的你

無問題, 我過去五年只有一次問過係咪自用, 我答係就走得

Very depends. Soemtimes they just take a look but soemtimes you have to pay several hundred RMB. Many cases in my company. Get the receipt from custom and claim back from company

Maybe different cities' customs will have different policy.  I have never had any problems with my notebooks.

系囉。講自用咪得囉,我過佐5.6年全部都好少比佢啲查到。

生果!?
邊種先?
睇嘅沒收有乜出奇?
食嘅使乜帶上去啫, 上面大把啦!

over 10 years, I have notebook, only once stopped

26 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。