推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

第一次中招(新版開始)

專科醫生dr.ip,因想快d做冷凍(dr.cheung太貴,搽藥水+診金$800),佢話唔似,叫我停滴藥水觀察下,10日後履診

到1個禮拜後,回到油記睇驗血report,個醫生(第2個)話我好了,我問佢粒野都o係到,(只不過表皮甩掉,生左白色新皮),都冇甩過,咁係咪濕疣,佢話初頭唔知(唔係佢睇)現在一定冇野,

之後1個月再睇左dr.ip幾次,佢次次都話冇野,睇到佢有1次唔收診金,但係粒丘都o係到

之後再睇dr. ho, 佢耐心地聽完我的經過, 幫我用藥水test下有冇變白,結果冇白,佢都話唔係,同埋佢話濕疣一出時,周圍的皮膚唔會紅晒,

我唔係唔信醫生,但係十分擔心,仲想過去死,我好努力同自己講唔係,但係有個社工同我講粒野滴過藥水有變化,就應該係疣,仲叫我快d回政府睇多次

好辛苦

回復 #2925 人不人鬼不鬼 的帖子

DR HO 好唔好,可否 EMAIL 佢診所地址同電話比我, 診金幾多 謝謝

回復 #2926 leea0231 的帖子

leea0231, 我已pm你了

回復 #2914 stanleysex 的帖子

stanleysex兄,

同你既情況差唔多, 都接近兩年! 其實上年都叫做好番, 最衰都係之前同女朋友散左, 心情唔好, 又出左去玩! 結果現眼報, 又再復發! 由8月睇到而家都仲未好, 心情當然唔會好好啦! 不過都無辦法, 生活都係要咁樣過啦! 一齊努力面對吧!

各位兄弟, 唔好諗死呀! 雖然我最初知道有呢個病既時候都有諗過, 不過後來都諗通左!

POOR兄, 你既情況都唔係最壞姐, 唔好咁灰啦! 不過真係唔好做住啦, 有機會交X感染架, 佢知你有病都仲同你一齊, 你更加要愛惜佢, 你都唔想佢有事! 最好叫佢都去睇下醫生, 最好打埋個隻阿SA而家成日賣廣告個隻疫苗!

有一樣野想問下各位兄弟, 你地須唔須要將D皮膚拉到好"衡",先致見到D粒野? 定係好表面已經見到? 我而家既情況係表面上睇唔到, 要將D皮膚拉"衡"先見到, 有時醫生都唔敢肯定係唔係!

各位兄弟, 不要灰心! TONY兄講得O岩, 心情都會影響個病情! 開心D面對, 錢既野, 你覺得身體緊要定$緊要呀? 醫好個病, 到時再搵$都未遲啦!

相關搜索目錄: 廣告

兄弟既心情我都好明白, 其實我都不時有生起過厭世既念頭......
我屋企家境並唔好, 都係靠份工搵食, 手停口停,
每次睇醫生都同樣有金錢上既壓力,
但無奈上有高堂, 如果就咁一聲唔出走左, 恐怕佢地會接受唔到,
所以唯有日過一日, 見步行步........﹝雖然我都唔知自己有能力行到去邊﹞

好多謝tony兄無怪我仲安慰我, 腳個度我反而無咁驚, 我最驚係傳左去鼻口入面,
因為睇資料個d地方好難醫同好難復完, 而且醫到個d地方必定暴光,
到時候全世界都知到, 就真係唔知點樣再過日子........................
﹝尤其呢段時間經常鼻塞同鼻水倒流, 牙肉腫爛同流牙血......唉.....總知成個人都唔知點咁.....﹞

另外想請問一聲, 有冇兄弟知道 dr. ho 可以提前幾耐預約......同埋佢個間診所有冇耳鼻喉科?

kwok138
今日我險些想去金字頭的場玩,最後沒有去.

ding
唔記得有冇耳鼻喉科.可以提前幾日/一星期.

人不人鬼不鬼
信社工都唔信醫生?社工只要開解.病始終醫生專業.政府的由於較求其,不會浪費時間看太久.不是說政府不專業,只是政府一日看這麼多,只會看兩看.社工當然認為政府最好.因他未試過看政府.而以他的專業知識政府是最專業.其他=沒有用.但私家專科受訓7年,難道沒有資格?你知唔知道私家專科醫錯人好大獲.之前的post說過.不再說.

小肥t
其實最近也有投資... 也賺了... 可是都是醫藥費...
現在買股票變成了賺醫藥費...

Tony1
其實我也不知道應不應該轉現在的醫生...
我看了他3次...

現在買股票是不錯的...
其實股市在跌時, 也有不少的在升...
有時則相反...

相關搜索目錄: 投資

ISaidNeverAgain
看了3次..有沒有好轉.如沒有好轉.看多一次是時候轉.最重要是有好轉.

Tony1
舊既好左d,新既又黎....

所以我下次真的要求他做biopsy去搵出個原因...

ISaidNeverAgain
種菌好事.但種完用藥也差不多.因來來去去都是抗生素+藥膏.最重要醫生的藥是否有用.

回復 #2926 leea0231 的帖子

龜頭生左2個紅印, 不痛的 唔知係??

煩請新仔注意.如不知道那個醫生好,就去政府看,最少政府好過大陸沒有牌醫生.

引用:
原帖由 ISaidNeverAgain 於 2007-10-26 22:04 發表
小肥t
其實最近也有投資... 也賺了... 可是都是醫藥費...
現在買股票變成了賺醫藥費...

Tony1
其實我也不知道應不應該轉現在的醫生...
我看了他3次...

現在買股票是不錯的...
其實股市在跌時, 也有不 ...
因唔夠狼,真係剛剛夠睇醫生,真是天意!!

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 Tony1 於 2007-10-26 23:28 發表
煩請新仔注意.如不知道那個醫生好,就去政府看,最少政府好過大陸沒有牌醫生.
tony大哥你d口風好似轉左

引用:
原帖由 Tony1 於 2007-10-26 21:10 發表
kwok138
今日我險些想去金字頭的場玩,最後沒有去.

ding
唔記得有冇耳鼻喉科.可以提前幾日/一星期.

人不人鬼不鬼
信社工都唔信醫生?社工只要開解.病始終醫生專業.政府的由於較求其,不會浪費時間看太丰 ...
寫工同某網上安xx使一樣,都是打扮工,網上搵到咩資料或者上一手同事講咩咪做咩.....唔通為左求真或者更有用既資料搵一d「過來人」或者睇完呢度再走去求証咩???????
大佬,好多人都係搵食only.....況且做寫工好多人話自己冇偏見其實唔係.....佢分分鐘宜得你早d死ar(特別有d未過30果d妹妹仔寫工,如果唔係為份工一見你就彈開喇.....)
見到咁多所謂「幫人」既人,最後搞到個受害人仲差左,所以我同好多兄弟都唔會推薦任何野...不論政府還是私人....無謂喇

引用:
原帖由 Tony1 於 2007-10-26 23:28 發表
tony大哥你d口風好似轉左

思考問題1:
知道將來香港同外國一樣,個人醫療開支由自己醫療保險支付?
思考問題2:
買醫療保險是否先check你既病歷,例如政府?
思考問題3:
你估政府keep 一個人既病歷幾耐?

p.s.唔好再問我

相關搜索目錄: 保險

I plan do the "cutting" check by dr.ho
pls pm dr.ho's address and phone no to me?

Thx very much!!!!!!!

小肥t
沒有辦法.政府不好.但黃綠的更差.至少政府不會害人.黃綠會使病情更差.而不少兄弟也是去看黃綠.私家專科有些兄弟認為貴.黃綠唔掂才去看政府,政府唔掂才去看私家.不會理會好不好.所以轉口風.當然最好是看私家專科.但是每個兄弟情況不同.

思考問題1:
知道將來香港同外國一樣,個人醫療開支由自己醫療保險支付?
一定會向這方面進行.

思考問題2:
買醫療保險是否先check你既病歷,例如政府?
98%會.如check了有機會加大保費,某些病可能列為除外,更可能不保.當然最重要看保險公司看實際情況.

思考問題3:
你估政府keep 一個人既病歷幾耐?
政府說保密.可以打電話去問下.或者試下不去拿化驗報告.看看會如何.

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 啊魚 於 2007-10-17 22:10 發表
多謝tony兄同smalljj兄的意見
我今日睇完 dr ho 喇, 真係一個好醫生, 好細心講解比我知, 都有用藥水幫我 check, 之後話我果幾粒都唔係, 又比d相我睇, 我都想比佢cut 出離驗, 但好似粒好小的瘡咁都唔知點 cut, 我 ...
想問下去dr.ho度檢查,做晒藥水,切片,顯微鏡,瑪麗醫院hpv全部分型....總之可以買個安心0既檢查都做...,大概幾多錢?報告要等幾耐?同埋唔該pm個dr.ho個地址我? 唔該晒

回復 #2930 Tony1 的帖子

懸崖勒馬, TONY兄做得好!

ISAIDNEVERAGAIN兄,

唔好灰心! 我既情況都同你差無幾, 舊既去左, 新既又黎! 唯有保持身心健康, 早睡, 多運動........總有好既一日!

小肥t兄,

你而家既情況點樣?

ding兄,

共勉之!

stanleysex兄,

你又點樣?

相關搜索目錄: 運動

kwok138
今天又想去金字頭的場,怎知道隧道口大塞車,塞了1小時多.又沒有去,可能整定.

poor
已pm dr.info

kwok138
stanleysex兄之前說了情況

謝謝咁多位!
同意tony兄所講, 大陸d黃綠通常只睇錢無人性, 分分鐘仲衰過唔睇....
所以如果實在無辨法睇私家既應該去政府處求疹!
根本政府想推卸「醫療」呢個責任好耐, 從轉做醫管局開始已經係咁,
想信大方向都應該係咁, 問題只係會以咩形式去cap水,
至於保密, 私穩條例「理論上」應該包左........
﹝只係香港社會普遍乃然帶住有色眼鏡同鴕鳥既思維去睇「性」呢樣野,
 更加無人會去正視我地呢d情況, 有兄弟講開耶菜花預防疫苗,
 遲d post d其他地方既link比大家睇下人地政府既做法.....﹞

多謝kwok兄,
但患處已經生到指甲位, 唔知要唔要剪走部份指甲.....
唉....只怪自己一路都懶懶閒, 得過且過......宜家後悔已經太遲......
今日去睇牙醫, 暫時口腔未有發現.....希望搵機會快d check埋鼻入面同喉嚨位....

如肥t兄所講, 可能我地d債未還完, 賺既都係要填返落去,
希望我地受苦既日子快d崖完........大家都要加油!

相關搜索目錄: 牙醫

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。