推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[建議] 淺水碼頭村

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-11-21 21:23 發表
相同既地方,我都係腳踏"白鴒牌"硬膠拖!!
原來瞭望台兄都係"白鴿牌 "fans,
呢款拖鞋優點係襟著耐用,
而缺點係踩狗屎善後工作十分困難,
輕微既可以去水喉沖水,
情況嚴重要用香雞去挑

回復 276# 的帖子

對!
我通常去黎明記對面的水喉沖,開猛水,有時被黎明記罵浪費食水。
我的白鴿牌通常是在金華街買的。

回復 277# 的帖子

我都試過呢個情況,亦都係用呢個方法解決問題,都係比黎婆鬧
呢個服務村民既街喉,應該都為唔少街坊解決呢個難題

金華街其實唔止白鴿牌,仲有日常同返學衣著,一日三餐都係靠佢,
今日呢條街仲保存住真係好安慰,有時行下懷舊一番都幾好架.

大家重未瞓呀!
咁就啱啦,想問下有冇人喺金華街嘅金華學校讀過書呀?
54B

回復 272# 的帖子

在人頭山捉金虎(呢兩條靚仔都係我細佬,而家都有仔有女咯)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
54B

我也有捉金虎的喜好!
有些人捉後是用來"鬥"的,你們是嗎?
Anyway, 好相一幅

回復 278# 的帖子

我番學的紅鳥皮鞋也是在金華街買的。有一次,我的買鞋錢在周強記輸晒,結果......

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-11-23 11:14 發表
我也有捉金虎的喜好!
有些人捉後是用來"鬥"的,你們是嗎?
Anyway, 好相一幅
係呀,好過癮架 !

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
54B

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-11-21 18:49 發表
財記兄講得岩,我同54B兄只係相隔一條大坑,
計落你仲近,因為你間屋橫誇大坑.
但諗返起其實都幾危險
打風時  大坑D水入屋   

54B應該 好高大   印象中

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-11-23 11:18 發表
我番學的紅鳥皮鞋也是在金華街買的。有一次,我的買鞋錢在周強記輸晒,結果......
瞭望台  兄....    我細個成日去  (潛)錢      買紙   那種  細細 張...............   再大些 有彈波子機 會跌 錢 那 部.........試過有一次  跌了 很多 5亳子(銀色英女皇頭像那種)  出來   ,差不多 30多個................. 後來才知道 那部機 壞了... ....

引用:
原帖由 54B 於 2008-11-23 00:30 發表
在人頭山捉金虎
好圖,童年時候的水渠路,真的令我們這群小孩子樂而忘返.
看見圖中那幾位小孩子,就像看見自己當年,
大概山村上小朋友身上所穿的及娛樂,都是大同小異.

相關搜索目錄: 娛樂

回復 283# 的帖子

54b兄所貼的圖,每張都咁精彩
圖中那段樓梯格離的斜坡,細個時候最鍾意當sir滑梯玩,
上面那列木屋,有一個豬腸粉製造工場,
一蚊雞可以買一大包,好抵食架

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-11-23 11:18 發表
小小年紀已經賭咁大,今日應該成就非凡啦

回復 285# 的帖子

想唔想睇下我細個果陣個靚仔樣呢

認唔認得個背景呀!圖片右下角部分便是我老豆個生果檔!

54B

回復 283# 的帖子

這裡便是爛地! 左邊便是鴻利大廈!
圖上邊是可以通到明福台!

回復 289# 的帖子

你可以想像吧
就當作各位的反面教材

回復 290# 的帖子

啊!54b兄呢張照片真係極品,
你真係唔話得,連自己張相都放上來,令人感動
呢張相著得咁靚仔係咪新年影既呢?
背景就係論壇早前所講既大中同康元,有你呢張相,可令大家模糊記憶又清晰起來了,
真的萬分感謝
你爸爸個生果檔位置好明顯,一望就知,
但你所站立的位置我未見過,應該是愛民街,
但又怎麼會是爛地一塊?
可否講講拍攝日期呢?

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-11-24 21:39 發表
啊!54b兄呢張照片真係極品,
你真係唔話得,連自己張相都放上來,令人感動
呢張相著得咁靚仔係咪新年影既呢?
背景就係論壇早前所講既大中同康元,有你呢張相,可令大家模糊記憶又清晰起來了,
真的萬分感 ...
確實日期已不可考,大概在六十年代未,就是愛民街現址,當時只有逢源大廈.
54B

唔好意思,刪除此離題....!

54B

回復 295# 的帖子

不是!為甚麼兄台你會有那個想法呢?

回到主題吧。兄台所提供的相片實是難得,情(兒時的笑臉)景尤如昨日之况,更見歡愉之情。較本論壇之前的筲箕灣相片(愛秩序灣大火、温黛之后.....so sad)輕鬆得多了。

係呢,有冇金華街「王祥記大厦」的相片丫?成條金華街係那幢大厦有D野可以講下。或者「永華戲院」同「金星戲院」的相片。
何苦來由

重有,兄台知唔知村口個牌坊几時俾人拆咗?邊個拆謘H
何苦來由

引用:
原帖由 西南風 於 2008-11-26 12:37 發表
不是!為甚麼兄台你會有那個想法呢?

回到主題吧。兄台所提供的相片實是難得,情(兒時的笑臉)景尤如昨日之况,更見歡愉之情。較本論壇之前的筲箕灣相片(愛秩序灣大火、温黛之后.....so sad)輕鬆得多了 ...
唔好意思,離晒題!
咦........!點解上傳唔到相片嘅?
54B

引用:
原帖由 西南風 於 2008-11-26 12:44 發表
重有,兄台知唔知村口個牌坊几時俾人拆咗?邊個拆謘H
咁又真係唔知噃,我都係喺呢度睇到至知道,真係好鬼嬲,唔知邊個衰人(政府?)拆嘅呢?成日講保育,但係就見錢眼開,乜都拆晒起樓,真係愈講愈扯火.........
54B

1970 年愛秩序灣棚屋大火後災場
呢張相嘅背景右邊就係永華戲院,圖片前景個位婆婆,我細個嗰陣好似喺永華戲院附近,經常見到佢.
54B

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。