推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[檔案] 柴灣成屋村

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-12-31 06:26 發表
談談加州高鐵

加州前州長大隻佬見加州失業率高, 以供地方式ask 中國佬出資幫加州起高鐵, 以三十年經營管理權作抵押, 消息一出, 中國民間興奮莫名, 以為是大國崛起又一徵像, 以超美來自我陶醉一番.

中國佬出資起 ...
牛蛇,呢條高鐵拍咗板未?我都怕中國吃黃連!

Happy New Year!
祝願大家新年快樂!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-31 21:41 發表

牛蛇,呢條高鐵拍咗板未?我都怕中國吃黃連!
所以牛Sir唔應該再駡何爺,佢俾咁多Jetso花旗佬!

何爺好,花旗好,牛Sir更好!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-31 21:51 發表
Happy New Year!
祝願大家新年快樂!
And you!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

我都趕得切派個代表來祝大家新年快樂。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-12-31 22:25 發表

所以牛Sir唔應該再駡何爺,佢俾咁多Jetso花旗佬!

何爺好,花旗好,牛Sir更好!

不是扮高超, 我对此宗搵笨交易總覺得不妥. 交易貴乎公平, 我賴理什么人. 只担心中共好大喜功, 人民當殃, 做了笨还鼓掌.

温州事故如一盆冷水淋醒各方, 各方從新想想, 暫停交易, 何也是好事.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-12-31 23:39 發表

我都趕得切派個代表來祝大家新年快樂。
我亦祝理孫及家人身體健康,事事如意!

嘩!呢套禮服超豪喎!

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-31 21:51 發表

Happy New Year! 祝願大家新年快樂!
琴晚夜麻麻冇睇清楚Stary兄呢幅合成賀年咭,仲以為背景係東瀛某山口縣添!

今朝再睇,原來老兄專登為我哋柴灣老街坊而製,甚有意思!

睇嚟老兄乃㗎文通,個「番組乜子」公仔頭上喺咪咁解:

今年大家勝舊年!
龍活虎喜盈盈!

不過日期可能打錯咗,幅柴灣景應攝於1971(?),故要改為:

1971 → 2012.1.1  

引用:
原帖由 mtpen 於 2012-1-1 10:43 發表

琴晚夜麻麻冇睇清楚Stary兄呢幅合成賀年咭,仲以為背景係東瀛某山口縣添!

今朝再睇,原來老兄專登為我哋柴灣老街坊而製,甚有意思!

睇嚟老兄乃㗎文通,個「番組乜子」公仔頭 ...今年大家勝舊年!
龍活虎喜盈盈!
筆兄果然博學! 多謝欣賞!

不要再糢糊焦點, 冇人話中國無高鐵, 中國的高鐵还開过 300km/h, 跟着發生什么, 不在此討論, 要討論的是整個高鐵技术從外國買回來, 中共厚顏冇恥說成百份百自主開發, 十分要不得, 可憐的是有中國愚民信到十足, 还拿出來貼幫手宣傳, 可謂愚中之愚, 蠢中之蠢.

美國沒有高鐵是事實, 但要分清楚, 美國不是缺此技术而沒有, 而是这門生意冇效益, 冇人肯投資.  缺技术而尋求外援 (中國高鐵), 與有技朮而不投資(美國高鐵) 是两碼子事, 拿两者混為一談, 是混洧視聽.

美國不是中國, 政府用錢要由人民審垓, 所以除了中共这個冤大頭外, 相信很难有一個州政府会出資建造.

相關搜索目錄: 投資

中國一面吹噓買回來的高鐵是自主開發外, 也不忘報導高鐵司機的神勇, 報導稱中國的高鐵司機來自工人階級, 不懂英文, 花了三個日夜便翻譯了幾百頁的德文操作手册, 又再花两星期完成了德國司機三個月的訓練云云.

这正宗不打自招, 自揭瘡疤, 那頭說百份百自主, 何來德文操作手册.

有報導說, 自中國高鐵提速至 300km後, 德國, 日本加拿大提出警告, 胡亂提速, 責任自負. 还有另一個警告, 未經許可, 不得轉移枝術到他國. 这都是对大話精的棒喝.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2012-1-2 02:49 發表
中國一面吹噓買回來的高鐵是自主開發外, 也不忘報導高鐵司機的神勇, 報導稱中國的高鐵司機來自工人階級, 不懂英文, 花了三個日夜便翻譯了幾百頁的德文操作手册, 又再花两星期完成了德國司機三個月的訓練 ...
牛蛇•歲晚新年,停火協定三天喎,今天香港還是新年假期耶!

引用:
原帖由 stary 於 2012-1-2 09:56 發表

牛蛇•歲晚新年,停火協定三天喎,今天香港還是新年假期耶!   
嗱!Stary兄,你身為UN國際維和部隊總司令,係牛Sir破壞停火協議在先,我唔客氣喇!

不過牛Sir都算客氣,只係向天不向人發砲,我有樣學樣試射咋!

我早幾日响九龍仔專題問西南兄邊個搞到我哋童年咁慘,佢老兄答個天至知!

其實與其問天,何不問人!

當年香港人之淪為貧民,大多應與時局有關!

與其賴毛聖君,不如問蔣聖賢,二者皆天庭特派專員,received the mandate of heaven!

再問,就責在被詛咒的中國人民自己,鍾意革乜革物,一代一代咁革落去,革咗成百幾年都仲未革完,連香港班海角遺民今時今日都不甘寂寞,口痕兼身痕!

咪話我河蟹正衰仔,你唔搞人、人唔搞你,正一先撩者賤、打死無怨呀!阿爺姓乜大家好清楚,佢曾話過: 「人不犯我、我不犯人!」。咁你哋仲玩佢老人家?  

有幸當年紅毛鬼响深圳河南面頂住吓啫,大家先至有啖安樂茶飯食吓,依家?咪喇,唔好喇話?  

相關搜索目錄:

回復 338# 的帖子

認同.
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2012-1-2 12:08 發表

認同.
多謝水哥十扑!

襯牛Sir响花旗嗰邊仲瞓緊覺,攻其不備,整多一炮佢嘆!

一個成熟嘅成年人,講嘢同做嘢都要負責任,亦不可跟小朋友般不顧後果!

講民主、講革命,幾咁動聽、正氣、偉大呀!但使唔使咁激進,吓吓要推翻人哋呀!你就坐响處得把口,咀噏噏咁叫,人家會死好多人㗎!

犯民本質跟嗰啲扮憤怒叛逆青年一春色,叫佢修身、齊家、治國、平天下,一步一步嚟,但因修身難,叫口號易,take the easy way,企圖一脚踢個波到頂,食住話人哋唔係佢哋所認同之方法產生當權,就賴人哋冇民主、冇認受性,就可長食長有,做一世反對派,呃神騙鬼,到呃到選民上位後,有權有勢攞盡着數!

最神奇就係呢班燒壞腦自命中國救世主,幻想自己係真命天子,所以成日恨革命,可以突然黃袍加身,又或做國師、資政之類。囫嘅,通通應該去睇精神科!  

如果一個冇私心,冇想渾水摸魚嘅香港人,或都會贊成先前Stary兄所講,要面對現實,無須事事搞對抗咁急進,讓其和平演變,何必要只爭朝夕呢?况且羅馬亦非一朝建成!

講真吖,阿爺基本上都算善待你哋港人吖,你又何苦以井水犯人河水呢?搞惦自己千百樣港務先喇!

打假求真是沒有假日的. 本非戰爭, 何來休戰.

引用:
原帖由 mtpen 於 2012-1-2 18:50 發表

多謝水哥十扑!

襯牛Sir响花旗嗰邊仲瞓緊覺,攻其不備,整多一炮佢嘆!

一個成熟嘅成年人,講嘢同做嘢都要負責任,亦不可跟小朋友般不顧後果!:sl ...
不用整了, 閣下插科打渾, 我從來不作真, 只當小丑論. 一個成熟嘅成年人,講嘢同做嘢都要負責任,亦不可跟小朋友般不顧後果. 小心回不到祖家.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2012-1-2 23:27 發表

不用整了, 閣下插科打渾, 我從來不作真, 只當小丑論. 一個成熟嘅成年人,講嘢同做嘢都要負責任..

Where is your sense of humor, my dear Big BrotherSir?

Don’t take it serious, mate!

I don’t believe our brotherhood is that fragile, isn’t it?

Anyway, if I did upset you, please accept my sincere apology, as I don’t really mean it!

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2012-1-2 23:09 發表
打假求真是沒有假日的. 本非戰爭, 何來休戰.
蝸牛角內爭何事、世間原是戲文場,頃刻一聲鑼鼓歇 不知
何處是家鄉!

世間事沒絕對的對或錯、很多事情難分真假!一切事不是自以為是對便什麽都可以做(像香港的犯民訟棍的大小官司、結果是港人遭殃、現在大陸孕婦來港產子停不了 ,)!

很多事到頭來自會有答案,假的真不了,真的假不了!

國家前途為重,不是意氣之爭,慎之!

睇番啲開心事:  《轉貼》在武廣高鐵開通兩周年之際,廣深之間首條時速達300公里的高鐵線路廣深港高鐵廣深段正式開通運營,標誌著深圳進入「高鐵時代」。廣深高鐵區間最快運行時間35分鐘,運營初期票價為特等座120元,一等座100元,二等座75元。根據香港特區政府計劃,廣深港高鐵香港段建設將於2014年完工,2015年試測成功後正式投入服務。
   10時40分,編號為G6126的第一趟廣深「和諧號」高鐵從深圳北站開往廣州南站,廣深高鐵正式運營。首發列車於11時08分直達廣州南站,全程運行28分鐘,因列車中途未有停站,最高時速達310公里!略超運營初期時速300公里的上限。  廣深港高鐵是中國「四橫四縱」客運專線中京港高鐵的組成部分,線路連接廣州、東莞、深圳、香港。廣深段起自廣州南站,沿線設慶盛、虎門、光明城3個車站,止於深圳北站,線路全長102公里。 朝七晚十 對開36班  運營初期計劃投入5輛動車組列車,每日開行36對,最早開車時間為7時,最晚開車時間為22時。最快運行時間為35分鐘,較目前既有的廣深鐵路廣州東站至深圳站的動車組列車最快運行時間縮短34分鐘。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2012-1-2 23:27 發表

...小心回不到祖家.
至於牛Sir着我小心回不到祖家,don’t you worry, mate,我雖口叫強國為祖家,但我絕無意圖或企圖返上去呢亭生番地方,莫講去長住,連旅遊也不感興趣!  

我有多名經商老死,三番四次引誘我,說揸車响我屋企樓下接我俩老去深圳、廣州玩玩,話我哋冇番上去成24年咁耐,好多嘢唔同咗,我答之曰: 「唔銅就鐵」,不為所動!

况且我自命係地球村上之地球人,我祖家大把,少個唔少!   

而我亦自命係典型之醜陋香港人,我認賊作父、六親不認、滅祖滅宗、有奶便是娘、白貓黑貓…you name it!

好!Stary兄响樓上嗰句: 「…頃刻一聲鑼鼓歇,不知何處是家!」,說得真好,I like it!

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 mtpen 於 2012-1-3 10:52 發表

至於牛Sir着我小心回不到祖家,don’t you worry, mate,我雖口叫強國為祖家,但我絕無意圖或企圖返上去呢亭生番地方,莫講去長住,連旅遊也不感興趣!  

我有多名經商老死,三番四次引誘我,說 ..深圳、廣州玩玩,話我哋冇番上去成24年咁耐,好多嘢唔同咗.
筆兄錯過了行使中國歡樂回鄉咭權利,也錯失了江山如此多Fun,

相關搜索目錄: 旅遊

一九七二年六一八水災、柴灣滿目蒼荑!

引用:
原帖由 stary 於 2011-12-23 21:33 發表
60年代剛剛發展的柴灣
箭咀指那是我小時的住所,父親在屋後建造了一個小小花園,其中兩棵桃樹每年春天都開花,接著來的便是結桃子和聚集大量狗毛蟲,每日對著整個馬蹄型的柴彎,遠處是左面的鯉魚門峽至右面的藍塘海峽,有人傑地靈感覺。

回復 349# 的帖子

B哥返來啦!!!
緊係收藏左好多寶貝了

相關搜索目錄: 收藏
不落兩邊

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。