推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

大同汽水

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-27 02:18 PM 發表

我都覺得當時 d 鮮奶,甘香過 e+ 好多 (日本牛奶都不及)。
黃臉婆正在喝番婆榨取的金山橙汁。各位就飲屈臣氏有汽橙汁或綠寶吧!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

好文章,好圖一定要,贊 !
╱◥█◣ *.  ★﹒* meiji k..
田︱田 ★. ●   ● •. ﹒★....
朅朅朅 _/█\_/█\_•. ;;;;;;;
 ̄ ̄ ̄ ̄√√ √√ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
:::::::::::::

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-27 22:15 發表

哩個屈臣氏同 e+ 既 屈臣氏蒸餾水,有無關係o家?
一樣,不過「屈人寺」早響七十年代已經變成「李力場」既公司。

講起黎,我爸爸退休之前就係響呢家公司既大埔廠度做機器師父既,
每日就係睇住d水樽洗完入水包膠紙然後出廠…
而我讀書果陣都試過幾個暑假去佢個廠度做暑期工,
日日同d差唔多年紀既part time一路做一路玩,
23蚊一個鐘,飯錢平到你唔信,2002年居然仲有5蚊一餐,補水ot照計,
而且又有得識下女仔(parttime),唔錯架!!

所以中肯一點講句,「李力場」對伙記既福利的確係比其他財團做得好一點。

相關搜索目錄: 暑期工

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-7-28 21:07 發表

一樣,不過「屈人寺」早響七十年代已經變成「李力場」既公司。

講起黎,我爸爸退休之前就係響呢家公司既大埔廠度做機器師父既,
每日就係睇住d水樽洗完入水包膠紙然後出廠…
而我讀書果陣都試過幾個暑假去佢個廠度做暑期工,
日日同d差唔多年紀既part time一路做一路玩,
23蚊一個鐘,飯錢平到你唔信,2002年居然仲有5蚊一餐,補水ot照計,
而且又有得識下女仔(parttime),唔錯架!!

所以中肯一點講句,「李力場」對伙記既福利的確係比其他財團做得好一點。
...
2002年暑期工都有23蚊一個鐘,e+ D 基層長工....唉!!!!

技安講既係超人年代,小超繼位後,D 僱員人工 比 同行低。

相關搜索目錄: 暑期工

引用:
原帖由 9G66 於 2010-7-27 01:16 發表

識得買汽水飲時,都收緊五(四?)毫子一枝 - 屈臣氏哥剌,反而上面嚘鯆_就飲過唔少。某段時間;應該是七十年代中,飲綠寶有玻璃杯獎,好似重有隻鰜峊齱A得閒M鴷。
印象中,飲既汽水係玉泉,忌廉 / 橙汁。不過阿媽唔比飲得多,"cut"....

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-7-28 17:31 發表

黃臉婆正在喝番婆榨取的金山橙汁。各位就飲屈臣氏有汽橙汁或綠寶吧!
家姐話,綠寶有廣告係半島拍攝,好 grand. 令到佢對半島有份情意結。

相關搜索目錄: 廣告

死啦,成日自己話老,原來班門弄斧。微不足道。

回復 31# 的帖子

係呀.我仲記得.
係半島大堂內有個小朋友坐係張櫈上.同個侍應講"綠寶"
該是七十年代尾既事.
不落兩邊

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-7-28 05:39 PM 發表
係呀.我仲記得.
係半島大堂內有個小朋友坐係張櫈上.同個侍應講"綠寶"
該是七十年代尾既事.
就給綠寶飲!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 31# 的帖子

唔知聽個講。SUE姐有冇聽過一個傳說?那時綠寶每支賣三毛,但坊間有傳聞話當時個細路去飲綠寶間酒店係半島,飲綠寶每支要六元。但當時冇法求証。

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-29 03:59 AM 發表
唔知聽個講。SUE姐有冇聽過一個傳說?那時綠寶每支賣三毛,但坊間有傳聞話當時個細路去飲綠寶間酒店係半島,飲綠寶每支要六元。但當時冇法求証。
在尖沙嘴喜來登商場裡的茶樓單是茶價已是每位 HK$60,昨朝,老人、黃臉婆與番婆到沙田遊玩,在一社會垃圾收容站裡的茶樓啃茶,好、點了潮州粉粿、雞包仔及一碟四寶燒味飯,連番婆的茶價,埋單是HK$ 60。

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-7-29 02:00 發表

就給綠寶飲!
但我覺得玉泉好飲 d。

其實玉泉係咪貴 d o家 ?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-29 11:59 發表
唔知呀。我當時都唔知個間係半島,又唔覺得好 grand. 大左去半島,就覺得好有 class.

唔知大家知唔知,半島 下午茶,無得訂位。但達官貴人去到,會即刻有位。最攪笑,排隊等位時,無得坐。

有 1 次坐半島遊艇出海,係 lobby 集合,我 同e-甥 前後腳到,大堂職員 sweet talk 我,話我e-甥 好有教養,當時真是好開心。

相關搜索目錄: 酒店 遊艇

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-29 17:46 發表 唔知呀。我當時都唔知個間係半島,又唔覺得好 grand. 大左去半島,就覺得好有 class. 唔知大家知唔知,半島 下午茶,無得訂位。但達官貴人去到,會即刻有位。最攪笑,排隊等位時,無得坐。  ...
講番起,有教養既細路真係唔同,但真係響香港已越黎越少。
每次都見,阿媽教個仔點去打尖、爭位,一係就當街係咁鬧。我地老媽子邊有咁教我地架?
某日去鰂魚涌做野,午飯響X之島搞掂就算,我得一個人,捧住個盤同餐,搵位,都幾狼狽,期間有兩個學生同我講;哥哥(哈,原來都仲未係咁老),你坐先啦。起身就俾個位我。我話細佬唔使啦,你坐啦,佢話:唔緊要啦,你欏住野嘛,我搵過一樣啫。
諗起真係父母教仔、家教幾咁重要,香港,已越黎越少咁既細路了。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-29 19:58 發表

每次都見,阿媽教個仔點去打尖、爭位,一係就當街係咁鬧。我地老媽子邊有咁教我地架?
某日去o魚涌做野,午飯響X之島搞掂就算,我得一個人,捧住個盤同餐,搵位,都幾狼狽,期間有兩個學生同我講;哥哥(哈,原來都仲未係咁老),你坐先啦。起身就俾個位我。我話細佬唔使啦,你坐啦,佢話:唔緊要啦,你欏住野嘛,我搵過一樣隉C
諗起真係父母教仔、家教幾咁重要,香港,已越黎越少咁既細路了 ...
你就好啦!!! mygo 應該大我 DD,呢10 年 8 年,小朋友都叫我 EE。

我 D 家姐 亞哥有教,但可能而家小朋友少,佢地慣性是家庭中心,覺得地球要圍住自己轉。

好像我 個 侄孫,做錯事,要佢講對不起,無次得。1 係 不了了之,1 係比亞哥體罰,但始終都唔肯 say sorry.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-7-29 19:58 發表

某日去o魚涌做野,午飯響X之島搞掂就算,我得一個人,捧住個盤同餐,搵位,都幾狼狽,期間有兩個學生同我講;哥哥(哈,原來都仲未係咁老),你坐先啦。起身就俾個位我。我話細佬唔使啦,你坐啦,佢話:唔緊要啦,你欏住野嘛,我搵過一樣隉C
諗起真係父母教仔、家教幾咁重要,香港,已越黎越少咁既細路了 ...
你就好啦!!! mygo 應該大我 DD,呢10 年 8 年,小朋友都叫我 EE。

我 D 家姐 亞哥有教,但可能而家小朋友少,佢地慣性是家庭中心,覺得地球要圍住自己轉。

好像我 個 侄孫,做錯事,要佢講對不起,無次得。1 係 不了了之,1 係比亞哥體罰,但始終都唔肯 say sorry. h:" />

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-7-29 15:36 發表

在尖沙嘴喜來登商場裡的茶樓單是茶價已是每位 HK$60,昨朝,老人、黃臉婆與番婆到沙田遊玩,在一社會垃圾收容站裡的茶樓啃茶,好、點了潮州粉粿、雞包仔及一碟四寶燒味飯,連番婆的茶價,埋單是HK$ 60。
你 d 仔孫對你好好喎。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-30 09:35 AM 發表

你 d 仔孫對你好好喎。
種瓜得瓜;種豆得豆。

黃臉婆除了上班,一落班就煮飯熬湯,監督兒女做功課,為了女兒入讀名校,曾經睡在佐敦道的街頭取表格……!
老人全盛時期,除了日間當會計外,晚上在肉食檔幫助呢!星期天僅有的休息日就帶兒女去學游泳。
完全沒有私人時間去搓麻將!結果就把這惡習戒除。他們考試期間,除了啃飯的一小時內,連電視機都關掉,兩人躲進房子裡偷聽綠村電臺。

相關搜索目錄: 會計 麻將 功課

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-7-30 18:15 發表

種瓜得瓜;種豆得豆。

黃臉婆除了上班,一落班就煮飯熬湯,監督兒女做功課,為了女兒入讀名校,曾經睡在佐敦道的街頭取表格……!
老人全盛時期,除了日間當會計外,晚上在肉食檔幫助呢!星期天僅有的休息日 ...
o下。幹甚麼 ??

相關搜索目錄: 會計 功課

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-7-30 18:15 發表

種瓜得瓜;種豆得豆。

老人全盛時期,除了日間當會計外,晚上在肉食檔幫助呢!星期天僅有的休息日就帶兒女去學游泳。
完全沒有私人時間去搓麻將!
結果就把這惡習戒除。他們考試期間,除了啃飯的一小時內,連電視機都關掉,兩人躲進房子裡偷聽綠村電臺。 ...
家父都係咁。不過佢放假是和我們去飲飲食食。所以我好細個就食過北京填鴨。

相關搜索目錄: 會計 飲食 麻將

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-29 21:30 發表 你就好啦!!! mygo 應該大我 DD,呢10 年 8 年,小朋友都叫我 EE。 我 D 家姐 亞哥有教,但可能而家小朋友少,佢地慣性是家庭中心,覺得地球要圍住自己轉。 好像我 個 侄孫,做錯事,要佢講對不起, ...
而個個生一個,同我以前成班細路唔同架啦。
以前我地一日打交,爭野玩,而家細路邊使爭?要乜有乜。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-30 11:49 AM 發表

o下。幹甚麼 ??
Butcher
一則賺多點錢來供樓、供車;二則收檔時尚可取一些賣剩的豬肉及蔬菜回家給黃臉婆。
所以我們今天住在自己的樓房及不是寄生蟲是有歷史因果的!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-7-29 09:33 AM 發表

但我覺得玉泉好飲 d。

其實玉泉係咪貴 d o家 ?
就給玉泉橙汁飲。

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-7-29 01:39 發表 係呀.我仲記得.係半島大堂內有個小朋友坐係張櫈上.同個侍應講"綠寶"該是七十年代尾既事.
小朋友是死鬼朱家,鍾楚紅老公。

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-8-1 09:45 發表 小朋友是死鬼朱家鼎,鍾楚紅老公。
真係?睇片:http://www.youtube.com/watch?v=o6dZmedoRE8

但個時個細路應該好細個。如果真係74年播,咁應係幾時拍既呢?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。