推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

乜呢版係哲學宗教版咩,我以為係反基督教版添

救贖,是佢地話要,我地從來無話要,佢地千方白計咁塞過來。
理論歸理論,不要咁霸道,硬闖別人的文化風俗,將之否定和眨斥。
況且他的偉大,為什麼要我們普通人去成全呢?
耶蘇的血,請不要胡亂套向人們。
佢流血,可能係政治原因才招致。

你有信教的自由,人家自然有批評某教的自由,有可不對?勿人生攻擊吧

何以見得有人身攻擊?....

講對方一d同討論無關的特點,特點得嚟又多數係缺點,以此「攻擊」對方的論點。

例如,兩個人討論緊100蚊個漢堡包算唔算貴,其中一人話,你女人之家/你七八十歲/你小學都畢唔到業/你住天水圍咋,識咩漢堡包吖?咁囉。

咁我又睇唔到佢有喎,所以問囉。

吓,正喎。叫你唔好,就即係此地無銀?

咁你叫我不要進行非禮勾當,又係此地無銀...乎?

咁即係點呀?又俾你預計到,仲示範埋tim。

咁即係佢點人身攻擊先得ka?

你有無預計到哩句:遊花園乎?

哦....我明白了....原來你唔明咩叫人身攻擊.....

佢叫你唔好做某事,同你有無做某事...係兩回事喎,例如政府在電視賣廣告,叫人唔好亂丟垃圾,唔通你又覺得俾政府人身攻擊緊?

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 sheepstreet 於 2006-12-28 11:12 發表
何以見得有人身攻擊?....
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

打回原形喇..Wahahahahaaaa!!!!

Criticizing同人身攻擊係兩回事嚟喎...
一個係針對事物本身, 另一樣, 係針對發言者而非其言論(因人廢言係其中一種)

凡人煩事...............

其實,『為什麼都是談基督教』又沒甚麼其他原因
就不外香港而言,絕大多數學生只能接觸基督教
畢竟在香港所教的『哲學』中,
儒家思想是基督教團體『粉飾』過的版本
休謨,羅素等學者提也不要提
蘇格拉底只會提及其名(因為他指出『神有嫉妒』是一舍謬誤)
尼釆?一個不受教會歡迎的學生大可以試試讓老師知道你的書包有他的著作
你的操行不降等的話,就是耶穌多死七十個七次也未必能換回來的奇蹟。
政教分離的精神軟弱如此,一到思想上的話題就自然落到基督教為中心
那末有得必有失,教育上缺乏其他題目,基督教又那麼多『戰蹟』
沒辦法,若要人不知,除非自莫為
就是這樣囉。

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-12 01:16 AM 發表
其實,『為什麼都是談基督教』又沒甚麼其他原因
就不外香港而言,絕大多數學生只能接觸基督教
畢竟在香港所教的『哲學』中,
儒家思想是基督教團體『粉飾』過的版本
休謨,羅素等學者提也不要提
蘇格拉底只會提及 ...
你係講緊你個生活圈子,你個世界是嗎
你係咪讀基督教學校重要係寄宿果隻呀

我就係香港出世既
由細到大乜教都可以接觸到....(係細個搵唔到明教同白蓮教)
有尼采....我諗佢地好驚訝....有本衛斯理,而唔係龍虎門
佢地已經好開心啦,仲減分????
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-12 01:30 AM 發表

我就係香港出世既
由細到大乜教都可以接觸到....(係細個搵唔到明教同白蓮教)
有尼采....我諗佢地好驚訝....有本衛斯理,而 ...
搞清楚,我說的是『哲學』,不是宗教
就算給予最大限度的寬容,宗教不過是哲學一個狹小的部份
上面這位無所不知的基督徒先生只能說出他接觸過『不同宗教』
還以為就已經算是接觸很多『哲學』內容
已經足以令人驚覺這位基督徒先生的智慧。

當然,我也沒有說過你不能在校外接觸飛機
正如有人說『香港學生多數沒有接觸火箭』
只是指學生身份而言
要是你老爸是NASA人員,你天天隨他上班
你當然甚麼火箭都見過
不過校外接觸是接觸
一個學生就算是在外間接觸過
在校內(佔學生一天生活,吃飯以外半數或以上的時間)
也不能配帶有關飾物(即令那人的信仰如是)
甚至不能公開討論有關宗教(眨抑除外)

這種所謂接觸,到底有多少內容,還真耐人尋味。

或者只能像這位無所不知智力驚人的基督徒先生一樣
只能拿著黑書子大叫"佛教無道!基督有理!"的『認識』吧。

可能基督徒都是生活在基督教的小世界
所以以為教會給他們版本的世界就是世界的全部
遇著從這世界外面的人回來
還以為他們生活圈子小,未接觸過基督教的『寬大』
還扮成全能全知一樣空口放這種
引用:
的白話。

不過,這種不可一世的態度,相對起這種知識,還真是基督徒最真實的寫照。

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-12 09:29 PM 發表

搞清楚,我說的是『哲學』,不是宗教
就算給予最大限度的寬容,宗教不過是哲學一個狹小的部份
上面這位無所不知的基督徒先生只能說出他接觸過『不同宗教』
還以為就已經算是接觸很多『哲學』內容
已經足以令 ...
我從來沒說過我是基督教徒
但我相信香港人接觸佛教的機會
比接觸基督教還要多

我更看不到,學校對宗教,甚至哲學有什麼限制
我諗除了讀教會學校既人,先有咁既諗法
引用:
甚至不能公開討論有關宗教(眨抑除外)
你講得學校不可以討論宗教嗎,我轉過幾間學校都無呢d事喎
唔知有冇人碰過這些事呢

...一句打漏
這裡指的是教會學校(香港中學4成,或以上,另小學數更多。)

此外,在現時的香港
基督教保有的媒體是多於佛教的
學校數也遠超佛教(除歷史以外,基本上是官僚問題)
在這裡云接觸基督教多於佛教,除非將車公類的民間信仰也歸入去 - 這當然是個大謬誤。

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-13 01:02 AM 發表
...一句打漏
這裡指的是教會學校(香港中學4成,或以上,另小學數更多。)

此外,在現時的香港
基督教保有的媒體是多於佛教的
學校數也遠超佛教(除歷史以外,基本上是官僚問題)
在這裡云接觸基督教多於佛教,除 ...

第一個問題....你是香港人嗎??
見到話香港有4成以上斆會學校,我已經想笑
其實你既睇法係咪一直只存在於你的幻想中呢

民間信仰又唔當係,仲唔係針對
好實講,響我既朋友入面,信觀音,契埋既都比基督徒多
點點講觀音咋喎,信黃大仙,睇道書既又唔信道教
甚至儒家思想深入民生,響電視劇不斷入侵我地既思想都算信仰
基督教在香港算是最大嗎?我就絕不認同

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-13 10:12 AM 發表

民間信仰又唔當係,仲唔係針 ...
香港基督徒大約係佔人口的百分之十幾. 其實基督徒o既人口百份比十年都冇升過,  有好多人入教但同時亦有好多人離開.

我發現好多人(包括好多基督徒)都以為有線有o左個基督教電視channel就有個錯覺以為基督教係社會主流.

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-13 02:12 AM 發表

民間信仰又唔當係,仲唔係針 ...
查考香港教育統籌局網頁
香港共有中學572所
另查香港年報,基督教(新教)合共辦中學160所
另天主教八十多所,留意校本條例的新聞都會看到
算天主教80所,新教160所,合共240所
則佔41.9%。

另,不知道誰一面好像無所不知一樣吹噓他人活在自己的世界中
自己卻不住引用"我生活在香港時","我的朋友多是"這種沒有統計數字的參考?

笑吧,因為真是很好笑。

引用:
原帖由 voltaren 於 2007-1-15 08:14 AM 發表

香港基督徒大約係佔人口的百分之十幾. 其實基督徒o既人口百份比十年都冇升過,  有好多人入教但同時亦有好多人離開.

我發現好多人(包括好多基督徒)都以為有線有o左個基督教電視channel就有個錯覺以 ...
基督徒佔香港人口是只有一成多
但是教會學校比例遠比教徒多就是從八十年代中沒有變過的事實

至於基督教是否『主流』,在此我不多論
因為社會學上Majority不是以人數而定,而是以保有資源和權力決定的

但是論到『接觸機會』,以現時的傳媒資源和學校數
很難說佛道兩教的接觸機會比基督教還多

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。