推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

在大陸你敢唔敢出夜街

大陆的治安是很好的 如果共產黨如此不堪,禍國殃民,那中國應該處處動亂,處處有軍隊,為什麼仍如此太平?

引用:
原帖由 320602005656 於 2007-7-12 15:06 發表
大陆的治安是很好的 如果共產黨如此不堪,禍國殃民,那中國應該處處動亂,處處有軍隊,為什麼仍如此太平?
反問你一句:  為什麼差不多所有在這討論區國內同胞改名都是亂寫?  是自己心裡有鬼, 怕給人知道自己是誰, 還是為了可以說話不算數?

如是連上網都害怕用一個明確的稱號, 還能說治安好嗎?  誰相信呀?

我寫乜又到你管?  無聊.

再講, 就算係一個網上討論區, 講出來既野都應該有番d理由同可信性.  一個30624700出來講野, 叫邊個去信?  你最少都會用個似名既匿稱, 只不過比較無理取鬧.  你不如問下點解佢地唔敢用個可信性高d既, 有多過10個非"謝謝大大"post既用戶來理論?

如果我咁都算針對大陸, politics入面果班咪直頭係搞緊革命?  點解針對我一個人來講?  同你自己喺其他區又有咩貢獻可言?  又冇貢獻, 又無理取鬧, 問完人野又扮失憶... 你自我檢討完先話人啦.

引用:
原帖由 KMY89 於 2007-6-3 15:48 發表
在政版,KMY與另一個人在討論,而KMY覺得該人對大陸很有偏見。

KMY說: 如果共產黨如此不堪,禍國殃民,那中國應該處處動亂,處處有軍隊,為什麼仍如此太平?

該人說:處處不是有武警 ?  成日打死人 o拉... ...
係大陸唔係度度都係成街武警﹐亦唔係成日打死人。

係廣東以外0既地方﹐我常常出夜街﹐覺得頗安全。

唔安全0既﹐係廣東南部0既小城鎮…

北京﹐上海﹐杭州﹐大連﹐西安﹐天津﹐青島﹐昆明﹐烏魯木齊﹐成都… 覺得好安全啊。
~~~~~~~~~~~~~~~
enjoy life.

楼主也太不了解大陆了吧!!这个也要问

引用:
原帖由 KMY89 於 2007-6-3 23:48 發表
在政版,KMY與另一個人在討論,而KMY覺得該人對大陸很有偏見。

KMY說: 如果共產黨如此不堪,禍國殃民,那中國應該處處動亂,處處有軍隊,為什麼仍如此太平?

該人說:處處不是有武警 ?  成日打死人 o拉... ...
大致上唔會, 始終大陸的治安比香港差, 大陸的公安也不比香港的好.

還有, 在內地出事, 返香港不好交代呀!
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

引用:
原帖由 FeiJai 於 2007-7-13 15:23 發表

係大陸唔係度度都係成街武警﹐亦唔係成日打死人。

係廣東以外0既地方﹐我常常出夜街﹐覺得頗安全。

唔安全0既﹐係廣東南部0既小城鎮…

北京﹐上海﹐杭州﹐大連﹐西安﹐天津﹐青島﹐昆明﹐烏魯木齊 ...
就係囉...我一開始都只係講

"我住過上海, 杭州, 大連, 瀋陽.  係瀋陽有d地方比較恐怖之外, 冇一個地方夜晚會唔敢單人出街.

廣東省另算....日光日白都有地方唔敢去, 帶十幾人都唔敢去, 因為治安真係好差.... "

大陸我知道既最危險算係二線一部份地區同內蒙既包頭.

但係有d人鍾意打橫來講都冇法架...

他來過嗎?這邊治安很好啊,哪有黑夜不敢齣門這一說啊??
那种乱说的人真是无知啊

無知? 無知得過遍地黑礦既山西果的高官, 佢地話唔知喎!
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-6-18 16:19 發表

我將你打扮成個香港人, 到深圳到廣州一帶的任何一個二奶村, 到村口再明顯放幾千塊到你口袋然後讓你單獨一個人遊走.  你2-3個小時後還沒死再跟我說這些話吧.  大陸有很多地方治安不錯(像杭州, 大連, 等...), 但 ...
kaka...广州你看得出边个是香港人?成街人穿着都差不多,你认得出省外和本地人就不错了.
至于二奶村,广州成本高,二奶都去东莞,新瑭啦.
你无论扮成么野人,拿住一大堆钱周围挥舞,去边度都被人点相啦.

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-7-7 00:13 發表
廣州係比較上危險, 唔係一定死硬.  但比我博我令願去中東戰區.  死都死得心服d.

我以前都有成日上去做野, 自己都冇發生任何事, 但係見打人(唔係打洵側s州出事而入醫院...  點都覺得恐怖.
个个城市都会有问题啦.好似话你夜晚走到粉岭试下?一样啦.
城市危险都要看边个区域的.
纽约的皇后区够话又白粉又杀人开枪啦,但是最大的金融中心照样在纽约.

一个城市你住边处就觉得边处好,这很自然的.

引用:
原帖由 AbCd1243 於 2007-7-25 03:26 發表

kaka...广州你看得出边个是香港人?成街人穿着都差不多,你认得出省外和本地人就不错了.
至于二奶村,广州成本高,二奶都去东莞,新瑭啦.
你无论扮成么野人,拿住一大堆钱周围挥舞,去边度都被人点相啦.
你自己認不出不要以為賊就跟你一樣不會分.  本地人跟香港人衣著明顯有別, 你去東門一看就知道街上誰是上深圳嫖的香港人.

眼有問題早說嘛...我說的是 "深圳到廣州一帶的任何一個二奶村" ...
深廣一帶因外省人大量涌入變成治安非常惡劣是事實.

在國內, 有些地方(像青島,大連)還是比較安全.  只是深廣一帶的文明又給一堆人毀了.

引用:
原帖由 AbCd1243 於 2007-7-25 03:31 發表

个个城市都会有问题啦.好似话你夜晚走到粉岭试下?一样啦.
城市危险都要看边个区域的.
纽约的皇后区够& ...
不要說粉岭, 晚上油尖旺一些地方我也不會去, 天天打架.

三藩市旁邊有個地方叫North Richmond.  比二線恐怖多了.  一個只有一個進出口的地區, 70年代進駐了大量墨西哥幫會成員, 8-90年代更是對白人(不包括意大利人)是一個有進沒出的地方.

但是

這裡是"祖國生活版", 當然茅頭是對國內一些地方.  你要到"外地版
"寫同樣的問題我也會跟你說溫哥華一些地區有多壞, 馬來西亞那裡不要去, 加州那些城市的區對韓國人有看到就打的口號(當然, 他們分不清韓國人和中國人所以都一齊打就是了).

還是同一句話.
引用:
為什麼差不多所有在這討論區國內同胞改名都是亂寫?  是自己心裡有鬼, 怕給人知道自己是誰, 還是為了可以說話不算數?

如是連上網都害怕用一個明確的稱號, 還能說治安好嗎?  誰相信呀?

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-7-25 16:20 發表

你自己認不出不要以為賊就跟你一樣不會分.  本地人跟香港人衣著明顯有別, 你去東門一看就知道街上誰是上深圳嫖的香港人.

眼有問題早說嘛...我說的是 "深圳到廣州一帶的任何一個二奶村" ...
深廣 ...
实际点啦,老友.深圳我不知道,但是你话广州,看地头啦.
你去天河城,去正佳广场看下啦,一样是企理干净.
话"認不出不要以為賊就跟你一樣不會分",贼得鬼闲同你分香港人和大陆人?有钱就上了.
另外讲"本地人跟香港人衣著明顯有別",麻烦你解释下,如何?何谓"本地人衣着"?何谓"香港人"衣着?
在天河北任意一个写字楼行出来的着老西皮鞋,罗公文袋的,你点判断是本地还是香港人?
从体育馆球场行出来的打完球的人,个个罗住个波,大短裤和背心的,你点判断本地还是香港人?

老友,做人热爱自己地方没问题,不过不好讲到除了自己居住地以外都是地狱呢.
讲句难听的,如果的盲流不是广东省的如此多城市分流了,都涌来香港的话,恐怕香港而家的情况...呵呵.

回了#66再說吧.  還是挑一句當中的頭半來說, 後半當沒看到.  用abcd代稱...跟你說cutting你也不會明吧.

一話放下了man-purse(男裝女人手袋)再聊?  XDDDDDD

對不起, 我不是你的老友.  我從未說過我熱愛香港.  我對近年的香港非常不看好.  你看看眼科吧. 反駁也找對事情反駁.  是你自己太愛廣州而看不出廣州比國內其他大城市是比較多治安問題吧?  還是"比較多治安問題" = 地獄?  難道在你眼中的世界只有天堂跟地獄之分?

這裡是"祖國生活版".  要寫多少次你才會懂?

abcd, 你這麼喜歡幫廣州說話, 對這些做個回應吧.  還是你本來只會針對人而不會針對事?  那跟rickyhk有什麼分別?

http://forum.timway.com/f/thread-116356-1-1.html

http://forum.timway.com/f/thread-116754-1-1.html

http://forum.timway.com/f/thread-104182-1-1.html

不要太担心,其实绝大部分地区都是社会持续良好

引用:
原帖由 hsj 於 2007-7-27 16:07 發表
不要太担心,其实绝大部分地区都是社会持续良好
無論哪個社區只要人民生活穩定,有希望有前途,高堂妻兒生活無憂,幼有所教、病有所醫、老有所養,家有片瓦遮頭、缾有善餘之糧,則自然是人心思定、治安良好。

如果中國大陸大部份人都達到這種普通的生活,治安就一定會良好。

汎用人形決戦兵器人造人間エヴァンゲリオン

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-7-27 00:00 發表
回了#66再說吧.  還是挑一句當中的頭半來說, 後半當沒看到.  用abcd代稱...跟你說cutting你也不會明吧.

一話放下了man-purse(男裝女人手袋)再聊?  XDDDDDD

對不起, 我不是你的老友.  我從未說過我熱愛香港. ...
1,全世界每时刻都有罪案发生,是不是代表从明天开始所有人都不好出街?
2,广州的罪案多?其他地方报道不敢讲罢了.广州媒体现在比较活跃开放,所以报道的比较真实罢了.其实,说一个两个案例就推断整体治安不好也是无聊.
香港缆车出故障了一次,是不是代表以后都会出事?
你可以反对一个城市,甚至反对一个省.
但是,实际上你反对的只是自己而已,简称为:愤青.

引用:
原帖由 AbCd1243 於 2007-7-28 00:41 發表

1,全世界每时刻都有罪案发生,是不是代表从明天开始所有人都不好出街?
2,广州的罪案多?其他地方报道不敢讲罢了.广州媒体现在比较活Ū ...
答非所問.

引用:
原帖由 KMY89 於 2007-6-3 15:48 發表

1. 在大陸,是不是處處不是有武警 ?  是不是成日打死人 o拉... ?

我真係唔識分武警, 警察, 保安, 交警...既分別,
    除O左係FL 見過有POLICE字樣既車車走D FL 囡囡外,
    我係大陸玩O左4~5年, 未見過著制服既人捉人.
    亦未見過打死人.

2. 各位是否夠胆單拖行夜街?

我好小行夜街, 因為冇O羊地方好行.

其實有D人有偏見, 點講都冇用!!

唔好问我, 我好耐冇單拖行夜街喇

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。