推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-13 11:20 發表

黃小妹妳out喇!我担心妳嘅良好意願,at the end of the day會明月照溝渠而已!

耕?!! 耕更呀?慢唔慢啲呀?妳咪响度說三道四教人乜鬼嘢脚踏實地「耕耘」等「收獲」 ...
豈能盡如人意, 但求無愧於心...

做人做事, 以良心為依據. 所以我從無恥笑先父, 韓戰攪到破產, 亞哥家姐要賣街邊, 仍然咁 buy 共產黨...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-13 11:20 發表

客觀形勢,非個人主觀意志可轉移㗎!無論你鍾意又好,唔鍾意又好,家陣阿爺呢檔大企業經已係too big to fail,咪响度蚍蜉撼樹啦,...
1000% agree...

台灣美麗島事件之後, 國民黨逐漸放棄一向以來的路線以應時勢,台灣社會因而得以實現更充足的民主、自由與人權。黨外人士, 勢孤力弱, 組織群眾進行示威遊行時, 相信無未卜先知之能...

追女仔, 成功機會 50%; 唔敢試, 成功機會 0%...

回復 777# 的帖子

SUE姐姐情場經驗一流
不落兩邊

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-13 18:09 發表

..追女仔, 成功機會 50%; 唔敢試, 成功機會 0%......
喂大嫂!追女仔追唔到,至多做寡佬,搞革命唔成功會殺頭㗎!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-13 21:01 發表

在香港點樣攪都無事,返大陸就唔敢包喇。

西環門外有班發冷功勇士,兜口兜面同亞爺撐,經歷過都不知幾多個寒暑,返工咁返,最多放下星期日和公眾假期。

呢檔攤開咗無十年都有八年,初初係對面馬路,後來索性和亞爺近距離接觸,攪到亞爺連電車路個門口都唔敢用,長期封閉。

其實我都好佩服佢地嘅膽量和恆心,點都夠薑過我地呢班網民只懂得在網上吹水。

不扮高深,只求認真......

剛才好像有些故障,求其打D野,居然好返。
...........................................................

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-13 23:44 發表

在香港點樣攪都無事,返大陸就唔敢包喇。  ...
講講講!啲民乜民物賤種正一冇胆匪類大隻廣,夠薑就揸支槍上去同阿爺玩,番上去搞屎囫花革命吖笨!

淨係識得匿埋香港搞搞震虾凸府,學啲唔學啲,人哋孫生當年搞嘢,都唔會匿埋响香江、英倫、檀香山遥控搞革命㗎,縮頭烏龜!

即係咁,你唔妥李生啫,有種就去中環長乾中心揾佢傾,何必响屋村八街玩神沙找數呢亭下九流無聊低B手法玩個無辜收銀阿姐,兼阻住其它C9買餸唧?神憎鬼厭!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-7-13 18:53 發表
SUE姐姐情場經驗一流
typing mistake -

should be 追仔...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-13 21:01 發表

親眼見 --- 追女仔追唔到,short 左/自殺...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-13 23:44 發表

在香港點樣攪都無事,返大陸就唔敢包喇。

西環門外有班發冷功勇士,兜口兜面同亞爺撐,經歷過都不知幾多個寒暑,返工咁返,最多放下星期日和公眾假期。

呢檔攤開咗無十年都有八年,初初係對面馬路 ...
yes...

所以我認小資, 紙上談兵...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-14 17:24 發表

講講講!啲民乜民物賤種正一冇胆匪類大隻廣,夠薑就揸支槍上去同阿爺玩,番上去搞屎囫花革命吖笨!

淨係識得匿埋香港搞搞震虾凸府,學啲唔學啲,人哋孫生 ...
e+ 係無回鄉証, 入境都唔得o窩, 點揸支槍上去同阿爺玩 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-14 17:48 發表

親眼見 --- 追女仔追唔到,short 左/自殺...
Do you mean your ex boyfriend?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-14 17:52 發表

e+ 係無回鄉証, 入境都唔得o窩, 點揸支槍上去同阿爺玩 ?
既然咁夠pok學人搞革命,即係無法無天啦,好似阿蓋達恐佈份子佢哋咁,使鬼理佢乜鬼嘢証呀?揸住碌炮打橫行都得啦,如果有種嘅話!

講到尾咪欺善怕惡,鼠輩之類而已,若果俾呢亭咁嘅低劣質素嘅亂黨做國家領導人?我情願由得胡温做好過咯!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-14 21:29 發表

Do you mean your ex boyfriend?   
no la...

小時的經歷 --

在走廊見到一個哥哥, 喃喃自語, 又笑又喊, "亞薇 (美?), 亞薇 (美?)". 家姐話我知, 哩個鄰居, 失戀之後, short o左...

曾經不只一次, 見到另一個叔叔, 飲醉酒, 失控大喊. 亞媽話, 佢後生時, 聽從父母之命, 和女友分手, 獨身至今. 但常酗酒...

亞媽感慨 -- 為人父母, 不應太專制...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-14 22:13 發表

既然咁夠pok學人搞革命,即係無法無天啦,好似阿蓋達恐佈份子佢哋咁,使鬼理佢乜鬼嘢証呀?揸住碌炮打橫行都得啦,如果有種嘅話!

講到尾咪欺善怕惡,鼠輩之類而已,若果俾呢 ...
2004年11月,聯合國的一份報告形容恐怖主義是「意圖向平民或非戰鬥人民死亡或嚴重身體傷害以達到恫赫人民或脅迫政府實行或取消某些行動」的行為.

「恐怖主義」及「恐怖份子」二詞帶有強烈的負面意思

革命一詞,政治學上指對現行體制的推翻或取代; 「Revolution」,在社會學以及日常口語中,通常表示一種極端的、常常帶有暴力的、對現存政治和交際關係的社會性變革(顛覆)。它由創新者儘可能秘密組織的團體發動,並且能夠得到大多數人的支持。

革命, 點睇都唔係 恐佈份子 o窩

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-14 17:24 發表

即係咁,你唔妥李生啫,有種就去中環長乾中心揾佢傾,何必响屋村八街玩神沙找數, 呢亭下九流無聊低手法玩個無辜收銀阿姐 ...
btw, 論壇中人, 都知我唔 like 社民聯, 不過, to be fair, 泛民 (包括社民聯), 有去中環長乾中心揾李生傾...

個人經驗, 如果要投訴大財團/超級市場, 香港的報章/雜誌, 只有蘋果/一週 (同樣, 我唔 like 佢地) so 市民...

相關搜索目錄: 雜誌

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-15 16:11 發表

...聯合國的一份報告形容恐怖主義是「意圖向平民或非戰鬥人民死亡或嚴重身體傷害...
多謝黃小妹教授define何謂恐怖主義

照咁睇,嗰啲習慣性以人身攻擊/辱罵/威嚇/毆打/推撞/襲擊/掟嘢/霸佔道路/搗亂嘅「二烏」生番(i.e. 烏合之眾+烏托邦)偽民主暴徒,「意圖向平民或非戰鬥人民死亡或嚴重身體傷害以達到恫赫人民或脅迫政府實行或取消某些行動的行為」可定性為恐怖份子矣!

因為:

一,佢哋專向手無寸鐵忍辱負重,任勞任怨為市民服務之凸府官員(包括無帶槍械之警務人員)/非犯民議員使用上述恐怖手段以圖達己目的。

嗰區區六萬無政府主義狂徒並未能夠得到絕大多數七佰幾萬全港市民的支持

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-15 18:36 發表

多謝黃小妹教授define何謂恐怖主義!

照咁睇,嗰啲習慣性以人身攻擊/辱罵/威嚇/毆打/推撞/襲擊/掟嘢/霸佔道路/搗亂嘅「二烏」生番(i.e. 烏合之眾+烏托邦)偽民主暴徒,「意圖向平民或非戰鬥人民死亡或嚴重身體傷害以達到恫赫人民或脅迫政府實行或取消某些行動的行為可定性為恐怖份子矣 ...
kindly pls do enlighten me who was (were) 死亡或嚴重身體傷害  by those  偽民主暴徒 in HK so far, please...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-15 15:48 發表

亞媽感慨 -- 為人父母, 不應太專制......
講嘢呀?點可以唔專制呀!

唔通嘥咗咁多年米飯養大個蝕本貨由得佢嫁個死窮鬼連一個崩禮金都敲唔番好呀!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-7-15 19:13 發表

kindly pls do enlighten me who was (were) 死亡或嚴重身體傷害  by those  偽民主暴徒 in HK so far, please...
It’d happen sooner or later, if those bloody guys keep going on like that!

It’s only a matter of time!

七月一號晚,小姨往北角新光睇完大戲,搭十號巴士返西營盤,成車都係老人家。

去到金鐘,成條路俾班刁民封晒,動彈不得,西環無地鐵,想轉都唔得。車長打電話返公司問點算,公司叫佢自己執生。

無計可施之際,有人建議轉上花園道,經堅道和般咸道去西環,車長話唔識路,小姨話由她帶路,揸住架大巴士舞上半山,彎多路窄,唔熟路好易賴野,好在無事發生,但好多老人家要由半山行返落電車路,夜嗎嗎好陰功,那時候已經是點幾兩點鐘。

最後小姨帶埋個司機去蒲飛路轉頭才返屋企,激到她紮紮跳。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-15 22:20 發表
...搭十號巴士返西營盤,成車都係老人家。去到金鐘,成條路俾班刁民封晒,動彈不得,...
鬼唔望巴士內乘客有刁民佢老母在內!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-7-15 22:40 發表

鬼唔望巴士內乘客有刁民佢老母在內!  
刁民.......?
佢老母.........?
那豈不是.............?

無咁啱嘅,因為他們畢竟是極少數極少數。
但網上有人提出一個問題,
不久之前有的士司機曾因堵塞機場公路,
被判罪成及要坐監,
咁點解呢班刁民可以無事,
咁樣公平嗎?

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-7-16 16:21 發表

的士司機曾因堵塞機場公路,被判罪成及要坐監,咁點解呢班刁民可以無事,公平嗎?...
當然不公平!

的士司機因塞機場公路,被判罪成及要坐監,乃依法辦事,亦要尊重司法判決!
我之不滿弱勢凸府,乃選擇性執法,欺善怕惡,助長歪風!

你試吓聽日去立法大樓隨地掟紙飛機,睇吓有乜後果?

呢班冇屁用凸府官員,抵佢哋俾啲暴徒恰,正鵪𪂹!

朝庭輪替內情, 事必在凸首人選上反映, 疑似人物, 有意無意, 自覺或不自覺地淅出背景,
對有一層樓以上一族, 事不尋常, 留意!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。