推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-1 19:17 發表
低收入家庭兒童一向係UNDERPRIVILEGED, 呢點都好難攪, 因為低收入家庭唔係只係錢少,而係在於父母既年紀,教育水平有關, 唔好同我講有幾多個會考狀元係窮人出身, 現在係講一般情形,唔係EXCEPTION!

現在啲老豆 ...
我覺得現在的中/中下/低層 青少年, 靠讀書, 一齊冇出路. 身旁唔少中上層的 朋友 / 親戚,   不約而同, 都擔心/預左 自己的下一代, can't stay in the same class as them.

有大律-c uncle, seniority 排 50 名內, 昨天同我呻足 成個鐘 --  

個仔 讀完博士, 在港教大學, 起薪點 低過小學老師 (no kidding).

我安慰他, his son is not the worst, 有舊同事 大學畢業後, 10 年 工程經驗, 04 年時 月薪萬九大洋. 如何養家活口 ?

跟著  uncle 自我安慰, 就算個仔繼承衣缽, 做律-c ,僧多粥少/今非昔比, 冇 大陸關係, 都係拍蒼蠅. 行大陸 beat, 仔仔性格, 唔 work...

我提議 仔仔留在外國, uncle 喊咁口: 獨生子, 捨不得; 最多將來養仔/孫一家, 買埋樓比仔仔住, 生養死葬...

uncle 話 - 自問有錢, 有 d network, 仔仔見過世面/讀名校/成績優異....

今時今日, 中產下一代, 就算 讀書 let D, 真是在起跑道前端 ?

課外活動/遊學, 假設真的會擴闊眼界, 增加入名校機會, 中下層就能脫胎換骨 ?

個人覺得, 今時今日, 無父蔭, 非 e-科畢業 /i-banker,  預左身處中下層.

我反而 buy 你航海/ 何老大世侄 搭棚, 仲有出路...

相關搜索目錄: 工程

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-1 19:17 發表
其實差既人歧視比自更差既人係好正常,弱肉強食嘛, 唔通啲賤民起來向HKSAR逼倉? ...
我覺得仲 effective D. 歧視比自己更差既人, 解決唔到自己困境...

中學讀 理科, 好多同班跟唔上, 跟唔上既人, 夾埋孤立成績好既同學. 會考成績...

咁係你呢同班唔成熟, 好似我哋讀書,一定同啲成績好既FREIND, 考試測驗唔識有人即場即時技術支援 不過成績好既好多時衰自私,唔Q幫人, 我哋讀書嗰啲成績好既有義務提借技術支援架   

航海是否真的有出路?呢啲睇個人造化,我只係知呢個PK特府, 都要俾錢每月5000大洋去支持啲見習去做大洋船, 海事處啲海事官缺人缺到要請大陸同台灣人, 同埋呢科嘢係包羅萬有, 唔會悶, 我都未有時間去睇中國人既X星過海圖,或POLYNESIAN人既星星航海術, 衰到有一日要走難/走佬, 搶隻船返嚟都識走佬, 講完.

至於讀書多少同揾錢多少, 絕無關係, 古語云一命二運三風水四積陰德唔讀書   現在香港大學生大把, 但你要揾啲人會識木工,三行,水喉少之有少, 無嘢撈,去吓再培訓/建造業訓練局讀幾個月短期班, 有嘢學, 有津貼都唔錯架 只不過做粗重嘢IMAGE差, 香港所謂中產老豆老母唔LIKE, 你老味,我中學最X深嗰兩科係金工同木工,啲英文仲深過啲英文科.

遊學團都係旅行社PRODUCT之一, 我唔想倒人米, 課外活動呢家嘢都係多元化, 咁就可以識少少扮代表, 做番一個吹水十段

相關搜索目錄: 旅行社 遊學團

SUE 姐: 你啲親友係咪有紀律部隊中人, 對於近年癲狗糾眾生事睇法如何? 因為第三層人既諗法每每影响政局發展, 極高層選第三層人最LIKE沒有個人思想者? 見FB支持處長討論區,都係部門中人, 其實有咁多ASIA'S FINEST支持, 點解唔即場將癲狗扣捕, 押送到衙門法辦?   禿鷹處長英明,無中癲狗圈套

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-1 23:22 發表
咁係你呢同班唔成熟, 好似我哋讀書,一定同啲成績好既FREIND, 考試測驗唔識有人即場即時技術支援 不過成績好既好多時衰自私,唔Q幫人, 我哋讀書嗰啲成績好既有義務提借技術支援架  ...
當時我都有咁做, 幫同學補習.

btw, 其實讀書好靠自己. e.g. 如何記 2908 此數目 ? 其他人死記; ah Sue 當時 2x9=18, 18 --> 08; . 我試過提議同學咁做, they just can't take it...

相關搜索目錄: 補習

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-1 23:22 發表
現在香港大學生大把, 但你要揾啲人會識木工,三行,水喉少之有少, 無嘢撈,去吓再培訓/建造業訓練局讀幾個月短期班, 有嘢學, 有津貼都唔錯架 只不過做粗重嘢IMAGE差, 香港所謂中產老豆老母唔LIKE, 你老味,我中學最X深嗰兩科係金工同木工,啲英文仲深過啲英文科. ...
家族既專用裝修 c-傅, 都話冇後生仔入行. supply and demand, 我有提議小輩學 3 行, 好過做小白領, 捉襟見肘. 不過佢地嫌辛苦...

有好疏既親戚, 開搭棚公司, 月入幾拾萬, 唔使納稅...

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-2 02:08 發表
  SUE 姐: 你啲親友係咪有紀律部隊中人, 對於近年癲狗糾眾生事睇法如何? 因為第三層人既諗法每每影响政局發展, 極高層選第三層人最LIKE沒有個人思想者? 見FB支持處長討論區,都係部門中人, 其實有咁多 ...
癲狗/長毛/民主女神棍 , 其實同高層講掂數, d 出位野去度邊 . 傳媒一離開, 即刻散水...

所以我  uncle (退休高級助理署長), 同佢地唔知幾 fd. 大家各取所需, 佢地有 sound bit, uncle 可以邀功, 擴展 manpower. 反而 第三層 (e.g. 散仔/幫辦), 好憎佢地.

現任 既高層, 反而好怕 糾眾生事 既 , 因為係游擊隊, 係網絡一呼百應, 冇領袖, 亦唔聽癲狗/長毛話.  最怕一發不可收拾...

我就覺得佢地利用熱血青年..

no la, 你去 c9 討論區/ 港島東區 d 酒樓...

中國人謂悶聲發大財, 例如行船佬, 哪嘛佬, 只係你啲小輩受嗰啲身光頸靚, 出入LKF呢啲場面吸引, 無計. 最少認識啲三行嘢, 細嘢DIY, 大嘢唔會俾人老點, 我諗過多幾年,啲人唔係讀大學,而係讀啲TRADESMAN 嘢, 我夠想去船前去讀啲三行班,首選燒焊, 因為船上用得著   港口PILOT界,個個老嘢最少十幾廿皮, 個LOOK都係阿叔一個, 我呢啲低下層,梗係要去競爭少既地方,先有得立足嘛

無計呀, 癲狗你估真係癲,佢講嘢有內容架, 只怕遲啲經濟民生情形再差時,怕有人覺癲狗唔夠癲, 要另立旗幟, 不過眾人生事,都係大環境逼成, 只係各為其主, 打生打死, 有時抽身嚟睇, 現時既局面係NATURAL CONSEQUENCE, 現時重點係求自身幸福,   早謀應對之策.

回復 1# 的帖子

delete for duplication...

回復 1# 的帖子

趁何老大不在港, 騎刦此樓, 講香港教育.

下列各帖, 我以收入定義中產...

蘋果日報 - 20110902 - 加穿校褸影$400變$800名校照相館貴到報警
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 867&art_id=15577545

....專攻「名校相」、標榜全港最貴的百合照相館發生影相糾紛...

蘋果日報 - 20110902 - 女拔豪華校園啟用鮮魚行學校獲善長捐月餅
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 867&art_id=15577517

....新校舍設 25米游泳訓練池、 1,400座位大演奏廳、 300人小教堂、田徑訓練場等。中學部教學樓牆身採用磨沙玻璃;小學部更「透明」,各層圍牆、圖書館、活動室等外牆全為玻璃,又設空中花園、地下停車場等。...

大家會否覺得小朋友入了名校, 可以享受此等教育設備, 成績自然會比基層學校好. 畢業後, 自動踏入中產 ?

抑或只是學習氣氛/群體/父母著緊/努力以赴, 使學生成績優異 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-2 13:28 發表
趁何老大不在港, 騎刦此樓, 講香港教育.

下列各帖, 我以收入定義中產...

...
food for thought

蘋果日報 - 20110902 - 窮小子變 Sony董事項明生寄語:唔好諗住一步登天
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110902&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15577516

宅男教父、 Sony家庭電玩遊戲機 PlayStation總舵手項明生,打破日本集團由日本人當董事局成員的傳統,成為索尼首位華人董事。昨日履新的項明生表示,他中學時從內地移民香港,由初踏足羅湖口袋只有兩元,到現在成為董事,他直言只有香港這個民主自由地方才有此機會,只要肯付出努力,就會有成功一天...

我覺得 - 只有香港這個民主自由地方才有此機會,只要肯付出努力,就會有機會有成功一天.

如果只懂得抱怨, 為何人有我無? 為何社會/政府 不給予我同等享受 ? 不會付出努力耕耘, 只有一生在基層...

老何兄,竟然作如此大逆不道之事, 哈哈哈

現在既學校都係朝豪裝發展, 俾我既話, 一係攪間HK SEA SCHOOL 或者疑似POLICE CADET SCH 既學校,俾啲唔係成績太差既去讀, 睇吓幾年後效果如何,哈哈

引用:
原帖由 suewong 於 2011-9-2 13:38 發表

food for thought

...
蘋果日報 - 20110902 - 職場慧眼:一個專欄的誕生
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110902&sec_id=15307&subsec_id=15320&art_id=15578099&cat_id=15578170&coln_id=15578171

....到此大家應該了解我不是「講就天下無敵」,而是「以身犯險」之流!這個專欄的誕生,就是由一個 Cold Call開始,我為自己爭取回來的機會....

拎埋啲百中無一既EXAMPLE再吹大佢, 現在既問題唔係有無機會揾十幾廿萬一個月,而係PERFECT STORM殺到時對賤民既影响, 一個項明大破壞力大,還是網絡遊擊隊?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-2 13:13 發表
   中國人謂悶聲發大財, 例如行船佬, 哪嘛佬, 只係你啲小輩受嗰啲身光頸靚, 出入LKF呢啲場面吸引, 無計. 最少認識啲三行嘢, 細嘢DIY, 大嘢唔會俾人老點, 我諗過 ...
couldn't agree more...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-2 13:48 發表
拎埋啲百中無一既EXAMPLE再吹大佢, 現在既問題唔係有無機會揾十幾廿萬一個月,而係PERFECT STORM殺到時對賤民既影响, 一個項明大破壞力大,還是網絡遊擊隊?
ah Sue 都覺得項明生係 百中無一既EXAMPLE, the point is -

只有香港這個民主自由地方才有此機會,只要肯付出努力,就會有機會成功 --  脫離基層.

個人覺得, 憑藉自己的努力不懈, 有一份正當職業/ 冇不良嗜好, 只要 家中冇病人, 衣食足/有瓦遮頭, 在香港不是天方夜譚...

廿年前可能玩得通, 以我近十年親身體驗, 唔死已經係偷笑, 大吹項明生呢啲成功例子既報紙正一仆街, 現在好多人係連一份穩定職業都無,衣食唔足, 有瓦遮頭(如果劏房/籠屋都算, 有時間睇吓老可兄既1.8M+1M POST, 再加上一點就係, 香港係有啲自由, 民主就..... 同咩極權國家比叫好有囉.

生果報得閒登埋啲百中無中既例子做封面, 都唔知係咪要引起讀者公憤, 以配合PERFECT STORM 到來

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-2 14:18 發表
   廿年前可能玩得通, 以我近十年親身體驗, 唔死已經係偷笑, 大吹項明生呢啲成功例子既報紙正一仆街, 現在好多人係連一份穩定職業都無,衣食唔足, 有瓦遮頭(如果劏房/籠屋都算, 有時間睇吓老可 ...
2011 /7 香港失業率 3.5%, 差不多全民就業. 職業未必穩定, 但搵工應該冇問題...

有瓦遮頭 - 如果肯住非鐵路沿線/村屋, 唔會太貴. 有小輩兩夫婦住 200 多呎村屋, 對匡湖居, 月租 $2100.

他們在港島工作, 每天早出晚歸. 不過如他們所言, 後生, 頂得順. 冇期望一步登天...

相關搜索目錄: 報紙

如果咁講既一生為奴,有飲有食都唔係差呀, 唔好講咩 FOR ARGUMENT SAKE, 我睇嘢只睇事實, 佢哋叫頂得順ONLY, 當然唔會一步登天, 因為連半步都行唔到,  

失業率只係一個INDICATOR, 我請你只係俾最低工資又得,俾十萬蚊一個月都得, 以徧蓋全, 咁同PK政府有咩分別, 揾工有無問題? 你今日RESIGN咗份大學工,睇你可以做啲乜?

一啲只係睇QUANTITATIVE 唔睇QUALITATIVE, 每每落得一啲看似理性,實在錯得交關既CONCLUSION, 納粹德個响三十年代都係全民就業架,

我看以現時特府施政,暴動既一天不可少,也不能避, 立此存照

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-2 15:17 發表
   如果咁講既一生為奴,有飲有食都唔係差呀, 唔好講咩 FOR ARGUMENT SAKE, 我睇嘢只睇事實, 佢哋叫頂得順ONLY, 當然唔會一步登天, 因為連半步都行唔到,  

失業率只係一個INDICATOR, 我請你只係 ...
小輩兩夫妻月入 3 萬 5 千, 供養雙方父母, 去了 萬二 (因女方 父母退休, 仲有弟弟未工作).

屋租/水電, 大約 $3000, 餘下 2 萬, 兩夫妻不好名牌, 交稅後, 有儲蓄.

女方說: 她是貧苦出身, 有公屋住, 已經好滿足, e+ 租住村屋, 環境幽靜, 同 ah Sue 住九龍塘, 相差不大...

他日弟弟畢業, 負擔減輕, 就會考慮生兒育女...

小夫妻 2 人世界, 辛勤工作, 間中作短線遊, 自得其樂, 如果說 一生為奴, 似乎偏激左, 屋寬不如心寬...

p.s. 或者 Marco 你又講下, 怎麼樣才不是一生為奴/你身旁一生為奴的 case.

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-2 15:17 發表
失業率只係一個INDICATOR, 我請你只係俾最低工資又得,俾十萬蚊一個月都得, 以徧蓋全, 咁同PK政府有咩分別, 揾工有無問題? 你今日RESIGN咗份大學工,睇你可以做啲乜?

...
假如全民就業, supply and demand, 最低工資自然會上升.  

曾經有研究, 低下層就業, 其實問題不大. e.g. 旺角/灣仔 的食肆, 洗碗/侍應, 事浮於人...

論壇好多網友都知道, ah Sue RESIGN咗份大學工, 轉任國際學校. ..

做人身體健康, 肯馬死落地行, 係香港, 唔會餓死...

有好友指出, ah Sue / 屋企人 擔心臨老過唔到世, 係擔心要住公立 e-院/差老人院

我同老何兄一樣,都係想做自由人。
全民就業與工作前景不可同日而語
屋寬不如心寬,留給租劏房的人聽吧
不顧現實萬般民怨,如果社會不是有重大問題,癲狗哪會有市場?

那些似是疑的道理,能幫那2.8m的人?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-9-2 20:07 發表
我同老何兄一樣,都係想做自由人。
全民就業與工作前景不可同日而語
屋寬不如心寬,留給租劏房的人聽吧
不顧現實萬般民怨,如果社會不是有重大問題,癲狗哪會有市場?

那些似是疑的道理,能幫那2.8m的人 ...
李天命的 思考方法曾提及, 雙方討論時, 必須是同一 target, 否則徒勞無功.

ah Sue 一路是論及基層 (特別是青少年) 如何變成中下層 -- 從而可衣食足/有瓦遮頭; 屋寬不如心寬,亦是針同 disposable income 2.3 萬的中下層. 斷不會對 租劏房的人, 作此涼薄之語.

假如 Marco 是和我討論同一 target (基層) -- 衣食住行都有不足的人 (e.g.  租劏房的人), 以何老大 (隱形富豪)為例, 要求想做自由人/工作前景, 似乎...

算呀,大家道不同,不相為謀,
至於基層如何變成中下層, 除自身努力外, 大環境一樣有影响, 看看D-DAY盟軍在OHAMA和SWORD BEACH既分別, 唔係只講自身努力就一定事成, 股神都講過,佢如果生响孟加拉,都唔使有機會做股神.
如果現時香港社會不變, 只係講嗰啲屋寛不如心寛, 做特首就易辦了, 叫那些低下層自努力, 揾多啲錢去做樓奴, 咁就一天都光晒, , 世界經濟呢幾年坐過山車, 加上MPF呢個劣政將好多平民不由自主變成水魚, 如果唔係何必討論香港目前之亂局? 因為有上百萬人係無法自救! 民無盼望,民就放肆, 呢啲都係我所關心既, 貧富之差從來係RELATIVE 既問題, 香港堅尼系數為全球第一, 就算全民就業又如何?

DISPOSABLE INCOME 2.3萬都是中下層,我真不知香港有多少中下層

能夠做自由人,唔係只係講有錢與否, 唔好為拗而拗, 既然大家諗法唔同, 最好係各自修行, 去實踐自己既方法通唔通, 與人無由.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。