推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-10-6 23:48 發表
文徵明〈滿江紅〉

拂拭殘碑,敕飛字、依稀堪讀。慨當初,倚飛何重,後來何酷。豈是功高身合死,可憐事去言難贖。最無端、堪恨又堪悲,風波獄。

豈不念,疆圻蹙。豈不念,徽欽辱。念徽欽既返,此身何屬?千載 ...
他最耿耿於懷的,是○三年上街前,倡民主派大喊「董建華下台」,「但泛民無人理我。」...

劉山青
滿江紅

好似幾工整啊。

劉先生按年紀應該高我一屆,有可能同一個中文老師,這首滿江紅當年不在課程之內,是中一那年那老師特意加料,我只是記得那兩句:念徽欽既返,此身何屬?

劉先生如明白箇中意思,就唔駛咁勞氣。

點可以返來俾你做領頭羊,開玩笑。

劉先生這樣戇直,政治呢樣野咁污糟邋遢,都係唔適合佢。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-10-7 18:09 發表
劉山青
滿江紅

好似幾工整啊。

劉先生按年紀應該高我一屆,有可能同一個中文老師,這首滿江紅當年不在課程之內,是中一那年那老師特意加料,我只是記得那兩句:念徽欽既返,此身何屬?

劉先生如明白箇中意思 ...
鐵窗下的劉山青看到:中國人追求民主公義,根本沒有神聖光環,卻如進入陰暗深溝,終究埋沒理想與良知。

兩年後,劉山青十年刑期屆滿,出獄前,一個老幹部語重心長跟他說:「不要再搞政治!政治,到處都是黑暗的。」

〝豈不念,徽欽辱。念徽欽既返,此身何屬?〞

70年代的香港保釣運動     

相關搜索目錄: 運動
何苦來由

引用:
原帖由 西南風 於 2011-10-8 17:41 發表

70年代的香港保釣運動     
西南風 兄少發言, 但所言通常令人深思...

談太史公之遊俠列傳而憶起劉, 羅二君, 皆因除復觀先生論斷太史公之史記乃
千秋之筆,後無來者, 是為史冊之絕唱, 何解?除公常謂讀書人只得兩條路, 老何
依此亦up過n次: 即為虎作倀, 餓死街頭任擇其一, 太史公之為太史公, 首先能
直面自己才能秉筆直書, 而遊俠列傳人物, 太史公首句這樣說 :
韓子曰:「儒以文亂法,而俠以武犯禁。」, 以當世法治而言, 列傳人物亦不能接受。
但太史公何以把距他數百年的當誅人物刻於簡上? 這層深義, 便使老何提起劉羅二君.
金庸有這麼一句話:俠之大者,為國為民。, 錯。
俠之大者是能直面自己良知的人, 良知是讀書人的靈魂!......太史公, 大俠也。
劉羅二人, 在關乎香江這階段歷史, 他倆因內在的良知而推動的行為, 後世將記之。

還好, 老何只是認字之人, 白字連篇之人, 識字也談不上, 讀書人....難, 難, 難!

引用:
原帖由 西南風 於 2011-10-8 17:41 發表
70年代的香港保釣運動     
亞風哥,
香江保釣與拂拭殘碑此中因緣, 能否一說.

引用:
原帖由 老何 於 2011-10-8 21:42 發表
談太史公之遊俠列傳而憶起劉, 羅二君, 皆因除復觀先生論斷太史公之史記乃
千秋之筆,後無來者, 是為史冊之絕唱, 何解?除公常謂讀書人只得兩條路, 老何
依此亦up過n次: 即為虎作倀, 餓死街頭任擇其一, 太史公之為太 ...
所以 ah Sue 而家覺得當時錯怪 修女...

前幾天同好朋友講起前大學店一些舊同事, 一個字 - !!!

引用:
原帖由 suewong 於 2011-10-9 19:11 發表

所以 ah Sue 而家覺得當時錯怪 修女...

前幾天同好朋友講起前大學店一些舊同事, 一個字 - 慘!!!
點樣法,願聞其詳...........................
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-10-13 00:59 發表

點樣慘法,願聞其詳...........................
有個好姊妹同事, 50 多歲, 獨身, 獨女, 基層出身, 要供養父母.

佢教 d 枯燥既課程 e.g. Science subjects, 唔係談笑風生之輩, 又驚死教唔哂, 上堂只會講 subject matters, 結果個個學期, 學生都彈到一文不值, 要寫悔過書.

年紀/性格, 做唔到狐狸精/宮女, 升級永遠冇份.

佢同我講 - 睇住 d 細佢咁多既細路女, 做左佢老細既老細既老細, 好難受; 好擔心退休後既生活/供養唔起父母....

佢教 subject A, 要幫狐狸精打理 subject B 既 實驗室. (on paper 係 狐狸精 duty), 學生問 : Miss, 你係邊個黎架 ? 點解係度 ?

如果佢釣到水魚, 水魚又養得起佢, (如修女所願) 咪唔使咁慘...

p.s. ah Sue 平時慣左插科打諢, 職業所需...

引用:
原帖由 suewong 於 2011-10-13 20:19 發表

p.s. ah Sue 平時慣左插科打諢, 職業所需...

...
前些時候認識一位 70 多歲的前輩, 14 歲家貧, 當學徒, 退休是 vtc 的 department head.

他說當時一節課 3/4 小時, 照書講, 全場留心聽講/鴉雀無聲, 驚死學唔識...

話說於赤柱有太平紳士巡倉, 懲教署職員向囚犯簡介向太平紳士投訴的權利,
人堆中, 有人大叫 :〝 唔洗麻煩人勒, 我地呢度就有一位太平紳士〞, 職員囚犯, 滿堂大笑!

一懲教主任新丁, 騰騰震地去到飯堂向一囚犯問〝先生, 你係唔係傳聞那位太平紳士?〞
囚答是, 新丁又問 〝咁, 我應該點稱呼你呢?〞囚儍了眼地答〝咁,你叫我341863啦!〞
飯堂內, 笑聲震屋瓦.

John Hunt 洪承禧, 香港百年世家子弟, 姑丈 何世禮將軍, 外祖父羅旭龢.John 便是那囚中的太平紳士.
老何第二份工, 受職於九倉, 見工interview時, 考問老何的人便是John Hunt 的父親洪武釗.
洪家, 1850年從蘇格蘭來港至今, 正牌港人,  九倉三代買辦, 至John. 係咁先.

那一年回港, 家在百德新街, 回家總經過明珠戲院, 那一晚, 抬頭見午夜場片名是邊緣人,
老何心想自己便是邊緣人, 只因自覺與港人價值觀有異, 被這片名吸引入場觀看.

看畢, 感覺是香江新時代的來臨, 導演手法新穎, 劇本創作脫胎換骨, 社會脈動分明,
新一代上來了, 龍剛, 胡金銓, 李翰祥, 張徹, 楚原等, 被拋在後頭了!
世情便是這樣, 我們總要明白,一代新人換舊人,  舊人換腦袋才能適應新形勢, 不要隨意指點了。

導演章國明, 老何留心這名字, 可是不見他有作品上演, 奇怪, 演員艾迪亦是.。

0.1% vs 99.99%.............積金局=金融霸王

供MPF的200萬打工仔究竟係有寃無路訴 or 闊佬懶理, 總唔見有人去積金局示威, 抗議!

仲有, e+雙Ying跑馬仔, ng見二人up MPF d 問題. 老何up MPF n 次了. ne 次大家真係要
替自己找回公道, 藉雙英競凸首這機會, 要求改變MPF這混帳局面.

世界經濟未來係點, UP都多餘, 好彩的話, 今後打橫行10年, MPF冇增長, 都損失了
世上最寳貴的時間. 從2000年12月, MPF正式開始, 至今11年11個月, 再多10年,
以過去回報衡量, 本都收ng番, 一D唔奇, 咁就22年了!

究竟回報幾多, 各人自知。
積金局話至今年3月, 內部回報率5.4%, 未計管理費. 開支比率今年1.81%.
78%打工仔揀股票基金及混合資產, 2001年恆指15000點, 今日收市20000.
增長33.33%, 12年平均回報2.7%, 因聯匯原因, 美元指數從2001年的120
跌至今日75, 冇左37.5%, 每年蝕水3.125%, 通脹今年5.8%, 12年平均係
3.52%, 咁78%打工仔12年來得到d乜呢, 加減數 : 2.7-1.81-3.125-3.52=負5.75%p.a

最怕貨比貨, 政府財政儲備交由外滙基金管理年平均回報7.1%, 把積金局
筆錢交俾外滙基金處理, 78%打工仔蝕少d.

很多有心人, 年來通過各自社會關係向積金局提出種種建議, MPF總之係拖拖拖.!
3800億血汗錢, 就由一群吸血鬼操控, ng關老何事, 睇見都火滾, 200萬打工仔
不如要求回水, 每人150,000.

香港金融霸王係積金局
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 老何 於 2011-10-28 22:15 發表
0.1% vs 99.99%.............積金局=金融霸王

供MPF的200萬打工仔究竟係有寃無路訴 or 闊佬懶理, 總唔見有人去積金局示威, 抗議!

仲有, e+雙Ying跑馬仔, ng見二人up MPF d 問題. 老何up MPF n 次了. ne ...
same query...

就算冇何老大 咁醒, 識投資, 大額存款 / 債券, 每年利率...

相關搜索目錄: 投資

回復 1038# 的帖子

章國明. 七八十年代香港新浪潮電影派.邊緣人亦是阿水喜歡的電影之一.佢既代表作仲有點指兵兵.章已轉到港台做幕後. 艾廸(有Philpo血統)已失蹤很久.好像人在美國.最後出現幕前是九十年代初台灣的電視劇.點指兵兵主題歌.http://www.youtube.com/watch?v=QODuqmLPmXg留意歌詞.比現在既情情塔塔有意思多.

不落兩邊

無法香港好多人唔會think out of the box, mpf管理公司即係麻雀館"戥"腳, 食糊有得分,出沖就阿公出, 最死老細覺得手牌差,可以炒你魷, mpf就唔得lu.

我身體力行去脫離mpf枷鎖, 但有幾多夠胆死去爭取癈除mpf?  

對於舊制公務員,mpf對佢哋嚟講,八個大字"唔關佢事,你死你賤"

究竟廣大市民個腦係諗緊啲乜? 啲人好似唔為將來打算,佢哋覺得自己會早死唔會老?  

街邊地產消息: 報紙話現在啲樓價回軟,但係我住嗰幢爛樓,有一個租盤早時要 hkd 10000 for 385 sq ft, 近日再睇到價錢為 hkd 11000, 考起!

如果2012廻光反照論成立, 要坐番轉順風車先去船喎,

外語學習: 自修挪威話, 上去aftenposten.no 隔行抄一篇短既新聞, 再考自己寫唔寫得出其相對英文字, 唔識就查字典. 俄語就真係難好多, 嗰啲who, what, when, why, how 全部唔同串法, 同埋啲cryllic 字都要花時間去認, 一個字有四種寫法.    不過呢啲悶嘢最啱上船做, 如果日後識埋阿拉伯同西班牙話, 咁就獨步天下,哈哈哈    因為我唔LIKE 睇小說.

自己疊銀紙就唔夠人燒,惟有其他嘢去改進LU

相關搜索目錄: 小說 報紙 外語

引用:
原帖由 flowingwater 於 2011-10-28 22:48 發表
章國明. 七八十年代香港新浪潮電影派.邊緣人亦是阿水喜歡的電影之一.佢既代表作仲有點指兵兵.章已轉到港台做幕後. 艾Y(有Philpo血統)已失蹤很久.好像人在美國.最後出現幕前是九十年代初台灣的電視劇.點指兵兵 ...
明找來看, , 歌仔ng 錯

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-10-28 23:06 發表
   無法香港好多人唔會think out of the box
引用:
原帖由 老何 於 2011-10-28 22:15 發表

仲有, e+雙Ying跑馬仔, ng見二人up MPF d 問題. 老何up MPF n 次了. ne ...

same query...

會否如此, 200萬打工仔視供MPF當作交陀地費, 交左就NG好左住蹾銀,
交5%濕碎而矣. , 再者總覺在香港叫乜都冇用 , SIDE GAS!

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-10-28 23:06 發表
外語學習: 自修挪威話, 上去aftenposten.no 隔行抄一篇短既新聞, 再考自己寫唔寫得出其相對英文字, 唔識就查字典. 俄語就真係難好多, 嗰啲who, what, when, why, how 全部唔同串法, 同埋啲cryllic 字都要花時間去認, 一個字有四種寫法.    不過呢啲悶嘢最啱上船做, 如果日後識埋阿拉伯同西班牙話, 咁就獨步天下,哈哈哈  
學左挪威話先, ng好學俄文住, 一日學兩個俄文都唔易。
你e+有個挪威friend, 最好不過, 有人指導, 利用internet, 講寫看都得......食住上.

物以罕為貴, 努力加油!

相關搜索目錄: 外語

俄文的確難頂好多     不過都會學寫三十三隻鬼畫符做基礎

其實瑞典文同DANSK 某些字串法同挪威文唔同, 不過都識挪威文都睇得七八成
我曾幾何時睇番本版既陳年POST, 講被逼中譯英,英譯中就係學外語不二法門,
至於番話課本+MP3, 網上大把免費PDF連MP3, BT下載, PRINT 出嚟就係一本書, 讀完一個CHAPTER,再PRINT,幾化算. 惟字典就拎本硬嘢既感覺好啲, 至於GOOGLE 翻譯還要一啲日字先成熟,

引用:
原帖由 老何 於 2011-10-29 17:31 發表

引用:原帖由 老何 於 2011-10-28 22:15 發表

供MPF的200萬打工仔究竟係有寃無路訴 or 闊佬懶理, 總唔見有 ...
其實我都唔明, 到底香港人係精定呆 ? 識既人, 多數覺得眼前都顧唔掂; 少數覺得靠自己都掂.

ah Sue 就好著緊, 可能聽過先父生意失敗的往事, 覺得人唔會一帆風順; 而且自己既錢/投資, 經過分析/研究, 蝕本好地地, 比人襟住搶, 點都唔得...

p.s. 何老大真係好, 唔關你事, 都咁上心...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2011-10-29 18:24 發表
我曾幾何時睇番本版既陳年POST, 講被逼中譯英,英譯中就係學外語不二法門, ...
這陳年POST, 老何冇up點解咁做, e+up.
學外語, 不外講讀寫, 而以文字互譯的好處之1是掌握了的, 藉此而更容易入腦,
之2是講的時侯, 表達能力的深廣度, 可隨口而出, 之3是在寫的時候,對文字的
了解,應用有更多體會. 雖知道在香港, 外語始終不是母語, 而工多藝熟可補不足.
若幸運地有個好老師從中指導, 事半功倍矣。
若冇, 看外文報張, 報上文字結構緊密, 概括能力強, 用字到位, 故譯英文或其它
外文報張, 提升對運用外文能力的速度, 見效最快.

引用:
原帖由 suewong 於 2011-10-30 13:48 發表
其實我都唔明, 到底香港人係精定呆 ? 識既人, 多數覺得眼前都顧唔掂; 少數覺得靠自己都掂.
ah Sue 就好著緊, 可能聽過先父生意失敗的往事, 覺得人唔會一帆風順; 而且自己既錢/投資, 經過分析/研究, 蝕本 ...
非精非呆, 香港人這百年來是黄帝子孫中最好命的一撮, 自覺會一帆風順., 係咁多.

一帆風順.......... 如果時局逆轉, 真不知道到時如何自處.

好似十年後香港係點,大家都唔會去諗. 到時我好身好運應該都係返上岸既時候.

地產市道觀察: 我老母住嗰幢爛樓, 現在地鐵站附近地產 338呎要HKD 338 萬, 都唔知咪佢打錯字, 呢個價我呢世仔第一次見!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。