推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

四字成語謎

回復 #100 Big Rock 的帖子

試下先

初一  日新月異

篩子 百密一疏

等我試下!

8.   影子       耋父母其身不正,子女有樣學樣

為老不尊  

有貼士, 我又試下!

8.   影子       耋父母其身不正,子女有樣學樣

上行下效

試多個...

7.   篩子       形容事情不周密

掛一漏萬

引用:
原帖由 Big Rock 於 2006-9-29 03:18 PM 發表
影子點為老不尊,亂嚟
頂,估極都唔中,唔估啦!  

我又黎!

7.   篩子   千瘡百孔 

6.   永别       偶然踫到某人或事可用此成語形容

千載難逢???

再試...

7.   篩子       形容事情不周密

漏洞百出

四字成語謎

6.   永别    天網灰灰

7.   篩子    磬竹難書

I'm a pipe-smoker ...

引用:
原帖由 Big Rock 於 2006-9-29 05:30 PM 發表

又錯喇,拔唔好唔估呀,繼續再估
估錯又打人,唔玩啦! 

引用:
原帖由 Big Rock 於 2006-9-29 05:38 PM 發表

唔係,再多啲貼士,譬如有人話:呢個兇手以為自己做到天衣無縫,其實係XXXX。
百密一疏!  

引用:
原帖由 taurus 於 2006-9-29 04:41 PM 發表
6.   永别    天網灰灰

7.   篩子    磬竹難書

雖然我都答唔中,但係呢兩個真係離譜o左少少……

引用:
原帖由 Big Rock 於 2006-8-23 22:36 發表
1.   雨褸

2.   初一

3.   圓寂

4.   刺绣

5.   靶場

6.   永别

7.   篩子

8.   影子

9.   導遊

10. 印書

11. 琴盒

12. 飛雪

13. 淋浴

14. 買刀

15. 伴奏
WELL DONE !!!!!!!!!!!   
I'm a pipe-smoker ...

不期而遇!!

俾個我啦,無心機再估了!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。