推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中

補充字花

今 日 同 你 回 憶 一 吓 , 1961 年 呢 個 時 候 , 好 多 男 女 都 忙 於 一 種 賭 博 活 動 , 呢 種 就 係 字 花 賭 博 。 話 說 四 十 七 年 前 嘅 呢 個 時 間 , 沉 寂 多 時 嘅 字 花 又 再 次 大 行 其 道 , 喺 香 港 東 區 一 帶 瘋 魔 咗 唔 少 婦 孺 , 佢 哋 攞 住 字 花 題 , 日 思 夜 念 , 攪 到 頭 瘟 腦 脹 , 有 啲 就 同 老 公 閙 哂 交 , 有 啲 因 為 沉 迷 字 花 而 債 台 高 築 , 最 後 被 逼 一 走 了 之 。 其 實 賭 字 花 , 有 另 一 個 雅 號 , 叫 射 古 人 。 話 說 字 花 係 分 咗 三 十 六 個 號 碼 , 每 個 號 碼 代 表 一 個 古 人 , 或 者 三 十 六 種 動 物 , 甚 至 三 十 六 種 職 業 都 有 , 每 次 由 開 字 花 嘅 莊 家 , 即 係 所 謂 字 花 廠 嘅 師 爺 , 出 一 啲 似 是 而 非 嘅 花 題 , 就 好 似 賽 馬 嘅 貼 士 一 樣 , 而 啲 賭 仔 就 依 照 花 題 嘅 意 思 , 估 吓 師 爺 嘅 心 理 而 落 注 。 其 實 所 謂 花 題 或 者 貼 士 , 亦 都 俗 稱 口 電 , 呢 啲 花 題 , 都 係 一 啲 分 散 買 家 精 神 , 吸 引 佢 哋 下 注 嘅 技 倆 。 事 關 師 爺 所 畀 嘅 花 題 , 都 係 模 稜 兩 可 , 例 如 其 中 一 段 花 題 係 “ 森 羅 殿 , 閰 君 板 鐵 面 , 善 惡 分 明 。 ” 而 貼 士 就 係 “ 人 人 心 服 ” , 咁 你 又 估 係 邊 個 古 人 呢 ? 另 外 一 個 花 題 係 , “ 華 清 池 , 貴 妃 洗 祿 兒 , 恃 寵 生 驕 。 ” 貼 士 係 “ 引 佢 作 反 ” , 你 又 估 唔 估 到 係 邊 個 古 人 。 當 年 嘅 字 花 , 係 一 賠 二 十 八 , 除 本 之 外 , 有 二 十 七 蚊 利 潤 , 所 以 當 年 吸 引 唔 少 人 幫 襯 , 不 過 字 花 有 三 十 六 瓣 , 所 以 開 字 花 嘅 莊 家 , 基 本 上 係 贏 梗 。 而 且 莊 家 鐘 意 開 乜 就 開 乜 , 無 需 要 向 賭 仔 解 釋 。 莊 家 每 次 開 彩 , 通 常 都 係 最 少 人 買 嗰 一 瓣 , 佢 就 開 嗰 一 瓣 。 有 啲 識 字 嘅 賭 仔 , 當 然 猛 估 啲 花 題 究 竟 提 示 啲 乜 嘢 , 如 果 唔 識 字 嘅 賭 仔 , 點 樣 揀 字 花 , 可 以 講 係 千 奇 百 怪 , 有 啲 係 靠 夢 境 入 面 睇 到 啲 乜 嘢 , 作 為 投 注 嘅 參 考 , 亦 都 有 賭 仔 以 出 門 第 一 眼 見 到 乜 嘢 , 就 買 乜 嘢 古 人 , 有 人 用 求 簽 嘅 方 法 , 或 者 隨 意 問 啲 細 路 買 幾 多 號 , 靠 撞 口 掛 , 簡 直 係 無 奇 不 有 。 其 中 一 個 傳 聞 , 既 可 笑 亦 可 悲 , 話 說 有 個 婦 人 , 相 信 一 種 叫 “ 元 寶 蓋 面 ” 嘅 方 法 可 以 求 得 靈 簽 , 所 謂 “ 元 寶 蓋 面 ” , 就 係 等 一 個 人 熟 睡 之 後 , 用 元 寶 遮 住 佢 塊 面 , 再 點 起 香 燭 去 拜 佢 , 即 係 將 瞓 著 嘅 人 當 死 人 拜 , 然 後 即 時 求 簽 , 聽 講 咁 就 可 以 求 到 靈 簽 , 結 果 呢 個 女 人 真 係 咁 做 , 佢 嘅 奶 奶 啱 啱 重 病 瞓 喺 床 上 面 , 個 女 人 照 辦 煮 碗 , 求 到 簽 之 後 即 刻 趕 去 買 字 花 , 但 係 佢 唔 記 得 將 蓋 住 佢 奶 奶 塊 面 嘅 元 寶 攞 走 , 結 果 個 女 人 雖 然 中 咗 字 花 , 但 係 個 奶 奶 就 焗 死 咗 , 呢 個 雖 然 係 傳 說 , 亦 都 足 以 証 明 當 年 嘅 字 花 點 樣 害 人 。 不 過 政 府 為 咗 打 擊 字 花 , 喺 1975 年 開 辦 六 合 彩 , 將 呢 種 民 間 賭 博 活 動 真 正 咁 禁 ?? 。 不 過 , 賭 嘅 方 法 可 以 禁 ?? , 但 係 中 國 人 愛 賭 嘅 習 性 , 又 似 乎 係 禁 之 不 ?? !
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 annalai 於 2008-9-23 20:49 發表
有冇人記得第九座三樓,樓梯口有字花檔? 唔知其他座有冇呢? 係唔係好多師奶,亞叔都鍾意買吓? 因我當時太細, 不懂字花是甚麼回事, 是否可以贏大錢?
在十五座二樓有一檔。老媽子都有買,有時都有錢收。唔知大家記唔記得,在十五座二樓有位傷殘男子坐在一張有四個小輪的木板,替
小孩補習!

相關搜索目錄: 補習

回復 152# 的帖子

呢個呀叔依希記得, 不過唔係好 sure 係 15 定 16 座, 我係 22 座讀書, 有d 印象, 現在看來, 他的 EQ 真高, 逆境自強, 又有無人記得在富美街與橫頭磡東道一帶有個呀叔賣糖通, 戴個超級深近視鏡, 個頭好尖, 幾超現實, 好似漫畫中的外星人 .

Hello !!

有無人讀橫頭磡聖博德小學下午校 ( Before 1983 ) ?

有無人讀扶輪職業先修中學1976年至1979年。

工展會

大家還記得當年的工展會嗎?我記得我們一家由老爸帶領到紅磡的工展會去。當然有得睇,冇得買!回程時,我和老媽更與老爸及幾個兄弟失散了。那時銀包在老爸處,幸好在巴士站碰見街坊,才有錢坐巴士回家,好像是坐7號或是7B。

回復 156# 的帖子

當年的鄰里關係比今天強得多, 過去在橫頭磡住的時候, 與附近3, 4 條走廊的住戶非常之熟識, 大大話話幾十戶人, 除時係其他地區踫到, 不像今天的淡薄, 我與側邊個戶人一年也傾不夠10句.

引用:
原帖由 CB2138 於 2008-9-28 13:34 發表
Hello !!

有無人讀橫頭磡聖博德小學下午校 ( Before 1983 ) ?
我讀下午校(1979-1986)

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-5 15:20 發表
當年的鄰里關係比今天強得多, 過去在橫頭磡住的時候, 與附近3, 4 條走廊的住戶非常之熟識, 大大話話幾十戶人, 除時係其他地區踫到, 不像今天的淡薄, 我與側邊個戶人一年也傾不夠10句.
可能現在人們保護自己過強,時間又少要極主動才能交朋友。

引用:
原帖由 於 2008-10-4 23:45 發表
大家還記得當年的工展會嗎?我記得我們一家由老爸帶領到紅磡的工展會去。當然有得睇,冇得買!回程時,我和老媽更與老爸及幾個兄弟失散了。那時銀包在老爸處,幸好在巴士站碰見街坊,才有錢坐巴士回家,好像是坐7號或 ...
應是7B了  7B路線也很久。

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-5 15:20 發表
當年媽媽會配一抽鎖匙放在鄰居家中,方便回家時開門,其實是怕我地唔見鎖匙.
呢家鄰居都唔多兩句,都唔人家乜頭乜路.
現時的鄰居小孩,都應該有15-16歲左右,每次出入使用同一升降機,佢好似時運高咁,完全睇你唔到!!

各位舊街方
等我又貼兩張橫頭磡相出呢懷舊下先

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 162# 的帖子

各位街坊有無去 21 座天寶酒樓打躉呀? 我好懷念當年老豆與我去歎茶一盅兩件的日子, 當時d 茶真是一盅盅的 , 16 座的榮興也間中有去!!

相關搜索目錄:

lamlamchem師兄/姐,21座既茶樓是忠興喎,天寶是第2座.
仲有10座既祥誠,1座富貴,好運
呢幾間細路仔時經常去飲茶.

相關搜索目錄:

回復 164# 的帖子

係喎, 應是忠興, 我仲係0個度飲第一啖好 Kang 嘅玫瑰露酒, 係豬膽身型0個隻.

引用:
原帖由 yesterdaywth 於 2008-7-6 23:56 發表

放心,如真想看回以前所寫的東西,可在舊資料種內找.

每一次見你的名,就想起9座樓下的鼓油麵,鼓油麵加九菜,魷魚,敢稱一絕.

其實,很興幸能生於60年代,能看着香港成長,由貧窮到起飛,穿膠花,拾紙皮,賣鐵 ...
哪裡舊資料種

引用:
原帖由 豉油麵 於 2008-10-7 21:55 發表

哪裡舊資料種
希望未過期

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-7 05:17 發表
係喎, 應是忠興, 我仲係0個度飲第一啖好 Kang 嘅玫瑰露酒, 係豬膽身型0個隻.
橫頭磡忠興

唔知大家記唔記得, 每逢双十節都有支勁大台灣旗橫跨第4,5座之間馬路

回復 112# 的帖子

唔該哂, 我住 25 座, D相俾番好多回憶俾我.

引用:
原帖由 Ybob 於 2008-10-11 14:33 發表
BLOCK 25 WANG TAU HOM

回復 169# 的帖子

這枝大旗無甚印象, 但逢雙十就到處都係旗就好有印象, 甚至連獅子頭都有, 一句, 舖天蓋地也不為過

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-10-15 00:34 發表
這枝大旗無甚印象, 但逢雙十就到處都係旗就好有印象, 甚至連獅子頭都有, 一句, 舖天蓋地也不為過
呢張相我有印象,我住19座7樓中間樓梯第一間對正獅子山頭,每年雙十都見到有人插𣄃亦見到有直升機(英軍軍機)拔𣄃。

相關搜索目錄: 直升機

以前逢雙十節,所有徙置區都係清天白日旟海。

引用:
原帖由 Ybob 於 2008-10-11 22:33 發表
Ybob, 我都住25座 (216). 記得樓下間 "辉記" 茶餐室 ?

相關搜索目錄:

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。