推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

怡情開懷集

十多年前我在一間位處舊區的銀行做經理,
那分行特別多老人家幫襯。
有一天,有一老人家存入一張支票,
跟住就話要提款,那年輕的柜員不分由說就話唔得,
要過多二天才可以,亞婆話唔係喎,我次次都係咁樣提款,
但柜員係都話唔得,我在後面聽到,便叫那柜員試下過機,
一如所料,順利過機提款,但柜員卻感到很奇怪。

事後我同她講返,都是先入為主的觀念作怪,認定亞婆一定
係無錢,其實亞婆可能有好多套本錢,所以凡事要多求證。

相關搜索目錄: 銀行
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-2-6 14:45 發表
事後我同她講返,都是先入為主的觀念作怪,...
理兄呢個例子,一再證明我冇教錯人咁講:

「以為是不對的!」

好多人因自己懶惰唔想試、唔想做,就搬出:「我以為….
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-6 10:52 發表

據聞愛斯基摩人以至紅蕃,乃由亞洲經白令海峽遷徙而來。 ...
印第安人他們另有相反說法,謂亞洲人是由他們的祖先經白令海峽遷徙而來。

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-6 16:47 發表

印第安人他們另有相反說法,謂亞洲人是由他們的祖先經白令海峽遷徙而來。
其實現今科技咁先進,查基因可否查到?
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-2-5 23:51 發表

喜歡當美國人並不局限於香港人/中國人,
按人口比例中國人並不高,所以不必悲哀,
睇完以下資料,
發覺似乎墨西哥,英國甚至加拿大重高。
移民人口比例取決於下列 factors (not complete):

當地人是否喜歡移民 美國; 出生地是否容許國民移民; 美國的移民政策 (e.g. 英語程度, 學歷, 技能, 工作移民...); 有否親屬在美國 (家庭移民)...

因英語程度, 學歷, 技能, 工作移民, 英國/加拿大比中國人容易移民 美國, 不足為奇...

上述數據, 只可 deduce 墨西哥人/英國人/加拿大人, 移民美國人數比中國人多, 但不能因此, 而說墨西哥/英國/ 加拿大中國人喜歡當美國人...

p.s. 個人覺得,  偷渡數據, 更能反映中國人是否喜歡當美國人/加拿大人

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-2-6 14:45 發表
十多年前我在一間位處舊區的銀行做經理,
那分行特別多老人家幫襯。
有一天,有一老人家存入一張支票,
跟住就話要提款,那年輕的柜員不分由說就話唔得,
要過多二天才可以,亞婆話唔係喎,我次次都係咁樣提款, ...
那新仔一來唔夠經驗,二來先入為主,唔會轉彎。
在我這裡,銀行作風鬆過香港好多,例如有人寫張支票俾我,我在支票背書,然後拿去他的A銀行或去我所屬的B銀行都可以第一時間cash張支票。毋須先存入我的戶口。

相關搜索目錄: 銀行

1910年清政府派歐陽庚為特使,東渡墨西哥,辦理墨西哥革命時殺死華僑三百多人的索賠案,歐陽庚辦完專案後的一天,當地印第安人百餘家族的代表,前來找歐陽庚請願。他們告訴歐陽庚:「墨西哥革命時,殺死印第安人七百五十名,這些印第安人是中國血統,殷人後裔,叫殷福布族,是三千年前從天國經天之浮橋島到這裡的。請求政府一併保護索賠。」歐陽庚將此事報告攝政王載灃後,載灃未予支持,批覆:「印第安殷福布族自稱為中國人,於法無據……傳聞難作3000年前之歷史。」即不了了之,但至今台灣 檔案館保管處與歐之子歐陽可都存有多份史料。查證之事不了了之。關於美洲印第安人是中國移民之說已傳聞上千年,直至清代末年始引起官方注意。再說下公元前1047年殷商大軍失蹤之謎,當年紂王派候王喜帶10餘萬精兵伐東夷時,周武王乘紂王兵力分散成功打敗紂王,紂王也自焚而死。可已達山東半島的殷商大軍,已無國可回!但不知什麼原因,大軍卻全部失蹤,下落不明。所以有史學家分析,大軍當時西歸無望,很可能伐涕竹作舟出海,故有部分涕竹舟被黑潮或季風送至中美州之傳聞。而且歷史上已有先例,13世紀元朝水師征伐日本時遭遇颱風,一些船便漂流至北美州夏洛特皇后群島,當地土人至今還說是元朝水師的後代。目前,雖無有力的佐證證實他們是我國古代移民,但也無有力佐證證明不是,所以仍是歷史之謎。

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-7 12:55 發表

叫殷福布族,是三千年前從天國經天之浮橋島到這裡的。 ...
請問天國及天之浮橋島即於現今那地?

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-7 12:55 發表

墨西哥革命時殺死華僑三百多人的索賠案, ...
若非經黃大夫講述此華紅歷史,真不知有此悲慘往事,哀哉!

老墨家山有福,若然此事發生响當今共和盛世,佢實行黑過墨斗矣!

胡生必然龍顏大怒,call你個 now yeah,冇有識死,恰我哎吔華夏子民老紅?佢老人家定必派幾艘仟億噸級隱形分體式航空母艦,另加幾隻殲20隱形分體式戰機,將老墨檔攤掃平,到時點止庚子賠款咁簡單呀,直頭要佢蓮子羹賠款,等佢杰撻撻呀!

仲有,趁此強國盛世,乘機要花旗佬修改嗰條乜鬼嘢Monroe Doctrine,致令此爛鬼條款,不得適用於我共和強國,以利將來插手中南美事/業務,甚至將來有需要割地等等,亦不得趷!

引用:

這些印第安人是中國血統 ...
講起紅番,我醒起我在英時有個紅番同事,佢由中美洲小國伯利兹移民往英。

唔怪止得我當時會同佢咁投契咁好傾喇,原來我哋係疑似鄉里呢!

某日佢入我office,見我牆上掛咗個香港明星月曆,揭完一輪就同我講,話每月撕完留番俾佢,因佢好fancy Chinese girls咁話。仲話𠵱家伯利兹好多華人。佢啲紅番兄弟好想娶中國女仔。可惜神女有心襄王無夢–嘅相反,個個食檸檬白果收場。

其實呢位紅番同事,有八成似我長住Miami嘅細佬,離遠睇及背影更似十足。

我查過我老豆從未踏足過南北美洲,否則佢可能係我失散咗嘅同父異母兄弟也。

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-7 14:18 發表

請問天國及天之浮橋島即於現今那地?  
在古時帝王時代,中國稱為 "天朝上國",或簡稱 "天國"(Heavenly Empire)。天國就是中國。

至於 "天之浮橋島" ,很多學者都認為是指東北太平洋一系列的島嶼:由東海經朝鮮海峽,到日本列島、千島群島,經堪察加半島南端,到北太平洋的阿留申群島,直達阿拉斯加,這些島嶼之間相隔只是十多二十哩,恰如連接亞洲與美洲的一條浮橋島。而在這浮橋島南邊不遠處,就是著名的長年向東流動的黑潮暖流和北太平洋暖流。

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-8 15:32 發表

在古時帝王時代,中國稱為 "天朝上國",或簡稱 "天國"(Heavenly Empire)。天國就是中國 ...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-7 17:00 發表

若非經黃大夫講述此華紅歷史,真不知有此悲慘往事,哀哉!

老墨家山有福,若然此事發生响當今共和盛世,佢實行黑過墨斗矣!

胡生必然龍顏大怒,call你個 now yeah,冇有識死,恰我哎× ...
筆兄好嘢!咁有諗頭!
其實老墨早已黑過墨斗矣,當年眼光光俾山姆大叔夾硬gum住黎搶咗一半土地,乜仇都冇得報!

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-8 16:38 發表

其實老墨早已黑過墨斗矣,當年眼光光俾山姆大叔夾硬gum住黎搶咗一半土地,乜仇都冇得報!
講起花旗佬都幾夠薑,當年整條咁巴閉嘅Monroe Doctrine,即係向全世界宣戰啫。

我諗亞爺都係時候草擬一條咁上下嘅嘢,有樣學樣,就叫 '懵佬Doctrine' 咁喇。

並向全世界宣稱大中華民族,對其週邊之前朝藩屬,即東北亞、東南亞、中亞細亞,當然包括外蒙古在內,仍然存有無上責任,並宣示主權,聲稱任何區外國家,胆敢插手干涉各前朝藩屬之民、政、經等事務,等同挑戰我共和國事務,少則受到經濟及民化制裁,大則受到滅族報復。

嗱,咁先至似超級強國嘅霸氣,可同花旗佬平起平,二分天下!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-7 19:43 發表

講起紅番,我醒起我在英時有個紅番同事,佢由中美洲小國伯利兹移民往英。

唔怪止得我當時會同佢咁投契咁好傾喇,原來我哋係疑似鄉里呢!

某日佢入我office,見我牆上掛咗個香港 ...
我都識唔少紅番朋友,佢地對中國人似乎真係另眼相看。佢地多數住係比較偏遠荒涼之地,好多時一家人開三、四個鐘頭車來看我。

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-11 12:26 發表

我都識唔少紅番朋友,佢地對中國人似乎真係另眼相看。好多時一家人開三、四個鐘頭車來看我。
其實諗落做紅蕃都幾慘吓。俾花旗佬覇咗撻地,又被種族滅絕,仲無時無刻被醜化成為奸人。

細個時年少無知,受大美帝國沙文主義所塗毒,見尊荣打到班紅蕃反哂肚仲拍爛手掌叫好,真係冇人性!

亞爺都算有口德喇,俾着我?嘿!一早吩咐定中宣部,見鑊剷鑊。花旗佬一touch到我西藏嗰瓣,我就講紅蕃頂番過去,吹呀!

黃大夫,講開又講,你班紅蕃friend嚟探你,你曾否重提過佢哋祖先之舊史咁呢?  

我就唔敢同我個紅蕃friend提過,以免傷害民族感情。  

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-11 12:26 發表

我都識唔少紅番朋友,佢地對中國人似乎真係另眼相看。佢地多數住係比較偏遠荒涼之地,好多時一家人開三、四個鐘頭車來看我。
international exposure, which I was not exposed to even study aboard...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-11 16:16 發表

其實諗落做紅蕃都幾慘吓。俾花旗佬覇咗撻地,又被種族滅絕,仲無時無刻被醜化成為奸人。

細個時年少無知,受大美帝國沙文主義所塗毒,見尊荣打到班紅蕃反哂肚仲拍爛手掌叫好,真 ...
我哋呢一代,細時最鍾意睇cowboy打紅番,見到尊榮、加利谷巴...打到D紅番一仆一碌,真係拍晒手掌...到長大後,先知道紅番係俾人欺負,奸既唔係佢哋。
冇呀!佢哋都係黎睇病,如果將人家既祖宗做話題up三話四唔好意思既

漁舟唱晚  童麗

紅日照海上
清風晚轉涼
隨著美景匆匆散
鐘聲山上響
海鷗拍翼遠洋
要探鐘聲響處
無奈我不知方向
人像晚鐘一般憤
美景不可永日享
船劃破海浪
終於也歸航
無論我多依戀你
苦於瞭解情況
歸家怨路長
痴心卻在遠方

誰遇到風浪
多少也驚惶
無力再收痴心網
心中急又慌
湧出眼淚兩行
向晚景色碎
紅日向山邊降
前路也許昏昏暗
天邊總有月光
含淚看彼岸
不知你怎樣
來日也許可相見
相見止於夢鄉
相思路更長
心曲向誰唱

漁舟唱晚  古箏

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-13 16:56 發表

我哋呢一代,細時最鍾意睇cowboy打紅番,見到尊榮、加利谷巴...打到D紅番一仆一碌, ...
其實有怪莫怪,細路仔唔識世界。

比起我哋三仟幾年大中華文化,花旗佬嘅二佰幾年歷史,只係小朋友,細我哋成十六七歲,正一腦囟都未生埋,原諒佢喇。

講真,花旗佬人冇乜點,硬係好心做壞事,兼鍾意認叻咁啫。

冇喇!家陣都知衰,冇敢拍埋啲咁racist嘅戲好耐喇!  

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-2-13 18:39 發表

其實有怪莫怪,細路仔唔識世界。

比起我哋三仟幾年大中華文化,花旗佬嘅二佰幾年歷史,只係小朋友,細我哋成十六七歲,正一腦囟都未生埋,原諒佢喇。

講真,花旗佬人冇乜點, ...
筆兄,你當佢少不更事,腦囟都未生埋,就真係俾佢呃到。其實係老奸巨,處心積慮,老謀深算就真。例如1987年,佢先做空自己本國經濟,來達到拖垮㗎仔股市及其經濟。迫使㗎仔經濟二戰後的高增長陷入倒退,迫使㗎仔以後繼續服從其戰略。三年後㗎仔經濟開始進入長期破產,而他自己的經濟則進入了強勁增長的九十年代。把不可一世的㗎仔玩弄於股掌之上。仲有太多例子,不宜一一列出。

至於其人民,一般來講,係十分可愛的族群,高質素、有教養、坦率、誠實、禮讓....至於其政府,唉!其所作所為...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-14 13:59 發表

筆兄,你當佢少不更事,腦囟都未生埋,就真係俾佢呃到。其實係老奸巨,處心積慮,老謀深算就真。例如1987年,佢先做空自己本國經濟,來達到拖垮㗎仔股市及其經濟。迫使㗎仔經濟二戰後的高增長陷入 ...

至於其人民,一般來講,係十分可愛的族群,高質素、有教養、坦率、誠實、禮讓....至於其政府,唉!其所作所為...

couldn't agree anymore...

引用:
原帖由 dw194711 於 2011-2-14 13:59 發表

筆兄,你當佢少不更事,腦囟都未生埋,就真係俾佢呃到。其實係老奸巨,處心積慮,...
黃大夫所述有關花旗佬之民族性,小弟極之認同,抵佢係「正宗」超級强國!

照大夫所言,花旗佬唔單只唔係少不更事,而係後生可畏添!

㗎佬抵佢死𠺝,當年好似𠵱家亞爺咁,意氣風發,錢多到唔知點使,連洛克菲勒大道以至紐約啲靚地皮都俾佢哋高價搶起晒,好不風光,原來係中咗花旗佬個局,正一有咁耐風流,有咁耐折墮咯!

照家吓個局睇嚟,花旗佬似係特登將錯就錯,借金融風暴而將國內經濟耷一耷個brake,等亞爺呢個世界工廠冇order

靠內銷?睇你銷得幾耐!如果塘水滾塘魚係work嘅,㗎佬唔識喎?又使鬼international trade 使鬼鴉片戰爭,使鬼迫人open door policy呀?  

家電落鄉?笑死人喇!無水無電,質個雪櫃洗衣機俾人放雜物。好吖,叫啲整開聖誕樹,萬聖節、復活節玩具裝飾嘅廠佬拎落鄉下賣吖!迫啲鄉下佬信埋耶穌仲好添。

不如學希持拉咁,每個國民送部紅旗牌房車俾佢哋吖,笨!

大國崛起?到時國家冇錢唔慌唔全國掘起….啲祖宗山墳,摷吓仲有冇乜嘢陪葬品呀、兵馬俑呀咁,拎去show褲脾拍賣喇!

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 suewong 於 2011-2-14 17:17 發表

couldn't agree anymore...
Why?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。