推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[疑難] 這樣算公平嗎﹖

這樣算公平嗎﹖

打工皇帝霍先生年薪過億﹐兩個女一個入哈佛﹐一個去劍橋...

點入﹖拿住scholarship﹐分文不用付﹗

佢地使唔使去申請呢﹖或者講同人爭﹗

大學點考慮學生背景﹖

有需要既窮學生﹐係靠個學位去改變命運....

公平係點樣至有﹖

我歌月徘徊,我舞影零亂; 醒時同交歡,醉後各分散

呢個世界唔係講公平,係講實力,香港如是,美國如是,放諸世海皆準。
窮學生係可以靠個學位去改變命運,不過,唔係一步登天。

就算係共產主義的社會,都係冇公平存在
"Old soldiers never die; they just fade away."

引用:
原帖由 Olson 於 2007-6-11 11:48 發表

大學點考慮學生背景﹖

有需要既窮學生﹐係靠個學位去改變命運. ...
請注意不要掉入 [逆向歧視] 陷阱,  當然如霍千金有此能力而大學是公証的考慮我看不出有不接受之理...  或者霍家將會很大方捐個獎學金基金..
The unexamined life is not worth living - Socrates
以銅為鏡,可以正衣冠,以史為鏡,可以知興替,以人為鏡,可以明得失 - 唐太宗

或者...或者...大學是公正的考慮....

引用:
原帖由 至尊豪庭9 於 2007-6-12 19:40 發表

挑,你條都算冇血性!
挑,乜撚,低能兒。

引用:
原帖由 Olson 於 2007-6-11 11:48 發表

大學點考慮學生背景﹖

有需要既窮學生﹐係靠個學位去改變命運. ...
有錢就唔可以個女叻的嗎?
李嘉誠都可以攞老人生果金

引用:
原帖由 雄叔2007 於 2007-6-13 17:35 發表

拿住scholarship,係因為人地讀書叻,同公唔公平冇關
今次難得同雄叔持相同意見

問題1﹕獎學金精神係咩﹖大學有無考慮學生背景﹖點考慮﹖
問題2﹕大學真係好公正﹖

引用:
原帖由 Obi-Shady 於 2007-6-15 15:50 發表
如果同樣嘅人,受到唔一樣嘅對待,就係唔公平....

另外如果唔同嘅人,受到一樣嘅對待,亦都係唔公平....

大學收生係以學問為準,唔係家底....

如果因為人哋屋企有錢,就唔 ...
有 D 人 係 唔 明 獎 學 金 同 助 學 金 既 分 別 架 啦

引用:
原帖由 Obi-Shady 於 2007-6-15 16:29 發表
我諗佢知嘅,只不過太憎啲人有錢啫....
呢 D 係 心 態 唔 好 或 不 平 衡
屋 企 係 窮 或 有 錢 唔 係 原 罪 點 可 以 咁 睇 架
咁 既 心 態 無 益 架

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。