推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[疑難] 讀完會計HD,做左teller半年,想做番會計。

讀完會計HD,做左teller半年,想做番會計。

覺得teller前境真係好暗淡,雖然人工都算唔錯,有成接近$1萬,但前境都係會計好好多,想問下如果我轉番做會計難唔難,同埋有咩selling point,我係space account higher diploma 畢業的,同埋有lcc higher level。同埋可叫價幾多呢?

真係感激晒各位師兄。

相關搜索目錄: 會計

引用:
原帖由 gunman_keung 於 2007-7-5 04:40 發表

兄弟可申請Senior Account Clerk post, 人工一萬左右應該問題不大(雖然經驗略短, 但有High Dip + LCC Higher 應該夠照)

我公司最近請D妹妹仔做Senior Account Clerk 兩年經驗 + Lcc Inter 都肯畀到9千幾.. ...
但我無做會計既經驗喎

引用:
原帖由 7-siu 於 2007-7-6 10:04 發表

無論大小,找間會計師樓做兩年先哪!

做完兩年,唔憂找不到$10K的工,了!
我都想啊,就算得7k我都肯做的。
但全部都要求經驗啊。

相關搜索目錄: 會計 會計師

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-7-7 01:59 發表
咁快又想轉工? 

如果我係你,係你現職繼續做,其實你而家都接觸唔少關於會計既野,又或做多一兩年,等機會內部轉部門仲好,話唔定可以轉去會計部都未定。 
但我做teller咋,真係唔覺同會計有d咩接觸=.=
同埋我個part-time degree仲有一年讀,想快d攞番d會計經驗好過。

引用:
原帖由 大窮鬼 於 2007-7-8 07:43 發表
我讀完account hd....做左audit 大半年...想做teller
點解呀?
同埋你果時係邊度搵工架?搵左幾多度?
thanks

尋日resign左,可專心搵工了。

唉,我已經send左差不多成70封email,成個星期到依家仲未有得in。
唉,唔通無經驗真係好難會考慮?
唔知你地初時入行要等幾耐呢?

引用:
原帖由 大窮鬼 於 2007-7-18 17:17 發表
一個week左右...我上年7月in 一間...10月in 一間...in 第2間就成功左

but 人工一定少teller 好多...
但你之前有無experience?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。