推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

此情此境

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-19 15:19 發表
我尊重在這寫blog的人

請轉至另外的版面,繼續你們的事

亦歡迎你們開一條thread寫心聲,但個人希望心聲不只是單單打打的post
你希望心聲不只是單單打打的post?

我所見佢地在講緊歷史
有單單打打咩?
單打邊個呀?
這是公開論壇
版主希望別人的的心聲要點點點
是否屬於干預言論自由?

繼續吧......你們看見有鎖thread嗎.......司馬昭之心.......

我會先問一下大版主的意見,都唔明白,過左咁耐仲有乜好玩

255我絕不會set...你放心

無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-20 00:30 發表
繼續吧......你們看見有鎖thread嗎.......司馬昭之心.......

我會先問一下大版主的意見,都唔明白,過左咁耐仲有乜好玩

255我絕不會set...你放心
又是你話將要上鎖
依家又話 : 繼續吧

咁你咪先問一下大版主的意見
等下先啦!

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-19 04:54 PM 發表
此題目將暫時上鎖,

請樓主長平公主聯絡本人

以作解鎖以及告知本人是否需要幫忙

暫時訂為三天期限

謝謝
kenny01  兄

請你收回說話好嘛!

因開  Blog 版時,大版主已一早列明版例!請看!

Xo Blog 貓部落
給予網友作私人自由寫作園地,發下作者夢,過下主筆癮,題材不限,可日記,可發夢,可投資,可發姣,總之各顧各thread。亦歡迎Blog友交流,交心,交貨...

所以版友們並沒有犯規例!

因每條 thread 都是由開 thread 網友,自由決定是否歡迎  Blog 友交流,交心,交貨...   

並不是由  Blog 版 版主,去幫開 thread 網友決定!

對嗎?

相關搜索目錄: 投資

回復 #55 kenny01 的帖子

簡直不知所謂...自己理虧就發爛渣...小朋友, 返去讀多d書先同大人講野啦 !

引用:
原帖由 ilike709394 於 2007-7-19 16:40 發表

Not only do I respect the one who started this thread, I care very much about her

When she said she is going crazy, I started to ask for more information about Chinese history, and I hope  ...
".... I don't want to see her open a thread one day saying she want to suicide and I have to call police."

大家報警前宜先想清楚:
1) 真的想自殺者會否上網開題目告訴大家佢想自殺呢?
2) 報警真的有效用嗎?
3) 當事人是否在香港?

quality is dropping, or has been dropping for quite some time......from top to bottom.

............girls quality................

話說三國時,曹魏政權漸落入司馬氏之手。司馬昭的父親司馬懿及兄長司馬師先後掌政,殺害曹氏宗室,並廢掉第三代君主曹芳﹝曹操曾孫﹞。司馬師廢帝後,立了曹髦為帝。

後來司馬師死了,細佬司馬昭繼而執政,並愈來愈放肆。曹髦感到危機,便對臣下說:「司馬昭之心,路人皆知」,表示司馬昭取曹魏而代之的心,係人都知道。呢位曹髦之後來戇居居班咗一啲宮廷軍去「討伐」司馬昭,結果俾人殺咗。

後來的人就以「司馬昭之心」,來形容一啲係人都知道的野心計謀。

又,司馬昭殺了曹髦後,立了曹奐為帝。到佢個仔司馬炎當政時,先至廢曹奐自立為帝,再滅埋吳國﹝蜀國一早滅咗﹞,統一全中國。他所建立的,就是晉朝﹝西晉﹞。

引用:
原帖由 mtr613 於 2007-7-20 16:12 發表
哦~~明白哂 ! 受教

咁即係個曹髦不自量力, 又拉又鎖去「討伐」, 結果衰收尾
做人當然要量力而為啦!不過曹髦點都死,爭在遲早。

「司馬昭之心」,其實可以形容B主某位「老朋友」。有一段日子佢做番普通會員時,成日積極「篤人」、「踩人」、「煩人」。明顯,係想再上位做回高官。咁,我地可以用「司馬昭之心」來形容佢啦!因為佢想推冧人自己想的意圖,係人都知,好明顯!

當然,人地唔係曹髦,所以佢得回的不過一個爛攤子。

引用:
原帖由 mtr613 於 2007-7-20 16:12 發表
哦~~明白哂 ! 受教

咁即係個曹髦不自量力, 又拉又鎖去「討伐」, 結果衰收尾
以前有個姓王嘅人,鬧人不自量力,又係三國架,好似你呀……

"今公蘊大才、抱大器,自欲比于管、樂,何乃強欲逆天理、背人情而行事耶?豈不聞古人云:‘順天者昌,逆天者亡。’ 今我大魏帶甲百萬,良將千員。諒腐草之熒光,怎及天心之皓月?公可倒戈卸甲,以禮來降,不失封侯之位。國安民樂,豈不美哉!”

引用:
原帖由 geepson 於 2007-7-20 16:30 發表

以前有個姓王嘅人,鬧人不自量力,又係三國架,好似你呀……

"今公蘊大才、抱大器,自欲比于管、樂,何乃強欲逆天理、背人情而行事耶?豈不聞古人云:‘順天者昌,逆天者亡。’ 今我大魏帶 ...
哦,如果冇記錯,呢個係王朗。《三國演義》寫佢同諸葛亮陣前對罵,一時氣憤,墮馬而死。

不過,佢當時已進暮年,又點似車長吖!車長年輕力壯,身強體健!

何況,王朗所言,的確係事實。蜀國後來真係俾曹魏所滅喎!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。