推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

發新話題

[灌水] 下季冠軍騎師預測投票

回復 #25 求其 的帖子

可能 dennle 兄話係博友停賽八日呢。

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-7-24 13:54 發表
可能 dennle 兄話係博友停賽八日呢。
唔通罚自己就停赛在家里修练“自我中心”大法
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

我覺得冠軍同練馬師有莫大關係
早兩季韋達拍住幾個阿蔡再加華人chance馬
easy win,上季就要多謝大摩

但係上年最後段時間見到,阿蘇比一隻柏寶,一隻韋達
伍廐又係咁,個個練馬師都好似唔想得罪任何一方勢力咁
我怕呢兩位騎師最係會串成馬房大聯盟
從此無派係,只有找馬迷笨
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-24 15:46 發表
我覺得冠軍同練馬師有莫大關係
早兩季韋達拍住幾個阿蔡再加華人chance馬
easy win,上季就要多謝大摩

但係上年最後段時間見到,阿蘇比一隻柏寶,一隻韋達
伍廐又係咁,個個練馬師都好似唔想得罪任何一方勢 ...
Kenny兄所言甚是,韋達勢力之大,連其他騎練也買佢怕。
這現象好唔好?站在馬迷而言,當然不健康,我提出過,想賽事公正點,每幾年換走留得太久的騎師,但呢樣無可能,如求兄所說,水太清無魚,作為馬迷,求其有得娛樂,又不用付出太多娛樂費已足牟

相關搜索目錄: 娛樂
你的美出自你的內涵。胡小姐,可以和你做朋友就好了

引用:
原帖由 mark+gor 於 2007-7-24 16:34 發表

Kenny兄所言甚是,韋達勢力之大,連其他騎練也買佢怕。
這現象好唔好?站在馬迷而言,當然不健康,我提出過,想賽事公正點,每幾年換走留得太久的騎師,但呢樣無可能,如求兄所說,水太清無魚,作為馬迷,求其 ...
这就体现了“马场没有对错,只有利益”这句话了,韦达在香港马圈的影响力很大这是事实,但点解是他的影响力很大呢?假如他经常连累幕后输钱,你睇下佢仲有无影响力?他可能是博马最准(博果时),绝少犯错(博果时)的现役骑师,他也可能是骑热门倒灶时,幕后输钱输得最少的骑师(公众马迷就。。。
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 求其 於 2007-7-24 17:39 發表

这就体现了“马场没有对错,只有利益”这句话了,韦达在香港马圈的影响力很大这是事实,但点解是他的影& ...
我有90%讚同的

可能我始終覺得,香港贏馬贏錢既集團,會同拉馬贏錢既為多
我諗十場做二場咁上下比例

要交代就比韋達,其實亦可以成為練馬師既借口...(擺大頭都搏唔贏,無辦法啦)

講開搏得準,我就諗起上兩年兩個有飛有馬贏,搏親都得既澳洲孖寶...戴勝同萬成...啦

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-25 11:09 發表

我有90%讚同的

可能我始終覺得,香港贏馬贏錢既集團,會同拉馬贏錢既為多
我諗十場做二場咁上下比例

要交代就比韋達,其實亦可以成為練馬師既借口...(擺大頭都搏唔贏,無辦法啦)

講開搏得準,我就諗 ...
个人认为现役骑师中,判断力最好的,是戴胜(可能好多人不认同,甚至很恨他),他胜出的赛事中,有很多都是短距离取胜而姿态又是不怎样狼忙的,经典胜利是几年前一场澳港杯赛日比赛,他赢了一匹当时还为大熟,未懂得赢的“四蹄踏雪”(后来成为了澳门一匹“多W多P”,非常准的好马)。戴胜那场赛事,把“四蹄踏雪“这中长途马的后劲在最后百多米发挥得淋漓尽致,要知道在澳门这条跑道上靠最后百零后冲取胜难道很高的,而他又骑得点到即止,非常精彩。

戴胜(及MOSSE等等)骑技好但成绩总不能上到冠军级,原因除了可能这是他们的固有包装之外(做冠军可能要失去其它东西,赔率就是其中之一),我怀疑幕后对他们也未必肯推心相信,就这一点,韦达比他们成功了,对,练者有时真的会如KENNY01兄所言把WHYTE成了个借口,但是,练者叫WHYTE帮手博杀,WHYTE又能博得到,这个价值应比作为他们输掉一匹热门马,所提供的利益应该大很多吧!

引用:
原帖由 求其 於 2007-7-25 13:34 發表

个人认为现役骑师中,判断力最好的,是戴胜(可能好多人不认同,甚至很恨他),他胜出的赛事中,有很多都是短距离取胜而姿态又是不怎样狼 ...
假如我是幕後,一個好騎師,就要無寶不落,死博爛博,把馬匹真正實力揚晒出來的,我唔會用佢,無落飛的空間,點搵食?如何把一隻超二班的馬輸掉,可能更考功夫(如終身美麗,我來也)

就一個普羅馬迷而言,我最唔鍾意聽到吳嵩講個句'話贏就贏',即係話隻馬識睇電算機,唔應該贏個陣就唔好贏,萬成以往就是一個好例子,Win及第二比跑三、四名多好多。
你的美出自你的內涵。胡小姐,可以和你做朋友就好了

引用:
原帖由 mark+gor 於 2007-7-25 23:05 發表

假如我是幕後,一個好騎師,就要無寶不落,死博爛博,把馬匹真正實力揚晒出來的,我唔會用佢,無落飛的空間,點搵食?如何把一隻超二班的馬輸掉,可能更考功夫(如終身美麗,我來也)

就一個普羅馬迷而言,我最 ...
假如“有無寶不落能力”(即是骑功)是必需条件,那么“忠诚”就以一是“足够条件”了。

戴胜,白德民,MOSSE他们肯定是“有無寶不落能力“的,尤其白德民,过往他在香港骑马时,跑第一第二的次数远比跑第三很多,跑第四又几多,即时说他很PROMISING,但或者,他们的:必需条件”有突了,但”足够条件“就。。。

引用:
原帖由 求其 於 2007-7-21 17:44 發表

你呢标题到底是要讨论“下季香港的冠军骑师是谁?”,还是要告诉我们“下季香港的冠军骑师是冼毅力”。假如是后者,那么你的标题就不对了!也不需要人家给出自己的意憭F!  
求其兄你好
我對馬的認識不比豆豆深, 不過呢條友所講的野唔止馬版係咁, 波版都係咁
其實講咁多做乜, 個人建議佢不如改條thread做「請大家支持洗毅力」

就好似今年反曼聯fans係咁話今年曼聯嬴勁旅唔多(的確只係能兩勝利記)就唔值得拎超聯冠軍
前年d反車迷又話車路士唔係英格蘭最強云云(因為果年利物浦拎歐聯)

睇波賭馬都咁唔輸得! 呢d人永遠唔會睇下其他騎師/馬匹/球員/隊伍的過人之處, 只係一副受屈唔"gur"的樣, 難頂到極
......!

呢位兄弟似乎有點人生攻擊吧,唔通要同你地一樣的見識,就係岩,而我同你地有唔同見解,就唔代表我唔識波同馬,我欣賞冼毅力的騎功,唔欣賞韋達的公關(好聽)唔好聽察鞋,而我最不分氣的是冼仔不是冠軍,不論名氣同騎功,點都唔會輸得過比韋達。而足球方便,你可以講我選的十一人不是最好,但係以星級,名氣,冇一不勝,如果你講韋達有咩係騎功上贏到冼毅力,我就服,如果不能就請向我道歉,好嗎?????

哈哈......

剩係講快活谷既走位

韋達都叻過洗x力好多啦

仲有低班馬既發揮...

仲有好多

唔係話洗x力唔好,不過第一.....
就算香港都有排未到佢

世界0黎講.....二級頂都比高左佢

引用:
原帖由 dennle 於 2007-8-2 22:07 發表
呢位兄弟似乎有點人生攻擊吧,唔通要同你地一樣的見識,就係岩,而我同你地有唔同見解,就唔代表我唔識波同馬,我欣賞冼毅力的騎功,唔欣賞韋達的公關(好聽)唔好聽察鞋,而我最不分氣的是冼仔不是冠軍,不論名氣同 ...
無人話你所講的一定錯, 我所講的就一定岩
我從來無人身攻擊過你, 如果有的唔該quote出黎, 請唔好亂扣帽子
否則人身攻擊的係你!

見解唔同絕對可以接受, 如果唔係上黎forum做乜q.
不過有唔同意見但最好有開放立場, 閣下既然早有既定立場何必走黎呢度學林鄭月娥/保衛碼頭人士般作「理性討論」?

......!

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2007-8-2 22:37 發表

我從來無人身攻擊過你, 如果有的唔該quote出黎, 請唔好亂扣帽子
否則人身攻擊的係你!

不過有唔同意見但 ...
死仔輝你返過去冶療喇 .唔好同人辯論D無意思o既野 .

引用:
原帖由 Lighter 於 2007-8-2 23:14 發表

死仔輝你返過去冶療喇 .唔好同人辯論D無意思o既野 .
本帖隱藏的內容需要積分高於 20000 才可瀏覽
......!

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2007-8-2 23:18 發表

**** 本內容被作者隱藏 *****
呢度系和平谷 , 大家意見唔同 , 各有各觀點 .無可能會100%相同.

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2007-8-2 22:37 發表

否則人身攻擊的係你!

不過有唔同意見但 ...
你可能唔认识版友“DENNLE”。。。在马版耐一点的朋友,都不会上头的,包容一下啦,你拥有的空间很大,但不是人人如此的啊

引用:
原帖由 求其 於 2007-8-3 00:11 發表

你可能唔认识版友“DENNLE”。。。在う帛@一簹漯B友,都不N上`的,包容一下啦,你{有的空V很大,但不是人人如此的啊
ok
......!

引用:
原帖由 求其 於 2007-8-3 00:11 發表

你可能唔认识版友“DENNLE”。。。在马版耐一点的朋友,都不会上头的,包容一下啦,你拥有的空间很大,但不是人人如此的啊
響nc版重攪笑呀.....

人地成日去俏x人,大x宮果d大場架...不過講多兩講就露曬底...

所以每次只可以開過頭..

不過nc版d兄弟真係好人,真係有人有心機咁re佢架

無得傾,雖然唔太鍾意佢,但應該都係佢再拎一次喇....韋達啦...,碼頭太多..

引用:
原帖由 魏秋華 於 2007-8-19 23:26 發表
為甚麼沒有薄奇能
大鼻巫都不錯,希望 2 位今季大紅大紫
你认为Gary Boss跟白徳民、戴勝、岳禮華他们点比呢?后三人已是近年澳洲最好的骑师了,他们都拿不到香港冠军,薄奇能点拿呀?
大鼻巫当然好,但假如他要争,我估他早就争了,我睇“香港冠军”这名堂并不一定在所有人心中都甘重要的,有时,得了A就会无了B,做香港冠军对某些人来说,未必是好事!(无得分呀

回復 #47 求其 的帖子

其實都係點指兵兵遊戲
無幕後(泛義包括馬主練馬師及?)支持的話 三頭六臂都無用
IT IS DARKEST BEFORE DAWN.

誰是冠軍騎師,還看蔡約翰的性取向。

看蔡約翰馬房的新編班未出賽(或只跑過一兩次)馬匹之多,很大機會在來季重奪冠軍練馬師名銜,而他又不是所有好東西都益韋達,所以他的取向絕對能左右「賽果」。
聲明:
上載文章,純屬虛構,請勿轉載。
上載連結,未經驗証,避免進入。
上載圖片,只供參考,嚴禁發放。

引用:
原帖由 happycamel 於 2007-8-26 00:38 發表
其實都係點指兵兵遊戲
無幕後(泛義包括馬主練馬師及?)支持的話 三頭六臂都無用
是的,Michael Kinane第一次来香港时,系人都知呢位爱儿兰冠军利害,但就无太多人支持佢,结果赢马得少...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。