推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[原創] 南華球迷雜誌

南華球迷雜誌

2007年7月24日

南華對英超勁旅利物浦

南華 1 : 3利物涌

thanks 呀色, 整左間好野俾我!!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

My new target!!

成晚氣氛一流, 啤酒任飲!!!!

相關搜索目錄: 啤酒
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

李海強一記45.9碼世界波, 今生無悔!!

可惜終有離別時!!!

我舊舊舊公司個包廂位置...
TV control 就係隔離... 果時成日走去撩d體育記者傾計...

你舊舊舊公司叫咩名呀? 我朋友老婆都係坐個度附近, 好似係jardines

引用:
原帖由 細摩 於 2007-7-26 13:41 發表
你舊舊舊公司叫咩名呀? 我朋友老婆都係坐個度附近, 好似係jardines
而家唔知有無執過位... 以前係太古可樂... 另一面既同一個位係 可口可樂中國...
以前每逢有show 有 games.. 我就係負責去包廂照顧d 老闆 key clients既果位阿四囉...

引用:
原帖由 lu 於 2007-7-26 13:42 發表

而家唔知有無執過位... 以前係太古可樂... 另一面既同一個位係 可口可樂中國...
以前每逢有show 有 games.. 我就係負責去包?
o個日經過...太古可樂好似搬過去另面

有包廂都唔出聲
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-26 14:22 發表
有包相都唔出聲
得兩張飛

引用:
原帖由 細摩 於 2007-7-26 14:25 發表

得兩張飛
星期五就有無呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

pccw 今日來派飛............
得幾張,費事同人爭,早知你地有飛,我就拿一張啦
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-26 14:31 發表
pccw 今日來派飛............
得幾張,費事同人爭,早知你地有飛,我就拿一張啦
唔知星期五有無呢
五大有其二

二手買賣
CD推介

今日上來,......就當然係派星期五飛啦....我無問到要

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-26 14:35 發表
今日上來,......就當然係派星期五飛啦....我無問到要
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-26 14:30 發表

星期五就有無呀
聽日應該無飛喇

引用:
原帖由 色即是空 於 2007-7-26 14:42 發表

聽日應該無飛喇
聽日有直播嗎??????????
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-26 14:46 發表

聽日有直播嗎??????????
唔只有...仲係桂神

引用:
原帖由 細摩 於 2007-7-26 13:36 發表
原來香港都有人識......衝力射球架

引用:
原帖由 細摩 於 2007-7-26 01:36 PM 發表
一球成名…

但我係寶露華球迷…
砵砵砵

引用:
原帖由 細摩 於 2007-7-26 13:36 發表
無睇本地波, 聽講佢係應屆足球先生喎, 佢射入果一刻, 我都有叫左出黎, 佢真係生日喇 !

香港球迷… -_-"

香港球迷,你噓什麼?

【明報專訊】周二入場觀看利物浦    對南華    ,感受了一次不太愉快的經歷。謝拉特    、費蘭度托利斯與賴恩巴布等紅軍主力沒上陣,固然令筆者失望,但更失望的,是香港球迷的睇波心理與失態表現。當噓聲

響徹香港大球場時,筆者真的想問﹕「香港球迷,你噓什麼?」
筆者坐在西看台200元票價區域。比賽初段,不少人大叫「利物浦、利物浦……」;及至南華表現也不失色,有幾腳精彩埋門,於是「南華、南華……」的喊聲亦此起彼落,當中不乏1秒鐘前仍是高呼「利物浦」,而且身穿紅軍戰衣的球迷。不要誤會,筆者無意責難球迷左搖右擺,甚至在賽前已預計這情景會發生,畢竟香港球迷向來都在全球化與本土意識之間拉鋸。上半場的氣氛總算令人愜意。

只是,到了下半場,或許紅軍3名主將缺陣,且沒有上陣?象的影響逐漸浮現,球迷開始不耐煩,當紅軍在後場橫傳幾腳,已出現噓聲。及至紅軍中場施素高一次動作頗大地剷跌南華球員遭吹罰(但由筆者的角度,可看到施素高其實是剷到皮球,球證從背後看當然是另一回事),他便開始被噓,每一次觸球都被噓,甚至當他被換出時,球迷還幸災樂禍似的拍掌。

或許有球迷覺得施素高太「茅」,所以噓他,但筆者深信絕大部分人並非出於這個原因。筆者清楚聽到後排有觀眾問友人為什麼要噓施素高,那友人說﹕「唔知喔,人噓,我咪噓囉!」到了比賽末段,體力透支的南華也在後場橫傳幾腳,理所當然地同樣換來一陣噓聲。

怕蝕底噓夠回本

賽後,跟「樓下」的「阿湯」聊起,他認為這無疑是香港人怕吃虧心態的反映,他在年前中國鬥香港的世界盃    外圍賽已領教過,當年他見證了有球迷本來支持香港隊,但當港隊被郝海東攻入1球時,竟然高呼中國要多入幾球。是的,足球對絕大多數的香港人來說,只是賭博的一種工具,或是消遣的一種方式;港人去看演唱會,也想歌手多換幾套衫、多Encore幾次,所以350元買張球票,當然起碼要收回值500元的「戲碼」才叫抵,是以沒有謝拉特、托利斯的紅軍自然「唔係波」,哪管懷斯的勁射力發千鈞、李海強的罰球妙到毫巔?當「媽聲連連」無法抵消物非所值的感覺時,球迷卻發現「萬眾齊噓」竟有模擬外國頂級足球主場威力的效果,好了,沒有球星看,起碼也可噓個夠,如此才算沒吃虧。

筆者還記得鄰座的小孩笑嘻嘻地跟他父親說﹕「好多人都噓22號(施素高),佢好冇面呀!」對不起,小朋友,丟臉的是我們。人家利物浦來港並非做show,連日來每天在烈日下操練逾1小時,甚至在對南華賽後亦認真地做cool down運動,只是紅軍這種專業對待足球的態度,抱著廉價消費主義心態的香港人又怎會理解?難怪那天亦坐於「西200」看台的呂大樂教授會說﹕「經過那麼多年,本地球迷文化還是如此水平。」

至截稿時,未知悉昨晚決賽的氣氛如何,筆者只希望,香港球迷這一次能用文明來說服我。

TEXT:鄺展衡

相關搜索目錄: 賭博 運動
砵砵砵

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-26 14:35 發表
PCCW早排係咪有陳法拉添呀
yeah........

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。