推介:| 政府職位 | 求職資訊 | 兼職 | 履歷 | 暑期工 | 搵工貼士 | 勞工處 |

38 12
發新話題

[疑難] 我不想再做這份工作

我不想再做這份工作

不知如何是好

me too.........好辛苦,工作量又大,又同上司關係已到非常惡劣地步,仲要比佢寫到份performance勁差,直頭話我係廢柴咁滯,冇晒心機返工,現正搵工中,可惜幾份都冇回音,又唔可以就咁劈炮,因要供樓及準備娶老婆,唉.....心情極差,日日唔開心,想放個長假冷靜下,佢就連假都唔批,放7日就要做晒7日d野先準放,明明果d野第二個同事都可以幫手做,我放根本冇影響,玩針對....真係好局氣,現在唯有努力搵工.....

引用:
原帖由 花之慶次 於 2007-7-27 00:53 發表
不知如何是好
唔開心,而又冇負擔,咪擘炮轉新工,魚唔過塘係唔肥架!
"Old soldiers never die; they just fade away."

老細唔妥你,即係無運行,兩手準備,盡快轉工罷,佢都係想你走先咁對你

回復 #4 jackpao 的帖子

岩,我知道真係冇運行,不過個心真係好唔舒服,自己走同被迫走真係兩回事,做左十幾年估唔到衰收尾,事事針對你,你講咩佢都話你錯,問你有冇用腦架,仲要當住d同事面話你唔掂,做戲一樣,如果我反擊,佢就更加猛烈,一於大石責死蟹,雖然d同事明白係咩一回事,不過個心真係好難受,冇晒自尊,連信心都冇埋,如其我諗咩idea講咩佢都係唔岩聽,乜都話我錯,我索性佢話乜就乜,冇主見,冇自己諗法,有都話唔識,你要話我係廢柴就認廢柴啦,日日行屍走肉,大不了炒,都預左......
公司最近蘊釀layoff,佢根本就響度鋪排緊,當萬一上面叫佢交人,順理成章就交個廢既,由佢精心鋪排下.....果個即係我....
日日係咁真係好唔開心,想自己出黎攪d簡單既生意仔,各位有咩好提議?

個老細唔掂,早走早著,呢個係江湖經驗,但係香港地,真係管理能力好的,又有幾多?所以點解香港人做僱員的忠誠度在全球數一數二低,平均CEO都係做兩年左右會走。講真,老細好,真係識管,做到一個「服」字,邊個屎忽痕想走丫∼∼你估重新適應新環境,好過癮咩∼∼從香港僱員的忠誠度已經可以睇出香港僱主普遍的管理力惡劣,所以僱員流失量極大。

我都轉過好多份工,一係公司唔掂,一係老細唔掂,我到依家都係找緊一份,老細掂公司又掂的工作,但係真係好難,所以我都係過一兩年轉一次工,總之唔好個Persion Proflio太花,咁就算。

你唔好失去自信同自尊,你只要真心求進,不斷改進自己的能力,其他人對你的人身攻擊都當係耳邊風就得。

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2007-8-11 11:52 發表
個老細唔掂,早走早著,呢個係江湖經驗,但係香港地,真係管理能力好的,又有幾多?所以點解香港人做僱員的忠誠度在全球數一數二低,平均CEO都係做兩年左右會走。講真,老細好,真係識管,做到一個「服」字,邊個 ...
多謝你的意見, 但問題是我本身就已經有好大的負擔........

引用:
原帖由 鐡軍 於 2007-8-11 00:12 發表
岩,我知道真係冇運行,不過個心真係好唔舒服,自己走同被迫走真係兩回事,做左十幾年估唔到衰收尾,事事針對你,你講咩佢都話你錯,問你有冇用腦架,仲要當住d同事面話你唔掂,做戲一樣,如果我反擊,佢就更加猛烈,一於大石 ...
感同身受!

我已經在公司完全俾班新來的大陸PK架空,日日返到公司就係上網,上求職網睇睇有冇路數,上Xocat打發時間。

最難受係班大陸PK完全冇料到,將我之前辛苦建立下來的完全破壞,把公司搞到一塌糊塗。
好多嘢知道行咗死梗,但又唔出得聲,睇住佢哋去死。
班PK死佢哋事,但難爲一班以前一起出生入死的兄弟在受苦,自己就獨善其身,良心又過意唔去。
有時自己想做D嘢,班PK有阿支阿左,麻煩到死,如果有乜差錯,實俾人擺上枱。
搞到我做嘢都綁手綁腳。

宜家公司俾呢班冇料ge人搞落去,遲早玩完。

所以我都努力搵工,希望早走早著。
過去的心火般灼熱,今天已變了冰凍。。。。。。。

你都好吖,返公司可以上網搵工,我就大把野做,上網果陣仲會驚比個pk經理望到要偷偷摸摸,佢就專望住自己team睇下我地有冇扮做野其實上網或msn,尤其係我,我個位同佢隔左條路背對背,佢就響個mon痴左塊倒後鏡仔方便佢唔洗轉頭望住我,頂...真係好x肉酸,大家都幾廿歲,仲衰過d細路,但係又冇佢符,除左唔做,真係別冇他法

今日我都已經知道有呢日,我同您地一樣,都係有個野種係度搞屎棍,成日搵野黎講,問我係唔係好多野做,所以咁夜走?佢真係冇腦,行路要時間,等車要時間,上到車都要時間返公司啦!都冇計如有意外塞埋車果D時間,條野條好似乜都準備好比我咁,有時都要等埋D客比野我先走得,仲唔係次次都咁準時交比我,有乜辦法唔遲返公司呀!我覺得條野種想公司賺小D,如果上頭問,點解會開資大,但又搵唔得多,就有借口殺人(裁員)。上次仲離譜到話我係廚房度取左半樽咖啡粉,呢條野種都冇腦,我係做出街,做完後一定會熱同口喝架啦,唔係化,仲沖熱咖啡飲?痴左十三條線!咁樣比佢屈左一鋪,如果唔係為屋企,老早開個野種拖。今日條野種同我講,聽朝九點半去總部,唔洗返黎,睇下聽日條野種耍乜,就算我唔做,都一定搵條野種濕佢一鋪,金到要四條九果種金法。

相關搜索目錄: 咖啡

我跟你差不多, 日日比個衰人針對, 無時無刻都在找機會罵你, 聽小幾個電話, 走來問你是不是很忙, 為什麼不聽電話. 之後還要跟我阿頭投訢, 說我不聽電話 又說講電話很久, 還說要出警告信公司得 6個人, 又唔見話吓其他人

引用:
原帖由 hicks1112 於 2007-8-15 16:34 發表
今日我都已經知道有呢日,我同您地一樣,都係有個野種係度搞屎棍,成日搵野黎講,問我係唔係好多野做,所以咁夜走?佢真係冇腦,行路要時間,等車要時間,上到車都要時間返公司啦!都冇計如有意外塞埋車果D時間, ...
我同你一樣,唔係為左屋企同供樓,....我就唔會響公司攪大既,等佢食lunch吊住佢尾一到佢離開左公司大堂即衝上去捉住佢心口:"你想玩乜撚野吖,大家睇大家唔順眼不如隻抽啦,xyz!"呢d人真係正仆街,專蝦d低級過佢,我個PK經理有樣野仲衰,如果佢知你有家境,冇論你幾低GRADE或做錯野甚至唔做野佢都唔會鬧你,唔同窮就係罪?

我都同你地一樣..........
唉...一係冇野做..成日o係度坐...一個字--悶...唔比上網..唔比做自己野
差d訓著......
有時就將d野儲儲埋埋...之後一野要我做哂佢......我3星期前比佢睇/改既野...儲到last day...老細要上大陸 output...先叫我做...一做就做到3點am...............................唉.......有冇好工介紹???
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-8-17 04:30 發表
我都同你地一樣..........
唉...一係冇野做..成日o係度坐...一個字--悶...唔比上網..唔比做自己野
差d訓著......
有時就將d野儲儲埋埋...之後一野要我做哂佢......我3星期前比佢睇/改既野...儲到last day...老 ...
其實我好想轉型, 雖然對於某人來說有可能係狂妄, 但我都係想講, 如果我現在自學網頁設計, 通常要花多久時間才學好??才可自立門戶, 因為我真係唔想再打工, 唔係因為解僱問題, 而係好厭倦呢種人生

相關搜索目錄: 網頁設計

引用:
原帖由 花之慶次 於 2007-8-19 16:40 發表

其實我好想轉型, 雖然對於某人來說有可能係狂妄, 但我都係想講, 如果我現在自學網頁設計, 通常要花多互飢痧u係唔想再打工, 唔係因為解僱問題, 而係好厭倦呢種人生
網頁設計唔係你所諗咁好搵ga....同埋...你唔想打工..你有冇客o係手????d客多唔多job比你????
我e+做o個d平面設計(o係公司就做admin...即係呀4)....手頭上都係得幾個客..一個月先得2~3單....(本來多d既...不過d客又係有問題..so..直頭唔做佢地生意)

相關搜索目錄: 平面設計 網頁設計
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 花之慶次 於 2007-8-19 16:40 發表

其實我好想轉型, 雖然對於某人來說有可能係狂妄, 但我都係想講, 如果我現在自學網頁設計, 通常要花多互飢痧u係唔想再打工, 唔係因為解僱問題, 而係好厭倦呢種人生
你有興趣咩?我唔係it,亦唔係做呢一行,只係讀書果陣學過下,宜家出面其實好多有得抄,越黎越簡單,唔洗好熟悉都可以寫到,學亦唔洗好耐,視乎你想咩要求,想自己出黎攪?

相關搜索目錄: 網頁設計

引用:
原帖由 鐡軍 於 2007-8-21 23:30 發表

你有興趣咩?我唔係it,亦唔係做呢一行,只係讀書果陣學過下,宜家出面其實好多有得抄,越黎越簡單,唔洗好熟悉都可以寫到,學亦唔洗好耐,視乎你想咩要求,想自己出黎攪?
係呀, 好辛苦, 一方面做一些我不太喜歡的工作, 晚上買了很多呢方面既書, 我主要是睇Java, JSP以及Ruby on Rails, 不過我也不知何故JSP和Ruby on Rails在執行時始終都不能執行, 而我本身既打算就係替公司寫網頁, 如果係成功的話而又有路數我都好想快D走!!!

一齊去罷工.....................

引用:
原帖由 devilsadvocate 於 2007-8-25 12:23 發表
我以過來人身份同大家講:
千祁唔好自已走呀!
出面難搵食,老闆先咁惡!
你哋自已睇下回覆,都知好多人都做得唔開心!
咁即係話:就算畀你搵到份新工,可能都係好似其他人講那些老闆差公司差的工!
人 ...
100%同意!!!之不過我想自立門戶

回復 #19 devilsadvocate 的帖子

果陣舊果份工你又係好難頂?唔走唔得果隻?
我都同意你講法,出面個大海可能仲凶惡,要諗到清清楚楚先好劈炮,況且自己有負擔
有時比條pk上司玩到夜晚瞓覺果陣都諗住,好慘,平時亦好影響身邊d人,成日都鞋口鞋面,人地唔炸形自己都寧願自己出一個去飲下野算,唔敢搵人一齊,怕自己個feel悶親人
捱吖捱吖...鬼叫你窮

The market is very good!
just quit it!

深表同情,無計啦重係要忍下添!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 花之慶次 於 2007-8-25 16:15 發表

100%同意!!!之不過我想自立門戶
你有錢...有客...就可以自立門戶啦...
冇既話.....
都要搵野做....
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-8-30 01:38 發表

你有錢...有客...就可以自立門戶啦...
冇既話.....
都要搵野做....
可以Step by step!!!

38 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。