推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

29 12
發新話題

[檔案] [轉貼]月亮灣大火, 500人被困

[轉貼]月亮灣大火, 500人被困

[轉貼]月亮灣大火, 500人被困  

今朝11點到, 係3/f訓教, 訓訓下特然間冇電到, 初時以為電力唔穩定冇理佢, 過左5分鐘,
出面開始傳"火燭呀" 一開度門就見到好大煙. 我同另一朋友就跟住d 煙搵火源. 一去到, 見到近打機隔離間房, 火光紅紅...
再望清楚d 係廚房黎既, 當時有職員阻止我地咁做, 叫我地鎮定d, 番埋位, 好快有電. 我大叫"咪玩啦, 咁大煙(我用電話電筒, 只係睇到1~2左右清楚能見度. 又停電又燒野味. 我唔係bbq呀" 當時好多人係到嘩嘩聲, 話有冇狗錯. 有人順手打破左警鐘, 但冇聲出, 有人拎滅火筒, 但又冇野出.
好多人匆去更衣室拎野走. 我係其中一個, 我一去到, 冇人肯同我開locker, 我爆晒粗係咁鬧, 佢先好唔想咁開. 後黎好多人出黎拎野走, 個服務員又唔肯開(因為怕一走左冇tips) 好多人自己求其搵野爆開個locker.搶鎖匙又有, 踢locker又有....
唔夠5分鐘, 有消防入埋黎, 趕我地走. 話再唔走冇命, 當時好多人著唔切衫走左出去lobby.
一去到lobby, 見到好多人係到, 原因係破璃門比人鎖左. 好多人勁推, 希望整爛把鎖, 有幾個人話幫手拎梳化撞爛度門, 我當時亦都想幫.
個消防走到reception度, 大聲話" 你開不開門" 之後一手掃跌台面d 野, 求其執野扔落個counter 度.
一講完, 轉頭拎斧頭想劈開度門, 突然間有個好似幾高級既人走出黎, "不, 我開門" 成班人先安全疏散. 10分鐘唔夠差唔多500人走出黎.
出到去先知, 原來消防唔知係後門定係雲梯入去救人...
拎晒野既人, 當然係唔比錢即走啦, 我係其中一個....但佢地咁既做法同唔比錢唔駛行出呢個門口有咩分別. 職員又死話冇事, 見我地番原位. 唔好玩啦, 火足呀, 仲收錢先....一出到去好多人都話係disco有焗烟倉經驗. 好多人出到去勁唔惦, 又話供眼, 又話喉嚨干. 咁呢樣我又係其中一個.

月亮灣話晒都唔算係平價塲呀, 再講衰d既係唔比錢冇人可以走得甩. 比左錢既, 亦要避免同人摶混亂唔比走.
唯一可以值得嘉許既, 係消防係未收錢前救人, 相信官方機構都比以前廉潔啦.

http://www.youtube.com/watch?v=9XD5mGXY_7s

無辦法的,如果那個開了門給你,又沒什麼大件事的話!那個開門的一定給老板吊死,及要賠錢的了!

引用:
原帖由 彼得仔 於 2007-9-3 20:45 發表
月亮灣大火, 500人被困  

今朝11點到, 係3/f訓教, 訓訓下特然間冇電到, 初時以為電力唔穩定冇理佢, 過左5分鐘,
出面開始傳"火燭呀" 一開度門就見到好大煙. 我同另一朋友就跟住d 煙搵火源. 一去到,  ...
你是说深圳春风路丽都附近的“月亮湾”?希望没事啦,呢个场花88元可以过夜,消费不规定一定要按摩的,好抵!

听说他们在黄岗新关那里高了间好大高档次的SAUNA,准备呢个月中开添。。。
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

草菅人命, 永久Blacklist 月亮灣.
林 韋 辰 離 婚   呂 晶 晶 放 心 發 展
呂 晶 晶 說 : 「 我 知 佢 ( 林 韋 辰 ) 已 經 離  婚 ......... 佢 係 我 欣 賞 男 士  類 型 。 」

thats too bad

引用:
原帖由 求其 於 2007-9-3 21:00 發表

你是说深圳春风路丽都附近的“月亮湾”?希望没事啦,呢个场花88元可以过夜,消费不规定一定要按摩的,好抵!

听说他们在Ɩ ...
DELETED WITH REGRET!

我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 求其 於 2007-9-3 23:27 發表

我真的想知道这篇报道出自何处的呢?(有朋友话在XXXXX88讨论区都见到这文帖)

我身在深圳,见有这报道,自当去求෹ ...
我係"跌咳匙"見過呢篇野!
人生有幾多個10年,最緊要有態度!

引用:
原帖由 anakin 於 2007-9-3 23:32 發表

我係"跌咳匙"見過呢篇野!
火警发生的时间是几时的呢?我都有三个星期没来过这里,今天见报才来看看的。

从LOCKER室、大厅、小型网吧的状况看来,这里不可能发生过大火,或者笔者所指的不是这里吧!

刚刚找来一个服务员小妹,经小弟再三问询只后,她说:
小事来的,昨天厨房出了点事,但。。。但系,你睇下啦,而家我们继续营业,如果像佢写得甘大煲,我们今天做不成生意了。。。

观乎现场情况及将小妹的话的可信度打个50%DISCOUNT只后,这里得而且确起过火,但就不像是大火囖!不过,对于笔者报道的他们的处理手法,我就相信很有可能,因为这里是大陆!

XOCAT大陆记者 求其 现场事后实地报道

* 打破警鐘冇聲出
* 滅火筒冇野出
* 職員阻止客人走火, 叫我地鎮定d番埋位....等死
* locker服務員唔肯開locker, 要自己爆開locker取回自己物品
* 最離譜火警鎖大閘......想一鍋熟乎
咁仲成世界? 而家仲繼續營業? 版主置頂,以警效尤!

看来我们去玩还是要看逃生图哦

引用:
原帖由 求其 於 2007-9-3 23:59 發表
刚刚找来一个服务员小妹,经小弟再三问询只后,她说:
小事来的,昨天厨房出了点事,但。。。但系,你睇下啦,而家我们& ...
不是好大火, 但濃煙可以致命.
林 韋 辰 離 婚   呂 晶 晶 放 心 發 展
呂 晶 晶 說 : 「 我 知 佢 ( 林 韋 辰 ) 已 經 離  婚 ......... 佢 係 我 欣 賞 男 士  類 型 。 」

引用:
原帖由 roadpeople 於 2007-9-4 03:24 發表
* 打破警鐘冇聲出
* 滅火筒冇野出
* 職員阻止客人走火, 叫我地鎮定d番埋位....等死
* locker服務員唔肯開locker, 要自己爆開locker取回自己物品
* 最離譜火警鎖大閘......想一鍋熟乎
咁仲成世界? 而家仲繼續 ...
你们知道吗,在大陆,批查商业场所消防是否合格的有关部门人员,都是“有钱人”!

Quite risky is it is the case.................

引用:
原帖由 彼得仔 於 2007-9-3 20:45 發表
月亮灣大火, 500人被困  ...
Is this the one very close to Lowu border?

引用:
原帖由 peninsula 於 2007-9-4 17:22 發表

Is this the one very close to Lowu border?
opposite to Lo Shan Hotel .

引用:
原帖由 peninsula 於 2007-9-4 17:22 發表

都算近,左深圳春風路

引用:

yes.......close to town centre.....near King of Karaoke..and..Baby K

Quote ( 不是好大火, 但濃煙可以致命. )

絕對同意 C HlNG 所言!
請各大 C HlNG 小心 !

引用:
原帖由 Oldman 於 2007-9-4 19:26 發表
opposite to Lo Shan Hotel .
Now I know. I have been to this place only once many years ago!

还有一点要补充:

据SAUNA的某些员工表示,当天有很多客人于穿好衣服并拿了LOCKER的东西后,没结帐就走人了,据说有七十多个LOCEKER KEY都给人拿走了

是否这样,就当事人才知道了!

求其,果度得五部機都可以俾你上度黎.睇黎你都無忘本喎.

這間按摩的其實設施好舒服,但就唔係好多人係羅湖上車,點解呢

好彩冇去開月亮灣

引用:
原帖由 CAMM 於 2007-9-8 23:31 發表
求其,果度得五部機都可以俾你上度黎.睇黎你都無忘本喎.

這間按摩的其實設施好舒服,但就唔係好多人係羅湖上車,點解呢
五部機? I remember that there're 8-9 sets of computers inside the so-called "cyber bar" adjacent to the restaurant.

廚房黎火光紅紅?    火燭? 第二日晚都有宵夜!

29 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。