推介:| 政府職位 | 求職資訊 | 兼職 | 履歷 | 暑期工 | 搵工貼士 | 勞工處 |

發新話題

[疑難] 我只是想講如果

我只是想講如果

如果老闆當著某位同事面前說你人蠢無藥醫, 你認為你自己這份工作可不可能繼續做下去??
(有關11月7日以及11月20日所發生的事件將在整理之中)

引用:
原帖由 花之慶次 於 2007-11-26 07:37 發表
如果老闆當著某位同事面前說你人蠢無藥醫, 你認為你自己這份工作可不可能繼續做下去??
(有關11月7日以及11月20日所發生的事件將在整理之中)
睇下自己求財定求氣  

我都試過比老闆咁鬧,如果只係個別事件,自己現時又未有更好offer,唯有死忍。如果佢係針對性只係對你係咁,就要諗下撇除這個pk上司因素,這間公司有無其他野值得你留低(如人工福利/行業前境/有無野學/晉昇機會等等),所為天下烏鴉一樣黑,不過分別只係d烏鴉係咪係正你頭上,同係咪日日整督雀屎你嘆....

引用:
原帖由 jackpao 於 2007-11-28 15:04 發表
我都試過比老闆咁鬧,如果只係個別事件,自己現時又未有更好offer,唯有死忍。如果佢係針對性只係對你係咁,就要諗下撇除這個pk上司因素,這間公司有無其他野值得你留低(如人工福利/行業前境/有無野學/晉昇機會 ...
天下烏鴉一樣黑,不過分別只係d烏鴉係咪係正你頭上  ~ 講得好好

引用:
原帖由 chanpowing 於 2007-11-28 15:17 發表

天下烏鴉一樣黑,不過分別只係d烏鴉係咪係正你頭上  ~ 講得好好
我都好同意你們的講法, 所以我想囉雙糧之後(如果有花紅)我有必要離開!!

引用:
原帖由 花之慶次 於 2007-11-28 21:38 發表

我都好同意你們的講法, 所以我想囉雙糧之後(如果有花紅)我有必要離開!!
好 ! 有青春,有才能,去做有骨氣的事。

引用:
原帖由 花之慶次 於 2007-11-28 21:38 發表

咁你而家可以開始搵工喇,假設你下年1月/2月出bonus,有2-3個月比你準備寄信及面試,時間應該很充足。而家市道唔錯,我有d朋友年頭先轉過工,而家又跳槽,有2-3個offer比佢選擇(佢唔係管理層,亦唔係金融會計行業,只係主任仔,不過正正就係佢呢個grade最多人轉工)。祝你轉工成功。

相關搜索目錄: 會計

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。