推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[建議] 王小龍傳

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-1-7 10:34 發表
點解又無人話舊著........大水牛一野大霹靂就死左既!!
雖然舊著大水牛俾聖上一野大霹靂就碎左屍.
但除左這一次, 記憶中大水牛以前次次一出親依招,
對手都會被打殘
(再之前出翻江倒海都可以大部份對手彈開)
雖然唔記得佢除了被聖上碎屍那次,
之前有冇同聖上,邪神交過手.
但記憶中依招真係近符無敵
其實果時安排大水牛被碎屍.
我覺得最主要是要突出聖上新練成大霹靂既勁.
同埋白蓮之戰近尾聲,要死多D人先夠緊張.
所以先犧牲左大水牛......

我同意,呢個就一定架啦
好似大部份漫畫(或長篇武俠小說)都有呢條公式
新角式既武功一定比較高,越遅出場越著數

武功超出模式,就必需死(計好睇既漫畫)
唔止聖上....以前用得最多係肥良...傻豹,地獄...等等都係無敵完就立刻要死

聖上隔空既無敵大霹靂,如果唔死,成本書都唔會再好睇...(好似而家d漫畫咁)

我想講既係.....唔一定要話而家d人唔掂既......係個節奏好難捉得好0者

相關搜索目錄: 小說
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-1-5 13:38 發表

又唔關阿柴事,要怪就怪d 主筆、編劇功力低啦!
舊著時阿柴係耿直,光明正大,事事都明刀明鎗但又有d古板果種,新著就為「突出」角色性格而將佢缺點誇大百倍,結果變左個低能仔,盲毛都可以插爆佢金鐘罩咁滯。 ...
係呀,因為以前嘅阿柴係耿直,光明正大,事事都明刀明鎗但又有d古板果種,但家陣嘅柴哥已經由耿直變成蠢,所以智慧响柴哥以下嘅大水牛因為要就番柴哥嘅程度唯有順勢倒退一級變成弱智,真係可憐嘅大水牛

引用:
原帖由 pigboy 於 2008-1-6 04:08 發表

劍痴武功好勁; 應該和火雲邪神差不多的.  
應該差一班到啦

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-1-7 10:34 發表
點解又無人話舊著........大水牛一野大霹靂就死左既!!
o拿o拿o拿~
呢D就係正派最好咖死法啦!!!
為幫戰友脫險轟烈而死!!!

當時睇完得兩個感覺:
1,大水牛死得真係型啦!!!!!
2,大霹靂真係太厲害啦!!!!!

但係就到而家都好記得!!
呢D咪係成功o羅~

但如果講新好過舊,
我就覺得係林峰死法啦!!!

引用:
原帖由 kinniku 於 2008-1-7 21:26 發表

o拿o拿o拿~
呢D就係正派最好咖死法啦!!!
為幫戰友脫險轟烈而死!!!

當時睇完得兩個感覺:
1,大水牛死得真係型啦!!!!!
2,大霹靂真係太厲害啦!!!!!

但係就到而家都好記得!!
呢D咪係成功o羅~
...
顯出大霹靂的威力,勁

看了最新廣告,下期小龍傳授玉兒丐幫打狗棒法...

相關搜索目錄: 廣告

玉兒後面嘅邪神肯定係幻覺,因為响小龍嘅認知入面邪神係仲未變極度羅剎舊造型,而邪神嘅泰國之行已經換咗新Look,直到而家伊賀城嘅邪神都仲係極度羅剎!

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-1-11 11:56 發表
玉兒後面嘅邪神肯定係幻覺,因為响小龍嘅認知入面邪神係仲未變極度羅剎舊造型,而邪神嘅泰國之行已經換咗新Look,直到而家伊賀城嘅邪神都仲係極度羅剎!
那個火雲邪神是大水牛,面具是撿來的.

今期真係估佢唔到!原來玉兒背後那個火雲邪神是大水牛;另外楊祖兒原來是奸的。

今期小龍所學的銷魂掌會否是暗然銷魂掌呢?

看下期預告,老妖和邪神一同出現在恨劍谷;小弟估計應該係老妖已經選擇了歸隱,所以邪神帶他來恨劍谷隱居。

下期小龍大戰邪神,勁!!!

哇~小龍傳真係好睇好多呀!!!

睇左幾期,"王小龍傳"真係幾好睇,不過後面既"畫壇風暴"仲好睇~

引用:
原帖由 冰河 於 2008-1-11 19:30 發表
今期真係估佢唔到!原來玉兒背後那個火雲邪神是大水牛;另外楊祖兒原來是奸的。

今期小龍所學的銷魂掌會否是暗然銷魂掌呢?

看下期預告,老妖和邪神一同出現在恨劍谷;小弟估計應該係老妖已經選擇了 ...
我覺得邪神想幫老邪復功,去恨劍谷攞金童寶典,而老妖應該係知道一d野

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-12 03:02 發表
睇左幾期,"王小龍傳"真係幾好睇,不過後面既"畫壇風暴"仲好睇~
今期有刊出"07年十大本地暢銷漫畫",《王小龍傳》也在其中...

個人觀點:
用《火雲邪神》頭四期同《王小龍傳》頭四期比, I like 《火雲邪神》多好多!

老祖宗魅力沒法檔 ~~

香港蝙蝠俠 | 有事Send"蝙蝠"短訊比我!

引用:
原帖由 X_O 於 2008-1-12 06:12 發表
我是剛剛相反;我完全地不喜歡《火雲邪神》。我認為裡面的火雲邪神太誇張 。他想殺死他的老師"元老王"的理由也是非常無聊和不合邏輯的。  

引用:
原帖由 pigboy 於 2008-1-11 22:58 發表

我是剛剛相反;我完全地不喜歡《火雲邪神》。我認為裡面的火雲邪神太誇張 。他想殺死他的老師"元老王"的理由也是非常無聊和不合邏輯的。  
我也不愛"火雲"因為太誇張,好多角色無啦啦死左,仲要成班人圍剿都比火雲邪神一野打退.........仲有,我唔喜歡老祖宗

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-13 03:31 發表

我也不愛"火雲"因為太誇張,好多角色無啦啦死左,仲要成班人圍剿都比火雲邪神一野打退.........仲有,我唔喜歡老祖宗
My Brother, 說的好!  

我也非常不喜歡老祖宗, 這個角色太"屈機"和沒有"人性"。 令其他所有的龍虎門人物也變得"無能"。  

老祖宗梗係描寫得差啦...無任何殺氣...角色描寫性格差以前一條街.....

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-13 03:31 發表

最慘係當年打到風雲變色咖泰國三教....

而家再出唔出都冇乜所謂了......

引用:
原帖由 pigboy 於 2008-1-13 08:10 發表

我也非常不喜歡老祖宗, 這個角色太"屈機"和沒有"人性"。 令其他所有的龍虎門人物也變得"無能"。  
老祖宗太過搶鏡,在我看來他才是《火雲邪神》的第一男主角.

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-1-13 18:45 發表

老祖宗太過搶鏡,在我看來他才是《火雲邪神》的第一男主角.
正確, 所以《火雲邪神》真正的書名是叫《火雲老祖》!  

引用:
原帖由 阿左 於 2008-1-12 03:17 發表

我覺得邪神想幫老邪復功,去恨劍谷攞金童寶典,而老妖應該係知道一d野
有d似

引用:
原帖由 pigboy 於 2008-1-13 00:10 發表

李高時期既"老祖宗",好善良架~

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。