推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

36 12
發新話題

九龍灣、彩虹、鑽石山、新蒲崗、九龍城

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-24 16:10 發表

該煨咯,將啲公帑用嚟搞啲咁嘅混吉揾銀行業並教導啲學生咁嘅市儈,商業化行為,...
因為自負盈虧, 可以分花紅...

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-24 19:05 發表

就係咁至衰,要cut budget嘅地方,其實應該係壹仔講嗰啲亂花錢嘅嘢,而唔係教育質素及病人權益

至於黃小妹响樓上提及副院長同個女人有乜景轟,我諗ICAC新成 ...
Ah Sue 既感慨:

教育質素及病人權益, 唔係加錢就得, 仲要睇 service providers 既心態...

亞哥係政府做:  ICAC 唔會管, 因為女方冇真金白銀比男方...

副院長知我屋企識校長, 都咁赤裸裸 / 有恃無恐...

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2010-11-25 00:31 發表

感覺上Sue 姐受了不少委屈。  
其實差不多每個舊同事都有相同遭遇, 我不是特別委屈...

我覺得: 人性醜惡; 人有權勢, 沒有制度制衡, 95% 會墮落...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-25 15:34 發表

係吖,雖然冇真金白銀到手啫,不過可能有俾人着數咗,咁都算係利益輸送呀,查吓亦無妨𠺝!  
利益輸送, 要真金白銀...

唔講都講埋, 敝舊東家, 差不多每一單位領導人, 都犯左每 1 男人都會犯既錯, 點拉得咁多?

某大學校長對家人喑示過: 認真對待, 佢會冇人可用...

p.s. 有冇睇審計署的名單, Pen 兄 咁世故/醒目, 仲叫我做埋 d 徒勞無功既野 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-25 16:31 發表

呢啲叫做雞仔唔管管麻鷹。

更可能係食飽飯等屎疴or想轉移視線咪俾人釘住教協失職之嘛!  
我都唔 buy 教協, 不過以事論事: 教協 / 政府 管唔到大學內政, 除非牽涉到真金白銀, 因為學術自由...

當日女同事出去秘撈, 照出糧, 籍口就是- acquire industrial experience...

U blow 呀...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-25 20:20 發表

此風不可長!
違規違紀之事,一定要嚴打!

一於雙規佢哋,以警效猶!

Ps 小弟梗知係徒勞無功既野喇,附和吓妳,等妳消消氣咁啫!恕罪恕罪!  
其實我想問:
是否香港越來越似大陸? 還是冇制衡, 當權者一定會以權謀私?
點解佢地基層出身, 受惠於港英政府 1 d 相對公平的措施, 冇諗過將公平 keep 住, 令子孫受惠? 唔會希望 幫助自己 d 學生可以超脫出身 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-26 09:11 發表

我自問亦抵死,中咗大老細奸計。佢一早睇通我脾性,知我一定同屎坑蚊理論。性格決定命運,早知冇乞兒
...
我都會出聲嘈. 咁年輕就逆來順受, 唔製....

不過起碼你大老細都 用下手段, 跟足規矩; 唔似而家, 鍾意點就點.  前者是英國人手法, 後者...

p.s. 對付英國人, 如果夠奸 (e.g. 筆兄哩 d), 都有方法左閃右避...

引用:
原帖由 av8s 於 2010-11-26 09:14 發表
Don't expect too much cause of 遺傳 DNA
遺傳 DNA  ---

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-26 09:11 發表

其實港英政府時亦非絕對公平,寃假錯案時而有之。

見黃小妹呻開,提及office war啲激氣嘢,請恕我離題,讓我亦講吓我响港英政府嘅寃屈嘢妳聽。

...
因為我 97 前, 已在大專院校工作, 當時 有不少鬼子佬高層, 而加就華人多...

d 紀律部隊 uncle 話: 佢都會犯每個男人都會犯既錯, 不過兔子不吃窩邊草. 因為揚開左, 係港英政府冇運行...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-27 16:10 發表

十載歸隱後回港,盡見同輩親朋戚友,個個腰圓背厚,大咗成個碼。外形趣怪都算咯,三高有之、痛風有之、糖尿有之、中風通波仔坐輪椅有之,變成長期病患者。最大鑊係有三個生咗腸癌。一個割咗,一個二期,都唔使化療,好番。但一個三期,化療後一年,近月復發兼癌細胞走入肝。 ...
嘩, 真是好多傷患. 我以為飯票 膽固醇 / 血壓高 / 糖尿 margin , 已經好危險...

p.s. Pen 兄有冇種過西洋蘭, 我種左 10 多年, 今年搬家 (臨海 / 泳池), d 葉黃 side, 死左 1 棵. 是否水土不服 ? 有冇辦法 ?

相關搜索目錄: 膽固醇

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-27 21:13 發表

西洋蘭就冇種過。

妳話搬過屋?Isn’t it?

妳有否在搬到新地將之入土後不斷淋水令其根mix & fix firmly with the new soil?

I love pansy, nearly evergreen, even though it’s in  ...
no la..

西洋蘭是種在花盆的.

36 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。