推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

[疑難] 已有38人因雪災死亡,直接經濟損失已經高達326.7億元 (點解計得咁快)

已有38人因雪災死亡,直接經濟損失已經高達326.7億元 (點解計得咁快)

中國民政部:已有38人因雪災死亡

湖南婁底一個露天市場被積雪壓塌
中國民政部統計,截至星期二(1月29日)下午6時,中國近日的低溫雨雪冰凍天氣已經造成38人死亡。

與此同時,南方地區因冰雪天氣遭受的直接經濟損失已經高達326.7億元,比28日的統計又增加了105.8億元。

民政部數據顯示,始於1月10日的低溫雨雪天氣造成中國17個省、市、自治區受災,其中湖南、湖北、貴州、廣西、江西和安徽6省災情最重。

雪災造成近15萬件房屋倒塌,超過60萬間房屋被損壞,162萬人需要緊急安置。另外低溫和冰雪還造成超過1億畝農作物受災

據透露,國務院已經成立了救災中心,專門負責這次雨雪冰凍災情的應對工作。

點解計得咁快?????

引用:
原帖由 BHM 於 2008-1-31 12:50 發表
中國民政部:已有38人因雪災死亡
  湖南婁底一個露天市場被積雪壓塌
中國民政部統計,截至星期二(1月29日)下午6時,中國近日的低溫雨雪冰凍天氣已經造成38人死亡。 ..
Surprise only so few considering how bad the situation is.

引用:
原帖由 BHM 於 2008-1-31 12:50 發表
點解計得咁快?????
d貪官收入梗係一清二楚, 隨時知道少左幾多.

我唔明大陸任何事故,第一時間先報上"經濟損失"的巨額數字,而"人命損失"  通是只有幾人至幾十人。

我很奇怪"中國17個省、市、自治區受災,15萬件房屋倒塌,過60萬間房屋被損壞,162萬人需要緊急安置。"

中國民政部統計,只有38人死亡。
民政部部長是否 袁木?

引用:
原帖由 BHM 於 2008-2-1 05:45 發表

我唔明大陸任何事故,第一時間先報上"經濟損失"的巨額數字,而"人命損失"  通是只有幾人至幾十人。

我很奇怪"中國17個省、市、自治區受災,15萬件房屋倒塌,過60萬間房屋 ...
因為你冇習慣睇其他世界新聞
歐美各國有天災都會報上"經濟損失"的數字

>>>中國民政部統計,只有38人死亡。
你嫌死得人少嘛 ?
咁要死幾多人你先滿意 ?

今次係雪雨, 咩叫雪雨你知唔知 ?
影響最大係鐵路交通, 道路, 農作物...
你就當係雪崩, 火山爆發, 海嘯..

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2008-2-1 18:10 發表

因為你冇習慣睇其他世界新聞鎹

你嫌死得人少嘛 ?

今次係雪雨,咩 ...
地方狗為求自保,因每多隱瞞死亡人數真相,"經濟損失"的真實數字。

15萬件房屋倒塌的天災只有38人死亡 ? 重有交通意外(十字車都去唔到救人),冷死,救災人員的意外....

無你咁黑心,唔系要死幾多人先滿意,系要公開事實真相先滿意!盲毛
你同D中央領袖喜歡聽死得人少嘛 ? 就報少D,"經濟損失" 報多D 充走條貪污數自肥!

咩叫雪雨你又知唔知 ?
唔好乜都識少少扮代表,雪雨點形成睇下你至識去的維基百科查下啦!我見雪好似多過你喎!

無論落雪或雪雨, d災民就慘啦. 而家國內同胞咁有錢, 香港唔洗好似廿年前那樣做大型 show 籌款賑災.

大陸報喜不報憂係慣例, 冇記錯sars 在大陸 好似死了48人.

引用:
原帖由 BHM 於 2008-1-31 21:45 發表

我很奇怪"中國17個省、市、自治區受災,15萬件房屋倒塌,過60萬間房屋 ...
D屍體仲係雪堶情A無咁快搵到,而家最多叫失蹤
講出眾人都知既事實即是廢話。
講出眾人都知既大話即是笑話。

引用:
原帖由 BHM 於 2008-2-1 21:33 發表

地方狗為求自保,因每多隱瞞死亡人數真相,"經濟損失"的真實數字。

15萬件房屋倒塌的天災只有38人死亡 ? 重有交通意外(十字車都去唔到救人),冷死,救災人員的意外....

無你咁黑心, ...
死 38人你話隱瞞死亡人數
話死300萬人你就可以有題材吠救災不力, 中國落後呀, 冇民主之過呀  
其實死幾多人關你卵事 ? 你會去幫手收屍咩 ? :bird:
講來講去只不過係一堆數字俾你用薛@打嘴砲材料之用:bird:
你有邊一忽顯示你真正關心大陸佬死活 ?  :bird:

>>>我見雪好似多過你喎!
幼稚
就好似 d 老而不開口埋口話自己食鹽多過別人食米  

你好想中國死多0的人咩???

雨雪令房屋倒塌, 唔同地震果0的, 除非是夜間發生, 或伙全屋倒塌, 通常佢地倒塌個房或屋簷都叫倒塌啦, 當然唔會死人.....

<<<重有交通意外(十字車都去唔到救人),冷死,救災人員的意外....>>

你知唔知點解火車唔行得, 公路塞哂, 就係因為怕有意外, 0的車唔行得, 停哂係到, 又或者長長車龍, 慢慢行, 又點會有意外??  大風雪, 加拿大, 北歐, 美國, 成日有架啦, 甘佢地又一定有好多交通意外, 死好多人??  泠死?? 甘香港凍死幾個使唔使入埋雪災數???

當年颶風吹襲美國新奧爾良, 夠一早報哂經濟損失啦, 911夠有經濟同人命損失啦, 當時你有沒質疑過美國政府???  做人對事唔好甘偏執先得架...

引用:
原帖由 暗黑騎士 於 2008-2-3 00:48 發表
你好想中國死多0的人咩???

雨雪令房屋倒塌, 唔同地震果0的, 除非是夜間發生, 或伙全屋倒塌, 通常佢地倒塌個房或屋簷都叫倒塌啦, 當然唔會死人.....

<<<重有交通意外(十字車都去唔到救人),冷死,救 ...
我認同你呢句"做人對事唔好甘偏執先得架..."

我無好想中國死多0的人,系你講咋

只系我個人覺得數字不合理,你地唔同意咪好似你咁講出你的見解,以理服人,オ是討論,

唔需要寫下面 D 咁既低能文章破ロ大罵。

"死 38人你話隱瞞死亡人數
話死300萬人你就可以有題材吠救災不力, 中國落後呀, 冇民主之過呀  
其實死幾多人關你卵事 ? 你會去幫手收屍咩 ?"  

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2008-2-2 16:54 發表

>>>我見雪好似多過你喎!
幼稚
就好似 d 老而不開口埋口話自己食鹽多過別人食米  
係你問我: 今次係雪雨, 咩叫雪雨你知唔知 ?
我才反問 : 我見雪好似多過你喎!

引用:
原帖由 BHM 於 2008-2-3 11:54 發表

唔需要寫下面 D 咁既低能文章破①大罵。 ...
>>>>無你咁黑心,唔系要死幾多人先滿意,系要公開事實真相先滿意!盲毛
睇鴽A自己點樣先撩者賤啦
我有一開始就話你係低能, 白癡, 智障咩 ?

>>>我才反問 : 我見雪好似多過你喎!
你都見過好多飛機
你識做飛機, 修理飛機, 駕駛飛機咩 ?

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2008-2-1 18:10 發表

因為你冇習慣睇其他世界新聞鎹
你嫌死得人少嘛 ?

今次係雪雨, 咩 ...
>>>> 你嫌死得人少嘛 ?

又睇上一段你自己點樣先撩者賤啦 毛兄 !

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2008-2-3 15:11 發表

>>>>無你咁黑心,唔系要死幾多人先滿意,系要公開事實真相先滿意!盲毛
睇鴽A自己點樣先撩者賤啦
我有一開始就話你係低能, 白癡, 智障咩 ?

>>>我才反問 : 我見雪好似 ...
我都見過好多飛機, 我雖然唔識做飛機, 修理飛機同駕駛飛機, 但我識打飛機.
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

引用:
原帖由 FXO 於 2008-2-4 11:30 發表

我都見過好多飛機, 我雖然唔識做飛機, 修理飛機同駕駛飛機, 但我識打飛機.
咁你去教下 B 仔

引用:
原帖由 BHM 於 2008-2-4 09:38 發表

>>>> 你嫌死得人少嘛 ?

又睇上一段你自己點樣先撩者賤啦 毛兄 !
>>>你嫌死得人少嘛 ?
係應對你 >>> 15萬件房屋倒塌的天災只有38人死亡 ?
而且兩句話有邊隻字, 邊個詞係罵人語 ? 係髒字  ?

美國會計報小o的次按損失.. 照出花红.  下次用特別收益來填..  叫做財技..
中国官員報小o的死亡人數.. 照做好官.  下次用超生人口來孭..  叫做乜技好呢 ??

相關搜索目錄: 會計
The unexamined life is not worth living - Socrates
以銅為鏡,可以正衣冠,以史為鏡,可以知興替,以人為鏡,可以明得失 - 唐太宗

係囉, 估計今次起碼死 三億人
又可以去維園點蠟燭喇

不過
講乜到假
最緊要過年每日加多 1000隻活豬, 六萬隻活雞運落香港
港人捱唔得冰鮮豬, 冰鮮雞呢 D 粗洉[  

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2008-2-4 12:53 發表

咁你去教下 B 仔
我唔知佢見過飛機未喎.
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

地方快D上報「資料」,可以快D收到「救濟」嘛!基本官場常識,唔駛「驚奇」。

地方快D上報「資料」,可以快D收到「救濟」嘛!基本官場常識,唔駛「驚奇」。

引用:
原帖由 FXO 於 2008-2-4 13:57 發表

我唔知佢見過飛機未喎.
飛機硬係見過,不過我唔中意浪費........

李小龍話 : 係最低消費 最高享受 !
係咪要用“飛毛腿”(導彈) 打呢?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。