推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

CLASSICAL

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 19:13 發表

買得就梗係諗住收藏, 唔會賣, 有 D 碟賣鰲N買唔返, 有平靚正二手就梗係好啦, 不過要有人放出薯亃o, 但係信和家陣開始興炒舊版 CD, 有好多仲貴過新碟, 貴兩三倍都有, 最誇張見過過千!!!
二手碟...該說舊碟都係睇彩數吧...我一星期行五日信和,這隻碟在「第六日」俾人(那人在某論壇的網聚相遇了講起,所以知道.)買了,你話?

信和炒CD並非一朝一夕了,特區的Chris可以講係炒碟的「發揚光大」者,不過Classial一向價錢不算大上大落...不過早兩年中文炒碟價跌到最低,到現在算係谷底回升,但係大公司又大量復刻,攪到二手碟界依然冇啖好食,所以就退一步炒古典樂了...不過過千以中文碟來講「小數目」了,之前在'陳秋霞'那主題處我都提及~林志美的粉絲個人財力平均來說肯定比陳秋霞高吧?早四五年前的一次林志美的第一次生日會上,她提及自己並沒有自己的一套個人CD,其中一個Fans在隨即在二手界豪拎近一萬出來買回林志美的一套個人CD(題外問~陳秋霞Fans有誰會咁做,唔係話出唔出到近一萬,係有冇其豪邁?)...附帶一提~林志美的個人大碟在二手界已經唔算最貴,甚至講三甲不入了...

相關搜索目錄: 收藏

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-27 08:09 PM 發表

信和炒CD並非一朝一夕了,特區的Chris可以講係炒碟的「發揚光大」者,不過Classial一向價錢不算大上大落...不過早兩年中文炒碟價跌到最低,到現在算係谷底回升,但係大公司又大量復刻,攪到二手碟界依然冇啖好食,所以就退一步炒古典樂了...不過過千以中文碟來講「小數目」了,之前在'陳秋霞'那主題處我都提及~林志美的粉絲個人財力平均來說肯定比陳秋霞高吧?早四五年前的一次林志美的第一次生日會上,她提及自己並沒有自己的一套個人CD,其中一個Fans在隨即在二手界豪拎近一萬出來買回林志美的一套個人CD(題外問~陳秋霞Fans有誰會咁做,唔係話出唔出到近一萬,係有冇其豪邁?)...附帶一提~林志美的個人大碟在二手界已經唔算最貴,甚至講三甲不入了...
2004 年陳秋霞 鬺g悅酒店 Fans Gathering, 有位 32 歲, 5 歲開始聽 Chelsia 鴷x灣男 Fans 將 Chelsia 所有黑膠碟全部翻晒做 CD 送俾偶像, 當時佢一見到秋霞, 情緒失控, 喊到飛起!!!

好似離鷖D, 都係講返 Classical 把啦!!!

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 21:09 發表

2004 年陳秋霞 鬺g悅酒店 Fans Gathering, 有位 32 歲, 5 歲開始聽 Chelsia 鴷x灣男 Fans 將 Chelsia 所有黑膠碟全部翻晒做 CD 送俾偶像, 當時佢一見到秋霞, 情緒失控, 喊到飛起!!!

好似離鷖D, 都 ...
我講的係正版CD,唔係翻晒做CD的版本...附帶一提~地點係'馬可孛羅'酒店(高級過君悅酒店呢...哈!)...不過我都相信台灣的Fans對偶像的熱情亦確實唔會弱,有一次在方季惟的網頁我打段簡譜出來都賺到一千台幣呢...

也對...兜回來~Louis兄最喜歡那一首古典樂?我最喜歡'行星組曲'...

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-27 09:26 PM 發表
Louis兄最喜歡那一首古典樂?
講真, 我都唔知。

不過我比較喜歡 Beethoven , Mahler, Brahms, Mozart, 同 baroque music, 仲有黑人靈歌 (Negro Spiritual)。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 21:55 發表

講真, 我都唔知。

不過我比較喜歡 Beethoven , Mahler, Brahms, Mozart, 同 baroque music, 仲有黑人靈歌 (Negro Spiritual)。
咁你第一首刻意搵的非「熟口熟面」的音樂是誰?

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-27 10:07 PM 發表

咁你第一首刻意搵的非「熟口熟面」的音樂是誰?
Handel "Messiah"

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 22:16 發表

Handel "Messiah"
Handel "Messian"?
彌賽亞?序曲係E小調,歌詞係選於聖經的'彌賽亞書'/'詩篇'和傳統的四大福音,係嗎?
如係...咁Louis兄當時係唔係一日聽哂55節?好有耐性呢...

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-27 10:46 PM 發表

Handel "Messian"?
彌賽亞?序曲係E小調,歌詞係選於聖經的'彌賽亞書'/'詩篇'和傳統的四大福音,係嗎?
如係...咁Louis兄當時係唔係一日聽哂55節?好有耐性呢...
係呀, 鶖伎Y暑假, 所以有時間。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 23:35 發表

係呀, 鶖伎Y暑假, 所以有時間。
咁什麼驅使你聽這歌?老師介紹?

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-27 11:55 PM 發表

咁什麼驅使你聽這歌?老師介紹?
其實都係嘗試心態, 信仰亦係原因之一, 當時我已經決志入天主教。不過始終係第一次, 所以版本揀得唔好, 係 Solti 指 Chicago Sym Orch. 呢類音樂唔硱\咀型。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-28 00:21 發表

其實都係嘗試心態, 信仰亦係原因之一, 當時我已經決志入天主教。不過始終係第一次, 所以版本揀得唔好, 係 Solti 指 Chicago Sym Orch. 呢類音樂唔硱\咀型。
宗教...其實大部份古典樂家都要作些教會曲才紅,似乎太「黑暗」了...或許我唔太慣...

言歸正傳~初次嘗試亦未等於一定喜歡這曲啊,是否有其他因素令Louis兄對此曲情有獨鍾?抱歉...我份人太打爛砂盆問到篤...
以我資料睇...最佳版本係倫敦愛樂樂團版...Donath,Reynolds,Burrows,Mclntyre演唱,大黃花出版,CD編號453 028-2...係嗎?

引用:
原帖由 my709394 於 2006-8-28 11:58 PM 發表

宗教...其實大部份古典樂家都要作些教會曲才紅,似乎太「黑暗」了...或許我唔太慣...

言歸正傳~初次嘗試亦未等於一定喜歡這曲啊,是否有其他因素令Louis兄對此曲情有獨鍾?抱歉...我份人太打爛砂盆問到篤...: ...
其實都唔算係情有獨鍾, 好多曲目我都鍾意。最佳版本應該係 Sir Thomas Beecham 二十年代錄音 (全曲), 同 Leopold Stokowski 六十年代錄音 (選段)。

You guys are very knowledgable!!!  I prefer Opera because I sing them!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-28 04:16 PM 發表

其實都唔算係情有獨鍾, 好多曲目我都鍾意。最佳版本應該係 Sir Thomas Beecham 二十年代錄音 (全曲), 同 Leopold Stokowski 六十年代錄音 (選段)。
其實你係幾時開始接觸/鍾意古典音樂架?

引用:
原帖由 中國人 於 2006-8-29 06:19 PM 發表

其實你係幾時開始接觸/鍾意古典音樂架?
1989 年暑假。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 01:55 PM 發表

講真, 我都唔知。

Brother Louis...about Baroque Music, any composers can introduce to us? (beside Bach, Handel, Vivide)

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-29 00:16 發表

不過我想Louis兄會唔會係因為44段的Hallelujah才來聽呢?

嗯~最近有去聽音樂會嗎?

引用:
原帖由 Dave1968 於 2006-8-29 10:53 PM 發表

Brother Louis...about Baroque Music, any composers can introduce to us? (beside Bach, Handel, Vivide)
Jean-Philippe Rameau 1683-1764

Avid reader of Zarlino, Kircher, and Descartes, as a youth Rameau set out to discover the laws of harmony for himself. His Traitm de l'harmonie (1722) laid the foundation for a rational science of music, and his concept of the invertibility of triads--a stroke of genius by any measure--had great consequences for the teaching of theory. At first not received well in France, Rameau's ideas were introduced into Germany by Marpurg. Rameau was a first-rate composer as well as theorist, composing mainly operas but also sacred, harpsichord, and chamber works. In the "War of the Buffoons" of 1752 Rameau was a defender of the French opera style of Lully and Destouches as opposed to the opera buffa of Pergolesi. In later years, however, Rameau said that if he had it to do over again he would have gone to Italy and studied with Pergolesi.

Rameau: Ballet Suites, Dardanus / Collegium Aureum    

Composer: Jean-Philippe Rameau
Orchestras/Ensemble: Collegium Aureum

William Boyce (1711-1779)

http://www.rslade.co.uk/boyce/

William Boyce Eight Symphonies

Composer: William Boyce
Conductor: Antonio Janigro
Performer: Herbert Tachezi
Label: Vanguard Classics - #46

Arcangelo Corelli (1653-1713)

http://www.baroquemusic.org/bqxcorelli.html

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-29 12:55 PM 發表

1989 年暑假。
個陣你係讀緊幾年級架?

點樣開始接觸呢?

wow!!! Thanks again!

引用:
原帖由 中國人 於 2006-8-30 06:40 PM 發表

個陣你係讀緊幾年級架?

點樣開始接觸呢?
考完 AL。

之前我都係聽 pop, 我係超級 Sam Hui Fans, Form 6 因為要預備考 listening, 所以開始聽舊英文歌 (藉口! ), 由 Elvis, Chuck Berry, Carpenters 開始,當時好鍾意五、六十年代 Rock and Roll, 跟住知道原來 Rock music 起源黑人音樂, 就開始「尋根」聽二、三十年代 blues, 仲有阿媽好仲意聽 Nat King Cole 同 Patti Page, 越聽得呢 D 老餅浀h要求就越高, 最後就決定嘗試聽 Classical。

哪里有啊,我晕,看不到也

引用:
原帖由 psychjoe 於 2006-9-14 02:12 AM 發表
哪里有啊,我晕,看不到也
你想睇乜???

請問同Nicholas Harnocourt 一樣咁出名的那個英國古樂指揮叫咩名? (唔係Sir John Gardiner)
太耐無聽,唔記得了
因講起Messiah, 我特別喜歡佢指的
其中voices唱'For unto a child is born' 好正
(唱片係Decca古樂版)

'日出時讓悲傷終結' 中果首都好似係Rameau寫喎

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。