推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

121 12345
發新話題

CLASSICAL

CLASSICAL

古典分享.......!

傻事一則.......

因為做野要拎部 NC 返公司用,隊左隻 "德九" 落去聽,後果係:......................

消喇叭

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 05:02 PM 發表

傻事一則.......

因為做野要拎部 NC 返公司用,隊左隻 "德九" 落去聽,後果係:......................

消喇叭
有新喇叭聽

引用:
原帖由 益力多 於 2006-8-18 17:12 發表

有新喇叭聽
至慘係消內置果對呢!!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 05:33 PM 發表

至慘係消內置果對呢!!
有新機用喇

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 17:02 發表

傻事一則.......

消喇叭
德伏扎克第九交響樂?邊個指揮?
我少聽佢既作品,但我極之喜歡佢既歌劇: Rusalka

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 21:34 發表

德伏扎克第九交響樂?邊個指揮?
我少聽佢既作品,但我極之喜歡佢既歌劇: Rusalka
The Houston Symphony
Christoph Eschenbach

唔算出名,但係都幾ok!

早幾日返黎開會o係中環妙韻買,果樹classical 大減價買!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 21:41 發表

早幾日返黎開會o係中環妙韻買,果樹classical 大減價買!
咁耐都未去過你介紹呢間野度睇,呢排窮窮地,比較多行二手舖,唔好處係好似尋寶咁,好野大多數俾人買去炒:@:@

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 21:53 發表

咁耐都未去過你介紹呢間野度睇,呢排窮窮地,比較多行二手舖,唔好處係好似尋寶咁,好野大多數俾人買去炒:@:@
有時間o既都值得去行下,減價減得幾平下.....

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 21:56 發表

有時間o既都值得去行下,減價減得幾平下.....
一定!一定!
最近有乜野推介?

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 22:07 發表

一定!一定!
最近有乜野推介?
都有d筍野,執左Weiner 貝1,3,4,6,7,8,9.......馬9, 德9, 拉2,3鋼協.....旦旦

都係幾兜野一隻.......

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 09:41 PM 發表

呢隻 1941 年錄音至係天下無敵!!!

http://www.amazon.com/gp/product ... ie=UTF8&s=music

不過香港冇得賣, 要上 amazon.com 訂, 二手 CD 最平 US$1.99 有交易, 唔聽係你損失, 信者得救!!!!!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 22:22 發表

都有d筍野,執左Weiner 貝1,3,4,6,7,8,9.......馬9, 德9, 拉2,3鋼協.....旦旦

都係幾兜野一隻.......
睇黎你鍾意聽交響樂喎!以前我都買幾多,貝多芬、柴可夫斯基所有交響樂我都有齊,卡拉揚指揮,柏林愛樂交響響團演奏,後尾聽聽下比較多聽歌劇
你有冇興趣架?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-18 22:32 發表

http://www.amazon.com/gp/product ... ie=UTF8&s=music

http://ec1.images-amazon.com/imag ...
Willem Mengelberg我未聽過佢既指揮,有機會要聽聽

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 22:36 發表

睇黎你鍾意聽交響樂喎!以前我都買幾多,貝多芬、柴可夫斯基所有交響樂我都有齊,卡拉揚指揮,柏林愛樂交響響團演奏,後尾聽聽下比較多聽歌劇
你有冇興趣架?
都間中有聽歌劇,不過始終鐘意交響樂既仔層次同氣勢多d,加上技術都會比 pop 高dd!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-18 22:32 發表

http://ec1.images-amazon.com/imag ...
冇玩hi-fi 之後都冇咁著重錄音囉..... 指揮同樂團睇先d!

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 22:36 發表

柏林愛樂交響響團演奏
舊年有去香港表演,不過賣成千銀唔捨得去聽!!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 22:42 發表

都間中有聽歌劇,不過始終鐘意交響樂既仔層次同氣勢多d,加上技術都會比 pop 高dd!!
同意!可能我個人懶左,所以選擇比較易明既音樂

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 10:41 PM 發表

Willem Mengelberg我未聽過佢既指揮,有機會要聽聽
聽 Orchestral Music 絕對唔可以唔聽 Willem Mengelberg, 論輩份, 佢係 Beethoven 四傳弟子, 同 Mahler 係好朋友 Mahler 在世時, 認為只有佢大徒弟 Oskar Fried 同 Willem Mengelberg 至係佢值得信任演繹佢自己鴽@品麉揮家, Richard Strauss 亦將交響詩《英雄的一生》題獻俾 Mengelberg, Mengelberg 亦係復興 baroque music 鴷驅之一......

仲有, 我幅「車頭相」就係 1910 年 Willem Mengelberg!!!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-18 22:49 發表

舊年有去香港表演,不過賣成千銀唔捨得去聽!!
一生點都要豪一次既
可惜我都冇去

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-18 22:55 發表

聽 Orchestral Music 絕對唔可以唔聽 Willem Mengelberg, 論輩份, 佢係 Beethoven 四傳弟子, 同 Mahler 係好朋友 Mahler 在世時, 認為只有佢大徒弟 Oskar Fried 同 Willem Mengelberg 至係佢值得信任演繹佢自 ...
Louis兄見識廣博,佩服!

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 23:01 發表

同上

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-18 11:01 PM 發表

唔敢!!! 唔敢!!!

其實呢 D 都係多得一位學作曲麊B友教我, 佢識好多, 亦係超級 Mahler fans。

引用:
原帖由 Big Rock 於 2006-8-19 04:47 發表

抵死你唔好隊隻Telarc嘅柴記1812?
德9可能爆過1812??!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-18 23:21 發表

唔敢!!! 唔敢!!!

其實呢 D 都係多得一位學作曲麊B友教我, 佢識好多, 亦係超級 Mahler fans。
講起馬勒,就自然諗起伯恩斯坦,佢係馬勒既推崇者,亦都係佢將馬勒既音樂發揚光大!

121 12345
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。