推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

CLASSICAL

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-24 02:24 發表
灣仔天地圖書亦有好多關於演奏家黈, 不妨睇睇。不過睇書始終只係紙上談兵, 用耳去聽, 用心去感受至係最實際。

我介紹鴾J門 CD 並唔係乜炟S別艱澀鵀悼, 以 Baroque 同莫扎特為主, 貝多芬只有兩首, 第一隻就係韋華第《四季》, 手機鈴聲都有得 download,另外係巴哈《布蘭登堡協奏曲》、《十二平均律曲集》、韓德爾《水上音樂》、《皇家煙花音樂》、莫扎特第 13 號弦樂小夜曲 K525、第 41 交響曲, 貝多芬第四、五 號 鋼琴協奏曲...... 全部都係旋律優美, 雅俗共賞之作, 只係我揀鴷部都係錄音史上鵀 Top 版本, 咁可以令初學者欣賞到最上乘嚘t繹, 行少好多冤枉路, 交少好多學費。
韓德爾《皇家煙花音樂》應該唔算「熟口面」吧...韋華第《四季》我想新手較熟的係春季吧...莫扎特第40交響曲亦應該會被大眾認識吧...
不過算了,這大概唔係重要的...我想重要係~至Top版本?音樂似乎唔應該劃分「Top」唔「Top」吧?或者古典樂只係我音樂系的第三興趣,唔係太聽唔進...我想音樂唔能夠由個人將自己的評估強制輸入在別人(尤其係新手.)處,咁可能會導致一種「主觀」而錯失見識其他音樂的動力吧...很抱歉...

我想Louis兄如果想其他新手行少些冤枉路,交少些學費的話,不如講講有什麼唱片鋪值得推薦(老闆或店員對古典樂的認知虛和態度,唱片鋪自身大唔大,值錢平唔平和肯唔肯進貨,地址是否適中等.),就以香港計中環寶韻就有推薦的價值吧...

相關搜索目錄: 手機

引用:
原帖由 中國人 於 2006-8-25 19:10 發表

請問咩係貝多芬的十四粒咖啡豆呢?
傳聞貝多芬飲咖啡時用十四粒咖啡豆,唔可以多唔可以少...如別人沖而他發現唔對,整杯咖啡會潑在別人處...

相關搜索目錄: 咖啡

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-26 00:56 發表

買 CD 旨意老闆或者 Sales 介紹就蛇都死, 佢地唔係音樂家, 介紹 CD 俾你只有一個目的, 就係 $$$ !!! 唱片舖好唔好最緊要係睇佢選擇多唔多, 價錢合唔合理, 我比較多去上環永吉街波斯富、信昌 (呢間最多古董錄音, 琝琠C型!!! )、又一城 Hong Kong Records 同 HMV (呢間通常只聽唔買, 因為太掠水)。

你想聽邊 D 曲目不如話我知, 等我介紹 D 正版本俾你好過。
對李雲迪倒冇Louis兄咁大反應,頂多係恰眼訓吧...

咁當然為錢吧...Louis兄試試去上環永吉街波斯富只揀唔買?老闆娘肯定會「親切地詢問」閣下父母的「教子之道」呢...
信昌係我買第一興趣的地方呢...又一城Hong Kong Records確實我的古典樂系朋友都講她掂呢...HMV...現在簡直侮辱了「無限」兩個字,越開越細...

你想聽邊 D 曲目不如話我知, 等我介紹 D 正版本俾你好過。<<<似乎有所誤會,我唔係存心搵你麻,如你真係咁想我必需講~對唔住啊!!!

嗯~好奇一問你有幾隻碟?比例幾多?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-26 01:42 發表
大約一千隻左右, 以古董錄音為主, 樣樣曲目都有 D 咁啦, 比例幾多我就冇計過。
嘩...古董錄音大多係日本版喎,咁即係Louis兄都幾有米呢...
有冇非古典樂類型的CD?

有冇在無意間買了重覆?深水涉黃金近來有唔少Classical的DVD一百元四隻,有去掃嗎?

嗯~總係唔記得請教~有'日本四季'/'空氣交響樂'/'人類交響樂'的資料嗎?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 02:11 發表

米就冇喇, 十幾年褻R下買下就買鼲搹h, 計埋 pop, country, blues, 少少 Jazz...... 千二隻左右, 你都咪話唔傷!!!

偶然都會有買重覆, 但係唔多, 通常係同一錄音, 但係唔通 label, 因為第二個 label 翻得靚聲 D, 所以買多隻。

大陸版 EMI Classical DVD, 深圳十蚊搞掂。
為什麼唔考慮二手?pop,country,blues...二三線的樂者都曾經跌到唔駛廿皮一隻吧...

唏~傷唔傷睇你的心係唔係喜歡這類音樂吧...純以碟的數量計我仲多過你,搜集日子亦比你短,但我的碟內只有三隻係令我覺得後悔的...就算之前我提及認識的古典樂迷亦多過你,但亦未曾聽過他有悔意呢...

咁Louis兄點處置多出來的碟?送人?賣掉?

唔止EMI啊...不過深圳買的「可信」嗎?睇唔到佢會唔會認和俾你換另一隻?如果真係要在深圳買,我寧願買飛邊版了,雖然道德上有問題,但出產質數有極大保證呢...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 19:13 發表

買得就梗係諗住收藏, 唔會賣, 有 D 碟賣鰲N買唔返, 有平靚正二手就梗係好啦, 不過要有人放出薯亃o, 但係信和家陣開始興炒舊版 CD, 有好多仲貴過新碟, 貴兩三倍都有, 最誇張見過過千!!!
二手碟...該說舊碟都係睇彩數吧...我一星期行五日信和,這隻碟在「第六日」俾人(那人在某論壇的網聚相遇了講起,所以知道.)買了,你話?

信和炒CD並非一朝一夕了,特區的Chris可以講係炒碟的「發揚光大」者,不過Classial一向價錢不算大上大落...不過早兩年中文炒碟價跌到最低,到現在算係谷底回升,但係大公司又大量復刻,攪到二手碟界依然冇啖好食,所以就退一步炒古典樂了...不過過千以中文碟來講「小數目」了,之前在'陳秋霞'那主題處我都提及~林志美的粉絲個人財力平均來說肯定比陳秋霞高吧?早四五年前的一次林志美的第一次生日會上,她提及自己並沒有自己的一套個人CD,其中一個Fans在隨即在二手界豪拎近一萬出來買回林志美的一套個人CD(題外問~陳秋霞Fans有誰會咁做,唔係話出唔出到近一萬,係有冇其豪邁?)...附帶一提~林志美的個人大碟在二手界已經唔算最貴,甚至講三甲不入了...

相關搜索目錄: 收藏

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 21:09 發表

2004 年陳秋霞 鬺g悅酒店 Fans Gathering, 有位 32 歲, 5 歲開始聽 Chelsia 鴷x灣男 Fans 將 Chelsia 所有黑膠碟全部翻晒做 CD 送俾偶像, 當時佢一見到秋霞, 情緒失控, 喊到飛起!!!

好似離鷖D, 都 ...
我講的係正版CD,唔係翻晒做CD的版本...附帶一提~地點係'馬可孛羅'酒店(高級過君悅酒店呢...哈!)...不過我都相信台灣的Fans對偶像的熱情亦確實唔會弱,有一次在方季惟的網頁我打段簡譜出來都賺到一千台幣呢...

也對...兜回來~Louis兄最喜歡那一首古典樂?我最喜歡'行星組曲'...

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 21:55 發表

講真, 我都唔知。

不過我比較喜歡 Beethoven , Mahler, Brahms, Mozart, 同 baroque music, 仲有黑人靈歌 (Negro Spiritual)。
咁你第一首刻意搵的非「熟口熟面」的音樂是誰?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 22:16 發表

Handel "Messiah"
Handel "Messian"?
彌賽亞?序曲係E小調,歌詞係選於聖經的'彌賽亞書'/'詩篇'和傳統的四大福音,係嗎?
如係...咁Louis兄當時係唔係一日聽哂55節?好有耐性呢...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-27 23:35 發表

係呀, 鶖伎Y暑假, 所以有時間。
咁什麼驅使你聽這歌?老師介紹?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-28 00:21 發表

其實都係嘗試心態, 信仰亦係原因之一, 當時我已經決志入天主教。不過始終係第一次, 所以版本揀得唔好, 係 Solti 指 Chicago Sym Orch. 呢類音樂唔硱\咀型。
宗教...其實大部份古典樂家都要作些教會曲才紅,似乎太「黑暗」了...或許我唔太慣...

言歸正傳~初次嘗試亦未等於一定喜歡這曲啊,是否有其他因素令Louis兄對此曲情有獨鍾?抱歉...我份人太打爛砂盆問到篤...
以我資料睇...最佳版本係倫敦愛樂樂團版...Donath,Reynolds,Burrows,Mclntyre演唱,大黃花出版,CD編號453 028-2...係嗎?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-8-29 00:16 發表

其實都唔算係情有獨鍾, 好多曲目我都鍾意。最佳版本應該係 Sir Thomas Beecham 二十年代錄音 (全曲), 同 Leopold Stokowski 六十年代錄音 (選段)。
不過我想Louis兄會唔會係因為44段的Hallelujah才來聽呢?

嗯~最近有去聽音樂會嗎?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2006-9-23 00:24 發表
Louis兄有冇貝多芬第9交響樂第四樂章的英文版'Andy William-Words'嗎?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。