推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

[原創] 消失了的街道事物

舊式按掣過馬路裝置。附圖是六十年代的。

電影手繪大海報﹐附圖是五十年代的。。。

現時除了在政府最高榮譽喪禮中有儀仗隊奏樂外,
相信這種場面已難得一見了!
1950年代末油麻地上海街的一隊送殯行列
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

迎親的隊伍................................
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

六十年代的紅牌車 - 只可電召﹐不可兜客。記不清何時取締。

六十年代的運貨三輪車(通常是用來運香煙的)。。。

理髮店的三色旋轉柱﹐舊式理髮店可能還有﹐不過我很久都未曾看見了。。。

引用:
原帖由 pashwawa 於 2008-2-22 10:42 發表
六十年代的運貨三輪車(通常是用來運香煙的)。。。

pashwawa兄,
此類三輪車乜都載o架,等於現時的客貨van......

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-2-22 11:06 發表

pashwawa兄,
此類三輪車乜都載o架,等於現時的客貨van......
不知怎樣﹐我大部份見到上落貨的時候﹐都是香煙多。。。。

九座位小巴

引用:
原帖由 mandy 於 2008-2-22 19:15 發表
九座位小巴
mandy兄,
地點是荃灣【眾安街】近【青山道】。

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-2-22 19:24 發表

mandy兄,
地點是荃灣【眾安街】近【青山道】。
對對~~莫非你在此處出入最多??
再黎一張消失了的街道【菜牌價】!!

引用:
原帖由 mandy 於 2008-2-22 19:31 發表

對對~~莫非你在此處出入最多??
再黎一張消失了的街道【菜牌價】!!
呢張相連邊個影我都知!

你剩係笑點得呀~點都要貼番幾張係度架嘛!!
厘張應該唔知邊個影啦卦!

引用:
原帖由 mandy 於 2008-2-22 19:44 發表
你剩係笑點得呀~點都要貼番幾張係度架嘛!!
厘張應該唔知邊個影啦卦!
呢張都知呀!......死喇,唔知係唔係病態....剩係記住d舊野,今日做過乜野反而記唔得清楚!(認真的!)......

cooolman 兄有好多畫冊架。。。。。

局部相你仲知﹖﹖

六十年代大牌檔的凳上凳。。。

引用:
原帖由 pashwawa 於 2008-2-22 19:56 發表
局部相你仲知﹖﹖

六十年代大牌檔的凳上凳。。。

呢張知知地,但唔敢肯定......至於收藏疑似舊照片、疑似舊明信片,小弟是有點興趣,但並非大量到以畫冊來形容。

相關搜索目錄: 收藏

引用:
原帖由 cooolman 於 2008-2-22 19:50 發表

呢張都知呀!......死喇,唔知係唔係病態....剩係記住d舊野,今日做過乜野反而記唔得清楚!(認真的!)......
我都係裁一"忽"相好啦....費事你又病發啦!!!!!!
相信依家再冇人用竹籃賣生果啦,連籃賣就例外!

引用:
原帖由 mandy 於 2008-2-22 20:13 發表

我都係裁一"忽"相好啦....費事你又病發啦!!!!!!
相信依家再冇人用竹籃賣生果啦,連籃賣就例外!
新界離島都或者有機會用竹籃賣野。。。

三十年代伊利近街與荷李活道交界的香煙小販
如果依家淨係賣煙既檔多數都係.........

已在街道中消失了....

呢位亞嬋咁開心 係未買舊杉?

引用:
原帖由 mandy 於 2008-2-22 20:24 發表
三十年代伊利近街與荷李活道交界的香煙小販
如果依家淨係賣煙既檔多數都係.........
mandy兄,
淨係賣煙仔o既檔口仲有o架!但當然剩返好少喇........

引用:
原帖由 mandy 於 2008-2-22 20:31 發表
已在街道中消失了....
街邊賣茶真係未見過(郊區除外)

相關搜索目錄:

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。