推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

125 12345
發新話題

龙少本神兵出版喇!

龙少本神兵出版喇!

刚走过报纸档,见到龙少本神兵4已经出了,有弟兄买了吗?
水准如何?希望龙少可以做一本可以完整完结的好书啦!
過去的心火般灼熱,今天已變了冰凍。。。。。。。

回復 #1 周五一次郎 的帖子

1+2期感覺很不錯,劇中還有包租公、包租婆,那把神兵-白象古刀原先也有綠珠(方塊),後來飛走了,最後出現個髮型像南宮問天的『人』要奪神兵,下期『坤劫損日』...

如果你係龍少粉絲...
你一定會買....
如果唔係....都推薦你買....
可能我係佢炒絲掛....個人覺得正~~~
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-2-25 00:24 發表
如果你係龍少粉絲...
你一定會買....
如果唔係....都推薦你買....
可能我係佢炒絲掛....個人覺得正~~~
如何張兩個平行世界寫得好的確好考功力,希望有黃易幫忙下可以有d新野睇下~~~

引用:
原帖由 Dr.Evil 於 2008-2-25 01:18 發表

如何張兩個平行世界寫得好的確好考功力,希望有黃易幫忙下可以有d新野睇下~~~
黄易帮手编?
掂喔!科幻嘢最合龙少!

我從來無睇過神兵系列,但作為漫畫讀者深明龍少如果肯俾心機去做一本書,佢嘅水準係肯定嘅,個人認為龍少嘅水準作品嘅可讀性已經凌駕老馬嘅天下,甚至放眼亞洲殿堂畫壇亦毫不遜色,表現令人有追看嘅衝動,但呢條友經常會俾私事影響情緒繼而影响本書嘅質素,呢本神兵我都係因為佢俾心機做到本火雲邪神出神入化而捧場,呢鑊佢唔係打工而係自己生意我諗佢係會好俾心機嘅,龍少我撐你,你咪好似大聖皇咁爛尾呀!

原來上期的神祕人是雌雄同體,男體稱為"坤劫",女體稱為"損日",今期最後紀辰天被女體帶回四百年後的宇外流化了...

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-2-25 11:39 發表
但呢條友經常會俾私事影響情緒繼而影响本書嘅質素
呢樣係真....而且佢畫到幾廿期後就往往會冇咩MOOD再畫落去..如大聖王同龍神....
個人希望呢本可以畫50期左右完../
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-2-25 11:39 發表
我從來無睇過神兵系列,但作為漫畫讀者深明龍少如果肯俾心機去做一本書,佢嘅水準係肯定嘅,個人認為龍少嘅水準作品嘅可讀性已經凌駕老馬嘅天下,甚至放眼亞洲殿堂畫壇亦毫不遜色, ...
我都支持佢架!!!
希望龍少忍辱負重,待老肉郎的生意被您搶走後,再一腳將佢踼走.
收購埋肉王朝就係您0既理想....

切記"工字不出頭" 成大業就要搵人過橋....

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-3-1 10:59 發表

呢樣係真....而且佢畫到幾廿期後就往往會冇咩MOOD再畫落去..如大聖王同龍神....
個人希望呢本可以畫50期左右完../
就算龍少偷懶,後面仲有鄺彬強、林業慶和小弟老友雞尾撐住!

引用:
原帖由 冰河 於 2008-3-2 13:55 發表

就算龍少偷懶,後面仲有鄺彬強、林業慶和小弟老友雞尾撐住!
雞尾現在無時間寫blog呀

引用:
原帖由 cheung104 於 2008-3-3 02:19 發表

雞尾現在無時間寫blog呀
佢忙到連波都踢唔到,搞到我哋少咗個龍門……

今期神兵發現福龍原來唔止要咗老黃嘅助理、主筆•••等,原來過檔嘅重有玉郎嘅演員,今期客串嘅有龍虎門油尖十三龍嘅大龍頭同金羅漢個仔呀霹靂金剛扮演貴利佬,另外又有八兩金客串九龍城寨賭檔荷官,真係搞嘢!

睇完今期.....
歎左好大啖氣......
講左句: 咁先係打書MA~~~
                       /□\/■\
                        ||  ||

本野好好睇, 頭兩期真係睇左幾次, 但係第3期好似差左dd咁..

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-3-3 14:29 發表
另外又有八兩金客串九龍城寨賭檔荷官,真係搞嘢!
不是神兵的西城秀樹嗎?呵呵...

引用:
原帖由 ota 於 2008-3-7 01:41 發表
本野好好睇, 頭兩期真係睇左幾次, 但係第3期好似差左dd咁..
第四期還挺有趣的,被帶回宇外流化的紀辰天衰運不斷,接連碰上鳥襲、魚噬、花食,最後又回到人間,醒來後驚覺胸腹多了一個古怪圖紋,泛現翠綠異芒...

朋友推薦先去買返本來睇 暫時仲會追落去!!!多年冇買港漫的我留字

引用:
原帖由 zetman000 於 2008-3-22 18:42 發表
朋友推薦先去買返本來睇 暫時仲會追落去!!!多年冇買港漫的我留字
第六期的畫面相當不錯,主角紀"農夫"暫時看來還只是個搞笑的諧星...

神聖點睇都唔似係好人!

另外我頭先看完龍少個專欄後,落去美心食燒鴨瀨,要鴨髀、隻髀要大隻啲、同埋要多啲瀨粉,原來真係work!

引用:
原帖由 冰河 於 2008-4-26 17:19 發表
神聖點睇都唔似係好人!

另外我頭先看完龍少個專欄後,落去美心食燒鴨瀨,要鴨髀、隻髀要大隻啲、同埋要多啲瀨粉,原來真係work!
龙少的专栏一直也不必内文孙色,所以看龙少的书真的连汁都捞埋!

引用:
原帖由 冰河 於 2008-4-26 09:19 發表
神聖點睇都唔似係好人!

個神聖都似係衰o個隻...不過我又覺得幾好睇....2邊個大佬都係衰人喎....主角會點呢???
又....最後個龍少週記...真係笑爆咀
不過..我可以講..唔只美x..大x樂都得ga...(我之前中環返工...lunch成日都叫個飯加大...)
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-4-26 17:32 發表

龙少的专栏一直也不必内文孙色,所以看龙少的书真的连汁都捞埋!
光看龍少神4的畫面,就已經是視覺上的一大享受!

我睇左二期, 發覺都唔差, 算係比"龍虎門"好架啦!!!

龍少!!!今期專欄您話有上討論區, 我給一些建議俾您吧!!!

1. 盔甲方面唔洗浪費時間去畫,基本上"穹白"無戰衣會比較好睇, 您之前"龍神"那些作品就太著重盔甲及戰衣.
   現時的人不太喜歡看太sharp 的外觀.

2. 故事持續細格一d, 而且做多些人物表情特寫, 因為讀者看書時, 除了單憑字去了解各人的形態動作,還有表情.
    (例如: 中左一拳,讀者唔會睇個中拳位,只會看表情知道他有多痛!)

3. 要了解讀者的想法,您的創作空間才會比較廣,所以多辦些活動讓讀者了解您的工作. 而且還有一個最重要的點, 就是"推廣",   基本上, "肉皇朝"及"天上"也沒有這種推廣人才, 所以才愈來愈差. 自己做得差就怪些讀者常常上網睇書及去書吧. 但自己本身卻不去發掘新的讀者及把問題正面面對解決. 所以, 若未來您要獨立, 必要脫離肉皇朝自立, 才會有推動力讓您成長, 因為現時的您是靠別人給您機會發展, 而不是完全靠自己努力得來.故要發長展多一本漫畫, 用"神兵4"賺的錢去創作多些新書, 才是未來的方向.

ps:不用理肉皇朝攪動漫, 日後一定會撞到鐵板的,反而應主意網上漫畫的推動, 尋求多些收入來源去推動網上漫畫才是正途!!!!!!!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-4-27 17:03 發表
我睇左二期, 發覺都唔差, 算係比"龍虎門"好架啦!!!

龍少!!!今期專欄您話有上討論區, 我給一些建議俾您吧!!!

1. 盔甲方面唔洗浪費時間去畫,基本上"穹白"無戰衣會比較好睇, 您之 ...
要去佢指定FORUM同去佢個BLOG講..佢先睇到...
                       /□\/■\
                        ||  ||

125 12345
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。