推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

龙少本神兵出版喇!

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-2-25 11:39 發表
我從來無睇過神兵系列,但作為漫畫讀者深明龍少如果肯俾心機去做一本書,佢嘅水準係肯定嘅,個人認為龍少嘅水準作品嘅可讀性已經凌駕老馬嘅天下,甚至放眼亞洲殿堂畫壇亦毫不遜色, ...
我都支持佢架!!!
希望龍少忍辱負重,待老肉郎的生意被您搶走後,再一腳將佢踼走.
收購埋肉王朝就係您0既理想....

切記"工字不出頭" 成大業就要搵人過橋....

我睇左二期, 發覺都唔差, 算係比"龍虎門"好架啦!!!

龍少!!!今期專欄您話有上討論區, 我給一些建議俾您吧!!!

1. 盔甲方面唔洗浪費時間去畫,基本上"穹白"無戰衣會比較好睇, 您之前"龍神"那些作品就太著重盔甲及戰衣.
   現時的人不太喜歡看太sharp 的外觀.

2. 故事持續細格一d, 而且做多些人物表情特寫, 因為讀者看書時, 除了單憑字去了解各人的形態動作,還有表情.
    (例如: 中左一拳,讀者唔會睇個中拳位,只會看表情知道他有多痛!)

3. 要了解讀者的想法,您的創作空間才會比較廣,所以多辦些活動讓讀者了解您的工作. 而且還有一個最重要的點, 就是"推廣",   基本上, "肉皇朝"及"天上"也沒有這種推廣人才, 所以才愈來愈差. 自己做得差就怪些讀者常常上網睇書及去書吧. 但自己本身卻不去發掘新的讀者及把問題正面面對解決. 所以, 若未來您要獨立, 必要脫離肉皇朝自立, 才會有推動力讓您成長, 因為現時的您是靠別人給您機會發展, 而不是完全靠自己努力得來.故要發長展多一本漫畫, 用"神兵4"賺的錢去創作多些新書, 才是未來的方向.

ps:不用理肉皇朝攪動漫, 日後一定會撞到鐵板的,反而應主意網上漫畫的推動, 尋求多些收入來源去推動網上漫畫才是正途!!!!!!!

唯一缺點係用些一些編幅 去描述"神魔兵器".
又好似無乜表現.....高潮係幾好睇....但最怕日後戲味回落時讀者不理解時自然會cut 書,

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-8-14 17:14 發表

說到兵器,最新一篇『玉郎周記』竟又扯到天晶、虎魄等元祖神兵 ...
佢寫0既係196幾-7幾年0既香港,神兵F 係1900年附近.
估計  神聖 隨時同"天魔""異魔"有關係.......

神兵4 起碼都好睇過 王風雷傳.....
1.一個性格變得要做好事, 但又用金鐘勁反震殺人0既金羅漢.性格描寫得根本係白痴.

2.外傳顯示,日後有通天元始白蓮三教圍攻 羅剎教, 意思係十陽都未必係火雲邪神0既對手,
   咁最近睇黎建議讀者砍書到圍攻時再去睇.

今期都叫唔錯, 若果能夠加到35版就更加好啦!!!
不過我估最後一戰都係打唔成,神聖都係會反去宇外流化..........

"神聖"用0既可能係以前"元首"0既天王戰能......

三個番去當然係俾神聖叫去打穹白啦......

神聖用0既毀滅黑洞...真係有天王戰能 影子.....
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +12 比你估中左 2008-10-5 16:25
  • 冰河 威望 +12 比你估中左 2008-10-5 16:25

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-10-4 13:48 發表
竟然比你估中左......
若果俾我估中埋"天王戰能" 先叫做中"孖T"

不過我覺得"神4" 現時力量已講到神級, 要注意0既係, 當力量級數減弱,戲味自然差了, 銷量會跌.
這個福龍要注意一下!!!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-9-22 15:13 發表
三個番去當然係俾神聖叫去打穹白啦......
神聖用0既毀滅黑洞...真係有天王戰能 影子

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 精品文章 2008-10-9 15:06
  • 冰河 威望 +20 精品文章 2008-10-9 15:06

話曬都係神級, "爆星"好似著通人打交咁....
破壞力應該係佈景表達一下啦...................

今期講滅亡之石0既'七部份異獸", 咁似神兵2.5 0既"魔兵魔元" 0既...

今期仲夠贍話李小龍 同 老王  都係香港0既未來...
李小龍有做過假帳坐過監???

引用:
原帖由 不平凡人 於 2009-1-28 16:26 發表

o個陣老王仲有"熱血" o係度 ma...
咪有"未來"囉...
但係之後老王佢會變質..,.正如界極都可以變獅子啦...
"型老虎"變"傻色狼"又有乜出奇???
可能話佢後尾吸收左d魔氣...由龍變蟲都唔出奇...
應該係當年玄武門內, 李建成0既魔妖合一,
肉郎係內地叫x時找到當年的 "天妖戰甲"及天魔獸皮....
最後..... .

自從開始寫老黃,我連最後一本書都cut埋!!!!

漫畫沒落看來自有它本身的道理!!!

話左俾佢聽寫盔甲大部份讀者都唔like,偏要畫出黎.
銷量低自有他的理由.....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。