推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

35 12
發新話題

[檔案] 回租國要留意 "過關行為不端正" 罪.

回租國要留意 "過關行為不端正" 罪.

今日真係黑到.... 你唔信. 邊有 D 咁仆街的關員架! 佢真係無理的過份.

話說: 小弟今日經過羅湖關口. 因為拉住一個 30 吋大的行箱. 所以好自動自覺咁將行理放入 X 光機.

點知: 仆街啦! 因為小弟係一路聽住 MP3 一路過關的.

後來:

關員: 邊個叫你入黎呀? 你入黎做咩呀?

本人: 我個行箱咁大. 唔係一定要過 X 機嗎?

關員: 邊個話一定要過呀?

本人: 我前三日, 就係同一情況. 你們有個女關員. 就欄住我. 話咁大個箱. 一定要過 X 機.

關員: 你聽緊乜呀?

本人: 我聽緊歌之嘛

關員: 過關聽歌. 我有叫你入黎咩? 咁自動自覺做乜. 無叫你咁唔好入.

本人: 咁上次你地又話一定要入

關員: 你咁大個人. 過關聽歌. 你呀你呀! 過關行為不正確呀

本人: 唔係呀. 過關聽歌都唔得.

關員: 你現在成隻 "肓頭烏蠅" 咁走入黎. 又聽住歌聽唔到我地講野. 咁 X 大個人, 唔話你都唔 X 行.

本人: 我個心真係想小到佢仆街. 分明玩野. 邊有關員講埋  D 咁野架. 重粗言 X 語.

關員: 你呢 D 叫 "過關行為不端正"... 你以為自己留意下.  咪 X 要阿 SIR 出聲. 快 D 走.....

本人: 好 X 無奈... 五一俾大陸海關咁樣玩一野. 真係無奈

真人真事. 因小弟呢排日日都係拉住個 30 吋行箱過關....  

唉~
豈有此理~
無o野講~

nothing to say ...................goodluck  next time ching@@@@@@@@

其實,一開始就講聲:唔好意思搞錯左!咪咩事都無囉

香港人,放低d無謂的自尊,同咩都要問清楚原因的壞習慣啦........特別對住大陸的官員時。

如果你已經是經常返大陸穩食的一族,你無理由唔明掛?

來我的房子淋糞吧!操你娘的死糞青!!

哈哈Ching過關之時海關之權力是無上的,不只在国內,很多時在国外也是這樣的,忍一時之氣就風平浪靜呵!!!
如果他有心玩你的,你可這樣容易過關嗎????
chiman

引用:
原帖由 chiman 於 2008-5-1 23:31 發表
哈哈Ching過關之時海關之權力是無上的,不只在国內,很多時在国外也是這樣的,忍一時之氣就風平浪靜呵!!!
如果他有心玩你的,你可這樣容易過關嗎????
如果在外國入境時你唔忍一時之氣, 隨咗可以留難你之外, 重可以唔比你入境. 係完全唔使講原因.

回復 #5 Doer 的帖子

Absolutely agreed.  Sometimes being more humble can save you a lot of time!!

你都算好彩個關員都冇乜點玩你.
我有個朋友係過關時被個關員係佢個背包內見到份東方日報.個關員話唔可以帶東方日報入境,要佢擺低.個朋友問個關員:係羅湖都有東方日報賣啦,點解唔可以拎入去?結果,個關員叫咗佢入房,全身搜查後,仲攞埋佢張回鄉証出房.....個朋友係房度坐咗兩個幾鐘後個關員返來話:你知唔知唔可以帶報紙入境呀?今次唔罰你帶違禁品入境,你走啦!(跟手畀番張回鄉証佢).
個朋友一早聽個關員講放低份報紙咪好啦,唔使被個關員玩.無端端坐咗兩個幾鐘...

相關搜索目錄: 報紙

大陸人成日都用把口話自己係「文明」,其實係邊個有權未邊個最「文明」囉!講咩鬼奧運精神、體育精神吖!

噢一聲行翻出來咪的喇。。駁嘴死更格。。
在外國看你焦積。。玩殘你。。割爛晒你個箱都得。。
你要投訴。。可以。。給你一張表給你慢慢填。。
有朋友寄張亮臺。。提貨時跟海關鬥嘴。。海關話懷疑張臺有問題。。把四臺腳鋸斷檢查。。朋友氣死了話要投訴。。好的這是投訴表格。。當然這不是大陸。香港。。

面對現實啦,呢個世界唔係講文明,係講聰明架!
來我的房子淋糞吧!操你娘的死糞青!!

引用:
原帖由 mochilo 於 2008-5-2 09:30 發表
個朋友一早聽個關員講放低份報紙咪好啦,唔使被個關員玩.無端端坐咗兩個幾鐘...
That's the point! 周潤發都有教: "忍一時風平浪靜, 退一步海闊天空"!!

不過如果認為點解要我地忍一時, 退一步, 而唔係啲關員咁做, 就冇嘢講喇!!

毛伯伯都有話, "槍竿子裡出政權"! 自古以來, 都係邊個有權就邊個話事, 只係究竟有權人點樣行使佢嘅權力而已!! 咁你地話過關時邊個有權啲吖!!??

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 coke818 於 2008-5-2 10:00 發表
大陸人成日都用把口話自己係「文明」,其實係邊個有權未邊個最「文明」囉!講咩鬼奧運精神、體育精神吖!
全世界都係邊個有權未邊個最「文明」啦.
又唔明奧運精神、體育精神同文明有何關係??唔通唔文明就冇體育運動??

相關搜索目錄: 運動

文明=power   就好似美國咁

引用:
原帖由 dickykung 於 2008-5-1 09:25 PM 發表
文明=power   就好似美國咁
你去美國過關睇睇..一d都唔文明...d關員寸過馬留..

博嘴,你死梗...我有个fd...比佢玩佐6个钟,半夜2点出機場,

接機既朋友又走左......

...

回復 #16 glucerna 的帖子

仆佢個街, 我7年前最後去鶡, 比條美國佬取消埋我個入境indefinitely 鴳isa之後, 我到而家都冇再去過! 帶埋錢去佢度消費, 仲要比人當乞兒咁施捨!

引用:
原帖由 mochilo 於 2008-5-2 01:30 發表
你都算好彩個關員都冇乜點玩你.
我有個朋友係過關時被個關員係佢個背包內見到份東方日報.個關員話唔可以帶東方日報入境,要佢擺低.個朋友問個關員:係羅湖都有東方日報賣啦,點解唔可以拎入去?結果,個關員叫咗 ...
民不與官爭!!!!

呢個世界,有強權,無公理,
是沒有錯與對的,只有強與弱..
唔怕官,只怕管,
這種事情,經常發生,
例子一 羅羅....
理你什麼民主,共產....都是一樣.
而民主只是騙選票爭取權力的技兩...是沒有兩樣...
巴打...只有認命啦.
若問前世因  今生受者是
若問後世果  今生作者是

莫道因果無人見  遠在兒孫近在身

引用:
原帖由 larusso 於 2008-5-2 00:58 發表
今日真係黑到.... 你唔信. 邊有 D 咁仆街的關員架! 佢真係無理的過份.

話說: 小弟今日經過羅湖關口. 因為拉住一個 30 吋大的行箱. 所以好自動自覺咁將行理放入 X 光機. 點知: 仆街啦! 因為小弟係一路聽住 M ...
Bro Larusso, you've to pay more patient IF you're WATER-GOODS deliver (水貨客).  <<<Just for Fun>>>
男人可長久而不專一
女人卻專一而不長久

唔好講過關, 就算係朋友, 一路同人講野一路聽MP3都唔好啦, 呢的叫無禮貎, 唔尊重人.

真係聽少一陣都唔得?

如果人地玩野, 你日日拉住個 30 吋行箱過關, 人地日日同你翻箱倒籠你都無符啦.
小小寰球,有幾個蒼蠅碰壁。
嗡嗡叫,幾聲淒厲,幾聲抽泣。

我唔係版主, 無權亂講野, 講錯分分鐘俾人ban

過關時也不能講電話   不然會被白眼警告

引用:
原帖由 larusso 於 2008-5-2 00:58 發表

話說: 小弟今日經過羅湖關口. 因為拉住一個 30 吋大的行箱. 所以好自動自覺咁將行理放入 X 光機.

點知: 仆街啦! 因為小弟係一路聽住 M ...
全世界任何一個國家,
就算幾咁文明,
D海關同入境官員,
都係靴咁大個鼻,
點只淨係祖國係咁,
都係悶聲發大財吧啦...

[quote]原帖由 FXO 於 2008-5-2 08:43 發表
唔好講過關, 就算係朋友, 一路同人講野一路聽MP3都唔好啦, 呢的叫無禮貎, 唔尊重人.
真係聽少一陣都唔得?

十分同意, 所以唔好話啲關員寸, 自己都要檢討吓.

35 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。