推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[建議] 王風雷傳

而家D人都係想睇佢地收皮先貫風雷傳,出第二輯唔會有咁多人會再買...

好久冇上黎.....

但見果邊鬧到鎖版又真係........

講返無忌之死啦~
個人睇完真係呆左一呆!
特別係無敵抱屍大哭一幕.....
令我諗起舊龍小龍之死!!
但係說服力當然唔夠啦!!
(重有D毛管動...)

其實中興咁寫係可以寫得更好!
但真係用得太少篇幅去寫,
因為佢兩兄弟咖仇口真係唔只三言兩語可折咖嘛!!

反而如果寫無忌係為家族去保無敵就唔同啦!
而無敵因無忌咖偉大而想起自已咖自私,
從而醒覺久忘了咖兄弟情.....
應該會好D......

不過真係點都睇唔慣,
一個一直都冰冷咖人,
會突然幾格間變左熱血咖小虎咁破口大喊......................

個人意見•睇完就算

下期個凶星係邊個呢?
唔通係以前比老祖宗拆骨個個?

下期劍妖成了偷窺狂,搞笑 ...

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2009-3-6 23:01 發表
下期劍妖成了偷窺狂,搞笑 ...
無計啦,比人去勢,想攪都無得攪!  

引用:
原帖由 休谷客 於 2009-3-7 09:25 發表

無計啦,比人去勢,想攪都無得攪!  
未必,今期劍妖"她"說 ...

新龍同王風雷傳,時間係咪唔一致呢? 照常理,文殊同老天尊在韓國,唔會有人落柯打叫鐵三郎做事,現在看來,「話事人」是在泰國,咁現在新龍的時空,可能是在爭霸戰之前或之後.

今期王風傳最好笑呢度,
蔡琳:「你不是給我說中,真的...沒「甚麼」用吧!」
劍妖:「呸,老子連手臂也可長出來,有甚麼不能」
本帖最近評分記錄
  • 金屬狂人-Ⅱ 體力 +10 照常理,文殊同老天尊在韓國,唔會有人落柯打 2009-3-9 09:35
  • 金屬狂人-Ⅱ 威望 +10 照常理,文殊同老天尊在韓國,唔會有人落柯打 2009-3-9 09:35
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

大賽完結,
為保唔跌書,
難為Miss蔡要脫o羅..............

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-3-7 14:03 發表
新龍同王風雷傳,時間係咪唔一致呢? 照常理,文殊同老天尊在韓國,唔會有人落柯打叫鐵三郎做事,現在看來,「話事人」是在泰國,咁現在新龍的時空,可能是在爭霸戰之前或之後.

今期王風傳最好笑呢度,
蔡琳:「你不是給我 ...
師兄,你好細心,老編有我地D睇得咁到位既讀者其實係佢既福氣,起講我地point out出黻暋D等佢有機會補鑊,但係我真係覺得老騿B老曠、李中興班友真係完全無諗過兩本野係要銜接既咁,劇情部份例如:
1. 王風雷出殯,龍虎門一個人無到不但止,仲要連花圈都無個!(我當風雷真係通左水俾龍記班友,你門面都要做D野掛)
2. 王海虎應該得果78歲,風雷大佢起碼1213年,又點會有咁既功力同身呢!(需然俾我地插完之後佢補鑊話俾老祖宗生抆長D手腳,幫佢速成九死邪功渦,真係•••唉!)
3. 另一個係關於“靈魂學”既問題,老祖宗窺探王海虎前世原來係【極道羅剎】轉生,咁但係鄏P一時空內既另一本前傳“火雲邪神”入面,又講過西城勇先至係羅剎大神降生既【極道羅剎】,一開本仲要講話佢既前生800年前幕府時代既大戰,仲話佢降生時天降異像火雲蓋天•••!咁即係點,到底係1個靈魂2個肉身?定係2個【極道羅剎】其中一個係A貨?但一個係羅剎教元老王等上下拜羅剎既專家鑑定!另一個就係老祖宗追到800年既前世而肯定既轉生,咁•••唉!
4. 武功:風雷而家打交時麉牯A係「機甲螳螂」,用輕功時既型態係}天既「戰機」,成本書既武功已經無乜可能同新龍銜接,你睇火雲邪神終極一間都無話似風雷同劍妖咁識------「飛」架!

仲有仲有,同一時空下新龍果面:王飛鷹慘死,3皇死戰金如來,黑龍死過返生上九關半,但風雷好似完全收唔到風咁!(王飛鷹係佢四叔,唯一既長輩親人) 風雷成日話自已係龍虎門Big 4,但果面羅剎終戰篇開拖,韋陀被邪神玩殘廢功,羅剎教被日本政府整治,3皇、玉兒、洪東去羅剎堡踩場,俾終極一間邪神魚肉•••!以上劇情正常謠縑A以今時今日風雷打到天崩地裂又時間停頓又機甲螳螂同可比戰機飛行既超能力,真係無理由吾返去幫拖,又吾會費佢好多時間,佢用戰機般既飛行能力由首爾 “飛”去日本京都羅剎堡應該唔使2個鐘,直接鈱鼠b堡降落同勇哥開拖,先用無相覺醒逼出玉兒分身色誘佢、跟著等佢扯恆旗時就用逆轉思維等佢以為已經搞掂左,珍佢高潮出X最脆弱時就用時間停頓螫N佢「連根拔出」兼打爆!完事後仲可以返龍虎門度}返個5咱颻m,跟鄐今媯颻僥I個中華料理再赫I屎 先飛返去韓國追劍妖都仲趕得切魽A橫掂我都已經當呢本係【龍珠 Z】邁說I

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2009-3-9 17:16 發表

2. 王海虎應該得果78歲,風雷大佢起碼1213年,又點會有咁既功力同身呢!(需然俾我地插完之後佢補鑊話俾老祖宗x生抆長D手腳,幫佢速成九死邪功渦,真係•••唉!)
但我有奇怪,苦海偷看風雷練冰火時,風雷約十五歲(古堂個段講過),咁當時苦海點都有7,8歲啩,兩人計落都係差8年,同實際仲差4,5年!
「無論 Laughing 係生定死,Laughing 都係度,一日警察,一世警察,著得起呢套制服,咁多伙記撐,驚咩呀!記住我個名呀!Laughing Sir 呀!」

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-3-9 22:33 發表

但我有奇怪,苦海偷看風雷練冰火時,風雷約十五歲(古堂個段講過),咁當時苦海點都有7,8歲N,兩人計落都係差8年,同實際仲差4,5年!
所以我話老鄺、李中興地編劇時無睇返以前既新龍,老鶬罹王海蛟帶風雷去韓國投靠邪拳道場時風雷得12歲,跟虓簆\一到步就即刻開工搞呀海虎媽再生呀王海虎起碼都要一年多D(估計其實應該係3、4年,事關王海蛟初到邪拳道場時只有三重天功力,講過話佢將4至7重天秘笈厄到手同練到4重天用左2、3年度,睇佢救海虎媽時出手打穿個人同打爆頭渦,如果佢當年3重天有咁既功力佢根本吾使驚王降龍亦更加吾使荅),所以如果風雷十五歲,根據新龍既數據,王海虎如果真係已經出左世,肯定只係得果2、3歲,所以老鄺同李中興鄎郳雅伬籪蚖{真D,足球兄你話琝^琤!

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2009-3-10 14:18 發表

所以我話老鄺、李中興地編劇時無睇返以前既新龍,老鶬罹王海蛟帶風雷去韓國投靠邪拳道場時風雷得12歲,跟虓簆\一到步就即刻開工搞呀海虎媽再生呀王海虎起碼都要一年多D(估計其實應該係3、4年,事關王海蛟初到邪 ...
認同,唔可以一句『做到沒有反駁(中興寫左犯駁),合符規格,出來的故事未必一定好看!』就甚麼都得.

記得係舊著中,凶星出場都幾勁喔

引用:
原帖由 ada1128 於 2009-3-13 00:07 發表
記得係舊著中,凶星出場都幾勁喔
係呀,好勁架,記得好似係老祖宗用佢把死神打上個天度,跟茼n似係跌左D碎片定係艦蛝豁敹竷炙豪茷Y清朝度做武官既兇星,當年佢好似話本來鉦M朝都好好抽架苤A後來吾知邊鬼個醒左本咩秘笈俾佢練,點知練左係會進入假死冬眠先會變成絕世高手既,於是佢呢一埭N唹爬妠X年!
記得當年佢酯蚢茷蛌朴f出螳伎Y赤條條,條條fing咁行出薄A跟著撞到隻想食佢既老虎,點知隻老虎俾佢食左,仲連皮都剝騁荂A之後又走出馬路俾架佢成世人都未見過既大貨車撞度,當然個結果梗係架車爛晒佢就無事啦,就係咁佢就開始左佢重新入世蟑琣戙版v將佢D骨一條條抆出蟀J經典慘死既下場!

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2009-3-13 15:31 發表

係呀,好勁架,記得好似係老祖宗用佢把死神打上個天度,跟茼n似係跌左D碎片定係艦蛝豁敹竷炙豪茷Y清朝度做武官既兇星,當年佢好似話本來鉦M朝都好好抽架苤A後來吾知邊鬼個醒左本咩秘笈俾佢練,點知練左係會 ...
當年好多人都預料不到,凶星跟老祖宗實力,竟然咁懸殊!

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-3-15 05:03 發表

當年好多人都預料不到,凶星跟老祖宗實力,竟然咁懸殊!
本來凶星係設定係老祖宗既剋星,但後來好似因為轉主編既關係(張萬友-->李高)
凶星就變左做2打6,仲要係震乾坤爭奪戰變埋炮灰,比老祖宗逐條骨抽出黎,
之後老天尊用鬼神辟易踢到佢支離破碎...畫面相當震撼
凶星用既璇璣寶鑑我覺得設定得幾好,入面既逆反辟邪勁開頭連老祖宗都攻唔入
另外,小弟覺得老祖宗最型既招式『誅神一式--折骨破』亦都係呢戰首度登場
希望凶星今次唔使再做炮灰啦

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +40 精品文章 2009-3-15 19:09
  • 冰河 威望 +40 精品文章 2009-3-15 19:09
  • 冰河 金錢 +40 精品文章 2009-3-15 19:09

今期小流文門小龍去割包皮果段真係笑到我標眼水,我而家肯科水買呢本野而吾係上網睇,絕對係因為甘小文,因為上網睇呢2版係調轉左,所以只好乖乖地科水!(我只係甘小文而吾係因為你“鬼才興”呀,千期吾好誤會)

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2009-3-16 09:32 發表
今期小流文門小龍去割包皮果段真係笑到我標眼水,我而家肯科水買呢本野而吾係上網睇,絕對係因為甘小文,因為上網睇呢2版係調轉左,所以只好乖乖地科水!(我只係O甘小文而吾係因為你“鬼才興”呀,千期吾好誤 ...
小龍講2姐對佢好果part我就覺得都好正
好似鴨當左雞,運年桔去左警署,欠債還"丁",開片血滴子.呵呵~

驟眼睇凶星個樣, 我以為係老邪神添....

引用:
原帖由 休谷客 於 2009-3-17 18:23 發表
驟眼睇凶星個樣, 我以為係老邪神添....h:" />
老邪神: 「細佬(阿哥),我搵左你幾十年啦!」

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-3-17 21:41 發表
老邪神: 「細佬(阿哥),我搵左你幾十年啦!」
凶星原來好高大,
怕且有成七呎幾八呎,
姚明都應該唔夠佢高!   

睇圖 連人物造型及劇情都照炒舊著, 改一改劇情就出版, 真係天下文章一大抄....  
仲夠膽話網友dl無道德......

引用:
原帖由 yuyu6 於 2009-3-21 09:18 發表
睇圖 連人物造型及劇情都照炒舊著, 改一改劇情就出版, 真係天下文章一大抄....  
仲夠膽話網友dl無道德......
王風雷傳這個凶星看來不簡單,今期他反將東方無敵一軍那段,好笑 ...

最初風雷其實都無意去 "反" 王海蛟,只係王海蛟越來越過份,後來仲親手殺死風雷o既媽媽同爸爸 (王降龍),所以風雷先會聯同三皇去搵王海蛟報仇雪恨。

感覺上王苦海都係一個孝順仔,其實風雷可以同佢解釋下呢段經歷,家下唔止你王苦海死老豆喎,我老豆老母都係被你老豆殺死,咁仲有咩養育之恩好講先?

Anyway,暗黑冰火係一種要先經歷死亡邊緣先可以提升到o既武功,今次王苦海用九死邪功只會間接幫助到風雷提升到 4 重天吧 (純粹估計) !
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

殺性回歸,逆天唯我!我就是小劍仙!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。