推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

34 12
發新話題

《神之領域》------ 制作認真

《神之領域》------ 制作認真

這本新書一出我就買下來看,驚喜雖然不多,但看畢全書都會感到是劍僑作品,不會不倫不類。就第一期而言,最吸引小弟的有幾點:

1)最後一場追逐戲,由銅鑼灣皇室堡去到東區走廊,個背景固然一流,真實度甚高,動感更是一絕,炒車實感好強,分鏡做得不錯!其中應該特地略去維園高士威道一段,令場戲更緊湊,可讚。

2)主要角色都出場了,最重要的是沒有筋肉人!!! 這個是劍僑的特色,今次再次見到,心裡感動!如果大家有看《四大名捕》,你就會很疑惑,連無情都可以練到全身肌肉!豈有此理! 希望今次沒有這樣事!也希望以後人物的繪畫可以保持水準。

3)那頭怪物的設計不錯,連封面(封底?)也有他的份兒!我想這頭怪物應該有不少戲份,十分期待。

大家又有何意見呢?
得之我幸,失之我命。

我最大意見就係..........唔好再做爛尾王...

六道天書,八仙道開始, 每次頭兩期好比心機劃, 無次過到十期...

p.s. 四大名捕我想不是他起稿了, 我唔相信佢可以支持到兩本週刊....
無論是愛與被愛,也是串步難行

感覺上D畫都幾大格 !

本书好似由杜比做监制啵,那是不是说这本书不是玉皇朝出的呢?
過去的心火般灼熱,今天已變了冰凍。。。。。。。

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-5-19 17:35 發表
本书好似由杜比做监制啵,那是不是说这本书不是玉皇朝出的呢?
是杜比的 ONE COMICS 出的 !

好似龍少咁~話係新公司
不過又係有黃玉郎BACKUP咁掛?
我都因為劍橋個名買左
男主角OK~女主角(應該係男主角鐘意個個)就好似娘左D
故事開始巴黎打一段好有力~
個人認為好睇
最後出電單車~設計好似有少少娘味....如果係十年前就覺得OK
可能係劍橋呢排畫得古裝多啦

而故事發生嚮香港~我就覺得同龍少神兵4好似...
不過全彩圖見誠意~追多本又何妨

不過真係要好似上面師兄話:
唔好爛尾就得喇~六道天書一開頭到30都仲好好睇~好有追看性
之後開左N條線要50完曬個故事~個結局仲....咁玄我諗大定唔接受呢套

希望今次有好野睇啦~

相關搜索目錄: 電單車

我怕爛尾......................

我想......爛尾的書也的確太多了,但求這本是例外∼
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 酒徒 於 2008-5-16 12:03 發表
3)那頭怪物的設計不錯,連封面(封底?)也有他的份兒!我想這頭怪物應該有不少戲份,十分期待。
那頭怪物的設計似曾相識,讓我聯想到七龍珠的...

引用:
原帖由 大問題王 於 2008-5-19 18:32 發表
好似龍少咁~話係新公司
不過又係有黃玉郎BACKUP咁掛?
我都因為劍橋個名買左
男主角OK~女主角(應該係男主角鐘意個個)就好似娘左D
故事開始巴黎打一段好有力~
個人認為好睇
最後出電單車~設計好似有少少娘味. ...
龙少系“离开”玉皇朝开自己的公司,但剑桥好似仲打紧玉皇朝工啵,那岂不是剑桥兼职帮杜比出书咯?

相關搜索目錄: 電單車

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-5-20 03:19 發表

那頭怪物的設計似曾相識,讓我聯想到七龍珠的...
雖然我都覺……因為連顏色都是一樣。劍僑的書裡的角色抄日本(特別是龍珠)是很常見,但這次抄得不太過份。
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2008-5-20 08:38 發表

龙少系“离开”玉皇朝开自己的公司,但剑桥好似仲打紧玉皇朝工啵,那岂不是剑桥兼职帮杜比出书咯?
司徒不是玉皇朝的員工,只是合約型式畫四大名捕。

就像老馮和牛老一樣;每星期交稿到玉皇朝,然後由玉皇朝的助理團執手尾。

引用:
原帖由 冰河 於 2008-5-20 14:25 發表

司徒不是玉皇朝的員工,只是合約型式畫四大名捕。

就像老馮和牛老一樣;每星期交稿到玉皇朝,然後由玉皇朝的助理團執手尾。
明白!明白!
多谢冰河兄解释!

連續首三期封面燙金後,第四期則沒有了∼∼其實這個沒有所謂,但是封面加上宣傳字句:全彩稿呀,全粉紙之類,真的破壞氣紛。
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-5-16 14:38 發表
我最大意見就係..........唔好再做爛尾王...

六道天書,八仙道開始, 每次頭兩期好比心機劃, 無次過到十期...

p.s. 四大名捕我想不是他起稿了, 我唔相信佢可以支持到兩本週刊....
x2 劍橋真係唔好再做爛尾王

以前我一直有追的漫畫, 因為當年, 佢的畫係最靚同有質感既........不過次次都係衰爛尾....影都無

依家睇返四大名捕同神之領域既畫功,四大有d唔似係劍橋畫啦,所以我都轉左書,希望唔好爛尾啦!!!!!

引用:
原帖由 taku9027 於 2008-6-17 05:18 發表
依家睇返四大名捕同神之領域既畫功,四大有d唔似係劍橋畫啦,所以我都轉左書,希望唔好爛尾啦!!!!!
Same case here.  
得之我幸,失之我命。

我終於決定cut本<神之領域>!

成6、7期個故事都未有一絲劇情上既推進……

引用:
原帖由 冰河 於 2008-6-29 21:42 發表
我終於決定cut本!

成6、7期個故事都未有一絲劇情上既推進……
劇情推進的確較慢,在主線未明的情況下橫生技節,不是主流作風罷。

老夫子的老對白:耐人尋味。
得之我幸,失之我命。

劍橋大哥
有那一本不爛尾
他和福龍大哥堪稱爛尾"絕代雙嬌"

今期(9)神婆都救一幕是情理之內,也是少少意料之外,編寫得不錯。

但劍僑的畫仍未達最高水平,不論是構圖還是人物動作。
得之我幸,失之我命。

我反而會追..
覺得鋪得咁詳細....之後好多野都可以唔駛文代....可以一氣呵成咁打落去..
如果又好似其他漫畫....期期都係一半打一半講...(e+好多仲係9成講...一成打...)...真係睇到勁唔夠喉....
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-7-10 01:44 發表
我反而會追..
覺得鋪得咁詳細....之後好多野都可以唔駛文代....可以一氣呵成咁打落去..
如果又好似其他漫畫....期期都係一半打一半講...(e+好多仲係9成講...一成打...)...真係睇到勁唔夠喉....
今期(10)約以半期文戲,半期打戲,可說是林一壹為平衡劇情和視覺刺激所作的妥協。其實文戲不是不好,只是香港漫畫在文戲分鏡也真的慘不忍睹;小的看來,《神之領域》的分鏡可以做得更好。

文戲也好,打戲也好,分鏡分得好,就一樣好睇!
得之我幸,失之我命。

林一壹唔玩!下期(12)改編劇,真的有太多無知之數。
得之我幸,失之我命。

34 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。