推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[建議] 《神掌龍劍飛》

今期說的是龍劍飛英雄救美、路"救"不平、冤家路窄,下期『大破如來神掌』,孫碧玲要殺龍劍飛 ...

回復 66# 的帖子

原定18至20期完的神掌,因為好賣,所以長做落去……

畫風及故事吸引性不變, 賠率再跌!

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5>4>3,8>4.5>4.3
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7>4>3.6
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5>4.5>4.2>4.8>4.5
25期   5.5>5.3>5>5.2>6>5.5>5.8>6.5>6.8
30期   4>5>5.5>6>7.5>8>8.5>9.3>10
40期   5>6.5>7>7.5>9>9.5>10>9.8>11
50期   6>8>8.5>9>12>20>26>25>28
60期   10>12>13>14>18>25>31>30>35
70期   15>18>19>21>24>30>37>35>40
80期    20>23>25>28>35>40>48>45>51
90期    30>33>36>40>50>55>65>60>66
100期  50>55>58>65>80>90>100>95>102

以上賠率經資深讀者提供

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-9-25 23:35 發表
畫風及故事吸引性不變, 賠率再跌!

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5>4>3,8>4.5>4.3
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7>4>3.6
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5>4.5>4.2>4.8>4.5
25期   5.5>5.3>5>5.2>6>5.5>5.8>6.5>6 ...
我上面都話咗牛佬今期話神掌賣得,決定由短編轉中編長做落去!

今期個結尾玩d n年前d殘片feel...................
不過唔知點解..梗係覺得打得唔夠激..同打得太急....
覺唔覺d格大格左???
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 魯魯修 於 2008-9-25 15:51 發表

我上面都話髐佬今期話神掌賣得,決定由短編轉中編長做落去!
我有睇呀!!但故事及畫風都無乜改進.
讀者自然舉"腳"支持.
講真, 我就唔信賣得, 賣得8000本還是6000本!
個人覺得吸引力最多高"李小龍"小小.

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-9-26 20:55 發表

讀者自然舉"腳"支持.
我對故事及畫風都還算滿意,對於今期牛佬說神掌銷售成績好要由短篇改為中長篇,真是暗爽在心頭 ...

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-9-27 09:17 發表

我對故事及畫風都還算滿意,對於今期牛佬說神掌銷售成績好要由短篇改為中長篇,真是暗爽在心頭 ...
換個角度, 對於第一次合作, 若果得10期貨仔, 讀者點想?
而且用大錢係會展宣傳, 虧都要虧到唔衰得啦..........

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-9-26 20:55 發表

讀者自然舉"腳"支持.
今期龍虎門話神掌的銷量打入了港漫週刊的四大!
斷估唔會係yuyu6兄所講的8000本 ;如果係就真係替港漫可悲!

好 彩講埋港漫"週"刊
隨時9000本就已經有季軍坐啦....

回復 83# 的帖子

看了多年失去方向和灵魂的港漫,《神掌龍劍飛》这种走回传统武侠路线的真得让我看得很舒服,会继续支持。希望人物刻画方面可越煲越入味!
只不过最近两期的面相真的是越来越差了,可能是洪远里要同时兼顾《神掌龍劍飛》和《神洲奇侠》而应付不暇吧!希望可尽快改善。

引用:
原帖由 yapyuanfeng 於 2008-10-3 09:39 發表
看了多年失去方向和灵魂的港漫,《神掌龍劍飛》这种走回传统武侠路线的真得让我看得很舒服,会继续支持。希望人物刻画方面可越煲越入味!
只不 ...
睇返佢用傳統路線真係睇得好舒服
可能我老喇

引用:
原帖由 oqq2 於 2008-10-3 11:55 發表

睇返佢用傳統路線真係睇得好舒服
可能我老喇
您真係老啦!!!咁正0既野梗係岩bb睇.   
因為bb對彩色鮮艷0既野特別有興趣.但就唔知裹面畫左乜...........

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-2 22:44 發表
好 彩講埋港漫"週"刊
隨時9000本就已經有季軍坐啦....
唔係化?
依家港漫冇理由悲哀到咁吓話?

淨係龍虎門和王風雷傳都一定過萬啦!王風雷傳依幾期仲話唔夠書派,要加三千至四千書添!
冇理由其他書差咁遠吓?
神兵4、神洲奇俠、洪武大帝、四大名捕、武神終極、殺道行者、絕代雙驕、天下無敵小劍仙、神之領域……等週刊嘅銷量真的那麼差?

我請問大家!

龍虎門' 王風雷傳'神兵4'天下無敵小劍仙'武神終極及神掌龍劍飛

應該點排先比較正確!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-3 20:33 發表
我請問大家!

龍虎門' 王風雷傳'神兵4'天下無敵小劍仙'武神終極及神掌龍劍飛

應該點排先比較正確!
請yuyu6兄賜教!

小弟只試過神兵4、洪武大帝和王風雷傳在出版那天冇賣到,第二日已經要揾嚟買!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-3 20:26 發表

因為bb對彩色鮮艷0既野特別有興趣.但就唔知裹面畫左乜...........
今期畫得不錯,孫碧玲施展陰世奇經+無定飛環大破龍劍飛的如來神掌!另外,玉娟的表情十分生動搞笑 ...

引用:
原帖由 魯魯修 於 2008-10-3 12:27 發表

唔係化?
依家港漫冇理由悲哀到咁吓話?

淨係龍虎門和王風雷傳都一定過萬啦!王風雷傳依幾期仲話唔夠書派,要加三千至四千書添!
冇理由其他書差咁遠吓?
神兵4、神洲 ...
神兵4、神洲奇俠、洪武大帝、四大名捕、武神終極、殺道行者、絕代雙驕、天下無敵小劍仙、神之領域

唔知係咪咁樣排呢.....

1.王風雷傳/龍虎門
2.神兵4/武神終極/天下無敵小劍仙
3.洪武大帝/四大名捕
4.神掌龍劍飛/神洲奇俠/神之領域/絕代雙驕/殺道行者

其實"神掌龍劍飛"真係賣得就公佈全部肉王朝實數, 睇下同行會唔會出黎話佢地"揸"數呀.......

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-3 20:26 發表

我都覺佢啲色特別鮮
但個故事都仲叫做快黎快去
我最驚就係啲死唔斷氣嘅漫畫

引用:
原帖由 oqq2 於 2008-10-5 00:04 發表

我都覺佢囍滽S別鮮
但個故事都仲叫做快黎快去
我最驚就係囍滬讕_氣嚘延e
現時其中一個問題係所有角色及故事內容大概我們也是熟悉的,
故追看的意慾肯定不強, 故我才肯定銷量唔會好到那裹.

而天下無敵小劍仙其實也是一樣, 但作者用了延續的寫法, 故反而會吸納以前有追看的觀眾.
但我覺得故事有時候也是"硬黎", 若果再無突破, 我相信銷量下跌也是遲早的事.....

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-6 11:30 發表

而天下無敵小劍仙其實也是一樣, 但作者用了延續的寫法, 故反而會吸納以前有追看的觀眾. ...
呢本真係唔使錢都無心機睇........

今期萬劍門門主、三絕掌造型完全唔掂!造型普通過普通,毫不突出!

最搞笑係旁白話三絕掌因靜止多時,而身上纏上蛛網;但畫面上卻連一條蜘蛛絲也看不到!

雖然牛佬話拖長嚟做,所以可以減慢故事嘅節奏;但是今期故事並沒有因而拖下,節奏剛好適中!

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-6 11:30 發表

而天下無敵小劍仙其實也是一樣, 但作者用了延續的寫法, 故反而會吸納以前有追看的觀眾. ...
淨係我哋依啲老餅至熟悉粵語長片和舊著神掌的角色及故事!

新一代的讀者、甚至好多廿多歲的讀者都唔係咁知粵語長片和舊著神掌的情節謘I

引用:
原帖由 魯魯修 於 2008-10-9 19:16 發表
今期萬劍門門主、三絕掌造型完全唔掂!造型普通過普通,毫不突出!

最搞笑係旁白話三絕掌因靜止多時,而身上纏上蛛網;但畫面上卻連一條蜘蛛絲也看不到!

雖然牛佬話拖長嚟做,所以 ...
萬劍門門主的造型简直就是旧著龙虎门里的火云邪神翻版!
节奏控制得真得很不错,让我有追看的冲动。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。