推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-9-5 02:44 發表
404的那張左三,是不是陳觀泰?

第二張的吳桐身旁那個不是吳宇森,但真的忘記了名字。
對吖,是陳觀泰,憑半邊臉都認得出來,厲害!你說不止一人曾飾演凌雲佳亦啱,勁!

陳觀泰是大聖擘掛門人,當年得武術比賽冠軍而進身影壇。當年佢亦曾在關德興的【黃飛鴻系列】中,飾演過凌雲佳 (好似得一次,之後就係曾江做)。我都估唔到會在此粵語長片中見到他呢。

今時今日,相信我們都未必記得他拍過什麼的馬永貞或大哥成,但是就一一一一一一一一一一定記得那一段  ... 當年令到很多版友都好難接受嘅 陳黃戀「天生一副明星相」的黃造時姐姐 竟然跟咗阿陳觀泰!!只能說一句,男的就既羨慕又嫉忌,女的就只能歎一聲為何會如此呢  ...?

相關搜索目錄: 武術

引用:
原帖由 ali 於 2008-9-5 00:07 發表
左面兩個膊頭之間,只見到頭部個後生仔好鬼似韓義生。
睇埋下一張相我身形,真係佢
勁!是韓義生。記得他在麗的是做武術指導的,有很多經典武俠劇都出自他的手筆。當然啦,以他的粗獷外形,就通常會做一些大哥飛仔、偷呃拐騙兼姦淫擄掠的角色了。

他不幸英年早逝,在其它論壇中有人說他因做義工幫佛寺維修,而發生意外逝世,不是拍戲駕車出事,不知實情是否如此呢?

相關搜索目錄: 武術

今晚又貼一張。相中只餘下兩位並未曾特別指出名字,亦很容易的!!

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2008-9-6 23:18 發表
矮冬瓜,金麥基,戴偉光,關健,小麒麟,謝老四
阿伯兄,全中呵!!(註:金麥基好似係【猛鬼差館】阿張學友的角色喎,有冇亂籠咗吖 !!)

矮冬瓜演過咁過多角色,相信都未有如此威猛,納住枝機關槍,其神武之姿,直頭比美【第一滴血】的蘭保,特貼一圖以誌其事!!

矮冬瓜最為人記得的角色相信是演大蕃薯了,當然係配高魯泉的老夫子、張清的秦先生喇!著實令人懷念矣

佢好似後來在邵氏重拍的電影【老夫子】中又再作馮婦,再次扮演大蕃薯,可見呢個角色,已成其商標,冇人可以超越已  ... ... !!

戴偉光專演小人物詼諧角色,側埋個頭戚起條八字眉,是其特色也!!記得佢以前係麗的有線劇集【王老五】已經有演出了。

以前細路仔覺得佢的表情流於浮面,非常跨張,今時今日睇番又竟然有另一番的體會喎 … 喂、喂、喂,而家有邊個唔係咁做戲架,阿星爺佢又唔係咁 ... ... !!

… 唔通而家已經進化到「懷舊回憶」已經壓倒一切,乜野都係舊嘅好 !!

晚安!

今晚一次過貼埋江雪姐在戲中其餘的相!!

再貼這一張穿上妹仔裝的相。

穿黑色旗袍頭戴大紅花,豔麗!!嗱、嗱、嗱,真係冇講假,羅蘭姐穿上呢件絹黃色長衫企埋一齊,一些也不輸蝕呵!

在茶樓買唱,又換上另一套粉紅色長衫 !

相關搜索目錄:

全套戲中,以這套湖水綠絹面衫褲套裝顯得江雪姐更加俏麗!!

咁有冇版友心水清的數一數,江雪姐在此戲中總共穿過幾多套戲服吖!!

一套粵語長片中的女主角竟然亦可穿上八套不同的戲服,各位認為厲唔厲害,而全部都好靚過喎 !!試問當年天后級的寶珠姐芳芳姐亦未必有咁多喇!!咁呢套1969年的【雙鎗沙膽標】為何會如此特別呢??

好簡單,片商肯落本 !!咁為何又要這樣做呢??小弟膽粗粗又一味靠估 !!

據云粵語片的產量61 年達至頂峰後,盛況延續至 64 年之後就開始盛極而衰,在往後數年的產量,有如 97回歸後香港的樓價,急速滑落,如江河日下矣  (註:唯一不同的是當年冇人企出里話要每年拍片「八萬五」喎   !!) 68,69 和 70年之間,每年十零廿部制作,71年得幾部,72年是零產量!雖然這段時候有些電影走情色路線,但亦有一些是行嚴謹制作方向的,希望可以力挽狂瀾,救華厦於既倒它們大多是彩色濶銀幕制作,演員陣容極盛,可講套套都星光熠熠 !!劇本認真有故事性,喜實景拍攝,服裝佈景道具亦考究很多,而拍攝分鏡明顯地多起來亦令電影變得細膩有電影感 !!故此這段時期的粵語片雖然產量少,但制片人亦寧缺不濫,希望在資源集中的情況下,可以再制作出一些水準較高的作品來,再吸引觀眾買飛入場小弟相信【雙鎗沙膽標】都是屬於這種情況下的一部電影呢。

其實這段時期的粵語片都有很多值得欣賞的地方架!! 好可惜,正所謂大勢氣候已成亦不能逆轉,粵語長片最終是息微了

引用:
原帖由 sfyung 於 2008-9-13 12:00 發表

我記得呢part係江雪唱"張生驚艷"俾四哥聽
不過有個疑問, 佢係用邊種語言唱架?好似廣東話又好似唔係
以前睇大戲, 有d戲目又係咁
sfyung 君記憶力果然驚人,我自己睇完隻 DVD 都冇維意隻歌叫《張生驚豔》,一個字曰勁 !!

呢場戲係講呢位「十三少」謝賢約咗阿「琵琶娟」江雪姐上酒樓唱曲。阿江雪姐就在戲中自已揀了這隻張生驚豔》「唱出」,我唔敢講阿江雪姐唔識唱曲,不過在戲中似是有人幕後代唱呢。

、嗱、嗱,由女方自動唱出這種「含情挑逗而兼有豔詞」的歌,實則係話畀阿「十三少」聽,我都「對你有意思」!!以前的戲的表達方式是含蓄兼有韻味,唔同而家果D,一係踫面後就連隨玩「埋身肉搏」,一係就玩疏離大講廢話都唔知佢嗡乜 !!

相關搜索目錄: 語言

小弟對曲藝這一門學問並無認識,戲中「十三少」話同意用平喉獻唱,類似是梁無相或徐柳仙的。至於唱法我就更加唔識,聽來就像是粵腔和京腔互相夾雜。

好似呢一句咁,除了那四字「三生有幸」用國語唱出之外,餘字皆用廣東話唱出。望有認識曲藝的版友指教一下了。

片未阿「琵琶娟」又上茶居唱曲,係全實景拍攝,唔知有冇版友認得是那處湮沒了的茶樓呢?

大家留意看一下柱上貼的碟頭飯麵的價錢… 1969 年一碟牛腩飯是個半銀錢,今時今日唔知要幾多錢了

相關搜索目錄:

其實我都認不到這間茶樓。 首先呢間茶樓應有歌星駐場唱歌喎!!見有「繞樑三日」錦旗掛於其中,還有一個小舞台可供演奏呢。以前阿媽只係帶過我去一些新式酒樓,純粹飲茶,冇人唱歌個喎!!

現貼多幾張相希望有版友認得出喇。

相關搜索目錄:

樓頂裝有吊扇,乃當時茶居特色了。木枱櫈椅,玻璃枱面,標準設備已!話時話,今時今日仲有冇餐廳用玻璃枱面呢?

在茶廳中有幾條一個人都攬吾哂的大石柱,此亦舊式茶居特式也。

相關搜索目錄:

左首邊有扶手樓梯,亦見下吊光管;右首見樓面櫃檯,夠古舊。

唔知有冇版友再認得出呢?

唐古詩有云《海內存知已,天涯若比鄰》適逢今夕中秋佳節

雖身懸海外,小弟亦祝各位中秋節快樂  !!

上過 youtube 略略搜索,發覺好像未有人貼上 《雙槍沙膽標》 的 movie clip (可能已被移除都未定喎!) ;見版友可能都有興趣重溫一下這段 《張生驚豔》,故而大費周章了幾天終於成功截了一段〝視頻〞 (唔係講笑,對於此種上傳下載之功夫,的確不太懂呵 ),剛剛放在 … 不是 youtube 而是 youku !由「琵琶娟」江雪姐應約上酒樓唱曲,初頭唔制後尾見到「十三少」謝賢之後,o答哂糖又肯制 !!至到唱罷《張生驚豔》為此,約四分鐘原汁原味全無刪剪 !! (不多久我想亦會將它移除的)  ... 無謂再多講,去片!

http://v.youku.com/v_show/id_XNDM1Nzk5NDA=.html

Anti-air-gunner 君所言甚是,這間茶居未必真有歌星駐唱。聽前輩講以前的茶樓真係有歌聽吖!其後新式茶樓興起,這種「聽歌飲茶」的玩意便息微了。不過古老當時興,而家好似又有番喎 !!

咁不如小弟再截一段〝視頻〞,多顯示一些這間茶居的佈置,希望再有版友可以認它出來啦。亦順便播埋結局時「琵琶娟」江雪在茶居獻唱的《郎歸晚》,片段中有江雪回憶起與「十三少」謝賢相識與共之片段,以前有介紹過的一眾粵語片演員都可以見到哂呵!!去片!!

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 sfyung 於 2008-9-21 13:57 發表
睇番hkfa提供既資料
係直接話係江雪主唱, 冇註明代唱係邊個

http://ipac.hkfa.lcsd.gov.hk/ipac20/ipac.jsp?session=12Q1119C7Q915.1323&profile=hkfa&uri=full=3100024@!4728@!3&ri=1&aspect=basic_search&menu ...
多謝 sfyung 君提供精確資料,厲害!

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-9-21 02:03 發表
有些茶餐廳都有玻璃枱面,通常都喜歡將菜牌放在裡面給客人看。

聽過「張三驚艷」,應該是梁無相代唱的,是以粵曲夾雜京腔而唱出。
係吖,有些深水埗茶餐廳都有用玻璃枱面。

我初初都以為係梁無相唱「張生驚艷」,之後我去搵佢的歌來聽,覺得都唔係太似,片中的平喉比較嬌聲一點。Ali 君又話佢早早嫁咗去英國了

片頭只是寫著曲詞 羅寶生。可能是當時新錄音再唱都未定。現經sfyung 君的資料查明,相信是由江雪姐自已唱番的吧都話唔定喎 … 以前的明星,聲色藝俱全,唔興咪咀o架o麻 ... !!

相關搜索目錄:

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。