推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-12 17:42 發表
希望三位前輩 R.I.P. !

Tang兄:
你仍未開始你那個 #1218 的介紹? 想必很多版友已急不及待.
就係要等阿 tiutiu111 兄來剪彩吖嘛 ,呢位姐姐要佢講先至夠傳神架

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-12 17:52 發表

我諗版友對 #1219 興趣 大 d...
當然、當然,淨係睇阿 khadafy 兄的「豔星」帖嘅點擊率持續高企就知喇

一於傾住先

今年度之壓軸戲,任白《帝女花》也

任姐今年辭世二十週年,著實令人懷念。

最近小弟不自量力 ,又去學人閱覽一些有關明末清初的書本,當中關鍵性人物當然非常其中一個就係明朝末代皇帝明思宗朱由檢,我哋習慣叫崇禎皇帝吖嘛;小弟一見到這個名字腦海中自然就會想起靚次伯 !!尤其是他對著身邊的馬少英和白鳳仙,大唱 "含淚對梓橦揮淚對袁妃"   ! !

睇大戲當然係欣賞曲藝喇,相信絕對唔會去探求什麼歷史真像的!故此,以下的全屬遊戲文字,但求趣味也

原來小弟一向固存的"崇禎-靚次伯"形象是錯了崇禎朱由檢十七歲登基十七年後被大順永昌帝李自成趕下台都是得三十四歲咋

史書記載崇禎樣貌比起真實年嵗蒼老但斷估都吾會老到似五幾歲(以1959年做《帝女花》計)若然用1976年的雛鳳版,則個樣仲要似有七十幾歲添!!

小弟記得《倩女幽魂》系列有一集有黃耀明做明思宗喎  ,吾知有冇記錯呢,咁黃耀明嘅年紀就似乎幾做崇禎啦

另外一個主要人物就是清朝入主第一個皇帝清世祖順冶又係靚次伯啊 !! (註: 在這套任白戲寶電影中,沒有順冶帝這角色,但在粵劇中和雛鳳版電影就有 ... )

一個人同時分飾兩個截然不同兼且對立的角色演的夠勁編的唐滌生仲犀利
一個亡國之君唱出悲涼處境,
一個開國之君唱出精明果斷,
功力稍遜都做吾惦啊  !!

實際上順冶六歲登大寶,這"藝術形像"同現實呢次就相去有點兒遠了

15 -12 - 2009
補正:謝版友 suewong 之指正。靚次伯在雛鳳版電影《帝女花》中並沒有演出順冶帝這角色,而是攝政王多爾袞,入關建清時他乃 32 歲之壯年,相比起六歲與五十四歲,三十二與七十一都唔係話「相差很遠」了 !!

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-14 20:51 發表

今次, 沖倒龍王廟, tang 師兄, 仲唔被我捉到你. 好有成功感丫...

係龍劍笙既 version, 佢唔係順冶, 係多爾袞.

tang 師兄, 有冇任白既李後主 d 資料, 多多益善.

唔該丫...
謝小師妹之更正 。上帖已作補正了

愚兄只識看電影,對粵劇或粵劇電影並沒有什麼認識。小師妹要去粵劇討論版問吓其它版友或本版之前輩高賢至先得喇。不久以前其電影版權曾作「妥協」而安排了一次紀念公開放映的,是嗎?… 不是嗎

我知悉這套電影僅憑一次越洋電台訪問 … 此間雪梨中文電台曾有一次訪問了在香港的《潤程》老闆 (《潤程》是影碟發行商,它出品了很多粵語片影碟,大家都知了),言談間說起了這套任白最後一部電影作品《李後主》,為何從來未曾重映過或發行影碟,本來片主當然係任白喇,但在制作期間出現嚴重超支,於是乎影片曾經向銀行做按謁作借貸應急,不只一次,有次按、三按… N按 !聽講澳門聞人何賢先生最後出手「力挽狂瀾」,影片終告完成而得以上映。但這影片曾經作多番按謁,要厘定版權誰屬有技術上的大困難,以致不能簡單解決。亦希望有其它版友可以補充一吓資料!

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-15 15:03 發表

多謝師兄告知...

原來師妹一向冤枉了白女士. 曾聽聞白女士覺得《李後主》是垃圾片, 故禁止重映.

師妹覺得此片制作認真 / 嚴謹, 粵語片絕無僅有. 而且編曲融合了西方歌劇, 係粵曲的創舉.

歌影若不能留 ...
好說、好說 ,大家互相研究交流一吓喇  

靚次伯除了在粵劇界聲名顯赫之外

在葡萄酒界都係響噹噹架 !!你話請人飲酒叫《靚次伯》,都夠哂睇頭啊  
(喂老何兄,下次聚首,有冇《靚次伯》飲架 ... )

帝女花的故事,都庶乎人盡皆知吧 ,未睇過套戲都聽過隻《香夭》啦 … 落花滿天蔽月光, 借一杯附薦鳳台上 … 調寄廣東小曲《妝台秋思》… 長平公主與周世,真盪然迥腸矣 !

《明史.公主傳》有關長平公主的記載只有寥寥數行,現轉貼如下:

長平公主,年十六,帝選周顯尚主。將婚,以寇警暫停。城陷,帝入壽寧宮,主牽帝衣哭。帝曰:「汝何故生我家!」以劍揮斫之,斷左臂;又斫昭仁公主於昭仁殿。越五日,長平主復甦。大清順治二年上書言:「九死臣妾,跼蹐高天,願緇空王,稍申罔極。」詔不許,命顯復尚故主,土田邸第金錢車馬錫予有加。主涕泣。踰年病卒。賜葬廣寧門外。

唐滌生據此創出粵劇瑰寶《帝女花》,真天才也

當然不少傳記小說家據此亦創出或引出獨臂神尼一角,包括我們梁、金兩位大師,其中細節亦令人神往

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-15 22:54 發表

曾看過一些文章, 說 "任白唐" 的組合, 起初因歌詞深奧, 曲高和寡, 票房不理想...

後來把一些耳熟能詳的廣東小曲填上歌詞, 票房才改善...

"任白唐" 對理想的堅持, 實值得學習.
據「玉面拳王」韋基舜著《吾土吾情》,當年唐滌生撰此曲時,有高福永(港澳富商高可寧之子)等人曾從旁潤色曲詞呢。

小師妹有冇買呢本剛出版的書+DVD 啊,都唔平

《長天落彩霞—任劍輝的劇藝世界》(書二冊+2DVD)
黃兆漢教授主編
三聯書店(香港)有限公司出版

有關靚次伯的書都有一本,試撞吓搵唔搵到先

《武生王靚次伯 千斤力萬縷情》

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-16 21:53 發表

喂老何兄,下次聚首,有冇《靚次伯》飲架 ...

理性消費, 不如咁LA    冇衫「當」!

冇衫「當」 ... 唔明喎

武當王(Chateau Mouton) 我就知,都唔錯架 !!

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2009-12-18 13:13 發表
靚次伯毛澤東均已離世,可選擇仍然在世的《李鵬》
嘩,無番咁上下家底點飲《李鵬》啊  ,揾阿老何兄包酒水就掂囉 !不如粗粗哋飲吓《碼頭老鼠》算喇  

唔知前輩吳英先生點樣翻譯呢支酒名呢,好難講出口

引用:
原帖由 老何 於 2009-12-17 20:06 發表
冇衫「當」..............讀作「檔」。

講古仔..............牛奶公司未收購惠康前, 惠康是中環名辦館, 位於舊恆生總行。
她其中一業務是供應來港船隻的船上伙食。香港這港口, 匯集萬國商船,船員
亦來自全球各地 ...
原來竟有這一段前因後果,謝告之

前輩吳英先生果然有先見之明,直到今時今日在資深酒友口中吾人仍只能聽到一模一樣的評語:「澳洲酒,飲得過喇!」無錢去品嘗過Penfolds Grange ,淨係試過 「窮人的 Grange 」389,等我帶支番里畀老何先兄你鑑辨一下,含一、兩啖試吓酒對身體無礙嘅

1. 樹盟(Oath Under the Twins Tree)

2 . 辭殿(Departure)

3. 香劫(Princess' Sufferings)

4. 庵遇(Reunionat the Nunnery)

5. 上表(Negotiating with the Qing Emperor)

原電影似無上表一段。咁 ... 貼吓好逑姐嘅相先

6. 香夭(The Fragrant Death)

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。